Σάββατο 4 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέα επεισόδια για το τείχος

«Σκοτώσαμε, κατ' εντολήν, Παλαιστινίους αστυνομικούς μόνο για εκδίκηση» ισχυρίζονται Ισραηλινοί στρατιώτες

Κάπως έτσι εμπεδώνεται η ειρήνη...

Associated Press

Κάπως έτσι εμπεδώνεται η ειρήνη...
ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, χτες, Ισραηλινοί στρατιώτες συγκρούστηκαν με διαδηλωτές (Παλαιστινίους, Ισραηλινούς και ξένους) που διαμαρτύρονταν για την ανέγερση του διαχωριστικού τείχους σε προσαρτημένα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης. Οι συγκρούσεις σημειώθηκαν στην περιοχή Μπιλ' ιν, δυτικά της Ραμάλα, και ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποίησε λαστιχένιες σφαίρες, δακρυγόνα και βόμβες κρότου. Τουλάχιστον 15 διαδηλωτές τραυματίστηκαν.

Παραλλήλως, χτες, δημοσιεύτηκε στον ισραηλινό Τύπο, στην εφημερίδα «Μααρίβ», μια υπόθεση που προκαλεί αναταράξεις στο ισραηλινό στράτευμα. Συγκεκριμένα, δύο πρώην αξιωματικοί του ισραηλινού στρατού, νυν έφεδροι, τηρώντας την ανωνυμία τους αποκαλύπτουν ότι στις 19 Φεβρουαρίου του 2002, δόθηκε εντολή να δολοφονηθούν εν ψυχρώ 15 Παλαιστίνιοι αστυνομικοί ως «εκδίκηση» για το θάνατο 6 Ισραηλινών στρατιωτών στο φυλάκιο Αϊν Αρίκ, έξω από τη Ραμάλα, από επίθεση ενόπλου της «Χαμάς».

Οι δύο Ισραηλινοί στρατιώτες αποκάλυψαν πρώτα τα γεγονότα εκείνης της νύχτας στην ιστοσελίδα «Σπάζοντας τη σιωπή», που στηρίζεται από ισραηλινές φιλειρηνικές οργανώσεις και έχει ως στόχο να αποκαλύπτονται «όσα διαπράττει ο ισραηλινός στρατός κατά παραβίαση κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου». Οι καταγγέλλοντες υποστηρίζουν ότι δεν υπήρχε καμία απόδειξη ότι οι συγκεκριμένοι Παλαιστίνιοι αστυνομικοί εμπλέκονταν στην επίθεση στο Αϊν Αρίκ. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού υποστήριξε ότι «εφόσον όλη η Παλαιστινιακή Αρχή και τα σώματά της ενίσχυαν και έδιναν κάλυψη στους τρομοκράτες, δεν τίθεται θέμα εκδίκησης». Το θέμα, πάντως, έχει προκαλέσει αρκετό θόρυβο εντός του Ισραήλ.

Συναντήσεις

Στην Ιερουσαλήμ θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα η συνάντηση του Παλαιστίνιου Προέδρου Μαχμούντ Αμπάς και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν, που έχει προγραμματιστεί για τις 21 Ιούνη. Αν επαληθευτεί αυτή η είδηση, θα πρόκειται για την πρώτη συνάντηση Ισραηλινών και Παλαιστινίων αξιωματούχων που γίνεται στην Ιερουσαλήμ και σαφώς θα έχει μεγάλη συμβολική σημασία, καθώς και οι δύο πλευρές διεκδικούν την πόλη ως πρωτεύουσά τους. Σημασία έχει ακόμη και το αν θα γίνει η συνάντηση στον ανατολικό κατεχόμενο ή δυτικό τομέα της πόλης.

Αντίθετα, χωρίς τέτοιου είδους προβλήματα ολοκληρώθηκε, χτες, στη Χάγη της Ολλανδίας η συνάντηση 40 Ισραηλινών και Παλαιστινίων δημάρχων. Οι τοπικοί άρχοντες συμφώνησαν να συνεργαστούν στην αξιοποίηση των υδάτινων πόρων των περιοχών τους και στον τουρισμό, σε μια προσπάθεια, όπως δήλωσαν, να αποδείξουν ότι «οι δύο λαοί μπορούν να συνυπάρξουν».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαδηλώσεις κατά της αναγνώρισης των ισραηλινών εποικισμών από τις ΗΠΑ (2019-11-30 00:00:00.0)
Επίθεση κοντά σε παράνομο εβραϊκό εποικισμό (2017-04-07 00:00:00.0)
Συνεχίζει τη δολοφονική κατοχική βία (2015-11-03 00:00:00.0)
Μία ...δολοφονία ακριβείας την ημέρα (2005-12-09 00:00:00.0)
Συνεχίζονται, επιλεκτικά, πλήγματα και «εκκαθαρίσεις» (2004-08-20 00:00:00.0)
«Βολές» από τον αρχηγό του ισραηλινού ΓΕΣ (2003-11-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ