ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Ιούλη 1997
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΖΕΦΥΡΙ
Ο λασπομαχαλάς που έγινε πόλη
  • Μετά από 22 χρόνια προσφοράς στο κοινό καλό, παραιτήθηκε για λόγους υγείας ο κομμουνιστής δήμαρχος Κώστας Λιάρος
  • Ο "Δημοκρατικός Συνδυασμός" όρισε αντικαταστάτη του τον Γιάννη Λάππα

"Κατά τη συνεδρίαση της πλειοψηφούσας παράταξης "Δημοκρατικός Συνδυασμός Ζεφυρίου", που έγινε την Τρίτη 1η Ιούλη 1997, εξελέγη νέος δήμαρχος Ζεφυρίου ο κ. Λάππας Γιάννης, σε αντικατάσταση του παραιτηθέντος για λόγους υγείας δημάρχου, κ. Λιάρου Κωνσταντίνου".

Το δελτίο Τύπου, που έφτασε χτες στα δημοσιογραφικά γραφεία, περιείχε αυτές τις λίγες λέξεις. Τρομακτικά λίγες για μια είδηση που επί της ουσίας αφορά το σύνολο της ιστορίας ενός δήμου, που ήταν κοινότητα και πιο μπροστά συνοικισμός κι ακόμα πιο μπροστά ένα κομμάτι γης με αμπέλια πλάι σ' ένα λασπότοπο.

Κάτω από το Μενίδι, δίπλα στα Ανω Λιόσια, πάνω από το Καματερό, είναι το τρίγωνο που ορίζει τη γεωγραφία του Δήμου Ζεφυρίου, που οι παλιότεροι τον ήξεραν σαν Κάτω Ζοφριά, όνομα προερχόμενο από την ύπαρξη εκεί ενός φρέατος, που πότιζαν τα ζώα στην τουρκοκρατία. Ο δήμος έχει σχετικά μικρό χρόνο ύπαρξης. Τόσο όμως όσο να καθρεφτίζονται σ' αυτόν σημαντικές πλευρές της μετεμφυλιακής πραγματικότητας της χώρας. Κατατρεγμένοι που η περιπλάνησή τους σταμάτησε εκεί, οικοδόμοι στη μεγάλη τους πλειοψηφία, που αφού έκτισαν χιλιάδες σπίτια για άλλους, μένοντας οι ίδιοι στο νοίκι στις διάφορες γειτονιές της Αθήνας, βρήκαν εκεί, στη Ζοφριά, ένα μικρό κομμάτι γης για να στήσουν και το δικό τους τσαρδάκι. Από κοντά και οι Τσιγγάνοι, Ρομ στην πλειοψηφία τους, βρήκαν σ' αυτό το σταυροδρόμι γη για τα τσαντίρια τους. Κι ανάμεσα σ' όλους αυτούς ο Κώστας Λιάρος.Κομμουνιστής, γέννημα της ηπειρώτικης γης, θρέμμα της Ζοφριάς, έφτιαξε ένα φούρνο ανάμεσα στα πρώτα σπίτια, ρίζωσε εκεί όπως κι οι άλλοι, σ' αυτό που αρχικά επισήμως ονομάστηκε "οικισμός Βασιλίσσης Φρειδερίκης" και ανήκε στο Μενίδι. Ολα αυτά στη δεκαετία του '60. Μετά ήρθε η χούντα κι όταν έπεσε, ο Κ. Λιάρος έγινε ο πρώτος εκλεγμένος κοινοτάρχης του χωριού. Μετά δήμαρχος μέχρι και σήμερα μ' ένα μικρό διάλειμμα το '91 - '94, που όλοι προτιμούν να ξεχνούν, καθώς

μαύρος ήταν και ο τρόπος που ορισμένοι αναρριχήθηκαν στη δημαρχία, μαύρη ήταν και η τετραετία για την περιοχή. Το τελευταίο δίχρονο ήταν και πάλι χρόνος δημιουργίας για το Ζεφύρι. Ωσπου στις 19 Ιούνη μια ανοιχτή επιστολή του δημάρχου προς όλους τους δημότες ξάφνιασε όσους δε γνώριζαν και σκόρπισε σ' όλους στεναχώρια.

Παραθέτουμε το εισαγωγικό της:

"Αγαπητοί δημότες και δημότισσες,

Αισθάνομαι την ανάγκη με την επιστολή μου αυτή να σας ενημερώσω πως η υγεία μου από το μήνα Σεπτέμβριο του 1996 κλονίστηκε ανεπανόρθωτα.

Παρά τις μεγάλες προσπάθειες των ειδικών επιστημόνων, για την αντιμετώπιση της επάρατης νόσου που προσβλήθηκα, δεν κατορθώθηκε να διατηρηθούν οι δυνάμεις μου σε επίπεδο τέτοιο που να μπορώ να ανταποκρίνομαι στα καθήκοντά μου και στην πάλη των προβλημάτων του δήμου μας.

Αυτός ο λόγος, αγαπητοί φίλοι και φίλες, με υποχρεώνει να σας γνωρίσω, ότι μου είναι αδύνατον πια να διατηρώ το αξίωμα του δημάρχου, που εσείς μου δώσατε και να ζητήσω, όπως προβλέπεται από το νόμο, την αντικατάστασή μου. Θα ήταν όμως μεγάλο μου λάθος, να μην ευχαριστήσω δημοσίως όλους σας για την εμπιστοσύνη με την οποία επί 22 χρόνια με περιβάλλατε και μου αναθέσατε να χειρίζομαι και να διαχειρίζομαι τα προβλήματα της περιοχής μας, καθώς επίσης και για το καλό πνεύμα συνεργασίας που μου δείξατε.

Το αν εγώ τίμησα την εμπιστοσύνη σας ή όχι, αυτό μένει στην κρίση σας.

Πιστεύω πως όλοι μαζί παλέψαμε και κατορθώσαμε το λασπομαχαλά που παραλάβαμε το 1974 να το μετατρέψουμε σε μια οργανωμένη πόλη, όπως είναι σήμερα.

Θα είναι λάθος μου όμως να ισχυριστώ πως σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα δεν έκανα και λάθη. Εκείνο όμως που θέλω να διαβεβαιώσω όλους σας είναι πως ηθελημένα κανέναν δε θέλησα να πικράνω".

Αυτά μόνο θεώρησε καλό να γράψει ο δήμαρχος στο εισαγωγικό της επιστολής του. Κι όσοι τον γνωρίζουν έστω και λίγο, κατανοούν πως το ακέραιο κομμουνιστικό ήθος του δεν του επέτρεψε να πει περισσότερα, αναφερόμενος στον εαυτό του, γι' αυτήν έστω τη φράση που κάπου στα ψιλά αναφέρει, για το πώς δηλαδή ο λασπομαχαλάς έγινε οργανωμένη πόλη. Συναντήσαμε την ίδια άρνηση κι όταν πήγαμε στο Ζεφύρι να τον βρούμε. Εγνοια του παρέμενε αυτό που έγραψε στην τελευταία φράση της επιστολής του προς τους δημότες, καλώντας τους να σταθούν όλοι δίπλα στον νέο δήμαρχο "για να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί το έργο που προβλεπόταν στο πρόγραμμα που χαράξαμε όλοι μαζί το 1974". Και μ' αυτό το ήθος, μ' αυτήν την έγνοια, μπορέσαμε να διαπιστώσουμε ότι χρέωσε φεύγοντας από τη θέση του δημάρχου, τόσο τον νέο δήμαρχο, όσο και όλους τους συμβούλους του "Δημοκρατικού Συνδυασμού". Σε μια περιοδεία μας στην περιοχή για τη συγκέντρωση μαρτυριών που θα παρουσιάσουμε με αφορμή την ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την ερχόμενη βδομάδα, μπορέσαμε επίσης να διαπιστώσουμε πως αυτό το "όλοι μαζί", που αναφέρει στην επιστολή του, φρόντισε, μέσα από ένα συγκεκριμένο μοντέλο λαϊκής αγωνιστικής Αυτοδιοίκησης που υπηρέτησε μέχρι τώρα, να γίνει συνείδηση - τρόπος πάλης - αντιμετώπισης των προβλημάτων από τους Ζεφυριώτες. Το Κόμμα, είπε σε μια στιγμή της συζήτησης που είχαμε μαζί του, μας έμαθε να σεβόμαστε τον εαυτό μας και την κοινωνία. Ετσι βγήκαμε στον κόσμο και είπαμε "θα παλέψουμε με όλους μαζί τους δημότες".

Περισσότερα για το λασπότοπο που έγινε πόλη στο φύλλο της Τρίτης.

Θ. Λ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τους σέρνουν στα δικαστήρια

Προς νέες κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στο Δήμο

Με νέες κινητοποιήσεις την επόμενη Τετάρτη και Πέμπτη θα απαντήσουν οι εργαζόμενοι του Δήμου Θεσσαλονίκης στην αδιάλλακτη στάση του δημάρχου απέναντι στα αιτήματά τους, καθώς και στην προκλητική τακτική που επέλεξε να ακολουθήσει, καταθέτοντας χτες το μεσημέρι αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και αγωγή εναντίον του αγώνα τους. Η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων θα εκδικαστεί τη Δευτέρα, ενώ η τακτική αγωγή ορίστηκε για τις 17 Ιούλη.

Οι 2.500 εργαζόμενοι του Δήμου διεκδικούν την καταβολή του ειδικού επιδόματος που συμφωνήθηκε να δοθεί σε τρεις εξαμηνιαίες δόσεις, τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας στους χώρους δουλιάς, την καταβολή αναδρομικών από το νέο μισθολόγιο και δεδουλευμένων που δεν τους έχουν αποδοθεί επί τρεις συνεχής μήνες. Τέλος, αντιδρούν στην ιδιωτικοποίηση δραστηριοτήτων του Δήμου.

Τον αγώνα των εργαζομένων προσπαθεί να αποπροσανατολίσει η παράταξη του ΠΑΣΟΚ χρησιμοποιώντας ως "πάτημα" τα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων και την αδιάλλακτη στάση του δημάρχου. Η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας ρίχνει την ευθύνη προσωπικά στον Κ. Κοσμόπουλο και βγάζει "λάδι" την κυβέρνηση, που χρόνια τώρα ...ξεμπερδεύει με τα χρέη της προς την ΤΑ και τους εργαζόμενους επαναλαμβάνοντας αόριστες υποσχέσεις. Δε θα περίμενε κανείς κάτι διαφορετικό σε σχέση με την κυβερνητική πολιτική, όμως περιορίζοντας την κριτική της στο πρόσωπο του δημάρχου και αφήνοντας στο απυρόβλητο την παράταξή του, βάζει σε υποψίες εργαζόμενους και πολίτες για τα πραγματικά κίνητρά της.

Το Δημοτικό Συμβούλιο

Στη βραδινή συνεδρίαση της Πέμπτης, του Δημοτικού Συμβουλίου, η παράταξη του Κ. Κοσμόπουλου παρουσιάστηκε διχασμένη, αφού στη διάρκεια της ψηφοφορίας επτά σύμβουλοι της πλειοψηφίας ψήφισαν υπέρ της πρότασης να συζητηθούν τα θέματα των εργαζομένων με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Ομως τελικά η πρόταση δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων, γεγονός που προκάλεσε δικαιολογημένα τις έντονες διαμαρτυρίες των εργαζομένων. Ο δήμαρχος μετά τις εξελίξεις αυτές βρήκε τη δικαιολογία να αποχωρήσει, εκφράζοντας και την έντονη δυσαρέσκεια για τη στάση πολλών δημοτικών συμβούλων της παράταξής του, ενώ ο πρόεδρος του ΔΣ ανακοίνωνε τη διακοπή της συνεδρίασης του Σώματος. Ακόμη και σύμβουλοι της παράταξης του δημάρχου παραδέχτηκαν ότι για τη συνέχιση της κατάληψης του Δημαρχιακού Μεγάρου δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι, αλλά οι αντιδήμαρχοι της πλειοψηφίας που αρνήθηκαν το διάλογο.

Να σημειωθεί, ότι τόσο η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης όσο και η κυβέρνηση εμπαίζουν τους εργαζόμενους και αρνούνται την επίλυση των προβλημάτων τους. Ωστόσο, η αντιπολίτευση ζητάει ευθύνες μόνο από τη διοίκηση του Δήμου, αποφεύγοντας να μιλήσει για την κυβερνητική ανακολουθία πάνω στο θέμα. Ο Κ. Κοσμόπουλος με τη σειρά του επαναλαμβάνει συνεχώς ότι "το εργασιακό πρόβλημα το δημιούργησε η κυβέρνηση με τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις της".

Η "Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση" με ανακοίνωσή της προς το προεδρείο του ΔΣ αναφέρει τα παρακάτω:

"Η παράταξή μας εκφράζει και πάλι την πλήρη συμπαράστασή της προς τους αγωνιζόμενους υπαλλήλους του Δήμου και αξιώνει να προβεί η διοίκηση στην άμεση επίλυση όλων των εκκρεμών προβλημάτων τους. Τονίσαμε κατ' επανάληψη ότι οι υπάλληλοι του Δήμου, καλά οργανωμένοι και προβληματισμένοι, αποτελούν την πρώτη αποφασιστική δύναμη για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας και για τη λύση των πολλαπλών προβλημάτων που απασχολούν την πόλη μας. Η περιφρόνηση, ο παραγκωνισμός και η πολιτική εμπαιγμού που ακολουθεί η κυβέρνηση και η διοίκηση του Δήμου σε βάρος των συνεργατών μας, μας βρίσκει τελείως αντίθετους, διότι δεν αδικεί μόνο αυτούς τους άμεσους συνεργάτες μας, αλλά βλάπτει κατά προέκταση και την ίδια την πόλη".

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Ζητά κι άλλη παράταση

Με μεθοδεύσεις που αποτελούν πλέον πρόκληση τόσο για τη Δικαιοσύνη όσο και για τον πειραϊκό λαό - ο οποίος αναμένει από χρόνο σε χρόνο καθαρές απαντήσεις για την κατάσταση του Δήμου Πειραιά και τα σκάνδαλα που έχουν καταγγελθεί γύρω από την οικονομική του διαχείριση - ο Στ. Λογοθέτης προσπαθεί να επιβάλλει για δεύτερη φορά την αναβολή επ' αόριστον της απολογίας του στον Β τακτικό ανακριτή Γ. Δουρουκλάκη.

Μόλις το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά απέρριψε χτες με το βούλευμα του 788/97 το αίτημα του δημάρχου για νέα απ' αόριστον αναβολή της προσδιορισμένης για τις 19 Ιουνίου απολογίας του, ο Στ. Λογοθέτης κατέθεσε αίτηση εξαίρεσης κατά του ανακριτή, μπλοκάροντας εκ νέου τη δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης.

Προ μηνός ο δήμαρχος του Πειραιά είχε ζητήσει, με σχετική του αίτηση, νέα αναβολή της απολογίας του, με τη δικαιολογία ότι βρίσκεται σε εξέλιξη δεύτερος διαχειριστικός έλεγχος του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου μετά από αίτημα του δημάρχου, υπάλληλοι του υπουργείου να ελέγξουν τα αποτελέσματα του πρώτου ελέγχου, συνεξετάζοντας κάποια νέα στοιχεία. Να σημειώσουμε ότι η πρώτη απολογία Λογοθέτη είχε προσδιοριστεί εδώ και ενάμιση περίπου χρόνο και αναβλήθηκε τότε επ' αόριστον ακριβώς γιατί δεν είχε ακόμη ολοκληρωθεί ο διαχειριστικός έλεγχος στο δήμο.

Ετσι το δικαστικό συμβούλιο ήρε χτες τη διαφωνία υπέρ του ανακριτή, διαπιστώνοντας ότι ο νέος έλεγχος δε δημιουργεί κώλυμα στην πρόοδο της ανάκρισης και το πόρισμά του μπορεί να προστεθεί στην πορεία. Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών σημειώνει, άλλωστε, ότι η ημερομηνία της απολογίας του δημάρχου Πειραιά παρατάθηκε πλέον των 16 μηνών, χρόνος που θεωρείται από δικαστικούς κύκλους υπερεπαρκής για την προετοιμασία κάθε κατηγορούμενου, προκειμένου να απολογηθεί.

Σχεδόν ταυτόχρονα με την έκδοση της απόφασης του δικαστικού συμβουλίου, οι συνήγοροι του Στ. Λογοθέτη κατέθεσαν αίτηση εξαίρεσης κατά του ανακριτή, με το αιτιολογικό ότι... μεροληπτεί (!) σε βάρος του δημάρχου Πειραιά. Φτάνει να καταλογίσει στον ανακριτή το γεγονός ότι πήγε να κάνει έλεγχο στο δήμο, κάτι που δεν αποτελούσε παρά τη διοικητική του υποχρέωση. Λύση και στη νέα εμπλοκή αναμένεται να δώσει το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, που θα εξετάσει εντός της επόμενης βδομάδας την αίτηση εξαίρεσης. Θεωρείται βέβαιο ότι αν το δικαστικό συμβούλιο απορρίψει και αυτή την αίτηση ο Στ. Λογοθέτης, στην προσπάθειά του να κερδίσει χρόνο, θα χρησιμοποιήσει νέα δικονομικά τερτίπια - και έχει ακόμη αρκετά. Αν επιτύχει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να αναλάβει την υπόθεση άλλος ανακριτής αναμένεται να εξασφαλίσει νέα μακρόχρονη αναβολή, καθώς ο ανακριτής θα χρειαστεί χρόνο, για να λάβει γνώση της ογκώδους δικογραφίας.

Να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με το βούλευμα 788/97, "αναζητείται η τύχη" 4 δισεκατομμυρίων δραχμών, από τα οποία τα 3 δισ. καταβλήθηκαν με πρόχειρες αποδείξεις σε τρίτους την πενταετία '90 - '95 και το 1 δισ. αποτελεί αναιτιολόγητο έλλειμμα που εμφανίζεται στα ταμεία του δήμου ως τις 31 Μάη '95.

Γερ. ΤΡ.

ΜΕΤΣ
Τιμούν τον Γιάννη Κουτσοδήμο

Το όνομα του αγωνιστή του ΕΑΜ και μέλους του ΚΚΕ, γιατρού Γιάννη Κουτσοδήμου θα πάρει πάροδος της οδού Αναπαύσεως στη συνοικία του Μετς. Η επίσημη τελετή της ονομασίας θα γίνει τη Δευτέρα, στις 7.30 μμ. Στην τελετή θα παραβρεθεί και ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα" Λεων. Αυδής.

Να σημειωθεί ότι η ονομασία γίνεται ύστερα από απόφαση του διαμερισματικού συμβουλίου του δημοτικού διαμερίσματος και ακόλουθη σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων.

Ο Γιάννης Κουτσοδήμος γεννήθηκε το 1903 στο χωριό Διακόπι, της επαρχίας Δωρίδας, του Νομού Φωκίδας. Γιος καφετζή, φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, απ' όπου πήρε το δίπλωμά του, ως γιατρός, το 1932. Κατά τη διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων, πήρε μέρος μαχητικά στις φοιτητικές συγκεντρώσεις και άλλες εκδηλώσεις, που σκοπό είχαν την επίλυση των φοιτητικών προβλημάτων της εποχής.

Το 1934 έγινε μέλος του ΚΚΕ. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Μεταξά, συνελήφθη, βασανίστηκε από τις αστυνομικές αρχές και εγκλείστηκε στις φυλακές της Αίγινας. Στη δίκη που ακολούθησε αθωώθηκε, αλλά πιάστηκε και πάλι από την Ασφάλεια και μεταφέρθηκε στις φυλακές της Ακροναυπλίας. Εκεί παρέμεινε περίπου τέσσερα χρόνια, μέχρι τα μέσα του 1940, οπότε και αποφυλακίστηκε.

Τον Ιούνη του 1941 συνελήφθη από Ιταλούς καραμπινιέρους και Ελληνες ασφαλίτες και φυλακίστηκε στο φρούριο της Πύλου. Ακολούθησαν μεταγωγές του σε άλλες φυλακές και στρατόπεδα, μέχρι το Λαζαρέτο της Κέρκυρας. Με τη συνθηκολόγηση των Ιταλών, αφέθηκε ελεύθερος και εντάχθηκε στις γραμμές του ΕΑΜ.

Με την απελευθέρωση συνελήφθη και πάλι από την κυβέρνηση Μάξιμου και επί υπουργίας Δημόσιας Τάξης Ν. Ζέρβα. Εξορίστηκε στον Εύδηλο Ικαρίας. Εμεινε στην παρανομία ως το 1964. Τότε εντάχθηκε στην Κομματική Οργάνωση του Μετς, πήρε μέρος στις δημοτικές εκλογές και εκλέχτηκε δημοτικός σύμβουλος της Αθήνας.

Με τη χούντα των συνταγματαρχών συνελήφθη και εξορίστηκε στη Γιάρο και στη συνέχεια στη Λέρο. Μετά την πτώση της δικτατορίας, οργανώθηκε στους Ελεύθερους Επαγγελματίες Γιατρούς, ενώ εκλέχτηκε και επίτιμος πρόεδρος του παραρτήματος Γούβας της ΠΕΑΕΑ. Παράλληλα, διατέλεσε επί 12 συνεχή χρόνια αντιπρόεδρος του Εξωραϊστικού και Εκπολιτιστικού Συλλόγου "Αρδηττός" στο Μετς και επίτιμος πρόεδρος του Αθλητικού Συλλόγου "Αρδηττός". Το Μάρτη του 1992 τιμήθηκε με την Πλακέτα του Βετεράνου Κομμουνιστή. Ο Γιάννης Κουτσοδήμος έφυγε από τη ζωή στις 26 Νοέμβρη του 1995.

ΒΟΙΩΤΙΑ
Δεν έμεινε κι άλλο να τους δώσει

"Γη και ύδωρ" είναι διατεθειμένος να προσφέρει ο νομάρχης Βοιωτίας, Γιάννης Σταμούλης,προκειμένου να βοηθήσει τους βιομήχανους του νομού "για να ξεπεράσουν τις δυσκολίες" του ανταγωνισμού και του κόστους που αντιμετωπίζουν.

Αυτό ήταν το συμπέρασμα της ημερίδας που διοργάνωσε ο ίδιος, με ακροατήριο τους βιομήχανους της περιοχής και τους βιοτέχνες.

"Στόχος, όπως είπε ο Γ. Σταμούλης στο άνοιγμα των εργασιών, είναι η συμβολή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Βοιωτίας, στην προώθηση των αναπτυξιακών προοπτικών σας και τη διευκόλυνση των όρων λειτουργίας των παραγωγικών σας μονάδων". Καμιά "διευκόλυνση" δεν εξαγγέλθηκε, βέβαια, για τους εργαζόμενους και τους μικροβιοτέχνες, γεγονός που προκάλεσε τη διαμαρτυρία πολλών από τους τελευταίους.

Ο νομάρχης, πάντως, προέβαλε σαν δείγμα "ανάπτυξης" τις ακόλουθες κινήσεις:

  • Νομιμοποίηση της "μαύρης εργασίας" στον πρωτογενή τομέα. Αυτό έχει γίνει σε συνεργασία, όπως είπε, με τα Εργατικά Κέντρα Θήβας - Λιβαδειάς, όπου τις πλειοψηφίες έχει η ΠΑΣΚΕ. Το ίδιο - με λιγότερη ανοχή - σκέπτεται να εφαρμόσει και στο δευτερογενή τομέα.
  • Αναζήτηση επενδυτών που θα καρπωθούν τα υπόλοιπα 500 εκατομμύρια επιδότηση για επενδύσεις ύψους 3,15 δισ. δραχμών, όπου έχουν υπαχθεί σε προγράμματα.
  • Προσπάθεια δημιουργίας συνεταιριστικής τράπεζας (κάλεσε τους παρευρισκόμενους να στηρίξουν την προσπάθεια).
  • Σχέδια για δημιουργία δύο Βιομηχανικών Πάρκων, το ένα για τα συνεργεία αυτοκινήτων και το άλλο για επιχειρήσεις επίπλων, σε Θήβα και Λιβαδειά αντίστοιχα.
  • Εκδοση από τη ΝΑ Βοιωτίας οδηγού επιχειρήσεων για την παρουσία, διαφήμιση και προβολή τους και λειτουργία "Γραφείου Βιομηχανικής αλλαγής" για συμβουλές.
  • Προκήρυξη διαγωνισμού για το "παραγωγικό έργο" του αυτοκινητόδρομου του Ορχομενού, το πρώτο 15ήμερο του Ιούλη με αρκετούς ενδιαφερόμενους ιδιώτες χρηματοδότες.
  • Παράδοση μέσα στον Ιούλη της μελέτη του ΕΜΠ για τη διαχείριση των βιομηχανικών (εκτός τοξικών) αποβλήτων της περιοχής Οινοφύτων.

Γ. Π.

Συγκέντρωση - συζήτηση στα Λιόσια

Συγκέντρωση - συζήτηση διοργανώνει η "Παλλιοσιώτικη Λαϊκή Ενότητα" τη Δευτέρα στις 7 το απόγευμα στην ταβέρνα "Σκαματζάρας". Τα θέματα της συγκέντρωσης είναι ο απολογισμός δράσης της παράταξης, πρόγραμμα για το επόμενο διάστημα και η εκλογή νέας Γραμματείας.

ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ
Συγκέντρωση για την Ψυττάλεια

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργανώνει ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Χαραυγής Κερατσινίου στις 9 Ιούλη στις 7.30 το βράδυ στην είσοδο του Ακροκέραμου, ζητώντας από τους αρμόδιους να πάρουν άμεσα αποτελεσματικά μέτρα για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην περιοχή από τα έργα της Ψυττάλειας.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος επισημαίνει πως είναι γνωστό ότι όλα τα λύματα καταλήγουν στην περιοχή της Χαραυγής δίπλα στα σπίτια των κατοίκων. "Το έργο που έγινε κατάστρεψε όλη την παραλία αλλά και το νησάκι της Ψυττάλειας που μπορούσε να είναι τόπος αναψυχής στην υποβαθμισμένη περιοχή" επισημαίνει.

"Το έργο της Ψυττάλειας, σημειώνει ο Σύλλογος, κατασκευάστηκε χωρίς να πάρουν και τα ανάλογα μέτρα για το περιβάλλον και τις επιπτώσεις που έχει στην υγεία των κατοίκων της Χαραυγής. Στα δύο χρόνια λειτουργίας του έργου η κατάσταση είναι ανυπόφορη από οσμές, κουνούπια και μύγες και κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Στις πολλές και έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων οι αρμόδιοι απαντούν: "Ολα έχουν καλώς, κανένα πρόβλημα". Αυτή είναι και η πρόσφατη απάντηση του Διευθυντή της ΕΥΔΑΠ Κ. Αγγελόπουλου".

Ο Σύλλογος καλεί στη συγκέντρωση τους δημάρχους Κερατσινίου, Περάματος, Δραπετσώνας, τους βουλευτές της Β' Πειραιά, τον νομάρχη Πειραιά, τον Σύνδεσμο για το Περιβάλλον του Δήμου Πειραιά, τον Διευθυντή για το Περιβάλλον της ΕΥΔΑΠ, τον Ιατρικό Σύλλογο Πειραιά και τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κώστα Λαλιώτη.

Νοέμβρης '86. Ο πρόεδρος της κοινότητας - τότε - Κ. Λιάρος μπροστά στο

Νοέμβρης '86. Ο πρόεδρος της κοινότητας - τότε - Κ. Λιάρος μπροστά στο ρέμα Εσχατείας

Αριστερά: Συζήτηση στο δημαρχείο για τα οικονομικά του δήμου. Στο κέντρο ο Κώστας Λιάρος και αριστερά, με το άσπρο μπουφάν, ο Γιάννης Λάππας

Το καινούριο σχολείο στο βάθος, ο πεζόδρομος, η "πάστρα" παντού, όλα μαζί συνιστούν μέρος της σημερινής εικόνας του Ζεφυριού, μιας εικόνας που χρειάστηκε πολύ αγώνα για να γίνει

Ψυττάλεια: Ωραίο το έργο, αλλά όσο δεν ολοκληρώνεται ταλαιπωρεί τις γειτονιές του Πειραιά



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ