ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Γενάρη 1999
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Σε αυξημένη ετοιμότητα οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις
  • Ακαρπη η συνάντηση των ΝΑΤΟικών στρατηγών με τον Πρόεδρο Μιλόσεβιτς, χωρίς ωστόσο αυτό να αποθαρρύνει τις προσπάθειες για την εκτόνωση της κατάστασης
  • Σε αυξημένη ετοιμότητα τέθηκαν από χτες οι ΝΑΤΟικές αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις, αυξάνοντας, έτσι, τις στρατιωτικές πιέσεις στο Βελιγράδι

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Τελικώς, ο Πρόεδρος Μιλόσεβιτς δεν ενέδωσε στις πρώτες έντονες πιέσεις των ΝΑΤΟικών στρατηγών, Γουέσλεϊ Κλαρκ και Κλάους Νάουμαν, με αποτέλεσμα να τεθεί σε ακόμη μεγαλύτερη ετοιμότητα η ΝΑΤΟική μηχανή για την πραγματοποίηση ενδεχόμενης στρατιωτικής επέμβασης στο Κόσσοβο. Ωστόσο, αυτή η εξέλιξη δε φαίνεται να αποθαρρύνει την καταβολή διπλωματικών προσπαθειών για την εκτόνωση της έντασης, πράγμα που διαφάνηκε από τη χτεσινή σύσκεψη των 16 πρεσβευτών χωρών - μελών του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.

"Δεν είμαστε έκπληκτοι από τη στάση του Προέδρου Μιλόσεβιτς, ο οποίος επέδειξε ελάχιστη προθυμία, αλλά απογοητευτήκαμε από την πολύ πεισματάρικη αντίδραση του Βελιγραδίου", σχολίασε ο διοικητής των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Ευρώπη, στρατηγός Γουέσλεϊ Κλαρκ,μετά την επτάωρη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της ΝΟ Γιουγκοσλαβίας. Στη συνάντηση αυτή, ο Μιλόσεβιτς είχε υπερασπίσει τη στάση του, λέγοντας πως θα συνεχίσει να προστατεύει την ενότητα και συνοχή της χώρας του, "μην ανεχόμενος τη δράση τρομοκρατικών ομάδων" (αναφορά στους αυτονομιστές του λεγόμενου "Απελευθερωτικού Στρατού Κοσσόβου").Επιπλέον, σημείωσε πως από τον περασμένο Οκτώβρη (οπότε συνάφτηκε η συμφωνία εκεχειρίας στο Κόσσοβο), οι αυτονομιστές αντάρτες διέπραξαν τουλάχιστον 500 επιθέσεις, με αποτέλεσμα το θάνατο δεκάδων ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων και των έξι Σέρβων μαθητών που πυροβολήθηκαν, πριν ενάμιση μήνα, θανάσιμα εν ψυχρώ σε καφετερία του Πετς... Αναφορικά δε με την απόφασή του να απελάσει τον επικεφαλής των διεθνών επιβεβαιωτών της εκεχειρίας, Αμερικανό, Γουίλιαμ Γουόκερ, υποστήριξε πως για να υπάρξει συνεργασία, "πρέπει να υπάρχει καλή θέληση και από τις δύο πλευρές και όχι μονομερώς".

"Εχει αυξηθεί η κατανόηση των συμμάχων ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να κάνει την επόμενη κίνηση", δήλωσε χαρακτηριστικά ανώνυμη διπλωματική πηγή του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, προσθέτοντας ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία σε σχέση με τα σχέδια που εξετάζονται στις Βρυξέλλες.Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτές τις πληροφορίες, η προοπτική των αεροπορικών επιδρομών στο Κόσσοβο αντιμετωπίζεται εν πρώτοις από τα στελέχη του ΝΑΤΟ ως "λύση πρακτική και ελκυστική", μόνο που κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε απρόβλεπτες εξελίξεις. Εξίσου ενδιαφέρον ήταν το σημείο που υπογράμμιζε η διπλωματική ΝΑΤΟική πηγή, μιλώντας σε δημοσιογράφο του "Ασοσιέιτεντ Πρες": "Το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να προχωρήσει στη λήψη στρατιωτικής δράσης, χωρίς βιώσιμη πολιτική στρατηγική. Υπάρχουν και άλλοι κίνδυνοι. Ενδεχόμενες επιδρομές θα μπορούσαν αυτή τη στιγμή να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή των διεθνών επιβεβαιωτών της συμφωνίας εκεχειρίας. Ομως, απ' την άλλη, εάν χτυπηθούν μόνον σερβικοί στόχοι, θα επωφεληθούν οι αυτονομιστές, και θα δοθεί η εντύπωση ότι το ΝΑΤΟ μεροληπτεί..."

Από τα παραπάνω, αλλά και από τη στάση της πλειοψηφίας των 16 πρεσβευτών χωρών του ΝΑΤΟ διαφάνηκε ότι παρά τη θέση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων σε κατάσταση πολεμικής ετοιμότητας, δε θα εγκαταλειφθεί το "παιχνίδι" στη διπλωματική αρένα...

Σε αυξημένη ετοιμότητα το ΝΑΤΟ

Το ΝΑΤΟ αποφάσισε να προωθήσει στην Αδριατική ναυτικές δυνάμεις που σταθμεύουν στη Μεσόγειο και να μειώσει από 96 σε 48 ώρες το χρόνο από την έναρξη της κατάστασης ετοιμότητας έως την εξαπόλυση αεροπορικών επιδρομών, προκειμένου να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη επιδείνωση της κατάστασης στο Κόσσοβο.

Πηγές της Ατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες είπαν πως η "Μόνιμη Ναυτική Δύναμη" του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο θα σταλεί στο Μπρίντεζι και η ΝΑΤΟική Δύναμη Κρούσης του Νότου (στην οποία περιλαμβάνεται και η δύναμη μάχης του αμερικανικού αεροπλανοφόρου "Εντερπράιζ") θα προωθηθεί από το Αιγαίο στην Αδριατική. Εγινε επίσης γνωστό πως προς το παρόν δεν υπάρχουν άμεσα σχέδια για την αποχώρηση των 800 μελών της διεθνούς αποστολής επιβεβαιωτών της εκεχειρίας, αλλά θα ενισχυθούν οι στρατιωτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία Μακεδονίας.

Οι αποφάσεις αυτές εντάσσονται στα προληπτικά μέτρα που αποφάσισε χτες το διαρκές συμβούλιο της Ατλαντικής Συμμαχίας για το Κόσσοβο.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, η Δανία ανακοίνωσε πως μέχρι σήμερα θα στείλει τέσσερα αεροπλάνα "F-16" και στρατιωτικό προσωπικό στην αεροπορική βάση του ΝΑΤΟ στην Ιταλία, ικανοποιώντας σχετικό αίτημα της Ανώτατης Διοίκησης των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη. Ο Δανός υπουργός Αμυνας Χανς Χέκερουπ, μιλώντας σε πρακτορείο ειδήσεων, δήλωσε πως η κατάσταση στη σερβική επαρχία του Κοσσυφοπεδίου είναι "απαράδεκτη" και υπενθύμισε τις χωρίς αποτέλεσμα συνομιλίες που είχαν στο Βελιγράδι οι δύο ανώτεροι αξιωματούχοι της Συμμαχίας με τον Πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς...

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Η δράση των παραστρατιωτικών "πάγωσε" τις ειρηνευτικές συνομιλίες

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-

Η αδυναμία της κολομβιανής κυβέρνησης να σταματήσει τη δράση των ακροδεξιών παραστρατιωτικών οργανώσεων οδήγησε τις "Επαναστατικές Ενοπλες Δυνάμεις Κολομβίας" (FARC) σε μονομερή τερματισμό των ειρηνευτικών συνομιλιών με τους εκπροσώπους του Προέδρου Αντρές Παστράνα.

Στην ανοιχτή επιστολή του εκπροσώπου των ανταρτών, Ραούλ Ρέγιες, προς τον Πρόεδρο της Κολομβίας, επισημαίνεται ότι η οργάνωση πήρε την απόφαση να εγκαταλείψει το τραπέζι των διαπραγματεύσεων ζητώντας την άμεση και αποτελεσματική δράση κατά των ομάδων της ακροδεξιάς", που μόνο από τις αρχές Γενάρη έχουν δολοφονήσει περισσότερους από 200 άμαχους.

Στην ίδια επιστολή οι αντάρτες, μεταξύ άλλων, σημειώνουν: "Προκαλεί εντύπωση η δουλοπρεπής στάση μερικών πολιτικών, επιχειρηματιών και αρθρογράφων, καθώς, απαιτούν ανοιχτά την πολιτική και νομική εξίσωση των παραστρατιωτικών και των ανταρτών, και άλλοι, χωρίς να αρθρώσουν ούτε μία λέξη, προβάλλουν την ένοχη σιωπή τους. Οι συνετοί άνθρωποι της εθνικής και διεθνούς κοινότητας δεν καταλαβαίνουν πώς οι FARC συνεχίζουν συνομιλίες, που στόχο έχουν την αναζήτηση συμβίωσης με ένα κράτος, το οποίο προβάλλοντας το επιχείρημα της ανικανότητας της Δημόσιας Δύναμης, δε δίνει πειστικά δείγματα αποστρατιωτικοποίησης και παραδειγματικής τιμωρίας των δραστών των οργανώσεων που δολοφονούν αδιάκριτα στο όνομα του κράτους".

Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν στη ζούγκλα της Νότιας Κολομβίας, εν μέσω μεγάλης δημοσιότητας, στις 7 Γενάρη, προκειμένου να τεθεί τέρμα στα σχεδόν 40 χρόνια εμφυλίου πολέμου στη χώρα, που έως τώρα έχει προκαλέσει το θάνατο σε 120.000 ανθρώπους.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
"Σκληραίνει" τη στάση του ο Νετανιάχου

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

"Η αναβολή και μόνο ανακήρυξης της παλαιστινιακής ανεξαρτησίας δεν είναι αρκετή. Πρέπει οι Παλαιστίνιοι να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν για να ολοκληρωθεί η ισραηλινή αποχώρηση". Αυτό δήλωσε κατηγορηματικά, κατά τη διάρκεια περιοδείας του στην αγορά Γιεχούντα Μαχάνε της Ιερουσαλήμ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου σχολιάζοντας τις εντεινόμενες φήμες περί παλαιστινιακής πρόθεσης για αναβολή της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας τους. Από την πλευρά της, η Παλαιστινιακή Αρχή τηρεί σιβυλλική στάση.

Εντείνεται η φημολογία που πυροδότησε το δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας "Χααρέτζ" περί απόφασης της Παλαιστινιακής Αρχής να αναβάλει μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους την ανακήρυξη ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, που είχε προγραμματιστεί για τις 4 Μάη. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, πάντως, κατέστησε σαφές ότι η αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων δε θα έχει ολοκληρωθεί, ούτε μέχρι το τέλος του χρόνου, αν η Παλαιστινιακή Αρχή δεν υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της. Εντούτοις, ο Γιάσερ Αραφάτ, απαντώντας σε σχετικές δημοσιογραφικές ερωτήσεις, αρκέστηκε να δηλώσει ότι "η 4η Μάη είναι άγια μέρα για την Παλαιστίνη, για όλη την περιοχή της Μέσης Ανατολής και θα πρέπει να σεβαστούμε οτιδήποτε γίνει μετά από αυτήν", αποφεύγοντας να αποσαφηνίσει τις προθέσεις του.

Συνωστισμός υποψηφίων

Εντυπωσιακά αυξημένος είναι ο αριθμός των κομμάτων που έχουν δηλώσει, μέχρι στιγμής, συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές του ερχόμενου Μάη στο Ισραήλ. Ανάμεσα στα 37 κόμματα, που έχουν ανακοινώσει τη συμμετοχή τους, υπάρχουν αρκετά που δεν έχουν καμία σχέση με την υπάρχουσα πολιτική σκηνή, όπως το κόμμα "Καζίνο" που απευθύνεται στους λάτρεις του τζόγου και το κόμμα "Πράσινο Φύλλο" που απευθύνεται στους υποστηρικτές της χρήσης μαριχουάνας.

Οπως σχολίαζαν πολιτικοί αναλυτές, το δρόμο για τη συμμετοχή όλο και περισσότερων κομμάτων στον εκλογικό αγώνα άνοιξε το νέο εκλογικό σύστημα, το οποίο εξασφαλίζει αρκετά μεγάλη πιθανότητα εισόδου στην Κνεσέτ καθώς, από το 1996, οι Ισραηλινοί καλούνται να ψηφίσουν χωριστά για την ανάδειξη πρωθυπουργού και για την ανάδειξη βουλευτών. Το νέο σύστημα εκτιμάται ότι ήταν η βασική αιτία που στέρησε από τα δύο μεγάλα κόμματα της ισραηλινής πολιτικής σκηνής το 1/3 της δύναμής τους, το 1996, καθώς με την εξασφάλιση, μόλις, 50.000 ψήφων (1,5%) το οποιοδήποτε κόμμα κερδίζει έδρα.

Οι Γ. Κλαρκ και Κ. Νάουμαν με τον Πρόεδρο Σ. Μιλόσεβιτς

Οι Γ. Κλαρκ και Κ. Νάουμαν με τον Πρόεδρο Σλ. Μιλόσεβιτς

Απειλές για χερσαία επέμβαση

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνεδρίαση των Μονίμων Αντιπροσώπων των χωρών - μελών της Συμμαχίας, στις 19 του μήνα, ο γεν. γραμματέας του ΝΑΤΟ, Χ. Σολάνα, παρουσίασε μια πρόταση τεσσάρων σημείων:

Πρώτον: Μείωση από 96 σε 48 ώρες του χρόνου που απαιτείται για τις νατοϊκές δυνάμεις να αναλάβουν δράση.

Δεύτερον: Αυξημένη ετοιμότητα για την απομάκρυνση των διεθνών παρατηρητών που βρίσκονται στο Κόσσοβο.

Τρίτον: Προετοιμασία και αποστολή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, έκθεσης με την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή.

Τέταρτον: Τα μέλη της Συμμαχίας να "αναλάβουν την προετοιμασία επέμβασης χερσαίων δυνάμεων".

Ελληνες διπλωμάτες, σχολιάζοντας την πρόταση Σολάνα, επισήμαναν ότι πρόκειται για τέσσερα βήματα κλιμάκωσης της πίεσης προς το Βελιγράδι, το οποίο θα πρέπει πια να λάβει υπόψη του σοβαρά το ενδεχόμενο ακόμη και στρατιωτικής χερσαίας επέμβασης των νατοϊκών δυνάμεων.

Βέβαια, όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές, πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι "απέχουμε αρκετά από αυτό το σημείο, καθώς το ΝΑΤΟ δε θα λάβει πολλές ενθουσιώδεις δηλώσεις συμμετοχής σε μια τόσο δύσκολη - από στρατιωτικής άποψης - επιχείρηση". Ωστόσο, συμπλήρωναν χθες οι ίδιοι διπλωμάτες, η Ουάσιγκτον κλιμακώνει την πίεση προς το Βελιγράδι, υποθάλποντας με αυτόν τον τρόπο την αδιαλλαξία της αλβανικής πλευράς, γεγονός που κλιμακώνει την κρίση.

Από ελληνικής πλευράς, σύμφωνα με πληροφορίες, ο μόνιμος αντιπρόσωπος Γ. Σαβαϊδης διατύπωσε τις επιφυλάξεις της Αθήνας στην πρόταση Σολάνα και ζήτησε διευκρινίσεις για το τι σημαίνει ο όρος "επέμβαση χερσαίων δυνάμεων". Δηλαδή, ο Ελληνας διπλωμάτης ζήτησε να διευκρινιστεί τι ακριβώς, πού και πώς θα το κάνουν οι όποιες νατοϊκές δυνάμεις βρεθούν στην περιοχή.

Δ. Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ