ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Γενάρη 2024
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΙΣΜΟΣ 7,6 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
Αγωνία για σεισμόπληκτους και εγκλωβισμένους σε συντρίμμια

Καταγγελίες από πληγείσες περιοχές ότι «δεν λάβαμε ακόμα ούτε ένα καρβέλι ψωμί», σπίτια που γκρεμίστηκαν δεν είχαν επισκευαστεί σωστά μετά από προηγούμενους σεισμούς

Οι έρευνες για επιζώντες συνεχίζονται μαζί με τους διαρκείς μετασεισμούς
Οι έρευνες για επιζώντες συνεχίζονται μαζί με τους διαρκείς μετασεισμούς
Μόνο στην επαρχία Ισικάουα τα θύματα από τον ισχυρό σεισμό 7,6 Ρίχτερ που έπληξε ανήμερα την Πρωτοχρονιά την κεντρική Ιαπωνία έφταναν χτες τα 65, με τους φόβους να μεγαλώνουν, αφού στα συντρίμμια των εκατοντάδων γκρεμισμένων κτιρίων εκτιμάται ότι υπάρχουν ακόμα πολλοί εγκλωβισμένοι... Ολες αυτές τις μέρες συνεχίζονται οι μετασεισμοί, με κάποιους να έχουν σημαντικά μεγέθη, όπως χτες στα 5,5 Ρίχτερ.

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, τουλάχιστον 20 από τους πάνω από (με βάση την επίσημη καταγραφή) 300 τραυματίες νοσηλεύονταν σε σοβαρή κατάσταση. Επίσης, πάνω από 33.400 άτομα φιλοξενούνταν ακόμα σε καταφύγια, χωρίς να είναι σαφές τι κατάσταση θα κληθούν να αντιμετωπίσουν, όταν επιστρέψουν στις γειτονιές τους...

Μόνο στην Ισικάουα (όπου ήταν και το επίκεντρο του σεισμού), μέχρι χτες 34.000 νοικοκυριά δεν είχαν ακόμη ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ πολλά δεν είχαν ούτε τρεχούμενο νερό. «Δεν έχουμε αρκετό φαγητό... Το θέμα είναι πώς θα αντιμετωπίσουμε το κρύο», δήλωναν στο χτεσινό δελτίο του NHK κάτοικοι της περιοχής. Η ανησυχία μεγάλωνε ειδικά για ευπαθείς ομάδες όπως οι ηλικιωμένοι, αφού η απρόσκοπτη ηλεκτροδότηση αφορά και τη λειτουργία ηλεκτρικών συσκευών θέρμανσης, αναπνευστήρων κ.τ.λ.

Προβλήματα με τη σίτιση των πληγέντων

Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης Κισίντα να εμφανιστεί πανέτοιμη για τη διαχείριση της κατάστασης, εκπρόσωποι δημοτικών αρχών περιέγραφαν μεγάλα κενά στον σχεδιασμό άμεσης στήριξης των πληγέντων. Στην πόλη Σούζου (μία από τις περισσότερο πληγείσες περιοχές), ο δήμαρχος, Μασουχίρο Ιζουμίγια, δήλωνε χτες - δηλαδή ένα 48ωρο μετά τον σεισμό - ότι «όσοι γλίτωσαν παρά λίγο τον θάνατο δεν μπορούν να επιβιώσουν χωρίς τρόφιμα και νερό», καταγγέλλοντας ότι ακόμα «δεν έχουμε λάβει ούτε μία φραντζόλα ψωμί», από την κεντρική κυβέρνηση. Περιγράφοντας την κατάσταση στην περιοχή, εξηγούσε δε ότι «ουσιαστικά κανένα σπίτι δεν είναι πλέον όρθιο (...) σχεδόν το 90% των σπιτιών έχει καταστραφεί ολοσχερώς ή εν μέρει (...) Η κατάσταση είναι καταστροφική».

Ενώ ο δήμαρχος της πόλης Ουαζίμα, Σιγκέρου Σακαγκούτσι, δήλωνε χτες ότι έχει λάβει μόλις 2.000 γεύματα για περίπου 10.000 εκτοπισμένους και πρόσθετε: «Κάποιοι άνθρωποι κρυώνουν πολύ διότι υπάρχουν περιοχές στις οποίες δεν υπάρχει πρόσβαση στο ηλεκτρικό ρεύμα και κατά συνέπεια σε θέρμανση».

Την επιχείρηση στήριξης των πληγέντων δυσχεραίνουν βέβαια και μεγάλες ζημιές που υπέστη το οδικό δίκτυο, με αποτέλεσμα η πρόσβαση σε ορισμένες περιοχές να είναι εφικτή μόνο από αέρος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τις επιχειρήσεις διάσωσης...

«Δεν άντεχα οικονομικά να επισκευάσω το σπίτι...»

Οι αρχές συνέχιζαν και χτες συστάσεις στους κατοίκους για να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους κ.τ.λ., προειδοποιώντας και για κατολισθήσεις, για τις οποίες ο κίνδυνος παρέμενε μεγάλος ακόμα και με μικρές ποσότητες βροχής...

Η ισχυρή δόνηση της Πρωτοχρονιάς - σε μια από τις πιο σεισμογενείς χώρες του πλανήτη αλλά και τις πιο προηγμένες οικονομικά και τεχνολογικά - έφερε στο προσκήνιο τη σημασία που έχει η αξιοποίηση όλης της διαθέσιμης επιστημονικής γνώσης για την προστασία των πληθυσμών από φυσικές καταστροφές, μέσα από την πρόληψη, αλλά και την όσο το δυνατόν αμεσότερη στήριξη των πληγέντων. Επιβεβαιώνεται ξανά ότι, παρά τις τεράστιες δυνατότητες που διαμορφώνει η τεχνολογική πρόοδος, η πολιτική που αποθεώνει την «ατομική ευθύνη» στενεύει αντικειμενικά τα περιθώρια αντίδρασης.

Για παράδειγμα, αποδείχτηκαν ιδιαίτερα χρήσιμα τα μηνύματα που στάλθηκαν στον πληθυσμό αμέσως αφού άρχισε να εκδηλώνεται ο βασικός σεισμός (μάλιστα έφτασαν στους παραλήπτες πριν ολοκληρωθεί η δόνηση), συμβάλλοντας στην απομάκρυνση κατοίκων από παράκτιες περιοχές, που απειλούνταν από το τσουνάμι. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, είναι αποκαλυπτικές οι μαρτυρίες κατοίκων στις πληγείσες περιοχές, όπου οι υλικές ζημιές αφορούν και πάρα πολλά σπίτια που δεν είχαν επιδιορθωθεί σωστά μετά από άλλους, πρόσφατους σεισμούς, δεν υπήρξε κρατική μέριμνα για την ολοκληρωμένη επισκευή τους, όσο κι αν αυτό επιβάλλεται, σε περιοχές με πάρα πολύ έντονη δραστηριότητα.

Ενας 69χρονος συνταξιούχος, μιλώντας στην εφημερίδα «Asahi Simbun» («Πρωινός Ηλιος») εξηγούσε χτες ότι το σπίτι του στη Σούζου είχε κριθεί απαραίτητο «να κατεδαφιστεί εν μέρει», μετά από σεισμό 6 Ρίχτερ που έπληξε την πόλη τον Μάη, αλλά ο ίδιος δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να κάνει όλες τις αναγκαίες εργασίες. «Είμαι εργαζόμενος μερικής απασχόλησης, που ζω(κυρίως)με τη σύνταξή μου βασικά και δεν είχα την οικονομική δυνατότητα να το επισκευάσω», τόνισε, με αποτέλεσμα να γίνουν μερικά έργα και ρωγμές στους τοίχους να μένουν ανέγγιχτες. Οπως σχολίαζε το ρεπορτάζ της εφημερίδας, «κάποιοι κάτοικοι συνέχισαν να ζουν σε κατεστραμμένα σπίτια...». Αποκαλυπτική ήταν και η μαρτυρία μιας 47χρονης που μιλώντας για τη δυσκολία της οικογένειάς της να επιδιορθώσει το σπίτι της μετά από προηγούμενο ισχυρό σεισμό, έπαιρνε από εργολάβους απαντήσεις του τύπου «σε σας η ζημιά είναι μέτρια, πρώτα θα αναλάβουμε δουλειές σε περισσότερο κατεστραμμένα σπίτια...», όπως τόνισε.

ΝΟΤΙΑ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Νέες ασκήσεις ΗΠΑ - Φιλιππίνων

Νέα κοινά γυμνάσια ολοκληρώνουν σήμερα ΗΠΑ και Φιλιππίνες, στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, με φόντο την όξυνση του ανταγωνισμού μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου που επιδρά σε μια σειρά στρατιωτικών και άλλων συνεργασιών στον ευρύτερο Ινδο-Ειρηνικό.

Οπως ανακοίνωσαν οι Ενοπλες Δυνάμεις των Φιλιππίνων, τα (διήμερα) γυμνάσια αφορούν «ασκήσεις διέλευσης, ελέγχους επικοινωνίας, ασκήσεις στο κατάστρωμα, κοινές περιπολίες, ελιγμούς Αξιωματικού Παρατηρητηρίου και επιχειρήσεις πτήσεων σταθερών πτερύγων». Ο στρατηγός Romeo Brawner Jr, επικεφαλής του στρατού της χώρας, υποστήριξε ότι «η δεύτερη (τον τελευταίο καιρό μεταξύ των δύο χωρών) θαλάσσια συνεταιριστική δραστηριότητα σηματοδοτεί ένα σημαντικό άλμα στη συμμαχία και τη διαλειτουργικότητά μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες (...) Αποδεικνύει επίσης την πρόοδό μας στις αμυντικές ικανότητες και την ανάπτυξη ως ένοπλης δύναμης παγκόσμιας κλάσης, καθώς εκτελούμε την εντολή μας για την προστασία του λαού και του κράτους».

Οι δύο χώρες είχαν προχωρήσει σε κοινές ασκήσεις και στα τέλη του Νοέμβρη, με συμμετοχή δυνάμεων από το Πολεμικό τους Ναυτικό αλλά και την Πολεμική Αεροπορία. Ο Πρόεδρος των Φιλιππίνων, Φερντινάντ Μάρκος, δήλωσε τότε ότι «με αυτές τις ενέργειες συνεργασίας επιθυμούμε να ενισχύσουμε την περιφερειακή ασφάλεια και να ευνοήσουμε μια αρμονική σύμπραξη με τις ΗΠΑ στη διαφύλαξη των κοινών μας συμφερόντων»...

Στο μεταξύ, η διοίκηση Νότιου Θεάτρου του κινεζικού στρατού ανακοίνωσε ότι ξεκίνησαν χτες και ολοκληρώνονται σήμερα «περιπολίες ρουτίνας» με ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις του στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Οι σχετικές δηλώσεις έγιναν με επισημάνσεις για την «ετοιμότητα» των στρατευμάτων που «θα βρίσκονται ανά πάσα στιγμή σε κατάσταση συναγερμού και θα υπερασπίζονται την εθνική κυριαρχία, την ασφάλεια και τα θαλάσσια δικαιώματα» της χώρας.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΒΕΛΓΙΟ
Δύο νεκροί από την κακοκαιρία

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν πολλοί κάτοικοι στο Ηνωμένο Βασίλειο έπειτα από το πέρασμα της καταιγίδας «Χενκ», με εκατοντάδες προειδοποιήσεις για πλημμύρες, κλειστούς δρόμους, ακυρώσεις στα δρομολόγια των τρένων και χιλιάδες νοικοκυριά χωρίς ηλεκτροδότηση.

Ενας άνδρας σκοτώθηκε χθες όταν ένα δέντρο έπεσε στο αυτοκίνητό του στο Γκλοστερσάιρ και εκατοντάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους ή διασώθηκαν από οχήματα, καθώς η καταιγίδα «Χενκ» συνέχισε να προκαλεί καταστροφές σε περιοχές της νότιας Βρετανίας.

Στο Νορθαμπτονσάιρ, πολλοί άνθρωποι έφυγαν από το πάρκο τροχόσπιτων Billing Aquadome, με τους πυροσβέστες να χρησιμοποιούν βάρκες για να μεταφέρουν ορισμένους κατοίκους.

Οι ισχυρότερες ριπές ανέμων καταγράφηκαν την Τρίτη το απόγευμα στη νότια Αγγλία, στη νήσο Γουάιτ, όπου η ταχύτητα των ανέμων έφτασε τα 150 χλμ. την ώρα.

Σύμφωνα με την Ενωση Ενεργειακών Δικτύων, η οποία συγκεντρώνει δεδομένα από όλους τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, περίπου 10.000 πελάτες εξακολουθούσαν χθες να είναι χωρίς ρεύμα.

Στο Βέλγιο, μια 59χρονη γυναίκα έχασε προχθές τη ζωή της στην Ανατολική Φλάνδρα, όταν χτυπήθηκε από φράχτη που είχε παρασυρθεί από τον άνεμο στη διάρκεια σφοδρών βροχοπτώσεων.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Νέες κατηγορίες απαγγέλθηκαν σε βάρος του Αμερικανού Δημοκρατικού γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ, τη φορά αυτή για «μεροληπτική στήριξη» επιχειρηματία από το Νιου Τζέρσι προκειμένου να προχωρήσουν μπίζνες με καταριανή εταιρεία. Η δίκη θα αρχίσει στις 6 Μάη. Μόλις τον Οκτώβρη ο Μενέντεζ είχε κατηγορηθεί ότι έδρασε ως «μη εγγεγραμμένος ξένος πράκτορας» της αιγυπτιακής κυβέρνησης για να εμποδίσει έρευνα των αρχών σε βάρος άλλων επιχειρηματιών.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Τέσσερις εισηγητές του ΟΗΕ εξέφρασαν χτες την ανησυχία τους για την πρόθεση των ΗΠΑ να εκτελέσουν καταδικασμένο σε θάνατο με αέριο άζωτο, εκτιμώντας ότι αυτή η μέθοδος, που θα χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά παγκοσμίως, ενδέχεται να τον υποβάλει «σε βάναυση, απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείριση, ή ακόμα και σε βασανιστήριο».

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ
Απορρίπτει εκκλήσεις σε «διεθνή έρευνα» για τις εκλογές

Συνεχίζονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Σερβία, όπου, μετά τη νέα επικράτηση των δυνάμεων του κυβερνητικού συνασπισμού (πλειοψηφεί το SNS του Προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς) στις κάλπες της 17ης Δεκέμβρη, η αντιπολίτευση καταγγέλλει νοθεία και ζητά επανάληψη των εκλογών.

Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται με συνθήματα κατά της κυβέρνησης όπως «Κλέφτες!», ενώ στελέχη του αντιπολιτευόμενου σχήματος «Η Σερβία κατά της βίας» (όπως ο Ράντομιρ Λάζοβιτς, συμπρόεδρος του «Πράσινου Αριστερού Μετώπου») λένε ότι «η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να μείνει σιωπηλή».

Από τη μεριά του ο Πρόεδρος της χώρας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, σε νέα του συνέντευξη επανέλαβε πως έχει στοιχεία που δείχνουν ότι οι διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης «ενορχηστρώνονται από το εξωτερικό», και απέρριψε τις εκκλήσεις να γίνει διεθνής έρευνα για τις συνθήκες υπό τις οποίες έγιναν οι εκλογές. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι «δεν με νοιάζει τι λένε ο ξένος Τύπος και οι ξένες κυβερνήσεις, πρέπει να ασχοληθούν με τη δουλειά τους, πολλοί έχουν μεγαλύτερα προβλήματα από εμάς. Το ποια θα είναι η σερβική κυβέρνηση θα το αποφασίσουν οι Σέρβοι πολίτες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ