ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Ιούλη 1998
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες ξεπουλάνε τους αγώνες

Κοντά στους εργαζόμενους του ΜΙΝΙΟΝ, που βρίσκονται σ' έναν πολύμηνο σκληρό αγώνα, βρέθηκε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Την πρώτη τους συνέλευση, μετά την έγκριση από το Πολιτικό Εφετείο της Αθήνας της αίτησης του ΜΙΝΙΟΝ για ένταξή του στο άρθρο 44 του νόμου 1892 για το διακανονισμό των χρεών, πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι της επιχείρησης και σ' αυτή την πολύ σημαντική στιγμή του πολύμηνου αγώνα τους είχαν κοντά τους την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα,επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας του Κόμματος.

Η αντιπροσωπεία του Κόμματος έγινε δεκτή με χειροκροτήματα από τους εργαζόμενους, ενώ η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ δέχτηκε ερωτήσεις για μια σειρά ζητήματα, καθώς και το "ευχαριστώ" των εργαζομένων για το γεγονός ότι το ΚΚΕ και τα στελέχη του στάθηκαν δίπλα τους σε όλη τη διάρκεια του αγώνα τους και τους παρείχαν σημαντική βοήθεια.

Μιλώντας η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, προς τους εργαζόμενους, αναφέρθηκε εκτενώς στις συνδικαλιστικές ηγεσίες και το ρόλο τους, όπως και στη μεγάλη σημασία των αγώνων.

Ο καλύτερος βοηθός της κυβέρνησης

"Αυτή τη στιγμή, ο μεγαλύτερος βοηθός της κυβέρνησης και της εργοδοσίας, τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα, δεν είναι μόνο τα κόμματα που συμφωνούν στην ελευθερία των ιδιωτών, αλλά, δυστυχώς, και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες, και των εργατοϋπαλλήλων στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, και των μικρομεσαίων και της αγροτιάς. Δεν υπάρχει καλύτερος βοηθός".

Συνεχίζοντας σημείωσε σχετικά με το συντονισμό δράσης των τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων και για το πώς θα μπορούσαν να αποφευχθούν αρνητικές εξελίξεις για τους εργαζόμενους: "Θα φτάναμε ως εδώ, αν ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΕΣΕΕ, αν σαν μια γροθιά είχαν συγκροτήσει μια πανελλαδική επιτροπή αγώνα, με βασικές ομοσπονδίες; Κι έπρεπε να την είχαν συγκροτήσει από το 1992. Αυτή ήταν η πρότασή μας. Αν είχαν συγκροτήσει αυτή την επιτροπή και κάναμε επιτροπές αγώνα παντού, στις γειτονιές, παρακάτω, εκεί που δεν είναι οργανωμένοι οι εργαζόμενοι, θα μπορούσαν να περάσουν αυτοί οι νόμοι και να φέρουν τέτοια νομοσχέδια; Αν υπήρχε 1 εκατομμύριο, στις 8 Αυγούστου, που θα περάσει ο νέος νόμος από τη Βουλή, μπορούσε να ήταν 1 και 2 εκατομμύρια εργαζόμενοι έξω από τη Βουλή, θα τολμούσε αυτή η Βουλή να τον ψηφίσει; Εγώ λέω, δε θα τολμούσε. Μπορούν να κατέβουν 2 εκατομμύρια εργατοϋπάλληλοι; Μπορούν. Αλλά όλα αυτά τα χρόνια δε σας ενημέρωσαν, δε σας προειδοποίησαν, δε σας έδωσαν κουράγιο, δε σας στήριξαν. Μην κοιτάτε εδώ που βρέθηκαν άνθρωποι που μπήκαν μπροστά και σας στήριξαν".

Αναφερόμενη στην πανελλαδική πανεργατική απεργία την περασμένη Πέμπτη, η Αλέκα Παπαρήγα υπογράμμισε: "Είδατε τη χτεσινή απεργία, μερικοί, όχι όλοι, βρεθήκατε. Εγώ θα το πω καθαρά: Οργάνωσε την απεργία η ΓΣΕΕ και την ίδια ώρα οργάνωνε την απεργοσπασία. Εχουμε πάρα πολλά στοιχεία που δείχνουν ότι δίνονταν κατευθύνσεις να μη γίνει η απεργία, να μην πετύχει, για να εμφανιστεί από τη μια μεριά πως κάνουμε απεργία, αλλά από την άλλη οι εργαζόμενοι δεν έρχονται. Αρα, οι εργαζόμενοι δε θέλουν! Αρα, οι εργαζόμενοι δεν μπορούν! Αρα, θα τα δεχτούμε όλα!".

Σχετικά με το πώς θα μπορούσε να εκφραστεί έμπρακτα η συμπαράσταση των συνδικαλιστικών οργανώσεων σε χώρους δουλιάς, που αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα οι εργαζόμενοι, σημείωσε: "Επρεπε, όχι μόνο εσείς να ανοίγετε το μαγαζί, αλλά να έρχονται και τα τριτοβάθμια όργανα να σας στηρίζουν. Σαν όργανο, όχι σαν μεμονωμένοι συνδικαλιστές που συμπαρίστανται. Εγιναν αυτά; Και να πάνε παντού. Και στα ναυπηγεία και στα λιμάνια. Και επειδή δε φτάνουν οι συνδικαλιστές των κεντρικών οργάνων, να ορίσουν εκπροσώπους τους παντού. Δεν το έκαναν αυτό".

"Εμείς πιστεύουμε - συνέχισε - ότι οι εργαζόμενοι έχουν φλόγα, αλλά δυστυχώς οι ηγεσίες, θα το πω καθαρά, ξεπουλάνε τον αγώνα,ή δεν έχουν τα κότσια ορισμένοι, δεν έχουν τσαγανό, όπως το έχετε εσείς. Και επειδή η εργατική τάξη έχει τσαγανό, πρέπει να αναδεικνύει και κατάλληλες ηγεσίες". Συνεχίζοντας έθεσε στους εργαζόμενους το εξής ζήτημα, που όπως διευκρίνισε δε θα το λύσει το ΚΚΕ, αλλά πρέπει να τεθεί στους εργαζόμενους: "Τι θα γίνει; Θα ξανααποκτήσουμε ταξικά σωματεία, ταξικές ομοσπονδίες; Κι όταν λέμε ταξικές, δεν εννοούμε κομμουνιστικές. Αυτό το ξεκαθαρίζουμε. Οι εργάτες και οι εργάτριες δεν είναι όλοι κομμουνιστές. Μακάρι να ήταν, αλλά δεν είναι. Μιλάμε για ανθρώπους που θα λένε: Από εδώ είμαστε οι εργαζόμενοι, κι από εκεί η εργοδοσία, που θα βλέπουμε ταξικά τα ζητήματα και θα βρίσκουμε κοινή γλώσσα, ανεξάρτητα από το σε ποια κόμματα ανήκουμε, όπως τη βρήκατε εσείς. Ξέρω, ότι δε μιλάω μόνο σε κομμουνιστές και κομμουνίστριες".

Τον κίνδυνο να χαθεί πολύτιμος χρόνος σε βάρος της εργατικής τάξης επισήμανε η Αλέκα Παπαρήγα, αν δε λυθεί το παραπάνω ζήτημα, εξηγώντας: "Αν δεν ξαναοργανωθούν στα πρωτοβάθμια σωματεία, αν δεν αλλάξουν οι συσχετισμοί στις αρχαιρεσίες και αν ταυτόχρονα δεν παρθούν μέτρα για διαμόρφωση, πανελλαδικά πια, μέσα στα πλαίσια του συνδικαλιστικού κινήματος, μιας μεγάλης επιτροπής από σωματεία, ομοσπονδίες κι από άλλες πρωτοβουλίες, που θα οργανώνει τους αγώνες, θα χάσουμε πολύτιμο χρόνο. 48 επιχειρήσεις ιδιωτικοποιούνται τώρα. Νόμοι ψηφίζονται. Αύριο θα μας πουν ότι είναι τετελεσμένα γεγονότα, άρα να υποταχθούμε. Μπορείτε να συμβιβαστείτε με την ανεργία; Και καλά σήμερα, τα παιδιά μας αύριο; Δεν είναι μόνο το σήμερα. Οι περισσότερες είσαστε νέες. Τι θα γίνει σε 10 - 15 χρόνια; Δεν έχουμε περιθώρια επιλογής".

Για τη σημασία των αγώνων

"Με τους αγώνες μπορείς να ελπίζεις, υπογράμμισε η Αλέκα Παπαρήγα. Μπορείς να κατακτάς ή κάτι να ματαιώνεις. Αν δεν κάνεις αγώνα σήμερα, χάθηκες. Το πιο σημαντικό αυτού του αγώνα είναι αυτό το γενικότερο μήνυμα που δίνει στους εργαζόμενους και στην κυβέρνηση".

"Επιτρέψτε μου - συνέχισε - να πω λίγα λόγια για τη θέση μας για τα προβλήματά σας και τι μπορούμε να κάνουμε από εδώ και μπρος, αν και δε μας αρέσουν τα λόγια, γιατί νομίζουμε ότι τα κόμματα πρέπει να κρινόμαστε στην πράξη. Ξέρετε, όταν καλείται ένας βουλευτής ή όταν πάει με δική του πρωτοβουλία σε έναν αγώνα, θα πει ότι τον υποστηρίζει. Το θέμα όμως είναι τι κάνει μέσα στη Βουλή, γιατί παρά πολλές φορές υποστηρίζει έναν αγώνα, αλλά μέσα στη Βουλή ψηφίζει διαφορετικά. Και δεύτερο, τι κάνουμε γενικότερα μέσα στο κίνημα των εργαζομένων.

Εμείς σας υποστηρίζουμε, γιατί ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι δεν υπάρχει αγώνας, μπροστά σε ένα χώρο δουλιάς που κλείνει, μπροστά σε μια απόλυση, που δεν είναι δίκαιος και υπέρ των εργαζομένων. Εμείς δεν καθόμαστε να δούμε αν είναι δίκαια τα αιτήματα. Είναι δίκαια. Το λέμε από την εμπειρία μας. Δεν υπάρχει περίπτωση να κλείνει ένα εργοστάσιο, μια επιχείρηση, και να έχει άδικο ή ευθύνες ο εργαζόμενος. Δεν υπάρχει περίπτωση. Σε όλη την ιστορία δεν το έχουμε συναντήσει αυτό. Δεύτερο: Ξέρουμε πάρα πολύ καλά, ότι όταν κλείνει μία επιχείρηση δεν κλείνει γιατί δεν έχει κέρδη. Πολλές φορές κλείνει ακριβώς γιατί έχει κέρδη, γιατί οι ιδιοκτήτες της επιχείρησης απόκτησαν πολλά κέρδη, αλλά θέλουν να τα τοποθετήσουν κάπου αλλού, να βγάλουν περισσότερα".

Καταλήγοντας υπογράμμισε για τη δράση των επιχειρηματιών: "Η δίψα τους δε σταματά. Δεν πρόκειται να ξεδιψάσουν. Σου λέει: 10 βγάζω; Αμα μπορώ κάπου να βγάλω 15, θα κλείσω την επιχείρηση, θα πετάξω τον κόσμο στο δρόμο και θα βάλω κάπου αλλού τα λεφτά μου. Εχετε δει επιχειρήσεις να κλείνουν και επιχειρηματίες να πεθαίνουν στην ψάθα; Οταν κλείνουν μια επιχείρηση, ανοίγουν άλλες 10. Ενώ ο εργαζόμενος, κυριολεκτικά, θα πεθάνει στην ψάθα. Οταν απολύεται, ιδιαίτερα σήμερα, θα ζήσει στην ανέχεια και κινδυνεύει να πεθάνει στην ψάθα. Ναι, αν έχει κι ένα σπίτι, αύριο έτσι όπως πάει η κατάσταση, μπορεί να χρειαστεί να το βγάλει στο σφυρί, για να μπορέσει να μπαλώσει άλλη τρύπα. Γι' αυτό κι εμείς δεν ψάχνουμε το θέμα. Ξέρουμε ποιος έχει το δίκιο".

Θα έχει την τύχη του Ν.330!

Μετά την προχτεσινή απεργία, τα συνδικάτα οργανώνουν τη συνέχιση των αγώνων για την απόκρουση του αντεργατικού νομοσχεδίου για τις εργασιακές σχέσεις. Μιλάνε στο "Ρ" ο γγ του ΕΚΑ Π. Σοφός και η εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων Αθήνας Χ. Τσεντούρου

Σε ακόμα πιο αποφασιστική συνέχιση του αγώνα για να μην περάσει το νομοσχέδιο που απορυθμίζει πλήρως τις εργασιακές σχέσεις - και που με μια ακόμα προκλητική κίνηση κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή προχθές, τη μέρα της πανεργατικής απεργίας, σε αντιδραστικότερη μάλιστα έκδοση - καλούνται εργαζόμενοι και συνδικάτα.

Στον απόηχο της απεργίας, που έστειλε σαφές μήνυμα καταδίκης της αντεργατικής κυβερνητικής πολιτικής, τα συνδικάτα ανασυντάσσουν τις δυνάμεις τους και προετοιμάζονται για νέες "μάχες", όταν το νομοσχέδιο θα συζητείται στη Βουλή.

Ο Π. Σοφός γεν. γραμματέας του ΕΚΑ, θα μας δηλώσει σχετικά: "Με τη δημοσίευση του νομοσχεδίου για την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων υπήρξε άμεση αντίδραση των εργαζομένων, των σωματείων και αρκετών δευτεροβάθμιων οργανώσεων που το καταδίκασαν στο σύνολό του. Με περιοδείες συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια σε πολλές πόλεις και στην Αθήνα και με την προχτεσινή 24ωρη απεργία, απαίτησαν την απόσυρση του τερατουργήματος.

Ωστόσο, η ηγεσία της ΓΣΕΕ αντί να πάρει ξεκάθαρη θέση καταδίκης, ταυτίστηκε με τη λογική της κυβέρνησης, ψελλίζοντας κάποιες μικροπαρατηρήσεις επί του νομοσχεδίου. Ετσι, για άλλη μια φορά πρόσφερε σημαντικές υπηρεσίες στην κυβέρνηση για να υλοποιήσει την αντεργατική της πολιτική, αποπροσανατολίζοντας ταυτόχρονα τους εργαζόμενους. Αποκορύφωμα αυτής της τακτικής ήταν πολλά στελέχη της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, που ενώ στη διοίκηση ψήφισαν 24ωρη απεργία, στους χώρους τους αρνήθηκαν να στηρίξουν την απεργία και να πάρουν αποφάσεις.

Και μέσα απ' αυτό μεγάλα τμήματα των εργαζομένων συνειδητοποίησαν την ανάγκη της απαλλαγής από τη συγκεκριμένη ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος. Με τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις έκαναν καθαρό προς κάθε κατεύθυνση ότι είναι αποφασισμένοι να υπερασπίσουν τις κατακτήσεις τους, είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο. Μετά και την προκλητική συμπεριφορά της κυβέρνησης να καταθέσει το νομοσχέδιο στη Βουλή, τροποποιημένο σε ακόμα αντιδραστικότερη κατεύθυνση, θα οργανώσουν τις κινητοποιήσεις τους κατά τις ημέρες ψήφισής του στη Βουλή. Αν τυχόν γίνει νόμος, με τους αγώνες τους θα το ακυρώσουν στην πράξη, όπως ακύρωσαν το Ν.330, το περιβόητο άρθρο 4 και κάθε άλλο αντεργατικό τερατούργημα".

Στους τόπους δουλιάς ρίχνουν το βάρος τα σωματεία της Αθήνας, ενώ προσανατολίζονται προς νέες κινητοποιήσεις. Η Χ. Τσεντούρου,πρόεδρος του Συνδικάτου Κλάδων Ενδυσης Αττικής και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων Αθήνας, μας επισημαίνει: "Η απεργία ήταν ένας σημαντικός αγωνιστικός σταθμός στην πάλη μας ενάντια στην κυβερνητική αντεργατική πολιτική και όλους τους εκφραστές της. Η αντεργατική πολιτική που έχει μόνιμο και σταθερό στόχαστρο ενάντια στα δικαιώματα των εργαζόμενων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, με αποκορύφωμα το τερατούργημα ενάντια στις κατακτημένες εργασιακές σχέσεις και το 8ωρο. Η απεργιακή κινητοποίηση είχε επιτυχία παρόλη την πολύμορφη υπονόμευση από τις πλειοψηφίες ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και άλλους παράγοντες. Τα σωματεία μας συνεχίζουν την ενημέρωση των εργαζόμενων, φτιάχνουν επιτροπές αγώνα και επιτροπές υπεράσπισης των εργατικών δικαιωμάτων. Η κυβέρνηση θα μας βρίσκει μπροστά της κάθε μέρα στους τόπους δουλιάς, αλλά και τις μέρες που θα συζητιέται το νομοσχέδιο στη Βουλή, απαιτώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου. Τα συνδικάτα μας και οι εργαζόμενοι έχουν κατανοήσει ότι αυτό το νομοσχέδιο δε διορθώνεται, όπως και η κυβερνητική πολιτική, μόνο ανατρέπονται".

ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ
Είναι συνένοχοι!

Του Ανδρέα ΖΑΖΟΠΟΥΛΟΥ*

Αυτή την περίοδο η εργατική τάξη της χώρας έχει οδηγηθεί πάνω στη "λαιμητόμο" της αντεργατικής επίθεσης. Σε όλους τους εργαζόμενους μπαίνει το ερώτημα: "Γιατί φτάσαμε εδώ που φτάσαμε;". Είναι σίγουρο πως διαφορετική θα ήταν η κατάσταση αν χρόνια τώρα στη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, καθώς και σε άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις, δεν είχε επικρατήσει η λογική και η γραμμή της υποταγής και της ενσωμάτωσης στις στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Διαφορετική θα ήταν η κατάσταση αν από τις δυνάμεις που συνθέτουν τις πλειοψηφίες στα κορυφαία όργανα του συνδικαλιστικού κινήματος, δεν είχε γίνει συστηματική προσπάθεια εφησυχασμού και εξαπάτησης των εργαζομένων. Αν είχαν έγκαιρα ενημερώσει για τις θύελλες που έρχονται. Αν είχαν πρωτοστατήσει στην οργάνωση του αγώνα, αντί να σπέρνουν το δηλητήριο της "κοινωνικής συναίνεσης" και του "κοινωνικού διαλόγου". Αν είχαν αντιταχθεί στις ιδιωτικοποιήσεις, στις απολύσεις, στα αντιλαϊκά μέτρα για την παιδεία και την υγεία, συγκροτώντας πανεργατικό μέτωπο αγώνα. Αν είχαν αντισταθεί στον αντιδημοκρατικό κατήφορο, στον αυταρχισμό, στα μέτρα καταστολής, στην ποινικοποίηση των αγώνων. Διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν δε λοιδορούσαν τις προτάσεις για αγώνα, αν δεν υπονόμευαν και ξεπουλούσαν κατ' επανάληψη τους αγώνες, όπως των ναυτεργατών, των εκπαιδευτικών, της "Ολυμπιακής", της Ιονικής. Αν δε δυσφήμιζαν, με τη στάση τους, το συνδικαλιστικό κίνημα. Η αντιλαϊκή καταιγίδα μπορούσε να έχει ανακοπεί και να έχουν περιοριστεί οι συνέπειές της, αν είχε συναντήσει την καθολική οργανωμένη αντίσταση των εργαζομένων. Αν οι πλειοψηφίες των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ δεν είχαν στηρίξει τις αντιλαϊκές πολιτικές. Για όλους αυτούς τους λόγους, λέμε για άλλη μια φορά πως είναι συνένοχοι και συνυπεύθυνοι για τα δεινά των εργαζομένων.

Οι στόχοι των αντιδραστικών δυνάμεων που μαγείρεψαν αυτό το νομοσχέδιο, είναι σαφείς και ξεκάθαροι: Να διαμορφώσουν ένα νέο πλαίσιο εργασιακών σχέσεων για ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, που να βαθαίνει την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Να διαλύσουν, αν μπορέσουν, το συνδικαλιστικό κίνημα, χτυπώντας τη συλλογική έκφραση και σπρώχνοντας στην ατομική εκπροσώπηση, στην προσωπική αναζήτηση του όποιου δικαιώματος. Για να τους πετύχουν αυτούς τους στόχους, επιχειρούν να χτυπήσουν το πυρήνα των εργατικών κατακτήσεων. Πρώτο στο στόχαστρο το 8ωρο, η κατάκτηση που δικαιολογημένα ονομάστηκε κατάκτηση του 20ού αιώνα. Ας ξαναθυμηθούμε το σύνθημα του Σικάγου. Ας ξαναθυμηθούμε τον Μαρξ που υπογράμμιζε πως όσο ο εργάσιμος χρόνος μεγαλώνει, τόσο μεγαλώνει και το ποσοστό της απλήρωτης δουλιάς, της υπεραξίας. Εδώ ακριβώς φαίνεται ο πραγματικός χαρακτήρας της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, ως πιστός υπηρέτης των πολυεθνικών. Δεύτερο, είναι η κατάργηση των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Τρίτο, είναι η γενικευμένη καθολική εφαρμογή της μερικής απασχόλησης, όχι μόνο στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και στο δημόσιο. Σ' αυτά πρέπει να προστεθεί η έναρξη ιδιωτικοποίησης του ΟΑΕΔ, με τα ιδιωτικά γραφεία ευρέσεως εργασίας, που - στα απλά ελληνικά - σημαίνει νόμιμο δουλεμπόριο και σε μια περίοδο που αυξάνει η ανεργία. Η εργατική τάξη απορρίπτει συνολικά το τερατούργημα και απαιτεί εδώ και τώρα να αποσυρθεί. Στηρίζει το 8ωρο - 7ωρο, τις κλαδικές συμβάσεις, την πλήρη απασχόληση με την κατάργηση του ωρομίσθιου και της μερικής απασχόλησης. Απαιτεί 35ωρο - 5ήμερο - 7ωρο με βελτίωση των αποδοχών και των συνθηκών δουλιάς.

Η κυβέρνηση και οι βιομήχανοι κάνουν τη δουλιά τους. Το ζήτημα είναι τι κάνουμε εμείς. Οι πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ συνεχίζουν ασταμάτητα να κατρακυλούν στον κατήφορο του ξεπουλήματος των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Η στάση τους απέναντι στο νομοσχέδιο, είναι επικίνδυνη. Αποκρύπτουν ότι το νομοσχέδιο ενταφιάζει τις βασικές κατακτήσεις και τα δικαιώματα. Τώρα που η αντιμετώπιση αυτής της πολιτικής απαιτεί όξυνση του αγώνα, τον υπονομεύουν. Οι εργατοϋπάλληλοι δεν έχουν τίποτα να περιμένουν απ' αυτές τις ηγεσίες. Τώρα, χωρίς άλλη καθυστέρηση, πρέπει να αρχίσει η αντίστροφη πορεία, η αντεπίθεση. Να δυναμώσει και κυριαρχήσει ο αγωνιστικός ταξικός προσανατολισμός στο συνδικαλιστικό κίνημα. Απευθυνόμαστε στους εργαζόμενους που αγανακτούν, τους δίνουμε το χέρι και τους καλούμε όλοι μαζί να προχωρήσουμε σε αγώνα καθολικό, πανεργατικό, ικανό να αποτρέψει τα σκοτεινά σχέδια κυβέρνησης - κεφαλαίου. Οι δυσκολίες είναι μεγάλες, όχι όμως αξεπέραστες. Μπορούμε να αλλάξουμε την κατάσταση, αρκεί συστηματικά να οργανώσουμε την πάλη μας. Καλούμε τους εργαζόμενους να στήσουν επιτροπές αγώνα παντού. Να ανέβει η αλληλεγγύη και ο συντονισμός της δράσης. Να αναδείξουν πραγματικούς αγωνιστές στα συνδικάτα. Να καταδικάσουν και με την ψήφο τους όσους προωθούν και όσους στηρίζουν τις αντιλαϊκές πολιτικές. Να αρχίσουμε να οικοδομούμε το μέτωπο της κοινής δράσης με τη φτωχή και μεσαία αγροτιά, με τους μικρομεσαίους επαγγελματίες ενάντια στα μονοπώλια. Στο μέτωπο των δυνάμεων του κεφαλαίου να αντιτάξουμε το δικό μας παλλαϊκό αντιμονοπωλιακό μέτωπο.

Ο Ανδρέας Ζαζόπουλος είναι πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων

Ζητά και "ρέστα" η ΑΓΕΤ!

Αντί να ζητήσει έστω μία συγγνώμη που έστειλε στον υγρό τάφο 20 ψυχές με το σαπιοκάραβό της "ΔΥΣΤΟΣ",η "ΑΓΕΤ - ΗΡΑΚΛΗΣ", με σαθρά επιχειρήματα και ψευδείς αναφορές, επιχειρεί από πάνω να πείσει ότι και το πόρισμα του Ανακριτικού Συμβουλίου Ναυτικών Ατυχημάτων,δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα, ότι το τσιμεντάδικο πλοίο της "ΔΥΣΤΟΣ" ήταν σε... άριστη κατάσταση και ότι... τυχαίως τουμπάρισε στις 28 Δεκέμβρη 1996, ανοιχτά της Κύμης!

Ετσι, σε χθεσινό Δελτίο Τύπου, φτάνει στο σημείο να ισχυριστεί ότι στο πόρισμα του ΑΣΝΑ περιέχονται... "αντιφάσεις, αυθαίρετα συμπεράσματα, μη τεκμηριωμένοι ισχυρισμοί, αλλά και αντιδεοντολογικές κρίσεις"! Η πλοιοκτήτρια εταιρία... διαπίστωσε ότι το πόρισμα "αντιφάσκει", επειδή στο πρώτο μέρος - κατά την εκτίμησή της - γίνεται εκτενής αναφορά εργασιών συντήρησης που ανελλιπώς, όπως λέει, γίνονταν στο πλοίο, ενώ στο τελευταίο μέρος του πορίσματος καταλογίζονται παραλείψεις σε θέματα καλής συντήρησης. Επίσης: "Στο πρώτο μέρος του πορίσματος παρατίθεται όλη η νομότυπη διαδικασία που τηρήθηκε πριν και μετά τη μετασκευή του πλοίου, όμως στο σκεπτικό καταλογίζονται παραλείψεις στην εταιρία για το ίδιο θέμα".

Τα όσα αναφέρει η ΑΓΕΤ είναι εντελώς ανυπόστατα, αφού στο πρώτο μέρος του πορίσματος παρατίθενται απλώς τα έγγραφα που προμήθευε ο Ελληνικός Νηογνώμονας, τα οποία όμως αποδείχτηκαν ψευδή! Οσον αφορά τη δεύτερη... αντίφαση κατά την ΑΓΕΤ, το πόρισμα κάνει ειδική αναφορά για την παράνομη διαδικασία που ακολουθήθηκε για τη μετασκευή του "ΔΥΣΤΟΣ".

Ούτε πρόβλημα ευστάθειας είχε - κατά την ΑΓΕΤ - το "ΔΥΣΤΟΣ", γιατί, λέει, το θέμα αυτό "απασχόλησε πολλούς (!) ναυπηγούς και όλοι τους κατέληξαν με βεβαιότητα στο συμπέρασμα ότι το "ΔΥΣΤΟΣ" διέθετε επαρκέστατη ευστάθεια, με μοναδική εξαίρεση το ΑΣΝΑ"! Βέβαια, το ΑΣΝΑ το απέδειξε με βάση τους μαθηματικούς υπολογισμούς των... ναυπηγών της ΑΓΕΤ.

Η ΑΓΕΤ λέει ακόμα ότι δεν... τεκμηριώνεται στο πόρισμα ότι το πλοίο είχε ρωγμές, οι οποίες όμως υπάρχουν σε όλες τις φωτογραφίες των δυτών!

Σήκωσε ρολά το ΜΙΝΙΟΝ

Πολύωρη κατάληψη πραγματοποίησαν χθες οι εργαζόμενοι της επιχείρησης στην Εθνική

"Κάρτα" ξαναχτυπάνε από σήμερα οι εργαζόμενοι του ΜΙΝΙΟΝ μετά από πολλούς μήνες, αφού πια το μόνο που μένει για να σηκώσει ρολά το κατάστημα είναι να συνεδριάσουν οι μέτοχοι και να εκλέξουν νέα διοίκηση. Χτες, στη γενική τους συνέλευση οι εργαζόμενοι ήταν ικανοποιημένοι από την απόφαση του Πολιτικού Εφετείου της Αθήνας, σημείωσαν όμως ότι πολλά προβλήματα παραμένουν άλυτα και ότι θα βρίσκονται σε θέση μάχης γιατί μεγάλα συμφέροντα εξακολουθούν να πιέζουν για να μην ανοίξει το κατάστημα.

Ενα απ' αυτά τα προβλήματα είναι και η άρνηση της Εθνικής Τράπεζας να δώσει στους εργαζόμενους μια μικρή οικονομική ενίσχυση από τα χρήματα που έχουν κατατεθεί σ' αυτή και προέρχονται από εισπράξεις του καταστήματος το διάστημα που λειτουργούσε υπό πτώχευση και οι εργαζόμενοι δούλευαν χωρίς να πληρώνονται.

Χτες, μετά τη συνέλευση οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν πολύωρη κατάληψη της Εθνικής στην Ομόνοια, απαιτώντας από τον διευθυντή την καταβολή των χρημάτων τους. Αυτό δεν έγινε δυνατό, αφού όπως ειπώθηκε στους εργαζόμενους απαιτούνται πολλές νομικές διαδικασίες. Οι εργαζόμενοι αποχώρησαν από την τράπεζα αργά το απόγευμα, προειδοποιώντας όμως ότι τη Δευτέρα θα βρίσκονται πάλι εκεί.

Κοντά στους εργαζόμενους βρέθηκαν χτες ο Χ. Κατσώτης, μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ, ο γγ του Εργατικού Κέντρου Αθήνας Π. Σοφός και μέλη της διοίκησης του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Απόλυση συνδικαλιστή

Υπό διωγμό έχουν θέσει επιχειρηματίες του επισιτισμού - τουρισμού τα εργασιακά δικαιώματα και το συνδικαλιστικό κίνημα του χώρου! Τελευταίο παράδειγμα αποτελεί η απόλυση του ταμία του Σωματείου Σερβιτόρων ΠειραιάΚώστα Παληκαρά από το εστιατόριο του Στέλιου Σταυριανού,επειδή ο συνδικαλιστής μίλησε στον εργοδότη για δικαιώματα των εργαζομένων!

Ο Στ. Σταυριανός απέλυσε τον συνδικαλιστή στις 16 του Ιούλη. Η αιτία ήταν το γεγονός ότι ο Κ. Παληκαράς απαίτησε από τον εργοδότη να καταβάλλονται όλες οι αποδοχές προς τους εργαζόμενους όπως προβλέπει η συλλογική τους σύμβαση και να σταματήσει η υπερεκμετάλλευσή τους, αφού βρίσκονταν στο πόδι πάνω από 8 ώρες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ