Σάββατο 25 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Θα έχει την τύχη του Ν.330!

Μετά την προχτεσινή απεργία, τα συνδικάτα οργανώνουν τη συνέχιση των αγώνων για την απόκρουση του αντεργατικού νομοσχεδίου για τις εργασιακές σχέσεις. Μιλάνε στο "Ρ" ο γγ του ΕΚΑ Π. Σοφός και η εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων Αθήνας Χ. Τσεντούρου

Σε ακόμα πιο αποφασιστική συνέχιση του αγώνα για να μην περάσει το νομοσχέδιο που απορυθμίζει πλήρως τις εργασιακές σχέσεις - και που με μια ακόμα προκλητική κίνηση κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή προχθές, τη μέρα της πανεργατικής απεργίας, σε αντιδραστικότερη μάλιστα έκδοση - καλούνται εργαζόμενοι και συνδικάτα.

Στον απόηχο της απεργίας, που έστειλε σαφές μήνυμα καταδίκης της αντεργατικής κυβερνητικής πολιτικής, τα συνδικάτα ανασυντάσσουν τις δυνάμεις τους και προετοιμάζονται για νέες "μάχες", όταν το νομοσχέδιο θα συζητείται στη Βουλή.

Ο Π. Σοφός γεν. γραμματέας του ΕΚΑ, θα μας δηλώσει σχετικά: "Με τη δημοσίευση του νομοσχεδίου για την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων υπήρξε άμεση αντίδραση των εργαζομένων, των σωματείων και αρκετών δευτεροβάθμιων οργανώσεων που το καταδίκασαν στο σύνολό του. Με περιοδείες συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια σε πολλές πόλεις και στην Αθήνα και με την προχτεσινή 24ωρη απεργία, απαίτησαν την απόσυρση του τερατουργήματος.

Ωστόσο, η ηγεσία της ΓΣΕΕ αντί να πάρει ξεκάθαρη θέση καταδίκης, ταυτίστηκε με τη λογική της κυβέρνησης, ψελλίζοντας κάποιες μικροπαρατηρήσεις επί του νομοσχεδίου. Ετσι, για άλλη μια φορά πρόσφερε σημαντικές υπηρεσίες στην κυβέρνηση για να υλοποιήσει την αντεργατική της πολιτική, αποπροσανατολίζοντας ταυτόχρονα τους εργαζόμενους. Αποκορύφωμα αυτής της τακτικής ήταν πολλά στελέχη της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, που ενώ στη διοίκηση ψήφισαν 24ωρη απεργία, στους χώρους τους αρνήθηκαν να στηρίξουν την απεργία και να πάρουν αποφάσεις.

Και μέσα απ' αυτό μεγάλα τμήματα των εργαζομένων συνειδητοποίησαν την ανάγκη της απαλλαγής από τη συγκεκριμένη ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος. Με τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις έκαναν καθαρό προς κάθε κατεύθυνση ότι είναι αποφασισμένοι να υπερασπίσουν τις κατακτήσεις τους, είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο. Μετά και την προκλητική συμπεριφορά της κυβέρνησης να καταθέσει το νομοσχέδιο στη Βουλή, τροποποιημένο σε ακόμα αντιδραστικότερη κατεύθυνση, θα οργανώσουν τις κινητοποιήσεις τους κατά τις ημέρες ψήφισής του στη Βουλή. Αν τυχόν γίνει νόμος, με τους αγώνες τους θα το ακυρώσουν στην πράξη, όπως ακύρωσαν το Ν.330, το περιβόητο άρθρο 4 και κάθε άλλο αντεργατικό τερατούργημα".

Στους τόπους δουλιάς ρίχνουν το βάρος τα σωματεία της Αθήνας, ενώ προσανατολίζονται προς νέες κινητοποιήσεις. Η Χ. Τσεντούρου,πρόεδρος του Συνδικάτου Κλάδων Ενδυσης Αττικής και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων Αθήνας, μας επισημαίνει: "Η απεργία ήταν ένας σημαντικός αγωνιστικός σταθμός στην πάλη μας ενάντια στην κυβερνητική αντεργατική πολιτική και όλους τους εκφραστές της. Η αντεργατική πολιτική που έχει μόνιμο και σταθερό στόχαστρο ενάντια στα δικαιώματα των εργαζόμενων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, με αποκορύφωμα το τερατούργημα ενάντια στις κατακτημένες εργασιακές σχέσεις και το 8ωρο. Η απεργιακή κινητοποίηση είχε επιτυχία παρόλη την πολύμορφη υπονόμευση από τις πλειοψηφίες ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και άλλους παράγοντες. Τα σωματεία μας συνεχίζουν την ενημέρωση των εργαζόμενων, φτιάχνουν επιτροπές αγώνα και επιτροπές υπεράσπισης των εργατικών δικαιωμάτων. Η κυβέρνηση θα μας βρίσκει μπροστά της κάθε μέρα στους τόπους δουλιάς, αλλά και τις μέρες που θα συζητιέται το νομοσχέδιο στη Βουλή, απαιτώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου. Τα συνδικάτα μας και οι εργαζόμενοι έχουν κατανοήσει ότι αυτό το νομοσχέδιο δε διορθώνεται, όπως και η κυβερνητική πολιτική, μόνο ανατρέπονται".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ