Πέμπτη 27 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΛΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
Ωριμη η ανάγκη ενός ευρύτερου κινήματος

«Θέλουμε ασφάλιση, μόρφωση δουλιά, ΟΧΙ σε όλα τα ναρκωτικά» ήταν το σύνθημα στη χτεσινή πορεία του ΕΣΥΝ

Στιγμιότυπο από τις χτεσινές εκδηλώσεις του ΕΣΥΝ
Στιγμιότυπο από τις χτεσινές εκδηλώσεις του ΕΣΥΝ
Ενα μεγάλο «ναι» στη ζωή, στη δημιουργία και την πρόληψη κι ένα βροντερό «όχι» σε όλα τα ναρκωτικά κι εκείνους που προσπαθούν να τα επιβάλλουν, υψώθηκε ως φωνή διαμαρτυρίας, χτες, Παγκόσμια Μέρα κατά των Ναρκωτικών, στη συγκέντρωση που διοργάνωσε το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ), στα Προπύλαια. Φωνή διαμαρτυρίας, που μετατράπηκε σε υπόσχεση ότι: «Αύριο θα χτίσουμε κι όταν χτίζουμε τραγουδάμε, δίνουμε τα χέρια».

Την εκδήλωση άνοιξε η πρόεδρος του ΕΣΥΝ, Ελένη Μωραϊτη, που τόνισε: «Φτάνει πια, θέλουμε να ζούμε σε μια κοινωνία χωρίς ναρκωτικά, ελεύθερα κι αγωνιστικά. Ανανεώνουμε τον αγώνα μας με σταθερή τη γραμμή πλεύσης στην πρωτογενή πρόληψη. Η πρόληψη είναι μονόδρομος». Τη σκυτάλη πήρε η «ειρήνη», μέσα από τους στίχους του Γιάννη Ρίτσου και τη φωνή του ηθοποιού Βασίλη Κολοβού.

«Είναι αναγκαίο και ώριμο να δημιουργηθούν οι όροι για την πραγμάτωση ενός ευρύτερου κοινωνικού κινήματος, που μαζί με το λαϊκό κίνημα θα παλέψουν για την ανατροπή των αιτιών που γεννούν κι αναπαράγουν το πρόβλημα», είπε ο Νίκος Μπουντούρογλου, αντιπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ).

Ο Κ. Κιλτίδης, βουλευτής της ΝΔ και Α αντιπρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τα ναρκωτικά υπογράμμισε: «Είμαστε ακόμα στη φάση που το πρόβλημα εξακολουθεί να είναι "της διπλανής πόρτας", όμως η εξάπλωση των ναρκωτικών είναι πολιτικό ζήτημα».

Ο υποψήφιος υπερνομάρχης της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας», Θανάσης Παφίλης, τόνισε ότι «αγωνιζόμαστε για μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά κι όχι για μια κοινωνία με ελεύθερα ναρκωτικά. Παλεύουμε κατά των αιτιών και των υπευθύνων που συνδέονται με την εξάπλωση και τη διάδοσή τους. Το σύστημα προτιμά μια νεολαία στο "λούκι" των ναρκωτικών, παρά μια νεολαία που να αγωνίζεται».

Ο υποψήφιος δήμαρχος της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», Σπύρος Χαλβατζής, είπε: «Ελευθερία είναι να πας κόντρα σε κάθε εξάρτηση, σε κάθε προσπάθεια να σε δέσουν στη δική τους ρότα. Το κοινωνικό αυτό πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ούτε με ρηχές ηθικολογίες, ούτε με την αδιαφορία του ατομισμού. Η πολιτική της "Συμπαράταξης" για τα ναρκωτικά είναι αλληλένδετη με την πολιτική μας κατά των κοινωνικών αιτιών που συνδέονται μ' αυτά».

Για τις ανυπολόγιστες συνέπειες της αύξησης των ναρκωτικών μίλησε η Χρυσούλα Ντζουμανίκα, εκ μέρους του ΔΗΚΚΙ, ενώ στην επίσημη πολιτική της ΕΕ που «στοχεύει στον περιορισμό της βλάβης» και τη συντήρηση του προβλήματος, αναφέρθηκε η Μαρία Τζορτζοπούλου εκ μέρους του 18 ΑΝΩ. Ο Ηλίας Μιχαλαρέας, εκπροσωπώντας την ΠΕΝΟΨΥ, είπε ότι «στην Ελλάδα η πολιτική της κυβέρνησης στοχεύει στην υποκατάσταση και συντήρηση κι όχι στην πρόληψη. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να δοθεί μια μαχητική απάντηση σε όλα τα κοινωνικά επίπεδα».

Η Σοφία Τομάρεη, εκ μέρους της ΟΓΕ αναφέρθηκε στον προσανατολισμό της Ομοσπονδίας και την πολυετή δράση της κατά των ναρκωτικών και τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει μια άλλη πολιτική που να βελτιώνει τους όρους ζωής. Για το ξεχωριστό ανάχωμα στη ναρκω-κουλτούρα που αποτελεί το ΕΣΥΝ, μίλησε η Αγγελική Γκούσκου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, η οποία τόνισε ότι δε συμβιβαζόμαστε με την εξάρτηση των ναρκωτικών, γιατί υπάρχει λύση και διέξοδος. Οπλο μας είναι η αισιοδοξία, ο αγώνας και η διεκδίκηση».

«Θέλουμε ασφάλιση, μόρφωση δουλιά, όχι σε όλα τα ναρκωτικά», «θέλουμε δικαιώματα όχι με ουσίες, τέρμα στης κυβέρνησης τις κοροϊδίες», ήταν μερικά από τα συνθήματα που δόνησαν το κέντρο της Αθήνας, καθώς αμέσως μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία, που κατέληξε στα γραφεία του ΟΗΕ, όπου επιδόθηκε το ψήφισμα της συγκέντρωσης. Σωματεία, εκπρόσωποι μαθητών εργαζομένων κι άλλων φορέων, όλοι αυτοί που δε σκύβουν το κεφάλι, αλλά επιμένουν να παλεύουν, βροντοφώναξαν: «Ούτε σκληρά, ούτε μαλακά, λέμε όχι σε όλα τα ναρκωτικά».

Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι κατευθύνθηκαν στο Ζάππειο στην εκδήλωση του «18 Ανω». Τα παιδιά του «18 Ανω» τους υποδέχτηκαν με κόκκινα γαρίφαλα...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να ενταθεί η πάλη και η δράση ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά (2014-06-22 00:00:00.0)
Φωνή ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά (2008-06-20 00:00:00.0)
Ανάχωμα στην επιχείρηση διάλυσης της απεξάρτησης (2006-11-23 00:00:00.0)
Αγώνας για τα νιάτα και κατά των ναρκωτικών (2005-04-19 00:00:00.0)
Αναγκαιότητα το κίνημα κατά της «ναρκω-κουλτούρας» (2005-03-30 00:00:00.0)
Επιτροπή κατά των ναρκωτικών στο Κερατσίνι (1997-06-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ