ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Οχτώβρη 2002
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ - ΟΗΕ
Σκληρά «παζάρια» στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Associated Press

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Ετοιμη να προβεί σε ορισμένες υποχωρήσεις σχετικά με το κείμενο που αφορά το Ιράκ φέρεται να είναι η Ουάσιγκτον μπροστά στην καταιγιστική κριτική που εισέπραξε από τη συντριπτική πλειοψηφία των χωρών - μελών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, αλλά και ενώπιον των σθεναρών αντιρρήσεων Γαλλίας - Ρωσίας και Κίνας. Ο Ιρακινός πρέσβης στα Ηνωμένα Εθνη επανέλαβε ότι «η χώρα του είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τους επιθεωρητές» και κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι «θέλουν να εκμεταλλευτούν τον ΟΗΕ για να καταλάβουν το Ιράκ».

«Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Κόλιν Πάουελ με διαβεβαίωσε ότι γίνεται προσπάθεια να ληφθούν υπόψη οι ρωσικές και γαλλικές ανησυχίες στην αμερικανική πρόταση ψηφίσματος» δήλωνε, χτες, ο Ρώσος ΥΠΕΞ Ιγκόρ Ιβανόφ, μετά από ενδελεχή τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του. Ο Ιβανόφ εκτιμούσε ότι «οι υπάρχουσες συνθήκες είναι ευνοϊκότερες για τη λήψη απόφασης ενότητας», αποφεύγοντας, όμως, να προβεί σε συγκεκριμένες προβλέψεις.

Σύμφωνα με ανώτερους Αμερικανούς διπλωμάτες, που μίλησαν υπό ανωνυμία τόσο στο πρακτορείο «Ρόιτερς» όσο και στο «Ασοσιέιτεντ Πρες», η αμερικανική ηγεσία, σε μια προσπάθεια να ξεπεράσει και τις εσωτερικές της διαφωνίες, φέρεται διατεθειμένη να υποχωρήσει σε ορισμένα κομβικά σημεία της πρότασής της στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Η πρώτη μεγάλη υποχώρηση, εκ μέρους της Ουάσιγκτον, φαίνεται ότι θα είναι η μη αναφορά σε αυτήν την πρώτη απόφαση σε μια αυτόματη ανάληψη στρατιωτικής δράσης και η αναμονή για την έκθεση που θα παρουσιάσουν οι επιθεωρητές αφότου επαναλάβουν τους ελέγχους τους στο Ιράκ.

Αυτό σημαίνει ότι προκρίνεται η γαλλική πρόταση για απόφαση «δύο φάσεων», που θα επαναφέρει το θέμα της αντίδρασης της διεθνούς κοινότητας, σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι το Ιράκ δεν έχει συμμορφωθεί, και πάλι στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Παρ' όλα αυτά, δε διευκρινίζεται αν οι ΗΠΑ, τότε, θα περιμένουν να ληφθεί νέα απόφαση και δε θα δράσουν μονομερώς.

Οπως σχολίαζε υψηλόβαθμος διπλωμάτης του ΟΗΕ, το θέμα «θα κριθεί πλέον από τη στάση της Γαλλίας», δηλαδή κατά πόσο θα αποδεχτεί το συγκεκριμένο συμβιβασμό ή θα επιμείνει στις πιέσεις για να αποσυρθούν και τα άλλα δύο φλέγοντα σημεία: η ανάπτυξη στρατευμάτων του ΟΗΕ στο Ιράκ, τα οποία θα οριοθετήσουν και «ζώνες οδικής απαγόρευσης», και η δυνατότητα μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας να συμμετέχουν στις επιθεωρήσεις. Σε αυτές τις αμερικανικές απαιτήσεις, εκτός από τις Γαλλία - Ρωσία - Κίνα, αλλά και την πλειοψηφία της Γενικής Συνέλευσης, έχει αντιδράσει και ο επικεφαλής των επιθεωρητών Χανς Μπλιξ.

Παρά τα προβλήματα, Αμερικανοί αξιωματούχοι, που δήλωναν ότι «δίνουν μια τελευταία ευκαιρία στη Γαλλία», εξέφραζαν την αισιοδοξία τους ότι η συζήτηση για μια νέα απόφαση θα μπορούσε να αρχίσει, ακόμη και σήμερα, στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Αργά χτες το βράδυ, επρόκειτο να ολοκληρωθεί και η διήμερη ανοιχτή συζήτηση για το Ιράκ στους κόλπους της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, όπου, με ελάχιστες εξαιρέσεις, όλοι καταδίκασαν το ενδεχόμενο μονομερούς στρατιωτικής επίθεσης στο Ιράκ, πριν δοθεί η ευκαιρία στους επιθεωρητές να επιστρέψουν.

Εντονη ήταν και η κριτική των αραβικών χωρών, που επισήμαναν ότι οι ΗΠΑ πιέζουν τον ΟΗΕ να ακολουθήσει τη δική τους πολιτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών και υπενθύμισαν ότι και το Ισραήλ έχει όπλα μαζικής καταστροφής. Από τη Δαμασκό, ο Σύρος Πρόεδρος προειδοποίησε το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι «σε περίπτωση επίθεσης στο Ιράκ θα υπάρξουν εκατομμύρια νεκροί, αφού δεν είναι Αφγανιστάν».

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Χαμόγελα στο Λευκό Οίκο, αίμα στη Γάζα

Associated Press

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΡΑΦΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Επτά νεκροί και δεκάδες τραυματίες είναι ο απολογισμός άλλης μιας επιχείρησης «αυτοάμυνας» του ισραηλινού στρατού στη νότια Λωρίδα της Γάζας, λίγες μόνο ώρες μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης Μπους - Σαρόν, όπου φέρεται ο δεύτερος να δέχτηκε πιέσεις για «χαλάρωση» του αποκλεισμού και «μείωση» των θυμάτων ανάμεσα στους πολίτες. Υπό αυτές τις συνθήκες, σαν ειρωνεία έμοιαζαν, χθες, οι τελετές μνήμης για την έβδομη επέτειο από τη δολοφονία του πρωθυπουργού Γιτζάκ Ράμπιν από ακροδεξιό φανατικό Εβραίο, επειδή είχε υπογράψει τη συμφωνία του Οσλο με τον Γιάσερ Αραφάτ.

Εναντίον σπιτιών, αλλά και του σχολείου της Υπηρεσίας Αρωγής και Εργων των Ηνωμένων Εθνών έβαλλαν, χτες το μεσημέρι, ισραηλινά τεθωρακισμένα και αυτόματα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 7 Παλαιστίνιοι, ανάμεσα στους οποίους και 2 παιδιά, και να τραυματιστούν άλλοι 50. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, άνδρες του δέχτηκαν πυρά ενώ έστηναν ένα νέο παρατηρητήριο της ευρύτερης περιοχής κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό της Ράφα, όταν «δέχτηκαν πυρά και χειροβομβίδες» και ανταπάντησαν.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, μικροί Παλαιστίνιοι έριξαν πέτρες εναντίον τους και ακούστηκαν και ορισμένα πυρά, αλλά η ισραηλινή απάντηση στόχευσε, ουσιαστικά, όσους ήταν στα σπίτια τους. Ο εκπρόσωπος του στρατού, Ολιβιέ Ράφοβιτς, δήλωνε κυνικά ότι «οι τρομοκράτες αναζήτησαν καταφύγιο ανάμεσα στους πολίτες και οι συνέπειες ήταν αναπόφευκτες».

«Οι καλύτεροι φίλοι»

Η αιματηρή επίθεση, που αναμένεται να πυροδοτήσει νέα όξυνση στην ήδη τεταμένη ατμόσφαιρα στη Λωρίδα της Γάζας, σημειώθηκε, μόλις λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Μπους με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν, στην Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σαρόν δεσμεύτηκε στον Μπους ότι θα απελευθερώσει, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, τα 415 εκατομμύρια δολάρια που έχει παρακρατήσει από είσπραξη φόρων που αναλογεί στους Παλαιστινίους. Επίσης, φέρεται να δεσμεύτηκε για σχετική «χαλάρωση» του οικονομικού αποκλεισμού και στοιχειώδη «βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης», έτσι ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση και να μην προκληθούν εμπόδια στην αμερικανική προσέγγιση του αραβικού κόσμου ενόψει Ιράκ.

Μακροσκελείς δηλώσεις δεν έγιναν μετά τη συνάντηση. Ο Τζορτζ Μπους αρκέστηκε να «υποθέσει ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θα αντιδράσει κατάλληλα, εάν δεχτεί ιρακινή επίθεση», αν και δε διευκρίνισε τι ακριβώς εννοεί και αν οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν τυχόν στρατιωτική ισραηλινή αντίδραση. Ο Σαρόν, από την πλευρά του, τόνιζε ότι «ποτέ πριν το Ισραήλ δεν είχε τόσο καλό φίλο στο Λευκό Οίκο όσο τώρα με τον Πρόεδρο Μπους». Σύμφωνα με πληροφορίες διπλωματών εκατέρωθεν, το Ισραήλ απέσπασε την αμερικανική δέσμευση ότι θα ειδοποιηθεί 2 ημέρες πριν την έναρξη στρατιωτικής επέμβασης στο Ιράκ «για να λάβει τα μέτρα του», ενώ νέα περιοδεία στην περιοχή αρχίζει ο βοηθός ΥΠΕΞ, αρμόδιος για τη Μέση Ανατολή, Ουίλιαμ Μπερνς, προκειμένου να βοηθήσει στην «περαιτέρω αποκλιμάκωση».

ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Ετεροχρονισμένες «αποκαλύψεις» για τη ΛΔ Κορέας...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.--

Με δεδομένες τις αντιρρήσεις πολλών εταίρων των ΗΠΑ όσον αφορά στην εξαπόλυση του σχεδιαζόμενου πολέμου στο Ιράκ και λίγα 24ωρα μετά τις αιματηρές εκρήξεις σε Ινδονησία και Φιλιππίνες, χτες, προέκυψε αίφνης ζήτημα με το λεγόμενο πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της ΛΔ Κορέας! Αφορμή για το ζήτημα έδωσε (αργά το βράδυ της Τετάρτης) το «περιβάλλον» του Αμερικανού βοηθού υπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για τη Νοτιοανατολική Ασία και τον Ειρηνικό, Τζέιμς Κέλι, και το τροφοδότησαν με δηλώσεις τους ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακλίναν...

Σύμφωνα με τον Μπάουτσερ, κατά την πρόσφατη τριήμερη επίσκεψη του Κέλι στη ΛΔ Κορέας (τελευταίο 10ήμερο Σεπτέμβρη!) Βορειοκορεάτες αξιωματούχοι «παραδέχτηκαν» πως διαθέτουν «ακόμη πιο ισχυρά» όπλα απ' το βαλλιστικό πρόγραμμα και πως θεωρούν «άκυρη» τη συμφωνία του 1994 μεταξύ ΗΠΑ-ΛΔ Κορέας-ΟΗΕ για τα πυρηνικά όπλα... Συμπτωματικά, το θέμα προέκυψε κατά την άφιξη του Τζέιμς Κέλι στο Πεκίνο, όπου αμέσως μετά τις εκεί συνομιλίες του με κυβερνητικούς αξιωματούχους θα μεταβεί σε Σεούλ και Τόκιο...

Αξίζει, ωστόσο, να επισημάνει κανείς πως ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κίνησε το ζήτημα περί της «παραδοχής», απ' τη ΛΔ Κορέας, «μυστικού προγράμματος πυρηνικών όπλων», την ίδια ακριβώς ώρα αξιωματούχοι του ίδιου υπουργείου αλλά και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου προσπαθούσαν να ρίξουν τους τόνους, ξεκαθαρίζοντας πως σε κάθε περίπτωση η περίπτωση της ΛΔ Κορέας δεν ταυτίζεται με εκείνη του... Ιράκ! Ετσι, μολονότι ο Μακλίναν χαρακτήρισε «σοβαρή και ανησυχητική» τη λεγόμενη παραδοχή της ΛΔ Κορέας περί παραβίασης του πλαισίου συμφωνίας του '94, όταν ρωτήθηκε για τις ενδεχόμενες ομοιότητες της Πιονγιάνγκ με τη Βαγδάτη δήλωσε: «Το Ιράκ έχει ένα επιθετικό καθεστώς που κυβερνάται από έναν "φονικό δικτάτορα", ο οποίος απειλεί τους γείτονές του... Ομως πρόκειται για διαφορετικές περιοχές, διαφορετικές συνθήκες». Αφ' ετέρου, ο Μπάουτσερ υπογράμμιζε πως επιθυμία της Ουάσιγκτον είναι να βρεθεί στο όλο θέμα «ειρηνική λύση»... Τέλος, το θέμα που ανακίνησε χτες η Ουάσιγκτον έναντι της Πιονγιάνγκ προκάλεσε έκπληξη και συγκρατημένη ανησυχία (αν όχι απορία...) σε πολλές απ' τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, ενώ η Ρωσία προτίμησε να επιφυλαχτεί και να αντιδράσει μετά από διασταύρωση των πληροφοριών των ΗΠΑ και έπειτα από διαβουλεύσεις με τη ΛΔ Κορέας.

Μεγάλη συγκέντρωση και πορεία αντιπολεμική - αντιιμπεριαλιστική

Πραγματοποιείται στην Αθήνα στις 31 του Οκτώβρη, με απόφαση μαζικών φορέων και φιλειρηνικών οργανώσεων

Διαδηλώνουμε ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό. Καταγγέλλουμε τους εγκληματικούς σχεδιασμούς των Αμερικάνων και των συμμάχων τους. Καταδικάζουμε το δολοφονικό ρόλο του ΝΑΤΟ. Απαιτούμε να μην υπάρξει καμιά εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο. Ζητάμε εδώ και τώρα να επιστρέψουν τα εκστρατευτικά ελληνικά στρατιωτικά τμήματα που βρίσκονται έξω από τα σύνορα της χώρας.

Στις 31 του Οκτώβρη, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), καλεί το λαό του Λεκανοπεδίου, να κινητοποιηθεί, να δράσει, να πάρει μέρος στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν πλήθος μαζικών και συνδικαλιστικών φορέων και να εκφράσει τα αντιπολεμικά και αντιιμπεριαλιστικά του αισθήματα, να δώσει τη μάχη για να εμποδίσει τα σχέδια του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και του ΝΑΤΟ για μια νέα επίθεση εναντίον του Ιράκ.

Το ξεκάθαρο αυτό μήνυμα, έστειλε χτες το πρωί ο οργανωτικός γραμματέας της ΕΕΔΥΕ Γρ. Πετρόπουλος, που εκπροσώπησε την Επιτροπή στη σύσκεψη που πραγματοποίησαν οι μαζικοί φορείς που αποφάσισαν να διοργανώσουν, στις 31 του Οκτώβρη, μεγάλο συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, καθώς και αντιπολεμικές κινητοποιήσεις στην υπόλοιπη χώρα.

Στη χτεσινή σύσκεψη που έγινε σε αίθουσα του κτιρίου της ΓΣΕΕ, συμμετείχαν εκπρόσωποι από την ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ, το ΠΑΜΕ, την ΕΕΔΥΕ, την ΕΕΔΔΑ, την ΚΕΔΑΕΑ, το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ, την «Κίνηση: Σταματήστε τον πόλεμο» και την «Κίνηση: Πολίτες του κόσμου για την ειρήνη». Βέβαια, πλήθος είναι οι μαζικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις που θα συμμετάσχουν στη συγκεκριμένη κινητοποίηση αλλά, χτες, δε βρέθηκαν στη σύσκεψη.

Σ' αυτό το σημείο, αξίζει να σημειωθεί ότι οι απόψεις που κατατέθηκαν στη σύσκεψη, αλλά και το γενικότερο πλαίσιο της κινητοποίησης, δεν έχουν ούτε κοινή αφετηρία, ούτε προβάλλουν τα ίδια αιτήματα και πολύ περισσότερο δεν έχουν τον ίδιο και ξεκάθαρο αντιιμπεριαλιστικό προσανατολισμό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζογώπουλος, που συμμετείχε και μίλησε στη χτεσινή σύσκεψη, χρειάστηκε να ακούσει αρκετές παρεμβάσεις, προκειμένου να... πειστεί για τον εγκληματικό ρόλο του ΝΑΤΟ και πως πρέπει να καταδικαστεί και μέσα από τις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις ο ρόλος του. Κι αυτό όταν μέλος της δολοφονικής συμμαχίας είναι και η χώρα μας που, στο πρόσφατο παρελθόν, όπως τόνισε και ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ Γ. Σταυρόπουλος, «βάσει του ΝΑΤΟικού δόγματος παρέδωσε στρατιωτικές υποδομές αλλά και όλες τις διευκολύνσεις στη στρατιωτική μηχανή του ιμπεριαλισμού». Ο Χρ. Πολυζογώπουλος, μάλιστα, υποστήριξε ότι «αν γίνει αναφορά για το ΝΑΤΟ, θα δημιουργηθούν συλλογισμοί και δε θα έχουμε πλατιά συμμετοχή»!!

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εκπροσώπων των φορέων, επισήμαναν ότι η πορεία πρέπει και θα καταλήξει στην αμερικάνικη πρεσβεία, ενώ από αρκετούς αναφέρθηκε ότι το επόμενο διάστημα, τόσο πριν όσο και μετά το συλλαλητήριο, έχουν, ήδη, προγραμματιστεί σειρά από αντιπολεμικές εκδηλώσεις.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΓΣΕΕ, αναφέρεται ότι οι φορείς αποφάσισαν τη διοργάνωση μεγάλης συγκέντρωσης στο Σύνταγμα και πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία και καλούνται οι Ελληνες πολίτες να συμβάλλουν ώστε η 31η Οκτώβρη να είναι μέρα πανελλαδικής αντιπολεμικής δράσης για όλη τη χώρα. Καλούμε κάθε άνθρωπο καλής πίστης να δώσει το δικό του «παρών» σ' αυτή τη μεγάλη προσπάθεια. Ο πόλεμος πρέπει με κάθε τρόπο να αποτραπεί, τονίζεται.

ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Αμφιλεγόμενες εξελίξεις

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ και ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.- Η κυβέρνηση του Πακιστάν χθες σε μια ένδειξη «αβροφροσύνης», ανακοίνωσε ότι θα αποσύρει μέρος των στρατευμάτων που έχει θέσει στα σύνορα και σε κατάσταση συναγερμού, διαβεβαιώνοντας πως θα μεταφερθούν στις «θέσεις τους εν καιρώ ειρήνης». Από πλευράς Ινδίας, στο μεταξύ, γινόταν γνωστό ότι ο πρωθυπουργός της χώρας Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ θα μεταβεί στο Πακιστάν στις αρχές του 2003 για την περιφερειακή σύνοδο του SAARC, υπό την προϋπόθεση ότι θα «έχει σημειωθεί πρόοδος στα θέματα που θα απασχολήσουν τη σύνοδο», σύμφωνα με ανακοίνωση του υπΕξ της Ινδίας Τζασουάντ Σινχ, και χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα υπάρξουν «διμερείς επαφές».

Ωστόσο στο Κασμίρ οι συγκρούσεις συνεχίζονταν, με ανταλλαγές πυρών πυροβολικού στη συνοριακή γραμμή, και με συγκρούσεις σε προσπάθειες μυστικής εισόδου στο Ινδικό Κασμίρ μελών ενόπλων αυτονομιστικών και αποσχιστικών οργανώσεων. Συνολικά οι Ινδοί στρατιώτες και αστυνομικοί σκότωσαν 8 ενόπλους.

ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Πτώση ελικοπτέρου

ΓΚΡΟΖΝΙ.--

Στην περιοχή της κατοικημένης περιοχής Κομσομόλσκογε της Τσετσενίας κατέπεσε χτες ελικόπτερο «Μι-8» των Εσωτερικών Δυνάμεων, ανακοίνωσε πηγή στο Επιτελείο των εσωτερικών στρατευμάτων στο Βόρειο Καύκασο και μετέδωσε το πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ. Η σύνδεση με το ελικόπτερο χάθηκε, όταν έπεσε στο ποτάμι Τέρεκ μερικά χιλιόμετρα από το Κομσομόλσκογε. Στο ελικόπτερο επέβαιναν 21 αστυνομικοί από την περιοχή Αμούρ και τρία μέλη του πληρώματος. Σκοτώθηκε ένας τεχνικός και ένα άτομο αγνοείται. Οι υπόλοιποι επιβάτες και μέλη του πληρώματος διασώθηκαν. Δεν έχουν γίνει γνωστά τα αίτια της πτώσης του ελικοπτέρου.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
«Επενδυτικές διευκολύνσεις»

ΣΟΦΙΑ.-- Η βουλγαρική κυβέρνηση του πρώην βασιλιά Συμεών Σάξε Γκότα, όπως αναφέρει το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Ασοσιέιτεντ Πρες, προτίθεται να περάσει πακέτο οικονομικών ρυθμίσεων, που θα προσφέρει τα «κατάλληλα κίνητρα» για να αναθερμανθεί η οικονομία της χώρας.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Νικολάι Βασίλιεφ, το σχέδιο «αναθέρμανσης» της οικονομίας θα περιλαμβάνει αρχικά τη δημιουργία επενδυτικού ταμείου, αρχικού κεφαλαίου 50 εκατομμυρίων δολαρίων, στο οποίο θα συνεισφέρουν, τόσο η κυβέρνηση, όσο και επιχειρηματίες. Σκοπός του ταμείου θα είναι να επενδύσει στις αναπτυσσόμενες εταιρίες της χώρας. Παράλληλα, το πακέτο θα περιλαμβάνει και νομοθετικό προσχέδιο που θα προβλέπει τη δημιουργία βιομηχανικών ζωνών, στις οποίες θα παρέχονται «διευκολύνσεις» στους επενδυτές. Συγκεκριμένα, οι ενδιαφερόμενοι καπιταλιστές θα αποκτούν άδεια ανοικοδόμησης εγκαταστάσεων (στις συγκεκριμένες ζώνες) για το συμβολικό ποσόν του ενός λέβα (50 αμερικάνικα σεντς)! Ακόμη, οι επενδυτές θα έχουν το δικαίωμα να εκμεταλλεύονται τη γη για 50 χρόνια, ενώ αν ζώνες αυτές δημιουργηθούν σε περιοχές με υψηλή ανεργία οι επιχειρηματίες δε θα πληρώνουν καθόλου εταιρικούς φόρους!

Προς το παρόν, δεν έχει οριστεί ακριβής ημερομηνία ψήφισης του πακέτου από τη Βουλή, πάντως το μόνο σίγουρο είναι ότι συνεχίζεται η χωρίς όρους παράδοση της οικονομίας στο κεφάλαιο.

ΓΑΛΛΙΑ
Αντιδράσεις για τις περικοπές στην Παιδεία

ΠΑΡΙΣΙ.--

Σε γενική απεργία και σε πορείες διαμαρτυρίας προχώρησαν χιλιάδες καθηγητές και δάσκαλοι στη Γαλλία, την Πέμπτη, έχοντας στο πλευρό τους μαθητές και φοιτητές, αντιτιθέμενοι στα σχέδια της κυβέρνησης, για περικοπές στην Παιδεία.

Προκειμένου να μειώσει τον προϋπολογισμό της χώρας, η κυβέρνηση Ραφαρέν, αποφάσισε να μειώσει τις θέσεις εργασίας στο βοηθητικό προσωπικό, στον τομέα της Παιδείας, απολύοντας 5.600 εργαζόμενους και μη ανανεώνοντας τις συμβάσεις άλλων 20.000.

Σε φαιδρές δηλώσεις κατέφυγε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υποστηρίζοντας ότι «η ποιότητα στην εκπαίδευση δεν κρίνεται μόνο από τα χρήματα που δαπανώνται για αυτήν». Ενώ ο γγ του UUF, ενός από τα μεγαλύτερα εκπαιδευτικά σωματεία στη Γαλλία, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «πλήρη αδιαφορία στα θέματα Παιδείας, σαν να μην αποτελούν σημαντικό θέμα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής».

Το σίγουρο, πάντως είναι, ότι η κυβέρνηση δε θα μείνει ατάραχη στις κινητοποιήσεις, αφού είναι η δεύτερη απεργία επί προεδρίας Σιράκ και εκφράζονται φόβοι για επανάληψη των μαζικών απεργιών του 1995.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ