ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Ιούνη 2002
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΛΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
Ωριμη η ανάγκη ενός ευρύτερου κινήματος

«Θέλουμε ασφάλιση, μόρφωση δουλιά, ΟΧΙ σε όλα τα ναρκωτικά» ήταν το σύνθημα στη χτεσινή πορεία του ΕΣΥΝ

Στιγμιότυπο από τις χτεσινές εκδηλώσεις του ΕΣΥΝ
Στιγμιότυπο από τις χτεσινές εκδηλώσεις του ΕΣΥΝ
Ενα μεγάλο «ναι» στη ζωή, στη δημιουργία και την πρόληψη κι ένα βροντερό «όχι» σε όλα τα ναρκωτικά κι εκείνους που προσπαθούν να τα επιβάλλουν, υψώθηκε ως φωνή διαμαρτυρίας, χτες, Παγκόσμια Μέρα κατά των Ναρκωτικών, στη συγκέντρωση που διοργάνωσε το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ), στα Προπύλαια. Φωνή διαμαρτυρίας, που μετατράπηκε σε υπόσχεση ότι: «Αύριο θα χτίσουμε κι όταν χτίζουμε τραγουδάμε, δίνουμε τα χέρια».

Την εκδήλωση άνοιξε η πρόεδρος του ΕΣΥΝ, Ελένη Μωραϊτη, που τόνισε: «Φτάνει πια, θέλουμε να ζούμε σε μια κοινωνία χωρίς ναρκωτικά, ελεύθερα κι αγωνιστικά. Ανανεώνουμε τον αγώνα μας με σταθερή τη γραμμή πλεύσης στην πρωτογενή πρόληψη. Η πρόληψη είναι μονόδρομος». Τη σκυτάλη πήρε η «ειρήνη», μέσα από τους στίχους του Γιάννη Ρίτσου και τη φωνή του ηθοποιού Βασίλη Κολοβού.

«Είναι αναγκαίο και ώριμο να δημιουργηθούν οι όροι για την πραγμάτωση ενός ευρύτερου κοινωνικού κινήματος, που μαζί με το λαϊκό κίνημα θα παλέψουν για την ανατροπή των αιτιών που γεννούν κι αναπαράγουν το πρόβλημα», είπε ο Νίκος Μπουντούρογλου, αντιπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ).

Ο Κ. Κιλτίδης, βουλευτής της ΝΔ και Α αντιπρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τα ναρκωτικά υπογράμμισε: «Είμαστε ακόμα στη φάση που το πρόβλημα εξακολουθεί να είναι "της διπλανής πόρτας", όμως η εξάπλωση των ναρκωτικών είναι πολιτικό ζήτημα».

Ο υποψήφιος υπερνομάρχης της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας», Θανάσης Παφίλης, τόνισε ότι «αγωνιζόμαστε για μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά κι όχι για μια κοινωνία με ελεύθερα ναρκωτικά. Παλεύουμε κατά των αιτιών και των υπευθύνων που συνδέονται με την εξάπλωση και τη διάδοσή τους. Το σύστημα προτιμά μια νεολαία στο "λούκι" των ναρκωτικών, παρά μια νεολαία που να αγωνίζεται».

Ο υποψήφιος δήμαρχος της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», Σπύρος Χαλβατζής, είπε: «Ελευθερία είναι να πας κόντρα σε κάθε εξάρτηση, σε κάθε προσπάθεια να σε δέσουν στη δική τους ρότα. Το κοινωνικό αυτό πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ούτε με ρηχές ηθικολογίες, ούτε με την αδιαφορία του ατομισμού. Η πολιτική της "Συμπαράταξης" για τα ναρκωτικά είναι αλληλένδετη με την πολιτική μας κατά των κοινωνικών αιτιών που συνδέονται μ' αυτά».

Για τις ανυπολόγιστες συνέπειες της αύξησης των ναρκωτικών μίλησε η Χρυσούλα Ντζουμανίκα, εκ μέρους του ΔΗΚΚΙ, ενώ στην επίσημη πολιτική της ΕΕ που «στοχεύει στον περιορισμό της βλάβης» και τη συντήρηση του προβλήματος, αναφέρθηκε η Μαρία Τζορτζοπούλου εκ μέρους του 18 ΑΝΩ. Ο Ηλίας Μιχαλαρέας, εκπροσωπώντας την ΠΕΝΟΨΥ, είπε ότι «στην Ελλάδα η πολιτική της κυβέρνησης στοχεύει στην υποκατάσταση και συντήρηση κι όχι στην πρόληψη. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να δοθεί μια μαχητική απάντηση σε όλα τα κοινωνικά επίπεδα».

Η Σοφία Τομάρεη, εκ μέρους της ΟΓΕ αναφέρθηκε στον προσανατολισμό της Ομοσπονδίας και την πολυετή δράση της κατά των ναρκωτικών και τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει μια άλλη πολιτική που να βελτιώνει τους όρους ζωής. Για το ξεχωριστό ανάχωμα στη ναρκω-κουλτούρα που αποτελεί το ΕΣΥΝ, μίλησε η Αγγελική Γκούσκου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, η οποία τόνισε ότι δε συμβιβαζόμαστε με την εξάρτηση των ναρκωτικών, γιατί υπάρχει λύση και διέξοδος. Οπλο μας είναι η αισιοδοξία, ο αγώνας και η διεκδίκηση».

«Θέλουμε ασφάλιση, μόρφωση δουλιά, όχι σε όλα τα ναρκωτικά», «θέλουμε δικαιώματα όχι με ουσίες, τέρμα στης κυβέρνησης τις κοροϊδίες», ήταν μερικά από τα συνθήματα που δόνησαν το κέντρο της Αθήνας, καθώς αμέσως μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία, που κατέληξε στα γραφεία του ΟΗΕ, όπου επιδόθηκε το ψήφισμα της συγκέντρωσης. Σωματεία, εκπρόσωποι μαθητών εργαζομένων κι άλλων φορέων, όλοι αυτοί που δε σκύβουν το κεφάλι, αλλά επιμένουν να παλεύουν, βροντοφώναξαν: «Ούτε σκληρά, ούτε μαλακά, λέμε όχι σε όλα τα ναρκωτικά».

Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι κατευθύνθηκαν στο Ζάππειο στην εκδήλωση του «18 Ανω». Τα παιδιά του «18 Ανω» τους υποδέχτηκαν με κόκκινα γαρίφαλα...

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Σημαντικές παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες

Μ' αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών οι οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη Θεσσαλία διοργανώνουν ενημερωτικές εκδηλώσεις και προχωρούν σε άλλες παρεμβάσεις, με στόχο όχι μόνο την επισήμανση του τεράστιου μεγέθους ενός προβλήματος της νεολαίας, αλλά, κυρίως, την ανάδειξη των πραγματικών αιτιών και την υπόδειξη των αποτελεσματικών λύσεων του προβλήματος.

Ταυτόχρονα, μέσα απ' αυτές τις εκδηλώσεις προβάλλεται το πρότυπο ενός νέου ανθρώπου με ελεύθερη και αγωνιστική προσωπικότητα, η οποία πολύ δύσκολα - αν όχι ακατόρθωτα - θα πέσει θύμα οποιασδήποτε ψυχοσωματικής εξάρτησης.

Απ' αυτή την άποψη οι ενημερωτικές πρωτοβουλίες του ΚΚΕ και της ΚΝΕ προσφέρουν ωφέλιμη υπηρεσία στο λαό της Θεσσαλίας, που βλέπει να διογκώνεται το πρόβλημα των ναρκωτικών στην περιοχή και ανησυχεί δεόντως.

Στα Τρίκαλα οι σχετικές εκδηλώσεις του Κόμματος ξεκίνησαν στις 21.6.2002 με συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στη Φαρκαδώνα, όπου μίλησε η Ελένη Κοτούπα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Στις 25.6.2002 έγινε συγκέντρωση με την ίδια ομιλήτρια και στο «Φρούριο» των Τρικάλων - ακολούθησε και πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα - και έγινε συνάντηση με τη διοίκηση του Συνδικάτου Οικοδόμων.

Στις ομιλίες της η Ελένη Κοτούπα αναφέρθηκε στις διαστάσεις που παίρνει το πρόβλημα των ναρκωτικών στη Θεσσαλία - μόνο στη Μαγνησία υπολογίζεται ότι υπάρχουν περί τις 3.500 χρήστες - επισημαίνοντας με έμφαση ότι, όπως δείχνουν τα στοιχεία, η χρήση των ναρκωτικών αρχίζει από την ηλικία των 13-15 ετών! Σημείωσε, ακόμα, ότι το πρόβλημα είναι συνδεδεμένο με την ανεργία, «χτυπάει» όλα τα κοινωνικά στρώματα, αλλά κυρίως τα φτωχά. Και τόνισε: «Είναι καθαρό πως ριζική λύση του προβλήματος δεν θα υπάρξει στα πλαίσια του συστήματος. Θ' αντιμετωπίζεται στο βαθμό που θ' αναπτύσσεται το λαϊκό κίνημα, θα κερδίζει έδαφος στο λαό και στη νεολαία το αγωνιστικό πρότυπο ως στάση ζωής, όταν θα αναπτύσσεται ένα πολύμορφο πολιτιστικό, μορφωτικό ρεύμα, που θα βάζει στο επίκεντρό τους τις αξίες και τα ιδανικά της συλλογικότητας, του αγώνα, της πάλης ενάντια στην οικονομική πολιτική».

Διάφορες εκδηλώσεις για τα ναρκωτικά διοργανώνει και η ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ. Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 1 Ιούλη 2002, αντιπροσωπεία του Κόμματος θα έχει συναντήσεις με το Σύλλογο Οικογένειας της Θεραπευτικής Κοινότητας «Εξοδος», με το Συμβουλευτικό Κέντρο Μαγνησίας του θεραπευτικού προγράμματος της «Εξόδου» και με την Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βόλου. Επίσης, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου προς τα τοπικά ΜΜΕ, όπου θα παρουσιαστούν οι θέσεις του ΚΚΕ για το πρόβλημα των ναρκωτικών και οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν στις 9 μ.μ. με συγκέντρωση - συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί στην παραλία του Βόλου, όπου θα μιλήσει η Ελένη Κοτούπα.

Ανάλογες εκδηλώσεις - συναντήσεις με εκπροσώπους τοπικών φορέων, συνέντευξη Τύπου και συγκέντρωση στη Σέκλιζα - πραγματοποιήθηκαν την εβδομάδα που πέρασε και στο Νομό Καρδίτσας.

Στη Λάρισα πολλές εκδηλώσεις για το πρόβλημα των ναρκωτικών, αλλά και για το ρόλο που μπορεί να παίξει η Τοπική Αυτοδιοίκηση γι' αυτό το θέμα, διοργανώνει η ΚΝΕ, στα πλαίσια και του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ». Η κεντρική εκδήλωση έγινε στις 31.5.2002 στην πλατεία Ταχυδρομείου της Λάρισας, ενώ ανάλογες εκδηλώσεις θα γίνουν στο Συκούριο, στη Φαλάνη, στον Αμπελώνα και στην Αγιά.

  • Αύριο Παρασκευή, 28/6, στις 9.30 μ.μ. στο Συκούριο, με ομιλήτρια τη Μαρία Γαβαλά, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, γραμματέα του ΝΣ Λάρισας της ΚΝΕ.
  • Αύριο Παρασκευή, 28/6, στις 9.30 μ.μ. στη Φαλάνη, με ομιλητή τον Γ. Σκόκα, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.
  • Το Σάββατο, 29/6, στις 10 μ.μ., στον Αμπελώνα, με ομιλητή τον Αγι Τρυγάζη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, γραμματέα του Συμβουλίου Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ.
«ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ»
Παλεύουμε για Αυτοδιοίκηση ασυμβίβαστη με τα ναρκωτικά

«Τα ναρκωτικά είναι ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά προβλήματα και αντικατοπτρίζει την κρίση του συστήματος. Η αντιμετώπισή τους δεν μπορεί να είναι επιφανειακή, ηθικολογική και αδιάφορη. Δεν μπορεί να γίνεται σε ατομική βάση ή με θέσεις που καλλιεργούν και διευκολύνουν τη διάδοσή τους. Λέμε ΟΧΙ σε όλα τα ναρκωτικά» τονίζει σε χτεσινή ανακοίνωσή της η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία».

«Αντιπαλεύουμε -συνεχίζει- μαχητικά τα κοινωνικά αίτια που συνδέονται με τη διάδοσή τους και τους υπεύθυνους. Παλεύουμε για τη συστράτευση των κοινωνικών δυνάμεων ενάντια στα φαινόμενα παρακμής, εκφυλισμού, στην ισοπέδωση και καταρράκωση οραμάτων και αξιών, το κλίμα απάθειας και αδιαφορίας που καλλιεργεί το σημερινό σύστημα. Ενάντια στην πολιτική της ανέχειας, της ανεργίας, του άγχους, της επιβίωσης, που ενισχύουν τις προϋποθέσεις της διάδοσής τους. Απαιτούμε και διεκδικούμε τη συστηματική και ουσιαστική δίωξη του εμπορίου των ναρκωτικών, εκείνων των συμφερόντων και οικονομικών παραγόντων που εμπορεύονται τον κοινωνικό και φυσικό θάνατο».

Η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» τονίζει ότι θα παλέψει για Αυτοδιοίκηση που θα έχει σαν βασική κατεύθυνση:

-- Τη διαρκή ενημέρωση του πληθυσμού για τα ναρκωτικά, την απόκρουση της παραπληροφόρησης, της διαστρέβλωσης που αποπροσανατολίζει και κρύβει τις πραγματικές αιτίες. Για ΤΑ που θα διευκολύνει τη συστράτευση των κοινωνικών δυνάμεων, για το αντιπάλεμα των αιτιών της διάδοσης των ναρκωτικών.

-- Θα ενισχύει και θα βοηθά έμπρακτα τους αγώνες, ιδιαίτερα των νέων για το δικαίωμα στη μόρφωση, τη σταθερή δουλιά, για δημοκρατικές ελευθερίες, για ελεύθερο δημιουργικό χρόνο, για μια ζωή σε ανθρώπινο περιβάλλον, με δυνατότητες άθλησης, ψυχαγωγίας, συμμετοχής στον πολιτισμό και την Τέχνη, ενάντια στη μηδενιστική άρνηση, την απομόνωση, στην ψεύτικη φυγή με τα ναρκωτικά.

-- Θα καλλιεργεί την κοινωνική αλληλεγγύη με μέτρα και δράσεις για την ενίσχυση της πρόληψης, της απεξάρτησης των χρηστών, θυμάτων της εφαρμοζόμενης πολιτικής που τους θέλει εξαρτημένους, περιθωριοποιημένους και παθητικούς δέκτες, αλλά και θα δρα αποτελεσματικά για την κοινωνική στήριξή τους.

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Απαιτούμε, διεκδικούμε, παλεύουμε για μια Αυτοδιοίκηση που δε θα συμβιβάζεται, δε θα ανέχεται, αλλά θα προβάλλει την ανάγκη μιας πραγματικής αντιμετώπισης του προβλήματος των ναρκωτικών, μια συνολική, αγωνιστική στάση ζωής χωρίς ναρκωτικά. Που θα ενθαρρύνει και θα ενισχύει τη δημιουργική στάση ζωής των ανθρώπων και θα ενισχύει τη δράση για μια άλλη πολιτική με κέντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του».

Επίσκεψη του Γ. Ρόκου στην «Ιθάκη»

Τη θεραπευτική κοινότητα ΙΘΑΚΗ επισκέφθηκε χτες ο υποψήφιος νομάρχης Γ. Ρόκος και είχε συναντήσεις με τον υπεύθυνο της κοινότητας Φ. Καλοτεράκη και τους εργαζόμενους, ενώ περιηγήθηκε στις εγκαταστάσεις της.

Ο Γ. Ρόκος σημείωσε ότι η Μέρα κατά των Ναρκωτικών δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς και θετικούς απολογισμούς από την πολιτεία και την Αυτοδιοίκηση, καθώς, όπως πρόσθεσε, η μέση ηλικία έναρξης της χρήσης κάθε χρόνο μειώνεται, η χρήση επεκτείνεται και σε νέες εξαρτησιογόνες ουσίες, το εμπόριο των ναρκωτικών ανθεί και ενώ η ζήτηση για θεραπεία αυξάνεται, οι μονάδες θεραπείας και επανένταξης παραμένουν ελάχιστες.

«Στη Θεσσαλονίκη τη "μητρόπολη" της ανεργίας, όπου η παραγωγική της βάση ξεπουλιέται ή κλείνει, η αγροτική παραγωγή απαξιώνεται, η παιδεία και η υγεία εμπορευματοποιείται δεν πρέπει να απορούμε γιατί αυξάνονται οι θάνατοι και η χρήση ουσιών, τόνισε ο Γ. Ρόκος. Τι έκανε τα τελευταία χρόνια η πολιτεία, αρκετοί δήμαρχοι και η νομαρχία μπροστά σ' αυτή την κατάσταση; Από τη μια δεν αντιπαλεύουν τα κοινωνικά αίτια της χρήσης (ανεργία κλπ) και από την άλλη προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν το λαό, πείθοντάς τον ότι δεν υπάρχει λύση στο πρόβλημα πρέπει να συμβιβαστούμε με αυτό. Εστησαν ορισμένα κέντρα ενημέρωσης και πρόληψης, που σε λίγο καιρό θα περάσουν εξ ολοκλήρου στην ΤΑ, χωρίς τους ανάλογους πόρους. Δεν ενίσχυσαν ανάλογα τα κέντρα θεραπείας και επανένταξης».

Υπερπληρότητα στην «Εξοδο»

Στοιχεία απ' τα θεραπευτικά προγράμματα του ΚΕΘΕΑ στη Λάρισα και στο Βόλο

Πάνω από 600 περιστατικά αντιμετώπισαν οι δύο Συμβουλευτικοί Σταθμοί του θεραπευτικού προγράμματος «Εξοδος», που εδρεύουν στη Λάρισα και στο Βόλο, το 2001. Ο αριθμός αυτός αφορά σε αποδέκτες υπηρεσιών συμβουλευτικής πληροφόρησης για την τοξικοεξάρτηση ή κινητοποίησης για θεραπεία.

Τα παραπάνω στοιχεία έδωσαν σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου εκπρόσωποι του θεραπευτικού προγράμματος «Εξοδος» - οι υπεύθυνοι προγράμματος Σ. Μπουντής, εκπαίδευσης Δ. Δεληγιάννης, έρευνας και τεκμηρίωσης Μερόπη Πεντεδέκα. Επισημάνθηκε ότι όσον αφορά στη θεραπευτική κοινότητα της «Εξόδου» το ίδιο έτος έλαβαν τις υπηρεσίες της 123 άτομα, όμως η μέση δύναμή της ήταν 58,7% και η μονάδα ήταν υπερπλήρης. Επίσης, 43 άτομα ολοκλήρωσαν τη φάση της Θεραπευτικής Κοινότητας και εντάχτηκαν στη Μονάδα Κοινωνικής Επανένταξης Θεσσαλίας.

Αυξημένη ήταν τη χρονιά που πέρασε και η προσέλευση γονιών, αδελφών και φίλων χρηστών στη Μονάδα Συμβουλευτικής και Θεραπείας της Οικογένειας: 407 άτομα παρακολούθησαν τα εκπαιδευτικά σεμινάρια και 220 νέα άτομα εντάχτηκαν στις ομάδες συμβουλευτικής και θεραπείας που πραγματοποιούνται.

Σχετικά με τα χαρακτηριστικά των ατόμων που απευθύνθηκαν στους συμβουλευτικούς σταθμούς του προγράμματος από την 1-1- 2001 έως 31-12- 2001, το 85% αυτών ήταν άντρες και το υπόλοιπο γυναίκες και ο μέσος όρος της ηλικίας τους έφτασε στα 26,8% έτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι την τελευταία πενταετία η ηλικία των χρηστών μειώνεται διαρκώς και από 29 έτη που ήταν το 1996 σήμερα είναι κάτω και από 27. Επίσης, το 65% των ατόμων που απευθύνθηκαν στην «Εξοδο» ήταν άνεργοι και στο μεγαλύτερο ποσοστό τους - 68% - ήταν κάτοικοι Θεσσαλίας.

* Αύριο Παρασκευή, στις 7.30 μ.μ. το θεραπευτικό πρόγραμμα «Εξοδος» εγκαινιάζει στους χώρους της Κοινότητας το κτίριο του «Εναλλακτικού Σχολείου Ενηλίκων» και την έκθεση ζωγραφικής «Μνήμης Ναός» του Χρ. Παπανικολάου, ενώ θα ακολουθήσει συναυλία με τον Βασίλη Λέκκα.

Ενάντια στην εξάρτηση

Η ΚΟΒ Παιδείας 5ου Διαμερίσματος - Γκράβας του ΚΚΕ και οι ΟΒ Γκράβας της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδήλωση «Ενάντια σε κάθε μορφή εξάρτησης και υποταγής», σήμερα Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο της Γκράβας (Ταϋγέτου 60). Εισηγητής θα είναι ο γιατρός Ν. Μπουντούρογλου και θα παρέμβουν μέλη θεραπευτικών κοινοτήτων και εκπρόσωποι μαζικών φορέων.

«Γέφυρα» ζωής στο Ρίο

Μήνυμα για «καθαρή ζωή» έστειλαν περισσότερα από 40 άτομα της θεραπευτικής Κοινότητας «Γέφυρα» στην Πάτρα, που για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά χτες διέσχισαν κολυμπώντας τη θαλάσσια διαδρομή Αντιρρίου - Ρίου.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΚΑΝΑ στην Πάτρα, 66% των χρηστών δηλώνουν άνεργοι, 17% εργάζονται περιστασιακά ενώ μόνο το 15% εργάζεται σταθερά. Η πλειονότητα των χρηστών είναι από 15 - 29 χρονών. Το Δίκτυο Θεραπευτικών Υπηρεσιών του ΟΚΑΝΑ έχει προσφέρει υπηρεσίες - από το 1998 - σε 1.520 άτομα, (οι 438 είναι εξαρτημένοι, οι 663 είναι γονείς, οι 235 αδέλφια, οι 58 σύζυγοι - σύντροφοι και τα 129 φίλοι των εξαρτημένων).

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με επίκεντρο τη «μείωση της βλάβης»

Στη διαχείριση του προβλήματος και με πρωταρχικό στόχο τη «μείωση της βλάβης» επιμένει η κυβέρνηση, σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Υγείας, Κ. Στεφανή.

Ο υπουργός Υγείας αφού διάβασε μια δισέλιδη δήλωση πρόσθεσε: «Προς το παρόν περιοριζόμαστε σε αυτές τις δηλώσεις. Αν κάτι θα μπορούσα να προσθέσω παραπάνω είναι, ότι πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης είναι να κάνει ό,τι μπορεί ώστε να αντιμετωπιστεί το θέμα της μείωσης των ζημιογόνων συνεπειών που έχει η εξάρτηση από τα ναρκωτικά, δηλαδή αυτό που γενικά αναγνωρίζεται ως ανάγκη "μείωσης της βλάβης"».

Στη δήλωσή του ο Κ. Στεφανής επιχείρησε έναν εξωραϊσμό του Εθνικού Σχεδίου Δράσης (ΕΣΔ) κατά των ναρκωτικών, υποστηρίζοντας ότι «όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα δεν είναι λίγα», αν και παραδέχτηκε πως «σε καμιά περίπτωση δεν είναι αρκετά για να αντιμετωπιστεί αυτό το πολύπλοκο, πολυδιάστατο πρόβλημα».

Ο Κ. Καραμανλής

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Καραμανλής, σε χτεσινή δήλωσή του ανέφερε ότι «παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις και υποσχέσεις, το πρόβλημα των ναρκωτικών στη χώρα μας διευρύνεται» και ζήτησε απ' την κυβέρνηση «να πάρει μέτρα και να υλοποιήσει εκείνες τις πολιτικές, που αφορούν από τη μια την αυστηρή τιμωρία των εμπόρων του λευκού θανάτου και από την άλλη τους τομείς της ενημέρωσης, της πρόληψης, της απεξάρτησης και της κοινωνικής επανένταξης των χρηστών».

Η βουλευτής της ΝΔ Μ. Γιαννάκου σε δήλωσή της επισημαίνει ότι «η πρόληψη παραμένει στην κεντρική προτεραιότητα», ενώ «χρειάζεται στρατηγική σε βάθος χρόνου, υπομονή, επιμονή και δράσεις που να αντιστοιχούν στο υπέρογκο μέγεθος του προβλήματος».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ