Σάββατο 4 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Τρομακτική φυσική καταστροφή

ΠΕΚΙΝΟ.--

«Εκατοντάδες» άνθρωποι, εκφράζονται φόβοι, έχουν χάσει τη ζωή τους από τις καταρρακτώδεις βροχές και τις πλημμύρες που πλήττουν την κεντροδυτική Κίνα αυτή τη βδομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου «Ρόιτερς», από το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας έχουν καταστραφεί τουλάχιστον 67.000 κατοικίες. Ο Ζου Ντεκίνγκ, διευθυντής ορυχείου στην πόλη Ταϊσιμιάο της επαρχίας Χουνάν, δήλωσε ότι οι εικόνες που αντίκρισε του φάνηκαν «σαν μια τεράστια έκρηξη να σάρωσε τα σπίτια των ανθρώπων». Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό «China Central Television», οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις πιστεύεται ότι «εξαφάνισαν ορεινά χωριά». Ο επίσημος απολογισμός, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, κάνει λόγο για 71 νεκρούς και 58 αγνοούμενους. Μαρτυρίες κατοίκων των πληγεισών περιοχών ανεβάζουν τους αγνοούμενους σε πάνω από 200, ίσως ακόμη και σε αρκετές εκατοντάδες.

«Εξακολουθούμε να αναζητούμε αγνοούμενους... άνδρες της αστυνομίας συμμετέχουν» στις σωστικές προσπάθειες, δήλωσε αξιωματούχος.

Τουλάχιστον 5 εκατομμύρια άνθρωποι επλήγησαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ενώ 200.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι, σύμφωνα με το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα. Η κινεζική κυβέρνηση, σύμφωνα με το Γαλλικό, εκτίμησε τις οικονομικές ζημίες σε 338 εκατ. δολάρια.

  • Συνεχίζεται απρόσκοπτη η διένεξη ΗΠΑ - ΕΕ - Κίνας για τα υφαντουργικά προϊόντα. Χτες, ο Κινέζος υπουργός Εμπορίου Μπο Σιλάι διερωτήθηκε για ποιο λόγο το Πεκίνο «οφείλει» να ανοίγει τις δικές του αγορές, αλλά δεν ισχύει το ίδιο για τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους: «Αν δεν έχουμε δικαίωμα στην ενσωμάτωση της Κίνας στην υφαντουργική αγορά, γιατί ανοίγουμε τους τομείς της γεωργίας και των υπηρεσιών στον έξω κόσμο;», προσθέτοντας ότι η διμερής εμπορική σχέση ΗΠΑ - Κίνας σε θέματα υφαντουργίας αποτελεί «μόλις το 6% του συνόλου των διμερών εμπορικών ανταλλαγών».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ