ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στη Ν. Υόρκη

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, αναχώρησε χτες το απόγευμα για τη Νέα Υόρκη, όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών και θα έχει επαφές για το Κυπριακό.

Στο περιθώριο της συνόδου, ο Πρόεδρος θα συναντηθεί με το γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Αναν, αξιωματούχους του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων και υπουργούς Εξωτερικών.

Σε δηλώσεις πριν την αναχώρησή του ο Τ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι αποδίδει κάποια σημασία σε πιθανή νίκη, κατά τις λεγόμενες εκλογές του Δεκέμβρη στα Κατεχόμενα, των τουρκοκυπριακών κομμάτων που υποστηρίζουν τη λύση, αφού κάτι τέτοιο θα αποβεί προς όφελος και των δύο κοινοτήτων. Αμφισβήτησε, ωστόσο, τη δυνατότητα να απομακρυνθεί, μέσα από τη διαδικασία αυτή, ο Ραούφ Ντενκτάς.

Στο μεταξύ έγινε γνωστό πως η κυπριακή κυβέρνηση δεν πρόκειται να συναινέσει στην ανάπτυξη παρατηρητών, είτε επισήμων, είτε μέσω μιας μη κυβερνητικής Οργάνωσης, για εποπτεία των εκλογών στα Κατεχόμενα.

Τη θέση της κυβέρνησης ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, με αφορμή την τοποθέτηση του Βρετανού Υπάτου Αρμοστή Λιν Πάρκερ υπέρ ενός μη επίσημου μηχανισμού εποπτείας, τον οποίο θα αναλάβει άμεσα μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση.

Η κυπριακή κυβέρνηση δε θα συναινέσει σε ενίσχυση των αποσχιστικών δεδομένων, είπε ο Κ. Χρυσοστομίδης. Πρόσθεσε ότι υπάρχει αδυναμία από μέρους των παρατηρητών να διαπιστώσουν και να καταγράψουν τον αριθμό των εποίκων.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι με βάση τα στοιχεία για τους εκλογικούς καταλόγους που δίνει το ψευδοκράτος, δικαίωμα ψήφου έχουν τώρα 137.000, από τους οποίους οι 75.000 χιλιάδες είναι έποικοι. Αν αυτό, είπε, θα μπορούσε να διαπιστωθεί από τους παρατηρητές, τότε η κυπριακή κυβέρνηση θα μπορούσε να δεχτεί την ανάπτυξή τους.

Σε ερώτηση αν μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση θα μπορούσε να εποπτεύσει τις εκλογές, χωρίς να τίθεται θέμα αναγνώρισης, ο Κ. Χρυσοστομίδης ανέφερε ότι υπάρχουν Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις με κύρος ανάλογο με τους επίσημους παρατηρητές. Ως εκ τούτου επίσημη συναίνεση δεν πρόκειται να δοθεί.

Ο Γ. Ιακώβου

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Ιακώβου, δήλωσε ότι η τελική θέση της ελληνικής κυπριακής πλευράς για τις τροποποιήσεις που επιθυμεί επί του «σχεδίου Ανάν» θα καθοριστεί, όταν οι δύο πλευρές θα είναι πολύ κοντά σε διαπραγματεύσεις, αφού αυτή τη στιγμή το σχέδιο μελετάται στο σύνολό του από την ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί.

Ως εκ τούτου, είπε, στη συνάντηση του Προέδρου Παπαδόπουλου με το γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, στη Νέα Υόρκη, δε θα προταθούν συγκεκριμένες τροποποιήσεις επί του σχεδίου, αλλά θα γίνει μια γενική ανταλλαγή απόψεων στο Κυπριακό, υπό το βάρος της τουρκικής στάσης και των δηλώσεων Ντενκτάς ότι το σχέδιο είναι νεκρό.

Ο Γ. Ιακώβου έκανε τις δηλώσεις χτες το πρωί στο αεροδρόμιο Λάρνακας, προτού αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη, όπου θα συμμετάσχει σε συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών των 25 χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τους υπουργούς Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Κόλιν Πάουελ και της Ρωσίας Ιγκόρ Ιβανόφ. Θα εκπροσωπήσει επίσης την Κύπρο σε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των 15 χωρών - μελών της Ενωσης και των 10 υπό προσχώρηση κρατών, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΓΚΙΟΥΛ
Στενές (και συχνές) επαφές

Δύο συναντήσεις μέσα σε ένα μήνα θα έχουν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στην Αθήνα ενόψει των δύο συναντήσεων που θα έχει ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου με τον Τούρκο ομόλογό του Αμπτουλάχ Γκιούλ.

Οι συναντήσεις αυτές αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς θα πραγματοποιηθούν υπό το φως της νέας κατάστασης που δημιουργείται στο Αιγαίο μετά την ελληνοτουρκική συμφωνία για την ασφάλεια των Διεθνών Πτήσεων στο Αιγαίο, στο πλαίσιο του ICAO. Η συμφωνία αυτή, όπως εκτιμούν κύκλοι του ΥΠΕΞ, είναι πολύ πιθανό να δρομολογήσει εξελίξεις οι οποίες θα οδηγήσουν σε διευθετήσεις των διμερών ελληνοτουρκικών διαφορών μέχρι το Δεκέμβρη του 2004, σύμφωνα με τη δέσμευση που οι δύο χώρες έχουν αναλάβει το 1999 στο Ελσίνκι.

Η πρώτη συνάντηση των Παπανδρέου - Γκιούλ θα πραγματοποιηθεί αυτή τη βδομάδα στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Η δεύτερη συνάντηση των δύο υπουργών θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει ο Α. Γκιούλ.

Οπως παρατηρούν παράγοντες του ελληνικού ΥΠΕΞ πάντως, η εσωτερική πολιτική συγκυρία στην Ελλάδα δεν επιτρέπει την πραγματοποίηση «ουσιαστικών βημάτων», τα οποία ωστόσο, επιβάλλεται να πραγματοποιηθούν μέχρι το Δεκέμβρη του 2004. Μέχρι τότε, η Αθήνα θα συνεχίζει την προσπάθεια συσκότισης της πραγματικότητας με ανακοινώσεις και τοποθετήσεις, όπως η παρακάτω, που αφορά στο θεμά των αεροδιαδρόμων στο Αιγαίο.

«Με αυτή τη συμφωνία, υποστήριξε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, αναγνωρίζεται διεθνώς η Λήμνος, δημιουργούνται στη θέση του καταργηθέντος δύο νέοι αεροδιάδρομοι, πάνω από τη Λήμνο, η Λήμνος πλέον καταγράφεται διεθνώς από έναν οργανισμό του ΟΗΕ και αυτό είναι ένα μεγάλο επίτευγμα για την Ελλάδα και για την ασφάλεια των πτήσεων στην περιοχή. Σε καμία περίπτωση, και αυτό θέλω να το καταστήσω απόλυτα σαφές, η συμφωνία αυτή στο πλαίσιο του ICAO, δε σχετίζεται ή δε συνδέεται με στρατιωτικές δραστηριότητες ή με τα γνωστά προβλήματα που δημιουργεί η Τουρκία στο Αιγαίο».

Νέος γγ στο ΝΑΤΟ

Ο επόμενος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, όπως ανακοινώθηκε χτες στις Βρυξέλλες, θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Γιαπ Ντε Χοπ Σχέφερ.

Ο Σχέφερ θα διαδεχτεί τον νυν γγ της Ατλαντικής Συμμαχίας Βρετανό Τζορτζ Ρόμπερτσον, η τετραετής θητεία του οποίου λήγει το Δεκέμβρη.

Ο αναμενόμενος διορισμός του στη θέση του Γενικού Γραμματέα έγινε έπειτα από σύνοδο των μονίμων αντιπροσώπων των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ στους κόλπους του Συμβουλίου της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Ακόμη, δεν έχει οριστεί η ημερομηνία, κατά την οποία ο 55χρονος υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας θα αναλάβει τα καθήκοντά του στο διεθνή Οργανισμό, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του ΝΑΤΟ που εκδόθηκε μετά τη σύνοδο, αλλά σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε νωρίτερα εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, ο Σχέφερ αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα σε τρεις μήνες.

«Με μεγάλη χαρά χαιρετίζω την απόφαση αυτή», αναφέρει ο Ρόμπερτσον σε ανακοίνωσή του, επισημαίνοντας ότι ο Ντε Χοπ Σχέφερ έχει υπηρετήσει στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ ως διπλωμάτης.

Ο γεννηθείς στις 3 Απριλίου του 1948 στο Αμστερνταμ Ολλανδός υπουργός έχει διατελέσει επικεφαλής του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Ολλανδίας και τέσσερις φορές γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών της Ολλανδίας προτού αναλάβει ο ίδιος επικεφαλής της διπλωματίας της χώρας του, τον Ιούλη του 2002.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ