Τετάρτη 1 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Σε πλήρη εξέλιξη η σκληρή διαπραγμάτευση

ΒΙΕΝΝΗ.--

Παράταση τουλάχιστον ως τις 7/7 δόθηκε στις διεθνείς διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα στη Βιέννη, ενώ η Ευρωπαϊκή Ενωση ανέστειλε για το ίδιο διάστημα την απόφασή της για την παράταση ή μη των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, επιστρέφοντας στη Βιέννη από την Τεχεράνη, εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι διαπραγματεύσεις με τους ομολόγους του από τις πέντε χώρες-μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τη Γερμανία «βρίσκονται σε ευαίσθητο στάδιο». Εξέφρασε εντούτοις την πεποίθηση ότι είναι εφικτός ο στόχος για την επίτευξη μίας συνολικής συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Αμέσως μετά, ο Ζαρίφ πραγματοποίησε συναντήσεις με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι, το Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, αξιωματούχους της ΕΕ και το Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Στανμάγιερ.

Νωρίτερα χτες, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, αναφέρθηκε στις σκληρές διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, υποστηρίζοντας ότι είναι «πρόθυμος» να φύγει από τις συνομιλίες, εάν δεν επιτευχθεί ο βασικός στόχος της διαπραγμάτευσης, που είναι να εμποδιστεί η απόκτηση πυρηνικών όπλων από το Ιράν.

Ενδιαφέρον, πάντως, είχε η τελευταία έκθεση του συμβουλευτικού ομίλου επιχειρήσεων «Frontier Strategy Group», που σημείωσε ότι πάνω από το 80% των πολυεθνικών εταιρειών με τις οποίες ήρθε σε επικοινωνία (εκ των οποίων οι μισές έχουν έδρα στις ΗΠΑ), απάντησαν ότι επανεκτιμούν τις στρατηγικές τους στο Ιράν και το έχουν θέσει ως «αγορά μεγάλης προτεραιότητας», ενόψει μίας πιθανής συνολικής συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό όπλο, που αναμένεται να συνοδευτεί με άρση των διεθνών και δυτικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ