ΔΥΡΡΑΧΙΟ και ΡΩΜΗ.-
Το κύριο σώμα της πολυεθνικής "αστυνομευτικής" δύναμης άρχισε χτες να αποβιβάζεται σε αλβανικό έδαφος, μαζί με κάποια φορτία ανθρωπιστικής βοήθειας. Οι "ενθουσιώδεις" δηλώσεις Αλβανών πολιτικών, αλλά και οι φήμες περί επιθέσεων από "αντάρτες" έδωσαν μια αμφιλεγόμενη εικόνα όσον αφορά την επικρατούσα κατάσταση.
Οι κάπως "περίεργες" πληροφορίες που κυκλοφόρησαν χτες το πρωί περί τρομοκρατικών απειλών εναντίον της πολυεθνικής αποστολής, που άρχιζε την ώρα εκείνη την απόβασή της στην Αλβανία, προκάλεσε αύξηση των μέτρων ασφαλείας στο Δυρράχιο. Επρόκειτο για πληροφορίες που δόθηκαν στις γαλλικές αρχές από τις ιταλικές μυστικές υπηρεσίες. "Χωρίς αμφιβολία δεν πρόκειται παρά για φήμες, αλλά δε θέλουμε να το διακινδυνεύσουμε" ανέφερε γαλλική στρατιωτική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP). Γάλλοι κομάντος που είχαν φτάσει στο Δυρράχιο από την περασμένη Κυριακή, αλλά και δεκάδες Αλβανοί αστυνομικοί με έξι ελαφρά θωρακισμένα οχήματα, αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στο λιμάνι για να διασφαλίσουν την ομαλή αποβίβαση των 1.250 ανδρών από τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία.
Η επιχείρηση "Αλμπα" ("Αυγή"), πάντως, εκτελέστηκε χωρίς να αναφερθούν προβλήματα, γεγονός που επέτεινε την αίσθηση του "περίεργου" των απειλών.
Οι Γάλλοι κομάντος προέβησαν σε εξονυχιστικό έλεγχο του λιμανιού και πραγματοποίησαν υποβρύχιες έρευνες μπροστά από την αποβάθρα, για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο επίθεσης ανταρτών ή σαμποτάζ.
Ο Γάλλος αντισυνταγματάρχης Ζεράρ ντι Μπουά είπε ότι οι άνδρες της πολυεθνικής δύναμης είναι "καλά προετοιμασμένοι" για την επιχείρηση. Ερωτηθείς αν ανησυχεί για πιθανές επιθέσεις ο Γάλλος στρατιωτικός πρόσθεσε: "οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι, κυκλοφορούν πολλά όπλα, αλλά δε φοβόμαστε ιδιαίτερα, γιατί έχουμε τη δυνατότητα να αμυνθούμε".
Ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Φίνο (αλλά στενός συνεργάτης του Προέδρου Μπερίσα) Αριάν Σταρόβα, επικρότησε την άφιξη των τμημάτων της πολυεθνικής. "Η επιχείρηση αυτή δεν είναι μόνο μια δοκιμασία για την ταυτότητα της Ευρώπης, αλλά και μια σημαντική επένδυση στην ενίσχυση των δεσμών της Αλβανίας με την οικογένεια των ευρωπαϊκών κρατών", δήλωσε ο Σταρόβα.
Ο ίδιος ο Πρόεδρος Μπερίσα ήταν περισσότερο... ενθουσιώδης. "Χαιρετίζω την άφιξη της πολυεθνικής δύναμης που βρίσκεται εδώ για να βοηθήσει τη χώρα να οδηγηθεί στην εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης" στην κρίση, είπε, προσθέτοντας ότι αυτή θα επιτρέψει να μην συνεχιστεί η σιτοδεία στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Μια από τις φράσεις του υπήρξε χαρακτηριστική: "αυτές οι φιλικές δυνάμεις που προέρχονται από φιλικές χώρες, ήρθαν σε μια φίλη χώρα και έγιναν δεκτές σαν φίλοι".
Ο Μπερίσα εξαπέλυσε ακόμη φραστική επίθεση κατά των επιτροπών των εξεγερμένων: "είναι σαφές ότι οι επιτροπές σωτηρίας που έχουν συσταθεί αποτελούνται από εξτρεμιστές της Αριστεράς, απόστρατους αξιωματικούς, λαθρεμπόρους και μαφιόζους που τρομοκρατούν το λαό καθημερινά σε πολλές περιοχές της Αλβανίας".
Αλλά και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, επικρότησε χτες την αποστολή της πολυεθνικής στην Αλβανία, υπογραμμίζοντας πάντως ότι οι στόχοι της θα πρέπει να παραμείνουν ανθρωπιστικοί. "Πιστεύω ότι η αποστολή (...) έχει τη σωστή προσέγγιση, να εξασφαλίσει ότι τα τρόφιμα θα φτάσουν στα χέρια αυτών που τα χρειάζονται και όχι στα χέρια παρανόμων", δήλωσε.
Ο Ανάν, ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη στην Ιταλία και το Βατικανό, ενημερώθηκε από την ιταλική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία για τη στρατηγική της πολυεθνικής.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ υπογράμμισε ότι "ο αφοπλισμός είναι ένα πολύ περίπλοκο θέμα και θα πρέπει να πραγματοποιηθεί με εθνική προσπάθεια (...), πιθανώς η κυβέρνηση θα μπορούσε να αγοράσει τα όπλα".
Από την πλευρά του, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ρομάνο Πρόντι, είπε ότι η δύναμη έχει επίσης ως προτεραιότητα την ομαλή διεξαγωγή των αλβανικών γενικών εκλογών του Ιούνη.
Ο βασιλιάς Λέκα Ι, "κληρονόμος του στέμματος της Αλβανίας", εμφανίστηκε χτες έτοιμος να υποστηρίξει τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου αν ζητήσουν την επανένωσή τους με την Αλβανία, μιλώντας προς μια εφημερίδα του Κοσσυφοπεδίου. Ο Λέκα, ο οποίος διεκδικεί ενεργό πολιτικό ρόλο, είπε ότι "αν το Κοσσυφοπέδιο εκφράσει την επιθυμία να ενσωματωθεί στην Αλβανία θα του προσφέρουμε την υποστήριξή μας, αλλά με ειρηνικά μέσα" (;). Και εξέφρασε επίσης την ευχή να μπορέσει να επισκεφτεί την επαρχία αυτή "αν οι σέρβικες αρχές δε θεωρούν ότι θα ενοχλήσει".
Ο Λέκα τάχθηκε επίσης υπέρ της αποκατάστασης της μοναρχίας στη χώρα, που θα ευνοήσει (λέει...) "την πολιτική και τη θρησκευτική ένωση" της Αλβανίας.
Τη διεξαγωγή έρευνας για την καταβύθιση του αλβανικού καϊκιού στις 28 Μάρτη από ιταλικό πολεμικό πλοίο, κατά την οποία βρήκαν το θάνατο περίπου 83 πρόσφυγες, διέταξε χτες το δικαστήριο του Μπρίντιζι.
Η έρευνα μεταξύ άλλων αναμένεται να δείξει αν το πλοίο μπορεί να ανελκυσθεί, ώστε να διαπιστωθεί η ακριβής αιτία του ναυαγίου και να περισυλλεγούν τα πτώματα των 83 νεκρών Αλβανών.
Το ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό έχει αποκρούσει τις κατηγορίες ότι ευθύνεται για το ναυάγιο.
Αναχωρούν σήμερα από τη Θεσσαλονίκη ένας λόχος αεροπορικώς για τα Τίρανα κι άλλος ένας με αρματαγωγό διά θαλάσσης για την Αυλώνα
Ανοίγει σήμερα, με την αναχώρηση του πρώτου τμήματος του ελληνικού εκστρατευτικού σώματος για την Αλβανία, ο φαύλος κύκλος της ελληνικής εμπλοκής στην περιπέτεια της στρατιωτικής επέμβασης στη χώρα αυτή. Η όλη επιχείρηση ονομάζεται "Αυγή".
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που υπάρχει, σήμερα πρόκειται να αναχωρήσουν από τη Θεσσαλονίκη για Αλβανία δύο λόχοι. Ο ένας θα είναι ο λόχος προπομπός του κυρίως τάγματος που θα εγκατασταθεί στα Τίρανα, για τη διαμόρφωση των όρων της εγκατάστασης της κύριας ελληνικής δύναμης. Ο λόχος αυτός θα αναχωρήσει στις 12 το μεσημέρι με τρία μεταγωγικά αεροσκάφη C - 130 από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης με προορισμό το αεροδρόμιο των Τιράνων. Ο άλλος λόχος Ελλήνων μισθοφόρων θα αναχωρήσει από τη Θεσσαλονίκη σήμερα στη 1 μ.μ. αφού επιβιβαστεί στο αρματαγωγό του Πολεμικού Ναυτικού ΣΑΜΟΣ με προορισμό το λιμάνι της Αυλώνας, όπου θα φτάσει δύο μέρες μετά και θα εγκατασταθεί στην πόλη αυτή. Ο λόχος αυτός θα είναι μεν αυτοδύναμος, θα ενταχθεί όμως σε ιταλικό τάγμα και θα τελεί υπό ιταλική διοίκηση.
Η κύρια δύναμη του ελληνικού τάγματος προβλέπεται να αναχωρήσει και αυτή με αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού από τη Θεσσαλονίκη στις 20 Απρίλη με προορισμό το λιμάνι του Δυρραχίου, όπου θα αφιχθεί δύο μέρες μετά. Από εκεί οδικώς θα προωθηθεί στα Τίρανα, όπου και θα στρατοπεδεύσει στις νότιες παρυφές της πόλης στις εγκαταστάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας της Αλβανίας. Το σύνολο της Ελληνικής Δύναμης Αλβανίας αποτελείται, σε πρώτη φάση, από 87 αξιωματικούς και 630 υπαξιωματικούς και πενταετείς οπλίτες. Η δύναμη θα πάρει μαζί της βαριά οχήματα, ανάμεσά τους και 17 τεθωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού, 20 περίπου εξοπλισμένα τζιπ. Θα διαθέτει ακόμα και αντιαρματικούς πυραύλους τύπου "Μίλιαν",πράγμα βέβαια που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις επίσημες ανακοινώσεις του ΓΕΣ, σύμφωνα με τις οποίες "δε θα μεταφερθεί υλικό, το οποίο θα μπορεί να λογιστεί ότι είναι υλικό που θα κάνει πόλεμο".
Χτες εξάλλου συνεδρίασε και το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ), το οποίο έκανε στο "παραπέντε" την τυπική επικύρωση της απόφασης για την αποστολή ελληνικού εκστρατευτικού σώματος στην Αλβανία. Ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας, επανέλαβε και χτες τα περί "προστασίας της ανθρωπιστικής βοήθειας που αποστέλλεται στη γειτονική χώρα", αλλά δεν έκανε κουβέντα για αυτή καθαυτή την ανθρωπιστική βοήθεια, που φαίνεται να είναι μόνο το άλλοθι της ξένης επέμβασης για την καταστολή της εξέγερσης του αλβανικού λαού. Ο υπουργός Τύπου δήλωσε ότι θα υπάρξει εκ νέου συνεδρίαση στις 10 το πρωί της Παρασκευής, είτε του ΚΥΣΕΑ, είτε της Κυβερνητικής Επιτροπής, είτε του Υπουργικού Συμβουλίου, για να ασχοληθεί με την αλβανική κρίση στο σύνολό της και την πολιτική της κυβέρνησης για το θέμα αυτό.
Ο υπουργός Αμυνας, Α. Τσοχατζόπουλος, σε δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά το ΚΥΣΕΑ, για να δικαιολογήσει τον τρόπο που αποφασίστηκε η συμμετοχή στην πολυεθνική δύναμη, υποστήριξε ότι η απόφαση του ΚΥΣΕΑ ήταν μόνο τυπική, εφόσον προϋπήρχε η απόφαση της κυβέρνησης. Επίσης, για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, είπε ότι η αποστολή στρατιωτικής βοήθειας δεν είναι ο βασικός στόχος, αλλά αυτή είναι προϋπόθεση για να εξασφαλιστεί η διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας. Ως πολιτικό στόχο της αποστολής αυτής ανέφερε τη διεξαγωγή αδιάβλητων εκλογών μετά ένα τρίμηνο.
Από κοντά και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κ. Καραμανλής,ο οποίος έσπευσε χτες να "χαιρετίσει τη συμμετοχή των Ενόπλων μας Δυνάμεων στην προσπάθεια για την εξομάλυνση της επικίνδυνης κατάστασης που επικρατεί σήμερα στη γειτονική Αλβανία".
Συνεχίζονται οι ανακοινώσεις διάφορων φορέων και συλλόγων που τάσσονται ενάντια στην αποστολή στρατιωτικής δύναμης στην Αλβανία. Συγκεκριμένα:
Οι Επιτροπές Ειρήνης Αχαρνών - Κυψέλης - Πατησίων αναφέρουν, μεταξύ άλλων, πως, τα γεγονότα στην Αλβανία δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, αλλά αποτέλεσμα της πολύμορφης ενίσχυσης που δόθηκε στο αντιλαϊκό και αυταρχικό καθεστώς του Μπερίσα, είναι οι εκλογές της βίας και νοθείας, είναι η καταλήστευση των οικονομιών του λαού και της ίδιας της οικονομίας της χώρας". Η διεθνής κοινότητα, η ΕΕ, το ΝΑΤΟ και η χώρα μας δείχνουν ιδιαίτερα ενοχλημένοι που είναι πανέτοιμοι να αποστείλουν στρατιωτικές δυνάμεις, με κύριο στόχο τον αφοπλισμό των εξεγερμένων, με κύριο στόχο να κρατήσουν όρθιο το σάπιο καθεστώς της Αλβανίας με ή χωρίς τον Μπερίσα. Οι Επιτροπές Ειρήνης καταδικάζουν απερίφραστα κάθε μορφής στρατιωτική ή πολιτική παρέμβαση στη γειτονική χώρα. Καταλήγουν πως "το φιλειρηνικό κίνημα, το οποίο συσπειρώνει τον ευαισθητοποιημένο στα θέματα της ειρήνης κόσμο, σκοπό έχει τη δημιουργία ενός κοινωνικού μετώπου αντίστασης προς τη στρατιωτικοποίηση της κοινωνικής ζωής και αντίθεσης στο να καταστεί η χώρα μας ορμητήριο του ΝΑΤΟ και της "Νέας Τάξης Πραγμάτων" για τη γύρω περιοχή".
Η ΠΕΑΕΑ Καλαμάτας με ψήφισμά της από την απολογιστική γενική συνέλευση αναφέρει πως η σημερινή κατάσταση στην Αλβανία και γενικότερα στα Βαλκάνια είναι συνέπεια της ιμπεριαλιστικής "Νέας Τάξης Πραγμάτων" που προσπαθούν να επιβάλουν οι ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ. Διαμαρτύρεται για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να συμμετάσχει στην πολυεθνική στρατιωτική δύναμη και εκφράζουν την αντίθεσή τους σε κάθε είδους επέμβασης γιατί στρέφεται όχι μόνο στον αλβανικό λαό, αλλά και στους λαούς των Βαλκανίων και την ειρήνη.
Η Περιφερειακή Επιτροπή ΠΕΑΕΑ Ανατολικής Πελοποννήσου με ψήφισμά της εκφράζει την αντίθεσή της σε κάθε είδους επέμβαση στην Αλβανία, που μπορεί να έχει συνέπειες όχι μόνο για τον αλβανικό λαό, αλλά και για την ειρήνη στην περιοχή. Θεωρεί απαράδεκτη την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για συμμετοχή της χώρας μας, κατά παράβαση και του Συντάγματος, στην πολυεθνική στρατιωτική δύναμη που συγκροτείται με απόφαση του ΟΗΕ γιατί στην πραγματικότητα στηρίζει το καθεστώς Μπερίσα, τα σχέδια της "νέας τάξης πραγμάτων" που στρέφεται κατά του αλβανικού λαού που αγωνίζεται για τη δικαιοσύνη και τη δημοκρατία.
Συγκέντρωση σήμερα στις 11.30 π. μ. στην πλατεία Ελευθερίας στη Θεσσαλονίκη
Η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη" Θεσσαλονίκης διοργανώνει σήμερα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11.30 π. μ. στην Πλατεία Ελευθερίας.Με ανακοίνωσή της καλεί όλους τους νέους και τις νέες της Θεσσαλονίκης να ενώσουν τις φωνές τους στην καταδίκη της απαράδεκτης απόφασης της ελληνικής κυβέρνησης να στείλει ελληνικό στρατό στην Αλβανία, συμμετέχοντας έτσι στα ιμπεριαλιστικά σχέδια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που στόχο έχουν την καθυπόταξη του εξεγερμένου ηρωικού αλβανικού λαού.
Η συμμετοχή Ελλήνων στρατιωτών,στην ωμή επέμβαση στα εσωτερικά της χώρας αυτής, στόχο έχει τη στήριξη του διεφθαρμένου και καταδικασμένου στη συνείδηση του αλβανικού λαού καθεστώτος Μπερίσα και της επικυριαρχίας των ΗΠΑ και των άλλων ιμπεριαλιστών στην Αλβανία και την ευρύτερη περιοχή.
Η κυβέρνηση αναλαμβάνει τεράστιες και ιστορικές ευθύνες με την απόφασή της αυτή. Το ίδιο και τα άλλα κόμματα που συμφώνησαν πρόθυμα στο σχέδιο "μακελέματος" του γειτονικού μας λαού, με πρόσχημα δήθεν την περιφρούρηση της διανομής της ανθρωπιστικής βοήθειας.
Οι "ισχυροί" ενοχλήθηκαν από την εξέγερση του αλβανικού λαού. Φοβούνται το παράδειγμα για τους άλλους λαούς. Για αυτό σπεύδουν να επέμβουν με πάνοπλο στρατό για να καταστείλουν τον εχθρό λαό.
Καμιά δουλιά δεν έχουν οι νέοι στρατευμένοι της πατρίδας μας στην Αλβανία. Το Ελληνικό Τάγμα δεν πρέπει να φύγει! Να σταματήσει τώρα η επιχείρηση πριν θρηνήσουμε τα πρώτα θύματα.
ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΑΝΤΑΡΟΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΑΣ!
Οι Επιτροπές Ειρήνης Κυψέλης, Αχαρνών και Πατησίων διοργανώνουν την Πέμπτη 17 Απρίλη πικετοφορία από την πλατεία Αμερικής στις 6 μ.μ. προς το τέρμα της Πατησίων με συνθήματα: "Αλληλεγγύη στον αλβανικό λαό", "Κανένας Ελληνας στρατιώτης στην Αλβανία".
Στη Λέσβο
Η ΕΕΔΥΕ Λέσβου καλεί τον Λεσβιακό λαό σε πικετοφορία - διαμαρτυρία για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην πολυεθνική στρατιωτική δύναμη στην Αλβανία. Η πικετοφορία θα ξεκινήσει στις 6μμ την Παρασκευή 18 Απρίλη έξω από το Εργατικό Κέντρο Μυτιλήνης.
Στα Χανιά
Ο Σύλλογος Γυναικών Νομού Χανίων καλεί τις φίλες και τους φίλους στη συνεστίαση που διοργανώνει την Τετάρτη 16 Απριλίου στο μεζεδοπωλείο "Αυλή",και τονίζει πως τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν για τον δοκιμαζόμενο λαό της Αλβανίας.
Με ανακοίνωσή της η ΕΕΔΥΕ καταγγέλλει τη συμμετοχή των Ελλήνων στρατιωτών στην πολυεθνική δύναμη επέμβασης και καλεί τον ελληνικό λαό να αντισταθεί στα ιμπεριαλιστικά σχέδια
Η ελληνική κυβέρνηση για μια φορά ακόμα αγνοώντας τις διαμαρτυρίες του ελληνικού λαού, παραβιάζοντας τους κανόνες διεθνούς δικαίου, στέλνει Ελληνες στρατιώτες εκτός συνόρων, στην πολυεθνική δύναμη επέμβασης στην Αλβανία.
Με αυτόν τον τρόπο μετατρέπει τμήμα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, όχι μόνο σε διμοιρία του ΝΑΤΟ και της νέας τάξης αλλά σε σύγχρονη κατοχική δύναμη τρομοκρατίας των λαών που αγωνίζονται.
Η σημερινή μέρα αποστολής της ελληνικής δύναμης επέμβασης στην Αλβανία αποτελεί μια θλιβερή και αποφράδα μέρα για την ιστορία της χώρας μας και θυμίζει τις πιο σκοτεινές στιγμές της ιστορίας της ανθρωπότητας. Πρόκειται για ανοιχτή στρατιωτική και πολεμική επέμβαση στα εσωτερικά μιας άλλης χώρας, για μια καθαρά εχθρική πράξη απέναντι σ' έναν λαό που αγωνίζεται.
Η ΕΕΔΥΕ θέλει να υπογραμμίσει ιδιαίτερα ότι αυτή η ενέργεια είναι ποιοτικά διαφορετική και από τις άλλες επεμβάσεις που έγιναν στη Σομαλία και τη Βοσνία. Αυτή τη φορά δεν υπάρχει καν το φύλλο συκής, το πρόσχημα επιβολής της ειρήνης λόγω πολέμου. Ετσι πια αναδεικνύεται με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο το πρόσωπο της νέας τάξης του ιμπεριαλισμού. Αποτελεί δε προσβολή στη νοημοσύνη των λαών το εφεύρημα της προστασίας της ανθρωπιστικής βοήθειας και δείχνει τη χωρίς όρια υποκρισία των ιμπεριαλιστών που θέλουν να επιβάλλουν διά πυρός και σιδήρου τα συμφέροντά τους και καθεστώτα που τα υπηρετούν.
Η ΕΕΔΥΕ είναι υποχρεωμένη εκφράζοντας τα συναισθήματα και τη θέληση του μαχόμενου φιλειρηνικού κινήματος, να τονίσει τις τεράστιες ευθύνες που έχουν όλοι όσοι με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο συναινούν στην επέμβαση, όλοι όσοι με ή χωρίς προσχήματα συνεισφέρουν με τη στάση τους στη δημιουργία ενός κόσμου που θα κινείται με τη λογική της τρομοκρατίας και του δίκαιου του ισχυρού, ενός κόσμου που με την απειλή και το αίμα θα προσπαθεί να υποτάξει την ελπίδα των λαών για ένα καλύτερο αύριο.
Μπροστά σ' αυτήν την ενέργεια καλούμε τον κάθε εργαζόμενο, σκεπτόμενο άνθρωπο, να ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙ. Καλούμε τη νεολαία, τις γυναίκες, το λαό ολόκληρο, να συσπειρωθούν στο μαχόμενο κίνημα ειρήνης. Να συμπαρασταθούν με τον αγώνα τους στον λαό της Αλβανίας και στους αγωνιζόμενους λαούς. Να στιγματίσουν τη στάση των υπηρετών της βαρβαρότητας της νέας τάξης. Καλούμε τις Επιτροπές Ειρήνης να ανοιχτούν στο λαό, να τον ενημερώσουν, να τον κινητοποιήσουν για να καταδικάσει το σχεδιαζόμενο έγκλημα.
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Αθήνα 15 Απρίλη 1997
Γραφείο Τύπου της ΕΕΔΥΕ
Πικετοφορία στο Βόλο ενάντια στην επέμβαση της πολυεθνικής
Μήνυμα ειρήνης και φιλίας, συνεργασίας και συμπαράστασης στον αλβανικό λαό έστειλαν φίλοι της ειρήνης και νέοι που πραγματοποίησαν πικετοφορία χτες στους κεντρικούς δρόμους του Βόλου, φωνάζοντας συνθήματα. Την πικετοφορία διοργάνωσε το Παράρτημα Βόλου της ΕΕΔΥΕ. Οι διαδηλωτές καταδίκασαν όχι μόνο την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την αποστολή πολυεθνικής στρατιωτικής δύναμης με πρόσχημα την "προστασία διανομής της ανθρωπιστικής βοήθειας" και την αποκατάσταση της "τάξης", αλλά και τη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτήν. Στην πικετοφορία το σύνθημα που ακούστηκε τις περισσότερες φορές και έκανε αίσθηση στου πολίτες του Βόλου ήταν: "Κανένας φαντάρος στην Αλβανία, εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ, Ιταλία". Στο τέλος της εκδήλωσης εγκρίθηκε ψήφισμα συμπαράστασης στον αλβανικό λαό και καταδίκης της απόφασης για αποστολή πολυεθνικής στρατιωτικής δύναμης στην Αλβανία.