ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Ιούλη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Πυκνώνουν τα σενάρια για τουρκική επέμβαση

ΑΓΚΥΡΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

«Η προσπάθεια για το σχηματισμό της νέας τουρκικής κυβέρνησης δεν θα περιορίζει την προσπάθεια της υπηρεσιακής για την προστασία της χώρας (...) Δεν μπορούμε να μείνουμε αδιάφοροι για τις εξελίξεις που συμβαίνουν πέρα από τα σύνορά μας», δήλωσε χτες τα ξημερώματα ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, μετά την πολύωρη έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας με θέμα την «αντιμετώπιση» των (επιτυχών έως τώρα) επιχειρήσεων των Κούρδων της Συρίας έναντι των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στα νότια τουρκο-συριακά σύνορα. Το Συμβούλιο πάντως, υπό την προεδρία του Τούρκου ηγέτη, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξέφρασε «ανησυχία» για τις εξελίξεις στην τουρκο-συριακή μεθόριο και ιδιαίτερα για ενέργειες «που στοχοποιούν αμάχους και στοχεύουν στην αλλαγή της δημογραφικής σύνθεσης της περιοχής»...

Λίγη ώρα μετά ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, προσπάθησε να καθησυχάσει πως δεν επίκειται (τουλάχιστον άμεσα...) η επέμβαση του τουρκικού στρατού στο συριακό έδαφος με πρόσχημα τη δημιουργία «ουδέτερης ζώνης» ειδικά στις περιοχές όπου οι Κούρδοι καταφέρνουν να διώξουν τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ»). «Η Τουρκία», είπε, «δεν θα λάβει στρατιωτικά μέτρα προκειμένου να ενισχύσει την ασφάλεια στα σύνορά της με τη Συρία και δεν θα ενεργήσει μονομερώς (...) Τα μέτρα τα οποία λαμβάνουμε στα σύνορά μας έχουν ως μοναδικό στόχο να εγγυηθούν την ασφάλειά μας (...) Δεν είναι λογικό να ισχυρίζεται κανείς ότι "η Τουρκία εισέρχεται σε πόλεμο"».

Επιπλέον, ο ηγέτης του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, προειδοποίησε έναντι μίας στρατιωτικής επιχείρησης σημειώνοντας ότι «ο πόλεμος δεν είναι παιδικό παιχνίδι ούτε όχημα για την ανανέωση της εικόνας κάποιου».

Παρ' όλα αυτά και χτες έδιναν και έπαιρναν σε μερίδα του τουρκικού Τύπου οι φήμες και τα σενάρια ενδεχόμενης επιχείρησης των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στο συριακό έδαφος, καθώς και μέσα στο περασμένο 24ωρο συνεχίστηκαν οι συγκεντρώσεις τουρκικών τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης σε μέρος των συνόρων με τη Συρία.

Ξανά τζιχαντιστές στο Ταλ Αμπιάντ

Ενδιαφέρον είχε και άλλη μία εξέλιξη. Χτες το απόγευμα, δεκάδες τζιχαντιστές του «ΙΚ» επανήλθαν σε ανατολικό προάστιο της βόρειας συριακής κουρδικής πόλης Ταλ Αμπιάντ, περίπου δύο βδομάδες αφότου ανέκτησαν τον έλεγχό της Κούρδοι μαχητές των μονάδων YPG.

Εκπρόσωπος των Μονάδων Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG) επιβεβαίωσε την παρείσφρηση «πολλών δεκάδων» τζιχαντιστών και πρόσθεσε ότι έως χτες βράδυ γίνονταν σκληρές μάχες στην πόλη.

Αυτά ενώ ισραηλινά ΜΜΕ υποστήριξαν ότι ένοπλες δυνάμεις Τουρκίας και Ιορδανίας ετοιμάζονται να πατήσουν το πόδι τους στη Συρία για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου το 2011, για να δημιουργήσουν τάχα «ζώνες ασφαλείας». Σύμφωνα με πληροφορίες της ισραηλινής ιστοσελίδας DEBKAfile, που ασχολείται με ζητήματα ασφαλείας και στρατηγικής, η Τουρκία έχει ήδη ετοιμάσει δύναμη 18.000 στρατιωτών προκειμένου να φτιάξει «ουδέτερη ζώνη στη βόρεια Συρία» και να χρησιμοποιήσει την τουρκική πολεμική αεροπορία για να φτιάξει εναέρια απαγορευμένη ζώνη για να εμποδίσει τις πτήσεις των συριακών αεροπλάνων και ότι αυτές οι προετοιμασίες έκαναν τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, να καλέσει τη Δευτέρα στη Μόσχα τον Σύρο υπουργό Εξωτερικών, Ουαλίντ αλ Μουάλεμ, και να επαναλάβει δημοσίως ότι «παραμένει απαράλλακτη η ρωσική πολιτική υποστήριξη της Συρίας, της συριακής ηγεσίας και του συριακού λαού».

Τις εξελίξεις στη Συρία συζήτησαν, χτες, μεταξύ άλλων και οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ, Τζον Κέρι, και Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

ΗΠΑ - ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Επιδίωξη ενίσχυσης των μονοπωλίων τους

Από τη συνάντηση των δύο ηγετών
Από τη συνάντηση των δύο ηγετών
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ πραγματοποίησε η Πρόεδρος της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρούσεφ, όπου συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. Κύριος στόχος του ταξιδιού να ενισχυθούν οι δεσμοί των μονοπωλιακών ομίλων των δύο χωρών, που όπως αναφέρθηκε και από τους δύο ηγέτες, τα τελευταία χρόνια, οι εμπορικές σχέσεις έχουν αυξηθεί κατά 220%. Βεβαίως, τον πρώτο λόγο έχουν οι πάνω από 3.000 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη μεγάλη χώρα της Λατινικής Αμερικής, ενώ κάποιες εκατοντάδες βραζιλιάνικες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ. Επιπλέον, τα αμερικάνικα μονοπώλια ενδιαφέρονται για την ανάληψη μεγάλων έργων υποδομής και ειδικά στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στο πλαίσιο της λεγόμενης αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών, όπου οι δύο πλευρές εκδηλώνουν μεγάλο ενδιαφέρον. Βεβαίως, οι αμερικάνικες εταιρείες έχουν ν' αντιμετωπίσουν και άλλους ισχυρούς ανταγωνιστές, όπως τα κινέζικα μονοπώλια που αναπτύσσουν δράση σε πολλούς τομείς (πρόσφατο είναι φιλόδοξο σχέδιο της διηπειρωτικής σιδηροδρομικής από τον Ατλαντικό στον Ειρηνικό).

Ο Μπ. Ομπάμα δήλωσε ότι επιθυμεί να αυξήσει τις επενδύσεις, ενώ η Ντ. Ρούσεφ ανέφερε ότι η συνάντηση βοήθησε την ενίσχυση του διαλόγου για την κλιματική αλλαγή, με στόχο οι Ανανεώσιμες Πηγές να φτάσουν στο 20% τα επόμενα χρόνια. Επίσης, κοινός τόπος ήταν η «ενίσχυση» της λεγόμενης «περιφερειακής διπλωματικής συνεργασίας», ενώ στο ταξίδι συμμετείχε και ο υπουργός Αμυνας της Βραζιλίας. Οπως ήταν φυσικό, το ζήτημα της Ευρωζώνης, σε σχέση και με την κατάσταση στην Ελλάδα, συζητήθηκε και στη συνάντηση των δύο ηγετών, στο φόντο της ανησυχίας για την αναιμική ανάκαμψη της παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομίας.

Ταυτόχρονα, δεν έλειψαν και οι διαφωνίες, με την Ρούσεφ να σημειώνει τη διαμαρτυρία της για τις παρακολουθήσεις από αμερικάνικες μυστικές υπηρεσίες Βραζιλιάνων αξιωματούχων, καθώς και για τις παρεμβάσεις των ΗΠΑ στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας.

ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Σε πλήρη εξέλιξη η σκληρή διαπραγμάτευση

ΒΙΕΝΝΗ.--

Παράταση τουλάχιστον ως τις 7/7 δόθηκε στις διεθνείς διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα στη Βιέννη, ενώ η Ευρωπαϊκή Ενωση ανέστειλε για το ίδιο διάστημα την απόφασή της για την παράταση ή μη των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, επιστρέφοντας στη Βιέννη από την Τεχεράνη, εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι διαπραγματεύσεις με τους ομολόγους του από τις πέντε χώρες-μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τη Γερμανία «βρίσκονται σε ευαίσθητο στάδιο». Εξέφρασε εντούτοις την πεποίθηση ότι είναι εφικτός ο στόχος για την επίτευξη μίας συνολικής συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Αμέσως μετά, ο Ζαρίφ πραγματοποίησε συναντήσεις με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι, το Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, αξιωματούχους της ΕΕ και το Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Στανμάγιερ.

Νωρίτερα χτες, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, αναφέρθηκε στις σκληρές διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, υποστηρίζοντας ότι είναι «πρόθυμος» να φύγει από τις συνομιλίες, εάν δεν επιτευχθεί ο βασικός στόχος της διαπραγμάτευσης, που είναι να εμποδιστεί η απόκτηση πυρηνικών όπλων από το Ιράν.

Ενδιαφέρον, πάντως, είχε η τελευταία έκθεση του συμβουλευτικού ομίλου επιχειρήσεων «Frontier Strategy Group», που σημείωσε ότι πάνω από το 80% των πολυεθνικών εταιρειών με τις οποίες ήρθε σε επικοινωνία (εκ των οποίων οι μισές έχουν έδρα στις ΗΠΑ), απάντησαν ότι επανεκτιμούν τις στρατηγικές τους στο Ιράν και το έχουν θέσει ως «αγορά μεγάλης προτεραιότητας», ενόψει μίας πιθανής συνολικής συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό όπλο, που αναμένεται να συνοδευτεί με άρση των διεθνών και δυτικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Αλλαγές στο νομικό πλαίσιο

ΚΑΪΡΟ.--

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι, διαβεβαίωσε χτες ότι θα ληφθούν άμεσα μέτρα για την αλλαγή νόμων εντός των επόμενων ημερών, προκειμένου να απονεμηθεί «γρήγορα δικαιοσύνη» στους ενόχους της προχτεσινής δολοφονίας του Γενικού Εισαγγελέα Αιγύπτου, Χισάμ Μπαρακάτ.

Μετά την κηδεία του Γενικού Εισαγγελέα στο Κάιρο, που σκοτώθηκε από ισχυρή βομβιστική επίθεση τζιχαντιστών που συνδέονται με το «Ισλαμικό Κράτος», σε ηλικία 65 ετών, ο Πρόεδρος Σίσι υποστήριξε ότι θα «ελευθερώσει το χέρι της Δικαιοσύνης στη μάχη που δίνει η Αίγυπτος» κατά των φανατικών ισλαμιστών, επιρρίπτοντας ευθύνες «σε αυτούς που εκδίδουν διαταγές θανάτου πίσω από τα κάγκελα της φυλακής». Χαρακτήρισε τον Μπαρακάτ «μάρτυρα» και «ήρωα» και συμμετείχε αργότερα και αυτός στις εκδηλώσεις πένθους που πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα.

Νωρίτερα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε «με τον πλέον έντονο τρόπο» τη δολοφονία του Γενικού Εισαγγελέα Αιγύπτου, ενώ η Διεθνής Αμνηστία υποστήριξε σε έκθεσή της ότι στην Αίγυπτο έχουν συλληφθεί από το 2013 περισσότεροι από 41.000 άνθρωποι. Χτες, επίσης, σημειώθηκε ακόμη μία βομβιστική επίθεση σε αστυνομικό τμήμα του Καΐρου, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον τριών ατόμων.

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Αύξηση έντασης και επιθέσεων

ΤΕΛ ΑΒΙΒ-ΡΑΜΑΛΑ.--

Ενας 24χρονος Ισραηλινός Εβραίος έποικος υπέκυψε χτες στα τραύματά του σε νοσοκομείο περιοχής της Δυτικής Οχθης μερικές ώρες, αφότου δέχτηκε επίθεση αγνώστων, οι οποίοι τον «γάζωσαν» με καταιγιστικά πυρά αργά το βράδυ της Δευτέρας, ενώ οδηγούσε το αυτοκίνητό του κοντά στον εποικισμό Σβουτ Ραχήλ. Από την ίδια επίθεση, τραυματίστηκαν άλλα τρία νεαρά άτομα, που νοσηλεύονται σε σταθερή κατάσταση. Την ευθύνη ανέλαβαν δύο παλαιστινιακές οργανώσεις: Το «Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση του Λαού της Παλαιστίνης» και η «Φατάχ αλ Ιντιφάντα» ως αντίποινα για τις σχεδόν καθημερινές επιθέσεις των εποίκων σε βάρος των Παλαιστινίων.

Ενα 24ωρο νωρίτερα, μία Παλαιστίνια συνελήφθη γιατί μαχαίρωσε σοβαρά στο λαιμό μία Ισραηλινή αστυνομικό στο πέρασμα «Ραχήλ» που οδηγεί από τη νότια Ιερουσαλήμ στη Βηθλεέμ.

Τα παραπάνω γεγονότα έδωσαν την αφορμή στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου να επικρίνει την Παλαιστινιακή Αρχή, γιατί δεν καταδικάζει δημοσίως τις επιθέσεις που σημειώνονται τις τελευταίες μέρες σε βάρος Εβραίων εποίκων, οι οποίοι προκαλούν με τις πράξεις τους αγανάκτηση και οργή στον τοπικό παλαιστινιακό πληθυσμό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ