Τρίτη 19 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΕΣΥΝ Ν. ΙΩΝΙΑΣ
Αγώνας για τα νιάτα και κατά των ναρκωτικών

Μονόδρομος ο ενιαίος αγώνας για τα δικαιώματα της νεολαίας

«Ο αγώνας για δημοκρατικά, κοινωνικά, ασφαλιστικά, εργασιακά δικαιώματα, για καλύτερη Παιδεία και ενάντια στα ναρκωτικά είναι ενιαίος και μονόδρομος. Αμφισβητεί τον καπιταλισμό και ό,τι τον στηρίζει».

Αυτή ήταν μια απ' τις βασικές διαπιστώσεις της διημερίδας που οργάνωσε το περασμένο Σαββατοκύριακο το παράρτημα Ν. Ιωνίας του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ), γιορτάζοντας τα 25 χρόνια δράσης του φορέα, στο μέτωπο κατά των ναρκωτικών. «25 χρόνια αντιναρκωτικού αγώνα. Δύσκολα χρόνια, με πολλές ανηφόρες και εμπόδια, αλλά και ωραία, αγωνιστικά χρόνια, γιατί νιώθεις όμορφα όταν παλεύεις για τα νιάτα, για ποιότητα ζωής» υπογράμμισε η Ελένη Δασκαλοπούλου - Μωραΐτου, εκπαιδευτικός και τέως πρόεδρος του ΕΣΥΝ, για να τονίσει ότι τα ναρκωτικά είναι «προϊόν του φασισμού και του καπιταλισμού», που «παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις με τη Νέα Τάξη Πραγμάτων».

Την ανεργία ως πρώτη αποδεδειγμένη αιτία της ναρκομανίας, ανέπτυξε ο Δ. Αγκαβανάκης, στέλεχος του ΠΑΜΕ. «Οσο θα υπάρχει ανεργία, δηλαδή όσο θα υπάρχει καπιταλισμός, που σύμφυτο στοιχείο του είναι η ανεργία, τόσο θα υπάρχει και θα θεριεύει και η ναρκομανία. Εκ των πραγμάτων, το αντιναρκωτικό κίνημα θα αποτελέσει ρυάκι που θα συγκλίνει σε ένα γενικότερο μέτωπο αντιιμπεριαλιστικών και αντιμονοπωλιακών δυνάμεων για γενικότερες φιλολαϊκές αλλαγές».

Η ανεργία, η έλλειψη Παιδείας, Πολιτισμού, ελεύθερου χρόνου, η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων είναι μερικά από τα θέματα που ανέπτυξε ο Ηλ. Μιχαλαρέας, πρόεδρος του Πανελλαδικού ΕΣΥΝ και υπεύθυνος του Τμήματος Ερευνας του «18 ΑΝΩ», ως αιτίες που παράγουν και αναπαράγουν το κοινωνικό φαινόμενο της τοξικοεξάρτησης και τόνισε με τη σειρά του την ανάγκη «ενός μαζικού λαϊκού κινήματος που θα παλεύει για την ανατροπή αυτών των αιτιών».

«"Δέξου το πρόβλημα, μην παλεύεις για τη λύση του, συμβιβάσου και διαχειρίσου τις συνέπειές του", είναι η κυρίαρχη ιδεολογία πίσω από τον ψευτοριζοσπαστισμό του διαχωρισμού των ουσιών και της αποποινικοποίησης. Μόνο η πρωτογενής πρόληψη που θα στοχεύει τα πραγματικά αίτια είναι η μόνη ρεαλιστική πρόταση», επισήμανε ο Νίκος Μπουντούρογλου, αντιπρόεδρος του ΕΣΥΝ, αναφερόμενος στις ...«πρωτοποριακές» προτάσεις περί διαχωρισμού των ουσιών.

Για την καθοριστική συμβολή της εκπαίδευσης στην πρόληψη κατά της τοξικοεξάρτησης, μίλησε ο Αν. Καλόβουλος, εκ μέρους της 4ης ΕΛΜΕ. «Το σχολείο που θέλουμε, ένα ενιαίο δωδεκάχρονο βασικό σχολείο, που θα ενισχύει την κριτική σκέψη, θα διδάσκει στους νέους τη διέξοδο της μάχης, της διεκδίκησης, της αντίστασης. Ενα σχολείο που θα υπάρξει μόνο σαν αποτέλεσμα του αγώνα των ταξικών και προοδευτικών δυνάμεων που αντιμάχονται τον καπιταλισμό και τα στηρίγματά του».

Τον κίνδυνο να εκχωρηθεί η απεξάρτηση στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και την πριμοδότηση από το κράτος των προγραμμάτων συντήρησης, επισήμανε και η Κ. Μάτσα, επιστημονική υπεύθυνη του «18 ΑΝΩ», λέγοντας: «Οσο παγκοσμιοποιείται το κεφάλαιο, παγκοσμιοποιείται και η φτώχεια, η εξαθλίωση, αλλά και οι αντιστάσεις. Τα ναρκωτικά αποβλέπουν στον έλεγχο των κοινωνικών αντιστάσεων. Γι' αυτό και η μάχη κατά των ναρκωτικών πρέπει να δοθεί με όρους κινήματος. Είναι μια πάλη συνυφασμένη με τη χειραφέτηση του ανθρώπου».

Τα ανησυχητικά στοιχεία της «Εκθεσης του ΟΗΕ του 2004 για τα ναρκωτικά», παρουσίασε ο Γερ. Παπαναστασάτος, ενώ ο Κ. Τραμπαδούρος, παρουσιάζοντας τη Ραδιοφωνική Ομάδα της κοινωνικής επανένταξης του «18 ΑΝΩ», υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας των θεραπευτικών προγραμμάτων. Το δικό τους μήνυμα έστειλαν και τα παιδιά της Ραδιοφωνικής Ομάδας: «Αρνούμαστε να μεμψιμοιρούμε για το παρελθόν μας, αλλά και για το μέλλον που επιμελώς σχεδιάζουν όσοι έχουν ως μοναδική αξία το κέρδος και την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Η απάντησή μας είναι αντίσταση, αλληλεγγύη και αγώνας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκδηλώσεις κατά των ναρκωτικών στη Λιβαδειά (2017-06-14 00:00:00.0)
Επιτακτική ανάγκη η επιστημονική ενημέρωση του λαού για τα ναρκωτικά (2016-03-23 00:00:00.0)
Επιτακτική ανάγκη η ενδυνάμωση του αντιναρκωτικού κινήματος (2009-11-04 00:00:00.0)
Ναι στη ζωή όχι στα ναρκωτικά (2007-06-14 00:00:00.0)
Η συμμετοχική δημοκρατία της ναρκω-κουλτούρας (2004-01-31 00:00:00.0)
Η πολιτεία αδιαφορεί σκόπιμα για τις αιτίες (2003-02-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ