ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Ιούλη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Οξύνεται η αντιπαράθεση για την «επόμενη μέρα»

Διήμερη συνάντηση στο Σότσι με πρωτοβουλία Ρωσίας, Ιράν, Τουρκίας και συμμετοχή Σύρων της αντιπολίτευσης

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΣΟΤΣΙ.--

Οι κόντρες διεθνών και περιφερειακών δυνάμεων για την προώθηση των γεωπολιτικών συμφερόντων τους στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή συνεχίστηκαν με ιδιαίτερη ένταση τα τελευταία 24ωρα.

Μεταξύ άλλων, ξεχώρισε η άρνηση των ΗΠΑ να συμμετάσχουν σε διήμερη σύνοδο του σχήματος «Διάλογος της Αστάνα», που ολοκληρώνεται σήμερα στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας, με επίκεντρο τις προσπάθειες συγκρότησης συριακής συνταγματικής επιτροπής, την κατάσταση στις λεγόμενες «ζώνες αποκλιμάκωσης συγκρούσεων», τις διαδικασίες για επαναπατρισμό προσφύγων και την ανταλλαγή αιχμαλώτων. Την άρνηση των ΗΠΑ σχολίασε χτες η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, που εξέφρασε λύπη για την άρνηση της αμερικανικής πλευράς να συμμετάσχει με την ιδιότητα του παρατηρητή, «τη στιγμή που η Ουάσιγκτον διαβεβαιώνει διαρκώς ότι είναι έτοιμη να συνδράμει στη διευθέτηση της πολιτικής διαδικασίας στη Συρία»... Στο Σότσι βρίσκεται και ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Στάφαν ντε Μιστούρα, ενώ έχουν μεταβεί και πολιτικοί που εμφανίζονται στην αντιπολίτευση του Ασαντ.

Αίσθηση επίσης προκάλεσε η επιλογή του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν να ανακοινώσει, μετά τη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του Βλ. Πούτιν στο Γιοχάνεσμπουργκ (στο περιθώριο Συνόδου Κορυφής των χωρών BRICS) ότι αναλαμβάνει την πρωτοβουλία Συνόδου Κορυφής για τη Συρία στις 7 Σεπτέμβρη στην Κωνσταντινούπολη με αξιωματούχους από τη Ρωσία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, αλλά όχι τις ΗΠΑ.

Νωρίτερα ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ Ασαντ ανήγγειλε ότι ο συριακός στρατός ξεκίνησε επιχειρήσεις και στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ, όπου έχουν καταφύγει πολλοί τζιχαντιστές και αντικαθεστωτικοί με τις οικογένειές τους. Αυτό προκάλεσε την αντίδραση Τούρκων αξιωματούχων που προειδοποίησαν τη συριακή κυβέρνηση να απόσχει από επιχειρήσεις στην περιοχή, επειδή είναι μία από τις ζώνες αποκλιμάκωσης συγκρούσεων.

Συμφωνία Κούρδων - Ασαντ

Μεγάλο ενδιαφέρον προκάλεσε ακόμα η συμφωνία για «οδικό χάρτη» σε διαπραγματεύσεις με στόχο τον τερματισμό των συγκρούσεων στη Συρία, που ανακοίνωσαν το Σάββατο με την κυβέρνηση Ασαντ μέλη αντιπροσωπείας Κούρδων αξιωματούχων από το «Συριακό Δημοκρατικό Συμβούλιο», που είναι η πολιτική πτέρυγα των ένοπλων φιλοαμερικανικών «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF).

Τέλος, τζιχαντιστές σε μικρό θύλακα της νότιας Συρίας κυκλοφόρησαν βίντεο με 18 αιχμάλωτες γυναίκες Δρούζων από την πόλη Σουέιντα, τις οποίες απειλούν να εκτελέσουν εάν δεν απελευθερωθούν δικοί τους ένοπλοι και δεν σταματήσει ο στρατός επιχείρηση στην περιοχή.

ΗΠΑ - ΙΤΑΛΙΑ
Συνάντηση ηγετών σε πλαίσιο όξυνσης ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων

Από τη συνάντηση Τραμπ - Κόντε

Copyright 2018 The Associated

Από τη συνάντηση Τραμπ - Κόντε
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΑΡΙΣΙ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Την αντιμεταναστευτική πολιτική της ιταλικής κυβέρνησης εξήρε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, συναντώντας χτες στον Λευκό Οίκο τον Ιταλό πρωθυπουργό, Τζουζέπε Κόντε. Αξιοποιώντας τις εσωτερικές αντιθέσεις στην ΕΕ και τη διαφοροποιημένη τακτική του προς όφελος των αμερικανικών μονοπωλίων, εμφανίστηκε «πρόθυμος» να βρεθεί λύση στο εμπορικό έλλειμμα ύψους 31 εκατ. δολαρίων που έχουν οι ΗΠΑ με την Ιταλία, τονίζοντας ότι «θα το λύσουμε μαζί».

Ταυτόχρονα, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την κατάσταση στη Βόρεια Αφρική, τη Συρία και τη Μέση Ανατολή, την Ουκρανία και τις σχέσεις με τη Ρωσία, που πάντως «θέλει να διατηρήσει η Ιταλία». Ενδεικτική ήταν και η δήλωση Τραμπ ότι θα μπορούσε να συναντήσει τον Ιρανό Πρόεδρο Χ. Ρουχανί, «χωρίς προϋποθέσεις».

Νωρίτερα, Γάλλοι και Γερμανοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι επανήλθαν στο θέμα των εμπορικών ανταγωνισμών με τις ΗΠΑ, μετά από την πρόσφατη συνάντηση του Προέδρου Τραμπ με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, συναντώντας τον Ισπανό πρωθυπουργό, Πέδρο Σάντσεθ, χαρακτήρισε «χρήσιμες» τις συνομιλίες Τραμπ - Γιούνκερ, εκφράζοντας την αντίθεσή του μπροστά σε διαπραγματεύσεις για μια συνολική εμπορική συμφωνία μεταξύ Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών. «ΕΕ και Γαλλία δεν ήθελαν ποτέ εμπορικό πόλεμο και οι συνομιλίες ήταν επομένως χρήσιμες στο μέτρο που βοήθησαν στην αποκατάσταση οποιασδήποτε περιττής έντασης», δήλωσε ο Μακρόν.

Η Γερμανίδα υπουργός Γεωργίας Τζούλια Κλόκνερ εκτίμησε ότι οι εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ - ΕΕ βελτιώνονται, μολονότι δεν έχει ακόμη καθοριστεί ο όγκος αμερικανικής σόγιας που θα εισάγουν χώρες της ΕΕ. «Θα είμαστε σε θέση να κάνουμε ό,τι επιθυμεί ο Πρόεδρος Τραμπ; Δεν το γνωρίζω. Ας δούμε, αν θα συμβεί ή όχι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, χτες ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι δήλωσε, στη διάρκεια του Ενατου Στρατηγικού Διαλόγου Κίνας - Ηνωμένου Βασιλείου στο Πεκίνο, πως Βρετανία και Κίνα ως μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ «θα πρέπει να στηρίξουν την πολυμέρεια», το καθεστώς ελεύθερου εμπορίου και τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Σημειώνοντας ότι οι σινο-βρετανικές σχέσεις διατηρούν σταθερή δυναμική ανάπτυξης, δήλωσε ότι η Βρετανία είναι ευπρόσδεκτη να συμμετάσχει «με πιο φιλόδοξο τρόπο» στη διεθνή συνεργασία στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας «Μία ζώνη, ένας δρόμος», σε τομείς όπως η πυρηνική ενέργεια, οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και σε νέες βιομηχανίες που αφορούν την τεχνητή νοημοσύνη, την πράσινη ενέργεια και την ψηφιακή οικονομία.

ΕΕ ΓΙΑ ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Η κόντρα με Ρωσία και Κίνα στο προσκήνιο

Στις 30 Σεπτέμβρη το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Οι κόντρες Δύσης - Ρωσίας και Κίνας για τον στρατηγικό έλεγχο των Δυτικών Βαλκανίων αναδείχθηκαν χτες από τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας, μετά τη συνάντηση που είχε στο Βερολίνο με τον Αλβανό ομόλογό του, Ντίτμιρ Μπουσάτι. «Είναι στρατηγικό συμφέρον της ΕΕ να διευρυνθεί με τα Δυτικά Βαλκάνια», δήλωσε χτες ο Γερμανός υπουργός, τονίζοντας ότι εάν δεν προωθηθεί αυτό το σχέδιο, τότε «θα αυξήσουν την επιρροή τους η Κίνα και η Ρωσία», «καλύπτοντας» το κενό. Σε επόμενο σημείο, ανέφερε πως η Γερμανία «είναι πολύ, πολύ θετική» στη διεύρυνση της ΕΕ με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, επαναλαμβάνοντας πως αφορά «στρατηγικό συμφέρον της ελεύθερης Ευρώπης». Προέβλεψε τέλος ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ θα ξεκινήσουν το 2019.

Παράλληλα, ο Ευρωπαίος επίτροπος για τη Διεύρυνση της ΕΕ και τις σχέσεις Καλής Γειτονίας, Γιοχάνες Χαν, δήλωσε ότι ένα επιτυχημένο δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ θα αποτελέσει «απαραίτητο βήμα στο μονοπάτι της ολοκλήρωσης» σε ΕΕ και ΝΑΤΟ. Χαρακτήρισε τη στρατηγική της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια «επιτυχημένη», με το επιχείρημα πως δημιουργεί «νέα δυναμική στην περιοχή».

Επιπλέον, χτες το 120μελές κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ αποφάσισε να διεξαχθεί στις 30 Σεπτέμβρη το δημοψήφισμα για το ονοματολογικό και τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας με ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος ψήφισαν 68 βουλευτές, ενώ οι βουλευτές της αντιπολίτευσης επέλεξαν να μποϊκοτάρουν την ψηφοφορία. Το ερώτημα που θα τεθεί στο εκλογικό σώμα της ΠΓΔΜ είναι: «Τάσσεστε υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και της αποδοχής της συμφωνίας για το ονοματολογικό μεταξύ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ελλάδας;».

Οι βουλευτές του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE αποχώρησαν από την αίθουσα του κοινοβουλίου, διαμαρτυρόμενοι για τη διατύπωση του ερωτήματος, χαρακτηρίζοντάς το «διφορούμενο και πολυδιάστατο».

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ τόνισε, πάντως, ότι το δημοψήφισμα θα έχει ...«συμβουλευτικό χαρακτήρα».

ΗΠΑ
Εσωτερικές τριβές για τη γραμμή Τραμπ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η σκληρή διαπραγματευτική τακτική που ακολουθεί σε οικονομία και διεθνείς σχέσεις ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, φαίνεται πως προκαλεί αντιδράσεις σε μέρος της αστικής τάξης στις ΗΠΑ.

Προχτές, ο δισεκατομμυριούχος βιομήχανος του πετρελαίου, και όχι μόνο, Τσαρλς Κοχ (που στηρίζει το λεγόμενο «κόμμα του τσαγιού», το οποίο θεωρείται το πιο ακραίο τμήμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος) προειδοποίησε την κυβέρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για τον κίνδυνο πρόκλησης νέας ύφεσης στην καπιταλιστική οικονομία εξαιτίας, μεταξύ άλλων, της εμπορικής προστατευτικής πολιτικής που ακολουθεί σε θέματα ανταγωνισμού με άλλες δυνάμεις. Μετά από κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση πλουτοκρατών σε ορεινό θέρετρο του Κολοράντο, ο Τσαρλς Κοχ μίλησε σε δημοσιογράφους χαρακτηρίζοντας «επιβλαβείς σε κάθε επίπεδο» τις πολιτικές προστατευτισμού που ακολουθεί η κυβέρνηση Τραμπ. Εμφανίστηκε μάλιστα έτοιμος να «τιμωρήσει» (πιθανώς διά της στέρησης χρηματοδότησης...) «όσους πολιτικούς από οποιοδήποτε κόμμα υποστηρίξουν τους δασμούς» της κυβέρνησης.

Το ίδιο 24ωρο, ενόχληση εξέφρασε ο εκδότης της εφημερίδας «Τάιμς της Νέας Υόρκης», Αρθουρ Γκρεγκ Σάλτσμπεργκερ, για τις πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου με τις οποίες χαρακτήρισε δημοσιογράφους και Μέσα Ενημέρωσης «εχθρό του λαού». Η ρητορική αυτή «εγείρει τον κίνδυνο φαινομένων βίας» εναντίον των Μέσων Ενημέρωσης, τόνισε, προσθέτοντας πως πριν από 10 μέρες συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Τραμπ.

Με φόντο αυτές τις «αντιδράσεις» ο Πρόεδρος Τραμπ προειδοποίησε την Κυριακή πως εξετάζει, μεταξύ άλλων, το ενδεχόμενο αναστολής λειτουργίας τομέων του Δημοσίου εάν οι Δημοκρατικοί αρνηθούν (σε μία ακόμη ψηφοφορία στο Κογκρέσο) να ψηφίσουν τις προτάσεις της κυβέρνησης για τη μεταναστευτική πολιτική και τη χρηματοδότηση της ανέγερσης τείχους στα σύνορα με το Μεξικό.

ΗΠΑ
Επιμένουν στις πιέσεις για τον πάστορα

Συνεχίζει να βρίσκεται στην «αιχμή» της αντιπαράθεσης ΗΠΑ - Τουρκίας η δίωξη του Αμερικανού πάστορα Αντριου Μπράνσον, που από την προηγούμενη βδομάδα αν και βγήκε από τη φυλακή βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό. Ο εν λόγω κληρικός κατηγορείται για «τρομοκρατία» και «κατασκοπεία» στην Τουρκία και ως υποστηρικτής του ιμάμη επιχειρηματία Φ. Γκιουλέν (που θεωρείται οργανωτής του αποτυχημένου πραξικοπήματος τον Ιούλη του 2016) ενώ η αμερικανική κυβέρνηση απαιτεί την άμεση απελευθέρωσή του. Φυσικά το πεδίο των αμερικανοτουρκικών διαφορών είναι πολύ ευρύτερο και σχετίζεται με τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή με τη νέα μοιρασιά που ετοιμάζεται ανάμεσα στους ιμπεριαλιστές.

Στην υπόθεση του πάστορα, που έχει περάσει 21 μήνες σε τουρκική φυλακή, επανήλθε την Κυριακή ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, επαναλαμβάνοντας την απειλή του Προέδρου Τραμπ ότι θα επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία εξαιτίας της συνεχιζόμενης κράτησής του. «Ο πάστορας είναι ένας αθώος άνθρωπος», τόνισε ο Πενς μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο «Fox News». «Είναι ένας άνθρωπος με βαθιά θρησκευτική πίστη, ο οποίος επιτελεί ποιμαντικό έργο στην Τουρκία για πάνω από 20 χρόνια». Ο Μπράνσον και η κυβέρνηση της χώρας του αρνούνται τις κατηγορίες που του αποδίδονται, αλλά ενδεχόμενη καταδίκη του σημαίνει ποινή κάθειρξης 35 ετών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ