ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Ιούνη 2005
Σελ. /56
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Δολοφονία και συλλήψεις κομμουνιστών

Επείγουσα έκκληση διεθνούς αλληλεγγύης

Στις 30 Μάη, δύο μέρες πριν την έναρξη του 19ου Συνεδρίου του ΚΚ Κολομβίας δολοφονήθηκε στο Καστίγιο της Κολομβίας ο 60χρονος Χάιμε Μορένο, μαχητικό μέλος του ΚΚ Κολομβίας. Παράλληλα συνελήφθησαν και κρατούνται άλλα τρία μέλη του ΚΚ Κολομβίας: οι Κάρλος Αρτούρο Κορέα και Σέρχιο Ντίαζ, συνταξιούχοι της «Τέλεκομ», που συνελήφθησαν στο Μανισάλες και ο διευθυντής του Φενσουάγκρο (FENSUAGRO, Ομοσπονδιακή Εθνική Συνδικαλιστική Ενωση Εργατών και Αγροτών), Ερνάντο Ερνάντες που συνελήφθη την ίδια μέρα στην Μπογκοτά.

Αυτές οι ενέργειες, που εκδηλώνονται δύο μέρες πριν την έναρξη του 19ου Συνεδρίου του ΚΚ Κολομβίας, θέτουν σε σοβαρή αμφισβήτηση τις εγγυήσεις που δίνει η κυβέρνηση για τις ελεύθερες δραστηριότητες του ΚΚ Κολομβίας και του συνδικαλιστικού κινήματος.

Η Κεντρική Εκτελεστική Επιτροπή του ΚΚ Κολομβίας καταδικάζει τέτοιες ενέργειες που επαναλαμβάνονται παρά τις συνολικές εγγυήσεις της εθνικής κυβέρνησης για την πραγματοποίηση του συνεδρίου και τις δραστηριότητες του κόμματος και απευθύνει έκτακτη έκκληση για άμεση εθνική και διεθνή αλληλεγγύη.

ΚΟΥΒΑ - ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
Ζητούν «αλήθεια και δικαιοσύνη»

Οι «Μητέρες της πλατείας Μάη» από την Αργεντινή στη Διεθνή Συνάντηση

Associated Press

Οι «Μητέρες της πλατείας Μάη» από την Αργεντινή στη Διεθνή Συνάντηση
ΑΒΑΝΑ.--

Αντιπροσωπείες από 67 χώρες ενώνουν τις φωνές τους στην καταδίκη της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας εναντίον της Κούβας και στην απαίτηση για δικαιοσύνη: Πάνω από 680 συγγραφείς, καλλιτέχνες, διανοούμενοι, πολιτικοί και διεθνούς φήμης προσωπικότητες μετέχουν στη Διεθνή Συνάντηση που άρχισε στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο της Αβάνας.

Η συνάντηση γίνεται σε μια «αποφασιστική στιγμή για την ανθρωπότητα στη μάχη εναντίον του ιμπεριαλισμού και στην αποκάλυψη της υποκρισίας της κυβέρνησης των ΗΠΑ, όσον αφορά την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», αναφέρει σε χτεσινό της δημοσίευμα η εφημερίδα «Γκράνμα». Στη συνάντηση μετέχουν η Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης, από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης, ο ηγέτης των Σαντινίστας της Νικαράγουας, Ντανιέλ Ορτέγκα, ο ηγέτης του Μετώπου «Φαραμπούτο Μαρτί» του Ελ Σαλβαδόρ (FMLN), Σαφίκ Χαντάλ, οι Μητέρες της Πλατείας Μάη από την Αργεντινή κ.ά.

Η συνάντηση, σύμφωνα με τους διοργανωτές, καταδεικνύει ότι ο κόσμος πλέον συνειδητοποιεί όλο και περισσότερο την ανάγκη συνένωσης στον αγώνα για «αλήθεια και δικαιοσύνη».

Στην εναρκτήρια ομιλία του προχτές, ο πρόεδρος της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, τόνισε ότι «οι εγκληματίες και τρομοκράτες που καταδυναστεύουν εδώ και χρόνια όλη τη Λατινική Αμερική είναι γέννημα - θρέμμα του συστήματος».

Χτες βράδυ (πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου ώρα Ελλάδας) αναμενόταν να μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Σε ομιλία του χτες, ο Κάρλος Αλμπέρτο Κρεμάτα, πρόεδρος των Οικογενειών των Θυμάτων των Μπαρμπάδος, αναφέρθηκε σε διαστάσεις των φοβερών εγκλημάτων που έχουν διαπράξει οι άνθρωποι οι οποίοι βρίσκονται πίσω από τη βομβιστική ενέργεια σε βάρος αεροσκάφους της «Cubana» το 1976 που είχε ως αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο 73 άνθρωποι, περιλαμβανομένων και των εφήβων μελών της ομάδας ξιφασκίας της Κούβας. Οι Λουίς Ποσάδα Καρίλες και Ορλάντο Μπος, είπε ο Α. Κρεμάτα, πρέπει να περάσουν από δίκη και να πληρώσουν για τα εγκλήματά τους: «Ο πόνος μας δε διαφέρει από αυτόν των παιδιών του Ορλάντο Λετελιέρ, τα δεινά της οικογένειάς μου δε διαφέρουν από αυτά της οικογένειας του Ρόνι Μόφιτ, ο πόνος της μητέρας μου δε διαφέρει από τον πόνο των μανάδων της πλατείας Μάη»... «οι Μπος και Ποσάδα Καρίλες εμπλέκονται στη δολοφονία του στρατηγού Πρατς και της συζύγου του, καθώς και ποιος ξέρει πόσων ανθρώπων στο Σαλβαδόρ, την Αργεντινή, τη Βενεζουέλα, τη Νικαράγουα...».

ΒΟΛΙΒΙΑ
Ελιγμός από τον Πρόεδρο

ΛΑ ΠΑΣ.-

Δημοψήφισμα για την αυτονομία ή μη ορισμένων επαρχιών της Βολιβίας και προσφυγή στις κάλπες ώστε το νέο Κοινοβούλιο που θα προκύψει να «ξαναγράψει» το Σύνταγμα της Βολιβίας, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της χώρας, σε μια προσπάθεια να εκτονωθεί η πολιτική και κοινωνική κρίση. Μάλιστα, ο Κάρλος Μέσα πρότεινε και τη σύσταση επιτροπής «σοφών» που θα γράψει και πάλι το Σύνταγμα της χώρας.

Το διάταγμα που υπέγραψε ο Πρόεδρος της χώρας προβλέπει ότι οι Βολιβιανοί θα κληθούν στις κάλπες στις 16 Οκτώβρη για να εκλέξουν οι ίδιοι τα μέλη της Επιτροπής.

Το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος είναι ένα από τα βασικά αιτήματα του λαϊκού κινήματος, οι οποίοι θέλουν Συνταγματική Συνέλευση που θα προβλέπει ριζική ανακατανομή των εξουσιών, όπως στην περίπτωση της Βενεζουέλας, ώστε να προκύψει μία νέα Βολιβία με άλλη οικονομική και κοινωνική βάση.

«Ως συνταγματικός Πρόεδρος όλων των Βολιβιανών πήρα αυτή την απόφαση με ένα μόνο στόχο: Τη διατήρηση της ενότητας της χώρας» ανέφερε στο μήνυμά του ο Πρόεδρος Κάρλος Μέσα.

Την ίδια μέρα, στις 16 Οκτώβρη θα διεξαχθεί και δημοψήφισμα με το ερώτημα της διεύρυνσης της αυτονομίας των επαρχιών, όπως ζητούν οι οργανώσεις επιχειρηματιών και βιομηχάνων στις πλούσιες ανατολικές επαρχίες, όπου βρίσκονται κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου και όπου βρίσκεται η οικονομική πρωτεύουσα της χώρας. Μία κίνηση που θεωρήθηκε, δικαίως, από λαϊκό κίνημα ως κίνηση διχασμού και ίσως εξόντωσης του λαϊκού κινήματος, αφού όπως έχει καταγγελθεί οδηγεί τη χώρα σε έναν αιματηρό εμφύλιο πόλεμο.

Ως προς τις πρώτες αντιδράσεις, μάλλον είναι μουδιασμένες. Η ανακοίνωση αυτών των μέτρων χρειάζεται μία δεύτερη ανάγνωση. Κατ' αρχήν ο ηγέτης του Κινήματος για το Σοσιαλισμό (MAS), Εβο Μοράλες, δήλωσε ότι πρόκειται για μία πρωτοβουλία σε θετική κατεύθυνση, αλλά εντούτοις εκπρόθεσμη και ανεπαρκής. Εξάλλου, ουσιαστικά δεν κάνει δεκτό το λαϊκό αίτημα για Συνταγματική Συνέλευση, αλλά μάλλον για μετάθεση της ικανοποίησης του αιτήματος... σε άλλον! Επίσης, παγώνει και την ικανοποίηση του αιτήματος για εθνικοποίηση των πηγών ενέργειας. Τα λαϊκά Συμβούλια Γειτονιάς του Ελ Αλτο δηλώνουν ότι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις που έχουν ξεκινήσει εδώ και τρεις εβδομάδες: Η χώρα βρίσκεται σε απεργιακό κλοιό και δεκάδες χιλιάδες έφτασαν στην πρωτεύουσα της Βολιβίας με κύριο αίτημα την εθνικοποίηση των εταιριών φυσικού αερίου, αγροτικές μεταρρυθμίσεις και Συνταγματική Συνέλευση.

Δυσφορία όμως εξέφρασαν και οι οργανώσεις της ολιγαρχίας της Σάντα Κρους, όπου ανακήρυξαν την κίνηση Μέσα ως παράνομη. Αναντίρρητο γεγονός ότι τις τελευταίες ώρες έχει ξεσπάσει μία πολεμική όλων των πλευρών, υπέρ και κατά. Τι μέλλει γενέσθαι; Προσεχώς αναμένονται εξελίξεις. Πάντως ο Μέσα με αυτή την ντρίμπλα κατόρθωσε προς το παρόν να προκαλέσει πολιτική αναταραχή, τέτοια που οι κινητοποιήσεις που απειλούσαν και την εξουσία να περάσουν σε δεύτερο πλάνο.

ΚΙΝΑ
Τρομακτική φυσική καταστροφή

ΠΕΚΙΝΟ.--

«Εκατοντάδες» άνθρωποι, εκφράζονται φόβοι, έχουν χάσει τη ζωή τους από τις καταρρακτώδεις βροχές και τις πλημμύρες που πλήττουν την κεντροδυτική Κίνα αυτή τη βδομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου «Ρόιτερς», από το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας έχουν καταστραφεί τουλάχιστον 67.000 κατοικίες. Ο Ζου Ντεκίνγκ, διευθυντής ορυχείου στην πόλη Ταϊσιμιάο της επαρχίας Χουνάν, δήλωσε ότι οι εικόνες που αντίκρισε του φάνηκαν «σαν μια τεράστια έκρηξη να σάρωσε τα σπίτια των ανθρώπων». Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό «China Central Television», οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις πιστεύεται ότι «εξαφάνισαν ορεινά χωριά». Ο επίσημος απολογισμός, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, κάνει λόγο για 71 νεκρούς και 58 αγνοούμενους. Μαρτυρίες κατοίκων των πληγεισών περιοχών ανεβάζουν τους αγνοούμενους σε πάνω από 200, ίσως ακόμη και σε αρκετές εκατοντάδες.

«Εξακολουθούμε να αναζητούμε αγνοούμενους... άνδρες της αστυνομίας συμμετέχουν» στις σωστικές προσπάθειες, δήλωσε αξιωματούχος.

Τουλάχιστον 5 εκατομμύρια άνθρωποι επλήγησαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ενώ 200.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι, σύμφωνα με το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα. Η κινεζική κυβέρνηση, σύμφωνα με το Γαλλικό, εκτίμησε τις οικονομικές ζημίες σε 338 εκατ. δολάρια.

  • Συνεχίζεται απρόσκοπτη η διένεξη ΗΠΑ - ΕΕ - Κίνας για τα υφαντουργικά προϊόντα. Χτες, ο Κινέζος υπουργός Εμπορίου Μπο Σιλάι διερωτήθηκε για ποιο λόγο το Πεκίνο «οφείλει» να ανοίγει τις δικές του αγορές, αλλά δεν ισχύει το ίδιο για τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους: «Αν δεν έχουμε δικαίωμα στην ενσωμάτωση της Κίνας στην υφαντουργική αγορά, γιατί ανοίγουμε τους τομείς της γεωργίας και των υπηρεσιών στον έξω κόσμο;», προσθέτοντας ότι η διμερής εμπορική σχέση ΗΠΑ - Κίνας σε θέματα υφαντουργίας αποτελεί «μόλις το 6% του συνόλου των διμερών εμπορικών ανταλλαγών».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ