ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Ιούλη 2005
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Μετ' εμποδίων το σύνταγμα

Νέες απαγωγές Αράβων διπλωματών

Από τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις των Αμερικανών Ράμπο

Associated Press

Από τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις των Αμερικανών Ράμπο
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Αλλεπάλληλες είναι οι εμπλοκές στη διαδικασία εκπόνησης του συντάγματος στο Ιράκ, παρά τις διαβεβαιώσεις κατοχικών δυνάμεων και συνεργατών τους ότι «όλα προχωρούν κανονικά και το χρονοδιάγραμμα της 15ης Αυγούστου θα τηρηθεί». Παραλλήλως, συνεχίζονται και οι απαγωγές Αράβων διπλωματών, αλλά και οι επιθέσεις, ενώ το Πεντάγωνο στην πρώτη 23σέλιδη έκθεσή του για την κατάσταση στο Ιράκ βλέπει «πρόοδο» σε όλους τους τομείς, αλλά παραδέχεται ότι η αντίσταση είναι ακόμη ικανή για «αιματηρά πλήγματα».

Την αποχώρησή τους από την επιτροπή εκπόνησης του συντάγματος μέχρις ότου πραγματοποιηθεί διεθνής έρευνα για τη δολοφονία των δύο συναδέλφων τους, σουνιτών, ανακοίνωσαν, χτες, οι 12 εναπομείναντες σουνίτες της επιτροπής. Στην ανακοίνωσή τους ζητούν, επίσης, να αποκτήσουν μεγαλύτερη επιρροή στη διατύπωση των άρθρων.

Εκτιμάται ότι η τελευταία νύξη αφορά στην κουρδική επιμονή να συμπεριληφθεί άρθρο στο νέο σύνταγμα, στο οποίο θα εμπεριέχονται χάρτες, όπου οι αυτόνομες κουρδικές περιοχές θα απεικονίζονται με πολύ περισσότερα εδάφη από ό,τι σήμερα. Συγκεκριμένα, οι Κούρδοι φέρονται να ζητούν το πετρελαϊκά πλούσιο Κιρκούκ, και τα σύνορα της περιοχής τους να φτάσουν μέχρι τις πόλεις Μπάντρα και Τζασάν, βορειοανατολικά της Βαγδάτης.

«Μη ρεαλιστικά» χαρακτήριζαν εκπρόσωποι της σιιτικής πλειοψηφίας που συμμετέχει στην 71μελή επιτροπή τα σουνιτικά αιτήματα. Εντούτοις, όπως φαίνεται, και οι σιίτες αντιδρούν στις κουρδικές πιέσεις.

Στο μεταξύ, ο Αλγερινός επιτετραμμένος στη Βαγδάτη καθώς και ο διπλωματικός του ακόλουθος απήχθησαν, χτες, μέσα από το αυτοκίνητό τους, στην πλούσια συνοικία της πρωτεύουσας Μανσούρ. Ο Ιρακινός «πρωθυπουργός» Ιμπραχίμ αλ Τζαφάρι δεσμεύτηκε να «αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας» για τους ξένους διπλωμάτες, τους οποίους, όμως, κάλεσε να αποφεύγουν τις επικίνδυνες περιοχές. Βέβαια, η συνοικία Μανσούρ κάθε άλλο παρά επικίνδυνη θεωρείται.

Εκτός της απαγωγής, όμως, σημειώθηκαν και επιθέσεις, χτες, στη Βαγδάτη. Στη συνοικία Αμιρίγια 2 Ιρακινοί σκοτώθηκαν και 1 τραυματίστηκε από πυρά αγνώστων μέσα στο αυτοκίνητό τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα θύματα είναι υπάλληλοι του υπουργείου Εμπορίου. Επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο σημειώθηκε και στη συνοικία Αμπού Ντσιρ, όπου στόχος ήταν ένας διοικητής της ιρακινής αστυνομίας, ο οποίος σκοτώθηκε. Τραυματίστηκαν και 8 αστυνομικοί. Τέλος, στη Μαχμουντίγια, από επίθεση αυτοκτονίας με στόχο στρατιωτική περίπολο, σκοτώθηκαν 5 Ιρακινοί στρατιώτες και τραυματίστηκαν 9 ακόμη άνθρωποι.

Παρ' όλα αυτά, χτες, ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Τζον Χάουαρντ, από το Λονδίνο, διαβεβαίωνε ότι δε θα αποσύρει τα αυστραλέζικα στρατεύματα από το Ιράκ. Απόφαση παράτασης της παραμονής των ιταλικών στρατευμάτων μέχρι τα τέλη του χρόνου έλαβε και η ιταλική Κάτω Βουλή, παρά την έναρξη μιας σταδιακής απομάκρυνσης από το φθινόπωρο.

ΡΩΣΙΑ
Προσπάθειες Πούτιν για την αποτροπή «βελούδινης επανάστασης»

ΜΟΣΧΑ.--

Σε συνάντησή του με μέλη του λεγόμενου Συμβουλίου για την προώθηση της Κοινωνίας των Πολιτών ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι θα ήταν σκόπιμο να επιβληθούν περιορισμοί σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση «πολιτικών δραστηριοτήτων» ρωσικών μη κυβερνητικών οργανώσεων από το εξωτερικό, μετέδωσαν ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Πούτιν εξήγησε τη θέση του δηλώνοντας ότι «καμία χώρα που σέβεται τον εαυτό της δε θα το επέτρεπε αυτό, και ούτε εμείς θα το επιτρέψουμε... Αυτός που πληρώνει τον μουσικό ορίζει και τον σκοπό».

Οι δηλώσεις του Ρώσου Προέδρου αποτελούν μια ελάχιστα καλυμμένη αναφορά στην ενορχήστρωση των λεγόμενων «βελούδινων επαναστάσεων» που καταγράφηκαν τα τελευταία δυο χρόνια στη Γεωργία, την Ουκρανία και την Κιργιζία - και έχει επιχειρηθεί ανεπιτυχώς στη Λευκορωσία, όπου οι σχετικές προσπάθειες συνεχίζονται.

Ο Πούτιν πρόσθεσε ότι οι μη κυβερνητικές οργανώσεις θα μπορούσαν να τυγχάνουν χρηματοδότησης από το κράτος, αν και αυτό «δε θα έπρεπε να εκληφθεί ως απόπειρα δωροδοκίας τους».

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, η κυβέρνηση των ΗΠΑ «έχει ήδη κατανείμει ποσό 58 εκατομμυρίων δολαρίων για τη δημοκρατία στη Ρωσία», κάτι που προοιωνίζεται μια αντίστοιχη απόπειρα επηρεασμού των πολιτικών εξελίξεων, αν όχι κάτι δραστικότερο...

ΓΕΩΡΓΙΑ
Συνελήφθη «ύποπτος» για τη χειροβομβίδα κατά του Μπους

ΤΜΠΙΛΙΣΙ.- Μετά από μάχη, η οποία κόστισε τη ζωή ενός αστυνομικού της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, οι αρχές της Γεωργίας τραυμάτισαν και συνέλαβαν έναν 27χρονο άνδρα, ο οποίος θεωρείται ως ύποπτος για τη ρίψη χειροβομβίδας στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας της χώρας, στη διάρκεια κοινής εμφάνισης και ομιλίας του Προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Ου. Μπους και του Γεωργιανού ομολόγου του Μιχαήλ Σαακασβίλι τον περασμένο Μάη, όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Εσωτερικών.

Το καθεστώς που προέκυψε με τη λεγόμενη «επανάσταση των ρόδων» συνεργάστηκε, όπως με μεγάλη άνεση δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, με τις αμερικανικές μυστικές και αστυνομικές υπηρεσίες στην έρευνα αυτή, που οδήγησε στη χθεσινή επιχείρηση. Ρόλο μάλλον έπαιξε και η επικήρυξη του νεαρού με 83 χιλιάδες δολάρια.

Η ρίψη της χειροβομβίδας αυτής, που σύμφωνα με τις αρχές της Γεωργίας και των ΗΠΑ δεν εξερράγη λόγω «δυσλειτουργίας» της, είχε αμαυρώσει τη φιέστα του Μπους και του Σαακασβίλι για το ...«θρίαμβο της δημοκρατίας» στην πρώην σοβιετική Δημοκρατία, όπου με αμερικανική χρηματοδότηση οργανώθηκε μια εκστρατεία που κατέληξε στην ανατροπή του Εντουαρντ Σεβαρντνάντζε.

Τα κίνητρα της ενέργειας αυτής - αν έγινε όπως υποστηρίζουν το Τμπιλίσι και η Ουάσιγκτον - παραμένουν άγνωστα.

ΚΕΝΥΑ
Σκληρές συγκρούσεις

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Συνεχίζονταν για τρίτη ημέρα χτες οι σκληρές συγκρούσεις στην Κένυα ανάμεσα σε διαδηλωτές που διαμαρτύρονται για τις υπό συζήτηση συνταγματικές τροποποιήσεις και τις δυνάμεις της αστυνομίας.

Οι διαδηλώσεις, στις οποίες μετείχαν και πολλοί φοιτητές, αφορούν την προταθείσα τροποποίηση του Συντάγματος για την παροχή επιπλέον (υπερ)εξουσιών στον Πρόεδρο της χώρας, Μουάι Κιμπάκι, ο οποίος εξελέγη το 2002 υποσχόμενος να μειώσει τις προεδρικές υπερεξουσίες μέσα σε 100 ημέρες.

Την Τετάρτη, αστυνομικοί πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν άνδρα ο οποίος, σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο επικεφαλής της αστυνομίας του Ναϊρόμπι Κινγκ' όρι Μουάνγκι, «επιχειρούσε να διαφύγει με κλοπιμαία από κατάστημα εν μέσω λεηλασίας στην οποία προέβησαν άγνωστοι επιχειρώντας να εκμεταλλευτούν το χάος» στην πρωτεύουσα.

Μονάδες καταστολής ταραχών επιτέθηκαν και προέβησαν στον ξυλοδαρμό δεκάδων διαδηλωτών, κάνοντας εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και κλομπ για να τους εμποδίσουν να πλησιάσουν το κτίριο του Κοινοβουλίου, μετέδωσε το «Ασοσιέιτεντ Πρες». Κάποιοι από τους διαδηλωτές απάντησαν πετώντας πέτρες. Υπήρξαν πολλές συλλήψεις, ωστόσο επισήμως οι αρχές έκαναν λόγο για είκοσι.

Στόχος του Κιμπάκι με τη συνταγματική τροποποίηση είναι να αυξήσει τις προεδρικές υπερεξουσίες σε βάρος του πρωθυπουργού και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το Κοινοβούλιο αναμένεται να συζητήσει το θέμα εντός των ημερών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ