Πέμπτη 21 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Σε αυξημένη ετοιμότητα οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις
  • Ακαρπη η συνάντηση των ΝΑΤΟικών στρατηγών με τον Πρόεδρο Μιλόσεβιτς, χωρίς ωστόσο αυτό να αποθαρρύνει τις προσπάθειες για την εκτόνωση της κατάστασης
  • Σε αυξημένη ετοιμότητα τέθηκαν από χτες οι ΝΑΤΟικές αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις, αυξάνοντας, έτσι, τις στρατιωτικές πιέσεις στο Βελιγράδι

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Τελικώς, ο Πρόεδρος Μιλόσεβιτς δεν ενέδωσε στις πρώτες έντονες πιέσεις των ΝΑΤΟικών στρατηγών, Γουέσλεϊ Κλαρκ και Κλάους Νάουμαν, με αποτέλεσμα να τεθεί σε ακόμη μεγαλύτερη ετοιμότητα η ΝΑΤΟική μηχανή για την πραγματοποίηση ενδεχόμενης στρατιωτικής επέμβασης στο Κόσσοβο. Ωστόσο, αυτή η εξέλιξη δε φαίνεται να αποθαρρύνει την καταβολή διπλωματικών προσπαθειών για την εκτόνωση της έντασης, πράγμα που διαφάνηκε από τη χτεσινή σύσκεψη των 16 πρεσβευτών χωρών - μελών του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.

"Δεν είμαστε έκπληκτοι από τη στάση του Προέδρου Μιλόσεβιτς, ο οποίος επέδειξε ελάχιστη προθυμία, αλλά απογοητευτήκαμε από την πολύ πεισματάρικη αντίδραση του Βελιγραδίου", σχολίασε ο διοικητής των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Ευρώπη, στρατηγός Γουέσλεϊ Κλαρκ,μετά την επτάωρη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της ΝΟ Γιουγκοσλαβίας. Στη συνάντηση αυτή, ο Μιλόσεβιτς είχε υπερασπίσει τη στάση του, λέγοντας πως θα συνεχίσει να προστατεύει την ενότητα και συνοχή της χώρας του, "μην ανεχόμενος τη δράση τρομοκρατικών ομάδων" (αναφορά στους αυτονομιστές του λεγόμενου "Απελευθερωτικού Στρατού Κοσσόβου").Επιπλέον, σημείωσε πως από τον περασμένο Οκτώβρη (οπότε συνάφτηκε η συμφωνία εκεχειρίας στο Κόσσοβο), οι αυτονομιστές αντάρτες διέπραξαν τουλάχιστον 500 επιθέσεις, με αποτέλεσμα το θάνατο δεκάδων ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων και των έξι Σέρβων μαθητών που πυροβολήθηκαν, πριν ενάμιση μήνα, θανάσιμα εν ψυχρώ σε καφετερία του Πετς... Αναφορικά δε με την απόφασή του να απελάσει τον επικεφαλής των διεθνών επιβεβαιωτών της εκεχειρίας, Αμερικανό, Γουίλιαμ Γουόκερ, υποστήριξε πως για να υπάρξει συνεργασία, "πρέπει να υπάρχει καλή θέληση και από τις δύο πλευρές και όχι μονομερώς".

"Εχει αυξηθεί η κατανόηση των συμμάχων ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να κάνει την επόμενη κίνηση", δήλωσε χαρακτηριστικά ανώνυμη διπλωματική πηγή του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, προσθέτοντας ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία σε σχέση με τα σχέδια που εξετάζονται στις Βρυξέλλες.Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτές τις πληροφορίες, η προοπτική των αεροπορικών επιδρομών στο Κόσσοβο αντιμετωπίζεται εν πρώτοις από τα στελέχη του ΝΑΤΟ ως "λύση πρακτική και ελκυστική", μόνο που κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε απρόβλεπτες εξελίξεις. Εξίσου ενδιαφέρον ήταν το σημείο που υπογράμμιζε η διπλωματική ΝΑΤΟική πηγή, μιλώντας σε δημοσιογράφο του "Ασοσιέιτεντ Πρες": "Το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να προχωρήσει στη λήψη στρατιωτικής δράσης, χωρίς βιώσιμη πολιτική στρατηγική. Υπάρχουν και άλλοι κίνδυνοι. Ενδεχόμενες επιδρομές θα μπορούσαν αυτή τη στιγμή να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή των διεθνών επιβεβαιωτών της συμφωνίας εκεχειρίας. Ομως, απ' την άλλη, εάν χτυπηθούν μόνον σερβικοί στόχοι, θα επωφεληθούν οι αυτονομιστές, και θα δοθεί η εντύπωση ότι το ΝΑΤΟ μεροληπτεί..."

Από τα παραπάνω, αλλά και από τη στάση της πλειοψηφίας των 16 πρεσβευτών χωρών του ΝΑΤΟ διαφάνηκε ότι παρά τη θέση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων σε κατάσταση πολεμικής ετοιμότητας, δε θα εγκαταλειφθεί το "παιχνίδι" στη διπλωματική αρένα...

Σε αυξημένη ετοιμότητα το ΝΑΤΟ

Το ΝΑΤΟ αποφάσισε να προωθήσει στην Αδριατική ναυτικές δυνάμεις που σταθμεύουν στη Μεσόγειο και να μειώσει από 96 σε 48 ώρες το χρόνο από την έναρξη της κατάστασης ετοιμότητας έως την εξαπόλυση αεροπορικών επιδρομών, προκειμένου να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη επιδείνωση της κατάστασης στο Κόσσοβο.

Πηγές της Ατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες είπαν πως η "Μόνιμη Ναυτική Δύναμη" του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο θα σταλεί στο Μπρίντεζι και η ΝΑΤΟική Δύναμη Κρούσης του Νότου (στην οποία περιλαμβάνεται και η δύναμη μάχης του αμερικανικού αεροπλανοφόρου "Εντερπράιζ") θα προωθηθεί από το Αιγαίο στην Αδριατική. Εγινε επίσης γνωστό πως προς το παρόν δεν υπάρχουν άμεσα σχέδια για την αποχώρηση των 800 μελών της διεθνούς αποστολής επιβεβαιωτών της εκεχειρίας, αλλά θα ενισχυθούν οι στρατιωτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία Μακεδονίας.

Οι αποφάσεις αυτές εντάσσονται στα προληπτικά μέτρα που αποφάσισε χτες το διαρκές συμβούλιο της Ατλαντικής Συμμαχίας για το Κόσσοβο.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, η Δανία ανακοίνωσε πως μέχρι σήμερα θα στείλει τέσσερα αεροπλάνα "F-16" και στρατιωτικό προσωπικό στην αεροπορική βάση του ΝΑΤΟ στην Ιταλία, ικανοποιώντας σχετικό αίτημα της Ανώτατης Διοίκησης των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη. Ο Δανός υπουργός Αμυνας Χανς Χέκερουπ, μιλώντας σε πρακτορείο ειδήσεων, δήλωσε πως η κατάσταση στη σερβική επαρχία του Κοσσυφοπεδίου είναι "απαράδεκτη" και υπενθύμισε τις χωρίς αποτέλεσμα συνομιλίες που είχαν στο Βελιγράδι οι δύο ανώτεροι αξιωματούχοι της Συμμαχίας με τον Πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταπέλτης η κατάθεση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς (2006-03-19 00:00:00.0)
"Επιχειρείται παραπλάνηση της διεθνούς κοινής γνώμης" (1999-03-04 00:00:00.0)
Παρά τους εκβιασμούς, η Σερβία εμμένει στους δικούς της όρους... (1999-01-28 00:00:00.0)
Διπλωματικές πιέσεις και ΝΑΤΟικές απειλές (1999-01-20 00:00:00.0)
Αυξάνουν οι διπλωματικές πιέσεις και οι στρατιωτικές απειλές... (1999-01-20 00:00:00.0)
"Πόλεμος νεύρων" μετά τις συγκρούσεις... (1999-01-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ