Τετάρτη 26 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
Θα την εκποιήσουμε πάση θυσία!

Την προκήρυξη νέου διαγωνισμού, εντός τριών μηνών, ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, αρκετές ώρες πριν η διοίκηση της Εμπορικής κηρύξει και τυπικά το διαγωνισμό άγονο

Αποφασισμένη να ξεπουλήσει την Ιονική όσο όσο, δήλωσε χτες η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, διά στόματος υπουργού Εθνικής Οικονομίας, ο οποίος, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη, ανακοίνωσε τη διενέργεια νέου διαγωνισμού το αργότερο εντός τριμήνου... Μερικές ώρες αργότερα το ΔΣ της Εμπορικής Τράπεζας ανακοίνωσε και τυπικά την απόρριψη όλων των προσφορών για την αγορά του 51% των μετοχών της Ιονικής, χαρακτηρίζοντάς τες ως "μη ικανοποιητικές", μη δίνοντας κανένα άλλο στοιχείο γύρω από την ταυτότητα, τη φερεγγυότητα και την προέλευση των κεφαλαίων των δύο αμερικανικών "προσφορών".

Πριν ακόμα κοπάσει ο θόρυβος από το φιάσκο της ιδιωτικοποίησης της Ιονικής, την πώληση της οποίας η ίδια η κυβέρνηση αποκαλούσε "σημαία των ιδιωτικοποιήσεων", ο Γ. Παπαντωνίου προσπάθησε να εμφανίσει την κυβέρνηση ως αποφασισμένη να προχωρήσει πάση θυσία στο εγχείρημα. Αν λάβουμε υπόψη ότι η συγκεκριμένη δήλωση γίνεται λίγες ώρες μετά το γνωστό φιάσκο, μέσα σε ένα περιβάλλον αρνητικών εντυπώσεων και σε ένα κλίμα βαρύ από την πρωτοφανή αποτυχία, οι δηλώσεις Παπαντωνίου περί νέου διαγωνισμού, απλώς, προδηλώνουν την κυβερνητική απόφαση να ξεπουλήσει την Ιονική όσο όσο, κυριολεκτικά για ένα ξεροκόμματο. Και μιλάμε πλέον για ξεπούλημα της τράπεζας, ακόμα και με την έννοια που δίνουν στη λέξη αυτή και οι πιο ένθερμοι οπαδοί των ιδιωτικοποιήσεων στη χώρα μας. Πρόκειται για δήλωση - υποταγή στις απαιτήσεις των δύο βασικών διεκδικητών της Ιονικής Τράπεζας. Του ομίλου Λάτση και του ομίλου Κωστόπουλου της Πίστεως. Ο δεύτερος φρόνησε να κάνει γνωστή τη δυσαρέσκειά του, ως προς το "εύλογο" τίμημα που ζητούσε η κυβέρνηση Σημίτη για την εκποίηση της τράπεζας, με την ανακοίνωση που εξέδωσε την προηγούμενη Δευτέρα, όπου ορθά - κοφτά δήλωνε: "Κύριοι, ζητάτε πολλά και δεν τα δίνω". Ο όμιλος Λάτση, ο οποίος είχε μπει στην τραπεζική αγορά με τον αέρα του ανθρώπου που σκορπάει χρήμα αλόγιστα, σε ανεπίσημο επίπεδο δικαιολόγησε την προσφορά των 135 δισ. δραχμών, ισχυριζόμενος ότι υπέβαλε προσφορά τρεις φορές υψηλότερη από την καθαρή θέση της Ιονικής!!! Τις προηγούμενες όμως μέρες ήταν ο ίδιος ο όμιλος που διέρρεε ότι θα "κτυπούσε δυνατά" την τράπεζα με προσφορά μεγαλύτερη των 200 δισ. δραχμών. Είναι σαφές ότι και οι δύο θέλουν να την πάρουν για ένα κομμάτι ψωμί. Είναι επίσης σαφές ότι η κυβέρνηση Σημίτη "πήρε το μήνυμα" των δύο ισχυρών παραγόντων της χρηματιστικής ολιγαρχίας και έσκυψε τη μέση, προκειμένου να δηλώσει την υπακοή της. Είναι επίσης σαφές ότι ο όποιος "διαγωνισμός" γίνει μετά από τρεις μήνες, θα είναι διαγωνισμός - παρωδία, καθώς τα χαρτιά έχουν σημαδευτεί από σήμερα κιόλας. Οπως άλλωστε αναμενόταν, η τιμή της μετοχής της Ιονικής κατρακύλησε χτες, χάνοντας το 8% της αξίας της, ενώ οι χρηματιστηριακοί κύκλοι "προεξοφλούν" από σήμερα ότι η τιμή θα κατρακυλήσει κι άλλο μέχρι να διαμορφωθεί στα "ανεκτά" επίπεδα των 9.500 - 10.000 χιλιάδων δραχμών, όση δηλαδή και η προσφορά του ομίλου Λάτση. Η υπόθεση ξεπουλήματος της Ιονικής Τράπεζα εξελίσσεται σε ένα πρωτοφανές, πολυεπίπεδο και πολυκύμαντο σκάνδαλο με πρωταγωνιστές την κυβέρνηση Σημίτη και τους υποψήφιους αγοραστές της πολύπαθης τράπεζας.

Οπως ήταν φυσικό, ο Γ. Παπαντωνίου στις δηλώσεις που έκανε χτες επιχείρησε να "ρίξει τους τόνους", με την έννοια ότι "δεν έγινε και τίποτα που δεν πουλήθηκε η Ιονική". Πριν λίγες μέρες βέβαια ήταν το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας που έδινε διαστάσεις εθνικού θριάμβου στην υπόθεση ιδιωτικοποίησης της τράπεζας. Κατά τον υπουργό, η πορεία της οικονομίας δεν πρόκειται να επηρεαστεί από την πώληση ή μη μιας μεσαίας τράπεζας... Οσο για τις αιτίες της αποτυχίας του διαγωνισμού, ας όψεται "ο κόσμος των ανοιχτών αγορών στον οποίο ζει πλέον η Ελλάδα...". Κατά τα άλλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του επειδή ο κόσμος του τζόγου (το Χρηματιστήριο της Αθήνας) "αντέδρασε παρά πολύ ώριμα στην εξέλιξη", χαρακτήρισε "βραχυχρόνια" την πτώση των τιμών των μετοχών, ενώ δήλωσε ότι η ανοδική πορεία του χρηματιστηριακού δείκτη θα συνεχιστεί... Οι τζογαδόροι μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι. Η κυβέρνηση μεριμνά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το ξεπούλημα είναι πάντα φιάσκο! (1998-08-25 00:00:00.0)
Αμηχανία στο οικονομικό επιτελείο (1998-08-25 00:00:00.0)
Τη Δευτέρα οριστικοποιείται το ξεπούλημα (1998-08-20 00:00:00.0)
Εξι μέρες πριν το ξεπούλημα (1998-08-18 00:00:00.0)
Στην τελική ευθεία η Ιονική και η Κεντρικής Ελλάδας (1998-07-14 00:00:00.0)
Μέσα στον Αύγουστο ξεπουλούν την Ιονική (1998-07-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ