Σάββατο 4 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΡΥΦΗΣ
Ιμπεριαλιστική επέλαση με προβιά τη «βοήθεια»

KEΪΠ ΤΑΟΥΝ.--

Την αισιόδοξη πεποίθηση πως στην επικείμενη διάσκεψη κορυφής της Ομάδας των οκτώ («G8») περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών θα τεθούν σε πρακτική εφαρμογή οι υποσχέσεις για παροχή βοήθειας στις χώρες της υποσαχάρειας Αφρικής, εξέφρασε χτες ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος, Τάμπο Μπέκι, στη διάρκεια της Αφρικανικής Οικονομικής Συνάντησης Κορυφής, που ολοκληρώθηκε χτες στο Κέιπ Τάουν, με διοργανωτή το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Ο Τ. Μπέκι επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για τις διαφορετικές πολιτικές προτάσεις που έχουν υποβάλλει ΗΠΑ, Βρετανία και Ιαπωνία για την παροχή «βοήθειας» προς την Αφρική, λέγοντας πως «η Αφρική δε νοιάζεται για τη μέθοδο, αλλά μόνο για τα πρακτικά αποτελέσματα».

Σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές, η πρόταση της κυβέρνησης Μπους για «αναπτυξιακή βοήθεια» προς την Αφρική αντιτίθεται στην πρόταση των Ευρωπαίων για παροχή αναπτυξιακής βοήθειας με την επιβολή ενός διεθνούς φόρου στις αερομεταφορές ή μέσω ομολογιακών εγγυήσεων. Επιπλέον, η κυβέρνηση Τζ. Ου. Μπους φέρεται να αντιτίθεται και στις προτάσεις για πώληση ή υποβάθμιση των αποθεμάτων χρυσού του ΔΝΤ, προκειμένου αυτά να χρησιμοποιηθούν για τη διαγραφή των χρεών αφρικανικών χωρών... Από την άλλη πλευρά, η βρετανική κυβέρνηση του Τ. Μπλερ έχει κάνει τους τελευταίους μήνες «σύνθημα» τα σχέδιά της για «βοήθεια» προς την Αφρική (σε μία προσπάθεια να απομακρύνει τις διεθνείς επικρίσεις για τη συμμετοχή της σε μία σειρά ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις π.χ. Ιράκ). Χτες, για παράδειγμα, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Γκόρντον Μπράουν επανήλθε σ' αυτό, κάνοντας λόγο για... «σύγχρονο σχέδιο Μάρσαλ» για την Αφρική, το οποίο, όπως είπε, θα περιλαμβάνει «πακέτο βοήθειας για την ανακούφιση» του υπέρογκου εξωτερικού χρέους και «μέτρα ενίσχυσης» της αναπτυξιακής βοήθειας και του εμπορίου.

Κατά την ολοκλήρωση των εργασιών της Αφρικανικής Οικονομικής Διάσκεψης Κορυφής στο Κέιπ Τάουν, οι πάνω από 700 συμμετέχοντες (κυβερνητικοί, διπλωματικοί αξιωματούχοι και στελέχη πολυεθνικών και επιχειρηματικών ομίλων) υπέγραψαν έκκληση με την οποία υποτίθεται πως ο «επιχειρηματικός κόσμος δεσμεύεται να βοηθήσει την Αφρική... να απαλλαχτεί από τις μάστιγες της φτώχειας, των επιδημιών και του πολέμου»! Οπερ σημαίνει, πως σύντομα θα εξαπολυθούν φιλόδοξα σχέδια για νέα επέλαση του μεγάλου κεφαλαίου εις βάρος των λαών της Αφρικής...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ