Τετάρτη 1 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Επιδίωξη ενίσχυσης των μονοπωλίων τους

Από τη συνάντηση των δύο ηγετών
Από τη συνάντηση των δύο ηγετών
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ πραγματοποίησε η Πρόεδρος της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρούσεφ, όπου συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. Κύριος στόχος του ταξιδιού να ενισχυθούν οι δεσμοί των μονοπωλιακών ομίλων των δύο χωρών, που όπως αναφέρθηκε και από τους δύο ηγέτες, τα τελευταία χρόνια, οι εμπορικές σχέσεις έχουν αυξηθεί κατά 220%. Βεβαίως, τον πρώτο λόγο έχουν οι πάνω από 3.000 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη μεγάλη χώρα της Λατινικής Αμερικής, ενώ κάποιες εκατοντάδες βραζιλιάνικες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ. Επιπλέον, τα αμερικάνικα μονοπώλια ενδιαφέρονται για την ανάληψη μεγάλων έργων υποδομής και ειδικά στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στο πλαίσιο της λεγόμενης αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών, όπου οι δύο πλευρές εκδηλώνουν μεγάλο ενδιαφέρον. Βεβαίως, οι αμερικάνικες εταιρείες έχουν ν' αντιμετωπίσουν και άλλους ισχυρούς ανταγωνιστές, όπως τα κινέζικα μονοπώλια που αναπτύσσουν δράση σε πολλούς τομείς (πρόσφατο είναι φιλόδοξο σχέδιο της διηπειρωτικής σιδηροδρομικής από τον Ατλαντικό στον Ειρηνικό).

Ο Μπ. Ομπάμα δήλωσε ότι επιθυμεί να αυξήσει τις επενδύσεις, ενώ η Ντ. Ρούσεφ ανέφερε ότι η συνάντηση βοήθησε την ενίσχυση του διαλόγου για την κλιματική αλλαγή, με στόχο οι Ανανεώσιμες Πηγές να φτάσουν στο 20% τα επόμενα χρόνια. Επίσης, κοινός τόπος ήταν η «ενίσχυση» της λεγόμενης «περιφερειακής διπλωματικής συνεργασίας», ενώ στο ταξίδι συμμετείχε και ο υπουργός Αμυνας της Βραζιλίας. Οπως ήταν φυσικό, το ζήτημα της Ευρωζώνης, σε σχέση και με την κατάσταση στην Ελλάδα, συζητήθηκε και στη συνάντηση των δύο ηγετών, στο φόντο της ανησυχίας για την αναιμική ανάκαμψη της παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομίας.

Ταυτόχρονα, δεν έλειψαν και οι διαφωνίες, με την Ρούσεφ να σημειώνει τη διαμαρτυρία της για τις παρακολουθήσεις από αμερικάνικες μυστικές υπηρεσίες Βραζιλιάνων αξιωματούχων, καθώς και για τις παρεμβάσεις των ΗΠΑ στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ