Σάββατο 4 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ
Ελιγμός από τον Πρόεδρο

ΛΑ ΠΑΣ.-

Δημοψήφισμα για την αυτονομία ή μη ορισμένων επαρχιών της Βολιβίας και προσφυγή στις κάλπες ώστε το νέο Κοινοβούλιο που θα προκύψει να «ξαναγράψει» το Σύνταγμα της Βολιβίας, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της χώρας, σε μια προσπάθεια να εκτονωθεί η πολιτική και κοινωνική κρίση. Μάλιστα, ο Κάρλος Μέσα πρότεινε και τη σύσταση επιτροπής «σοφών» που θα γράψει και πάλι το Σύνταγμα της χώρας.

Το διάταγμα που υπέγραψε ο Πρόεδρος της χώρας προβλέπει ότι οι Βολιβιανοί θα κληθούν στις κάλπες στις 16 Οκτώβρη για να εκλέξουν οι ίδιοι τα μέλη της Επιτροπής.

Το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος είναι ένα από τα βασικά αιτήματα του λαϊκού κινήματος, οι οποίοι θέλουν Συνταγματική Συνέλευση που θα προβλέπει ριζική ανακατανομή των εξουσιών, όπως στην περίπτωση της Βενεζουέλας, ώστε να προκύψει μία νέα Βολιβία με άλλη οικονομική και κοινωνική βάση.

«Ως συνταγματικός Πρόεδρος όλων των Βολιβιανών πήρα αυτή την απόφαση με ένα μόνο στόχο: Τη διατήρηση της ενότητας της χώρας» ανέφερε στο μήνυμά του ο Πρόεδρος Κάρλος Μέσα.

Την ίδια μέρα, στις 16 Οκτώβρη θα διεξαχθεί και δημοψήφισμα με το ερώτημα της διεύρυνσης της αυτονομίας των επαρχιών, όπως ζητούν οι οργανώσεις επιχειρηματιών και βιομηχάνων στις πλούσιες ανατολικές επαρχίες, όπου βρίσκονται κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου και όπου βρίσκεται η οικονομική πρωτεύουσα της χώρας. Μία κίνηση που θεωρήθηκε, δικαίως, από λαϊκό κίνημα ως κίνηση διχασμού και ίσως εξόντωσης του λαϊκού κινήματος, αφού όπως έχει καταγγελθεί οδηγεί τη χώρα σε έναν αιματηρό εμφύλιο πόλεμο.

Ως προς τις πρώτες αντιδράσεις, μάλλον είναι μουδιασμένες. Η ανακοίνωση αυτών των μέτρων χρειάζεται μία δεύτερη ανάγνωση. Κατ' αρχήν ο ηγέτης του Κινήματος για το Σοσιαλισμό (MAS), Εβο Μοράλες, δήλωσε ότι πρόκειται για μία πρωτοβουλία σε θετική κατεύθυνση, αλλά εντούτοις εκπρόθεσμη και ανεπαρκής. Εξάλλου, ουσιαστικά δεν κάνει δεκτό το λαϊκό αίτημα για Συνταγματική Συνέλευση, αλλά μάλλον για μετάθεση της ικανοποίησης του αιτήματος... σε άλλον! Επίσης, παγώνει και την ικανοποίηση του αιτήματος για εθνικοποίηση των πηγών ενέργειας. Τα λαϊκά Συμβούλια Γειτονιάς του Ελ Αλτο δηλώνουν ότι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις που έχουν ξεκινήσει εδώ και τρεις εβδομάδες: Η χώρα βρίσκεται σε απεργιακό κλοιό και δεκάδες χιλιάδες έφτασαν στην πρωτεύουσα της Βολιβίας με κύριο αίτημα την εθνικοποίηση των εταιριών φυσικού αερίου, αγροτικές μεταρρυθμίσεις και Συνταγματική Συνέλευση.

Δυσφορία όμως εξέφρασαν και οι οργανώσεις της ολιγαρχίας της Σάντα Κρους, όπου ανακήρυξαν την κίνηση Μέσα ως παράνομη. Αναντίρρητο γεγονός ότι τις τελευταίες ώρες έχει ξεσπάσει μία πολεμική όλων των πλευρών, υπέρ και κατά. Τι μέλλει γενέσθαι; Προσεχώς αναμένονται εξελίξεις. Πάντως ο Μέσα με αυτή την ντρίμπλα κατόρθωσε προς το παρόν να προκαλέσει πολιτική αναταραχή, τέτοια που οι κινητοποιήσεις που απειλούσαν και την εξουσία να περάσουν σε δεύτερο πλάνο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ