ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Το κατεστημένο του '96 και το έπος του Πολυτεχνείου

Δεκάδες αφιερώματα - σε ενδιαφέροντα διαφορετικά θέματα - συνοδεύουν την έκδοση κυριακάτικης πρωινής εφημερίδας, στη διάρκεια του 1996 και πριν απ' αυτό.

Χαρακτηριστική αδυναμία αυτών των παρουσιάσεων είναι η επιμελής διαγραφή απ' αυτά οποιουδήποτε κοινωνικού στοιχείου ή προβληματισμού, που συνδέεται με την κάθε χωριστή έκδοση. Μια αστική νοοτροπία, κλεισμένη στον εαυτό της και στις αναμνήσεις της, ανίκανη να προσεγγίσει την ανθρώπινη πραγματικότητα, πίσω από τη λαμπερή φωτογραφική παρουσίαση των θεμάτων της. Ως εδώ θα μπορούσε να τελειώσει το σχόλιο, με την παρατήρηση πως θα 'ταν υπερβολή να περιμένει κάτι διαφορετικό από τις όποιες παρουσιάσεις φροντίζει να κάνει το μεγάλο κεφάλαιο για τα συμφέροντά του (κυκλοφορία εφημερίδας, διαφήμιση κ.ά.). Ομως, το κακό δεν περιορίζεται στα παραπάνω. Συχνά, συνοδεύεται από αποσιωπήσεις σ' οτιδήποτε χαλάει την όρεξη της οικονομικής ολιγαρχίας και- ειδικότερα τελευταία - συνειδητή στρέβλωση της πραγματικότητας. Χαρακτηριστικές, πάνω στο τελευταίο, είναι οι "ΕΠΤΑ ΗΜΕΡΕΣ" της 17ης Νοέμβρη '96 για το ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ. Στον ανύποπτο αναγνώστη, μια παρόμοια έκδοση, ανήμερα της 23ης επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, δε θα 'ταν απλά φυσικό, αλλά επιβεβλημένο, να αναφέρεται ευρύτερα και στα γεγονότα αυτής της εξέγερσης και όσα σχετίζονται μ' αυτήν ή την ακολούθησαν. Ομως, από τις τριάντα δυο (32) μεγάλες σελίδες, μόνο τέσσερις (4) (και στην ουσία λιγότερες από δυο) αφιερώνονται σ' αυτήν τη μεγάλη επέτειο και, μάλιστα, για να την κακοποιήσουν, να τη διαστρεβλώσουν. Αυτουργός, ο κ. Νίκος Μ. Χριστοδουλάκης, καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας (ΑΣΟΕΕ) και σημερινός υφυπουργός Οικονομικών. Πρώτα απ' όλα λοιπόν, ο παραπάνω κύριος κάνει κάθε προσπάθεια για να μπει τέλος στην ανάμνηση του Πολυτεχνείου, σύμφωνα και με την επιθυμία της αμερικανικής πρεσβείας. Του "είναι δύσκολο πια", λέει, "να μιλήσει κανείς για το γεγονός", "είκοσι τρία χρόνια απ' την εξέγερση του 1973"! Ομως, τελικά, λέει: Ειρωνεύεται τους πάντες (δήμους, εφημερίδες, μαθητές σχολείων, πολιτικές νεολαίες, ανθοπώλες κ.ά.), τους κατηγορεί ότι αξιοποιούν - ανεπίτρεπτα - την εξέγερση. Φορτώνει στους πάντες (και όχι στα διατεταγμένα όργανα της κυβέρνησης και των μυστικών υπηρεσιών της, σε συνεργασία με τις αντίστοιχες υπηρεσίες των ΗΠΑ) τις "πράξεις καταστροφής", που ..."κυριαρχούν τα τελευταία χρόνια στις επετειακές εκδηλώσεις", τις πυρπολήσεις, το κλέψιμο έργων Τέχνης και υπολογιστών, το κάψιμο της ελληνικής σημαίας και γενικά εξομοιώνει όλους με ...εξαγριωμένους χούλιγκαν!

Δε γουστάρει, λοιπόν, να γράψει, αλλά γράφει, για κάτι παραμορφωμένο, όχι από τον ίδιο και τους ομοίους του, αλλά απ' αυτούς που τιμούν το Πολυτεχνείο με "τα ψιμύθια της κολακείας και αυτο-κολακείας και τ' αποκαϊδια της βίας". Σαν να μη γνωρίζει ποιοι διαπρέπουν σ' αυτά και ποιοι τους στέλνουν εκεί...

Παραδέχεται τη "διαχρονικότητα της εξέγερσης" σαν "κάτι διαφορετικό από άλλα συμβάντα (!!!) της δικτατορίας" και όχι χάρη στους στόχους της!! Γιατί, για τον κ. υφυπουργό και καθηγητή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, το Πολυτεχνείο ακολούθησε "μια γενιά μεταπολίτευσης και δημοκρατικής λειτουργίας του πολιτεύματος". "Θα 'ταν χρήσιμη!!", μας βεβαιώνει, "μια επέτειος εξέγερσης, αν εξακολουθεί να υφίσταται η αντιπαλότητα που την προκάλεσε ή, τουλάχιστον, υπάρχει ο κίνδυνος να αναβιώσει". Βεβαιώνει, λοιπόν, ότι "αν κύριος στόχος της εξέγερσης ήταν να πέσει η δικτατορία και να σταματήσει η ιταμή ανάμειξη των ξένων στη ζωή της χώρας μας" δεν υπάρχει τώρα πια "κίνδυνος αναβίωσης παρόμοιων καταστάσεων, είναι τόσο απόμακρος, που δε δημιουργεί κανένα αίσθημα εγρήγορσης"!!!

Συμπέρασμα: Σήμερα ΔΕΝ υπάρχει - κατά τον κ. Ν. Μ. Χριστοδουλάκη - "ιταμή ανάμειξη των ξένων στη ζωή της χώρας μας"!! Για φαντάσου..! Υποθέτω ότι τέτοια ανάμειξη δεν καταλαβαίνει ο κ. καθηγητής, ούτε όταν οι "ιταμοί ξένοι" ανακατεύουν τα βιβλία του στο πλαϊνό δωμάτιο του υπουργείου του, σαν ελεγκτές της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Που μπαινοβγαίνουν καθημερινά σε κάθε κρατική δραστηριότητα για επιθεώρηση, με την "επιμέλεια", με την οποία οι κοινές γυναίκες πραγματοποιούν τη δική τους - κατά διαστήματα - επιθεώρηση...

Για τον κ. υφυπουργό του ΠΑΣΟΚ, προφανώς, τα γεγονότα στο Αιγαίο, στις μειονότητες, στην Κύπρο κ.α. δεν έχουν καμιά δουλιά με τους ξένους - το Μάαστριχτ, το "λευκό βιβλίο" είναι, προφανώς, ελληνικής κατασκευής! Η δημόσια παραδοχή του πρωθυπουργού, ότι "στο μέλλον"!! όλα θα ρυθμίζονται απ' τις Βρυξέλλες, δε φαίνεται επίσης "ιταμή ανάμειξη".

Αντίθετα με την κοινή λογική, χαρακτηρίζει "επαναστατική πράξη" την εξέγερση, για το λόγο ότι η κοινωνία "έδειχνε πολλά σημάδια ανοχής του καθεστώτος!!!". Αρες, μάρες. Στην πραγματικότητα, τίποτε αληθινά επαναστατικό δεν μπορεί να υπάρξει, αν οι μάζες είναι αδιάφορες και ανεκτικές.

Ο άνθρωπος επιδείχνει και μια πρωτότυπη "ενημερότητα": Η εξέγερση, λέει, βοηθήθηκε και από "κινήματα της Ευρώπης και Αμερικής", που δίδαξαν στους φοιτητές μας και την ..."τεχνική" της εξέγερσης! Ανάλογους αυθαίρετους ακροβατισμούς κάνει, για να εξηγήσει τα πριν της εξέγερσης. Μιλάει για την επιδίωξη της χούντας να δημιουργήσει από το 1972 άτομα "γνήσιας κοινωνικής εκπροσώπησης" και, φυσικά, δεν μπαίνει στον κόπο να εξηγήσει σήμερα τι ρόλο επιφυλάσσει η κυβέρνησή του στους κυβερνητικούς συνδικαλιστές της "τριμερούς συνεργασίας", της "συναίνεσης" και του "διαλόγου"! Αυτοί, κατά τον κ. καθηγητή, γνωρίζουν σίγουρα τις τρεις σειρές (με τις οποίες ολοκληρώνει το "μνημόσυνό" του). Κατά τις οποίες, "το συμφέρον της κοινωνίας πρέπει μερικές φορές να ξεπερνά τα στενά όρια των ατομικών ή συντεχνιακών τους διεκδικήσεων". Δηλαδή, γνωρίζουν να υμνολογούν τη μονόπλευρη, πολύχρονη, αντεργατική λιτότητα προς όφελος του (καθόλου συντεχνιακού) κεφαλαίου και των πολυεθνικών, που υποδουλώνουν τη χώρα με "αόρατα" δεσμά!

Χαρακτηριστικό μιας τέτοιας παρουσίασης της εξέγερσης είναι ότι ο κ. Ν. Μ. Χριστοδουλάκης τότε - 1973 - φοιτητής του Πολυτεχνείου (όπως μας πληροφορεί η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ) το μόνο σύνθημα που άκουγε στο Πολυτεχνείο - και παραθέτει - είναι "Κάτω η χούντα"!!! Ούτε ένα άλλο από τα κοινωνικά και αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα του Πολυτεχνείου έφτασε ποτέ στα αυτιά του... Ο εκδότης της πρωινής εφημερίδας πρέπει να αισθάνεται πανευτυχής από παρόμοιους συνεργάτες.

Κώστας ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗΣ

Υ. Γ. Για να 'μαστε δίκαιοι: Σαν άλλοθι και για καμουφλάζ των παραπάνω στοχεύσεων του αρθρογράφου, δε λείπουν οι αναγκαίες ποσότητες "αριστερού" αλατοπίπερου...

ΚΚΕ
Συμπαράσταση στους έκτακτους εκπαιδευτικούς των ΤΕΙ
  • Συνάντηση με αντιπροσωπεία του Κόμματος είχαν χτες εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας τους
  • Ηδη απεργία γίνεται στα ΤΕΙ Κοζάνης, Σερρών, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Λάρισας, Ηρακλείου, ενώ σειρά έχει σήμερα το ΤΕΙ Αρτας

Την υποστήριξη του ΚΚΕ στον αγώνα της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εκτακτου Εκπαιδευτικού και Ειδικού Τεχνικού Προσωπικού ΤΕΙ, για άμεση επίλυση των προβλημάτων του κλάδου, εξέφρασαν εκπρόσωποι του Κόμματος κατά τη χτεσινή συνάντησή τους στην έδρα της ΚΕ με αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας.

Στη συνάντηση πήραν μέρος εκ μέρους του ΚΚΕ η υπεύθυνη του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ, Ε. Μηλιαρονικολάκη,και ο Μ. Γεργατσούλης,υπεύθυνος του Τμήματος Ερευνας και Τεχνολογίας της ΚΕ, εκ μέρους της Ομοσπονδίας η Κ. Αλυσανδράτου και η Ε. Λαμπροπούλου και εκ μέρους του ΤΕΙ Πειραιά η Κ. Μιχοπούλου και η Τ. Γερολυμάτου.

Η αντιπροσωπεία ανέπτυξε τα αιτήματα του κλάδου, τα οποία εστιάζονται στην τροπολογία του υπουργείου Παιδείας για τα ΤΕΙ, η οποία δημιουργεί μια σειρά προβλήματα στα μέλη του έκτακτου και ειδικού προσωπικού των ΤΕΙ, καθώς τα υποβαθμίζει οικονομικά και θεσμικά, οδηγώντας έτσι στην ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση των σπουδών στα ΤΕΙ.

Συγκεκριμένα, η τροπολογία προβλέπει αυξημένα προσόντα προκηρύξεων για θέσεις μόνιμου και έκτακτου προσωπικού, 10 ώρες διδασκαλίας, σε δύο μαθήματα, σε ένα μόνο ΤΕΙ και σε ένα τμήμα, αφαιρεί το δικαίωμα ψήφου του έκτακτου προσωπικού στα όργανα του ΤΕΙ και περιορίζει τη συμμετοχή στα όργανα, μετονομάζεται σε συνεργάτη το έκτακτο προσωπικό. Προβλέπει παράλληλα απαγόρευση αδειών ασθενείας και εκπαιδευτικών αδειών, απώλεια της ασφάλισης και του επιδόματος ανεργίας για τους περισσότερους το καλοκαίρι. Τα μέλη του έκτακτου προσωπικού των ΤΕΙ ζητούν να υπάρξει ουσιαστική ενεργοποίηση και για τους αποφοίτους των ΤΕΙ του νόμου περί μεταπτυχιακών στα πανεπιστήμια και να επεκταθεί η ισχύς του και στα ΤΕΙ, να δημιουργηθεί βαθμίδα επιμελητών εργαστηρίων και να υπογραφούν τριετείς συμβάσεις με πλήρη ωράριο για τις αντίστοιχες βαθμίδες και δυνατότητα ουσιαστικής αξιοποίησης των έκτακτων καθηγητών.

Τη συμπαράσταση εκ μέρους του ΚΚΕ εξέφρασε η Ε. Μηλιαρονικολάκη, η οποία τόνισε ότι με τη νέα τροπολογία τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα για τους έκτακτους, ενώ υποβαθμίζονται ακόμα περισσότερο τα ΤΕΙ. Επίσης, τόνισε ότι το πρόβλημα που δημιουργείται με τους έκτακτους είναι φαινόμενο ανάλογο με αυτό των των αναπληρωτών καθηγητών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ η πολιτική αυτή της μερικής απασχόλησης δημιουργεί καθεστώς ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων όπως κατευθύνει με την πολιτική της η ΕΕ. Επίσης, σημείωσε την ανάγκη της συντονισμένης δράσης μαζί με όλους τους φορείς της εκπαίδευσης για επίλυση των προβλημάτων στο χώρο της παιδείας.

Οι γενικές συνελεύσεις των συλλόγων σε όλα τα ΤΕΙ της χώρας αποφάσισαν κατάληψη των διοικητικών υπηρεσιών των ΤΕΙ και απεργία διαρκείας. Ηδη σε απεργία βρίσκονται τα ΤΕΙ Κοζάνης, Σερρών, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Λάρισας, Ηρακλείου, ενώ σήμερα σειρά έχει το ΤΕΙ Αρτας.

Απεργίες αποφασίζουν οι καθηγητές

Το Σάββατο συνέρχεται η συνέλευση προέδρων των ΕΛΜΕ, για να αποφασίσουν, αν θα προχωρήσουν σε απεργία

Με απεργίες ετοιμάζονται να απαντήσουν οι καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα έντονα προβλήματα, που αντιμετωπίζει ο κλάδος τους, στα οποία ήρθε να προστεθεί και το νέο μισθολόγιο που προωθεί η κυβέρνηση. Στις γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ, που γίνονται αυτήν την εβδομάδα συζητείται πρόταση απεργιακών κινητοποιήσεων του ΔΣ της ΟΛΜΕ.

Το πρόγραμμα αυτό προβλέπει 48ωρη απεργία στις 9 και 10 Δεκέμβρη, 3ήμερη στις 16, 17 και 18 Δεκέμβρη και απεργία διαρκείας μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων. Επίσης, προτείνονται συλλαλητήρια στην Αθήνα και σε όλες τις πρωτεύουσες των νομών στις 9 και 16 Δεκέμβρη, καθώς και πανεκπαιδευτικές συγκεντρώσεις μέσα στο Δεκέμβρη. Για τη μορφή και την ακριβή ημερομηνία έναρξης της απεργίας διαρκείας προτείνεται να αποφασίσουν οι γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ την 3η μέρα της τριήμερης απεργίας.

Ηδη έχουν γίνει πέντε συνελεύσεις ΕΛΜΕ, στις τέσσερις από τις οποίες αποφασίστηκε η απεργία διαρκείας να ξεκινήσει από τις 9 Δεκέμβρη. Η απόφαση για τις απεργιακές κινητοποιήσεις θα ληφθεί το Σάββατο, 30 Νοέμβρη, από τη Σύνοδο Προέδρων των ΕΛΜΕ.

Ο κλάδος πλήττεται ιδιαίτερα από το λεγόμενο νέο μισθολόγιο της κυβέρνησης, το οποίο, όπως τόνισε, στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου το ΔΣ της ΟΛΜΕ, ουσιαστικά δεν είναι νέο, αλλά πρόκειται για ρυθμίσεις που περιορίζονται στην αποτύπωση της σημερινής απαράδεκτης κατάστασης και δεν απαντά στο αίτημα του κλάδου για ουσιαστική αναβάθμιση των αποδοχών και δεν καθιερώνει αρχές, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Οπως τονίστηκε, μάλιστα, στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών σε συνάντησή του με το ΔΣ της ΟΛΜΕ, παραδέχτηκε ότι επέρχεται μείωση στις αποδοχές των καθηγητών.

Οι εκπαιδευτικοί διεκδικούν ουσιαστική αύξηση της χρηματοδότησης της παιδείας, με στόχο το 15%, στήριξη και αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας, διπλασιασμό των αποδοχών τους και αυξήσεις, ώστε να φτάσουν οι μηνιαίες τακτικές αποδοχές του νεοδιόριστου καθηγητή το 1997 τις 250.000, με κλιμάκωση για τους υπόλοιπους και με στόχο να διαμορφωθεί σχέση αρχικών καταληκτικών αποδοχών 1 προς 2,5, κατάργηση του αντιασφαλιστικού αντισυνταξιοδοτικού πλαισίου, προώθηση φορολογικής μεταρρύθμισης κλπ.

Τα μέλη του ΔΣ της ΟΛΜΕ στη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου αναφέρθηκαν ιδιαίτερα στη στάση του υπουργείου Παιδείας, το οποίο, όπως τόνισαν, "κωφεύει" τη στιγμή που σήμερα, τέλη Νοέμβρη, εξακολουθούν να χάνονται 70.000 διδακτικές ώρες εβδομαδιαίως στα γυμνάσια και τα λύκεια.

Πολιόρκησαν το υπουργείο Παιδείας

Καθηγητές, μαθητές του Πολυκλαδικού Λύκειου Πειραιά, μαζί με πολλούς γονείς, συγκεντρώθηκαν χτες έξω από το υπουργείο και απαίτησαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για άμεση επίλυση του κτιριακού προβλήματος του σχολείου τους

Την άμεση και οριστική λύση του κιτριακού τους προβλήματος απαίτησαν χτες οι μαθητές του Ενιαίου Πολυκλαδικού Λυκείου Πειραιά, μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς τους, οι οποίοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Παιδείας.

Με σύνθημα "το 6,7% είναι κοροϊδία με ψίχουλα δε γίνεται δωρεάν παιδεία", κρατώντας πανό και πικέτες, που ζητούσαν άμεση λύση στο σχολείο τους - αρχικά συντήρηση του σχολείου, για να εξυπηρετήσει προσωρινά τις ανάγκες, αλλά βασικά ζητούν την ανέγερση νέου σχολικού κτιρίου - η εκπαιδευτική κοινότητα του ΕΠΛ έκλεισε την οδό Μητροπόλεως, όπου στεγάζεται το υπουργείο Παιδείας από τις 10.30 π.μ. μέχρι τη 1.30 μ.μ.

Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο για όλη τη σχολική κοινότητα, καθώς το κτίριο που στεγάζει το σχολείο, το οποίο κτίστηκε το 1876, απειλεί πλέον κυριολεκτικά τις ζωές εκπαιδευτικών και μαθητών.

Αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι στους επόμενους δυο μήνες θα πραγματοποιηθεί η προμελέτη για την κατασκευή νέου κτιρίου, σε έξι μήνες θα γίνει η μελέτη και το νέο κτίριο θα παραδοθεί τον Αύγουστο του 1998. Δεσμεύτηκε, επίσης, ότι θα δοθεί έκτακτη επιχορήγηση στο Δήμο Πειραιά, προκειμένου να συντηρηθεί το κτίριο, για να στεγάσει σε αυτό το διάστημα τους μαθητές.

Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον υφυπουργό Παιδείας Ι. Ανθόπουλο, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι θα δοθεί άμεση και οριστική λύση στο κτιριακό τους πρόβλημα. Σήμερα και αύριο, επίσης, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΟΣΚ και τον δήμαρχο Πειραιά, προκειμένου να διευκρινιστεί ποιος θα αναλάβει το έργο συντήρησης του σχολικού κτιρίου που στεγάζει το ΕΠΛ. Πάντως, όπως καταγγέλλουν γονείς και μαθητές, η δημοτική αρχή από το καλοκαίρι ήδη είχε λάβει τα σχετικά κονδύλια για την επισκευή του κτιρίου χωρίς, ωστόσο, να ξεκινήσει τις εργασίες.

"Οι δεσμεύσεις του υφυπουργού Παιδείας, Ι. Ανθόπουλου, μας καλύπτουν ως ένα βαθμό, ωστόσο οι μαθητές του ΕΠΛ θα βρισκόμαστε σε συνεχή αγωνιστική ετοιμότητα μέχρι οι δεσμεύσεις αυτές να γίνουν πράξεις", τόνισε στο "Ρ" ο Γ. Βαϊτσος μαθητής του σχολείου.

Στο πλάι των μαθητών του ΕΠΛ βρέθηκε εκ μέρους της Ομοσπονδίας Ενώσεων Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Πειραιά ο Ιορδάνης Ναζεντιάδης.Μιλώντας στο "Ρ" επισήμανε τις ευθύνες όλων των συσχετιζόμενων φορέων για το πρόβλημα κατάρρευσης του κτιρίου του ΕΠΛ. "Εκφράζουμε τις επιφυλάξεις μας, συνέχισε, όσον αφορά τη φερεγγυότητα της δημοτικής αρχής του Πειραιά, από τη στιγμή που υπάρχει ένα δεδομένο: Οτι, ενώ είχε παραλάβει τα σχετικά κονδύλια δεν έκανε την παραμικρή εργασία στο ΕΠΛ Πειραιά, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει η σχολική χρονιά σε ένα ετοιμόρροπο κτίριο".

ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο

Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο θα πραγματοποιήσει η Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Περιστερίου, την 1η Δεκέμβρη στις 9 το πρωί, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο (δίπλα από την εκκλησία του Αγ. Αντωνίου). Το ΔΣ της Ενωσης καλεί τα ΔΣ των Συλλόγων Γονέων να παρακολουθήσουν τις εργασίες και τους εκλεγμένους αντιπροσώπους των Συλλόγων και να λάβουν ενεργά μέρος σ' αυτό. Τα θέματα του Συνεδρίου είναι ο απολογισμός δράσης του απερχόμενου ΔΣ, οικονομικός απολογισμός, συζήτηση - κατάθεση προτάσεων για το παρόν και το μέλλον της δημόσιας παιδείας και του κινήματος των γονιών, εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής για τις αρχαιρεσίες νέου ΔΣ της Ενωσης, καθορισμός ημερομηνίας εκλογών.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι αντιπρόσωποι των Συλλόγων, που είναι οικονομικά τακτοποιημένοι ή θα τακτοποιηθούν μέχρι την ημέρα του Συνεδρίου, ενώ οι πρωτοεγγραφόμενοι σύλλογοι θα πρέπει να προσκομίσουν και να καταθέσουν αντίγραφο καταστατικού και πρακτικό Εφορευτικής Επιτροπής, που να φαίνεται ότι οι αντιπρόσωποι είναι εκλεγμένοι με το σύστημα της απλής αναλογικής και οι τελευταίες εκλογές έχουν γίνει μέσα στην παρελθούσα διετία.

ΠΡΩΤΟ ΤΕΛ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
Μαθήματα στη ... δυσοσμία

Σε κατάληψη βρίσκονται απ' τις 19 Νοέμβρη 1996 οι μαθητές του 1ου Τεχνικού Επαγγελματικού Λυκείου (ΤΕΛ), διαμαρτυρόμενοι για τις αντίξοες συνθήκες που γίνονται τα μαθήματά τους.

Σε μικρή απόσταση απ' το σχολείο βρίσκεται ένα εργοστάσιο και η δυσοσμία είναι ανυπόφορη, καθώς δεν έχουν μπει φίλτρα. Οι μαθητές ζητούν να μη λειτουργεί το εργοστάσιο κατά την ώρα του μαθήματος, για να μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους, απαλλαγμένοι απ' τη δυσοσμία.

Αλλο αίτημα είναι να γίνει αλλαγή του βιβλίου των Αγγλικών, διότι αυτό που έχει στείλει το υπουργείο Παιδείας είναι απλές φωτοτυπίες του πρωτοτύπου. Παρά τα αιτήματα των μαθητών, το υπουργείο δε στέλνει βιβλία και αναγκάζονται να κάνουν μάθημα με φωτοτυπίες.

Το σοβαρότερο, όμως, πρόβλημα είναι το κτίριο του σχολείου που βρίσκεται σε άθλια κατάσταση και έτοιμο να καταρρεύσει. Οταν βρέχει οι μαθητές αναγκάζονται να βγουν έξω απ' τις τάξεις τους ...για να βραχούν λιγότερο! "Το ακούγαμε σαν παροιμία ότι για να βραχείς λιγότερο είναι καλύτερα να βγεις έξω, αλλά στο σχολείο μας ζούμε αυτή την πραγματικότητα", είπαν στο "Ρ" μαθητές που επικοινώνησαν μαζί του.

Τέλος, οι μαθητές ζητούν μέτρα για να μη γίνεται το σχολείο και ο γύρω χώρος κέντρο εξωσχολικών διερχομένων, με αποτέλεσμα κάθε πρωί οι μαθητές να βρίσκονται μπροστά σε άσχημες καταστάσεις.

Οι μαθητές

Οι μαθητές του ΕΠΛ δηλώνουν ότι θα βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα ώσπου να πραγματοποιηθούν οι δεσμεύσεις των αρμοδίων

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, είναι οι μαθητές του ΕΠΛ

Με απεργίες απαντούν οι καθηγητές στο νέο μισθολόγιο της κυβέρνησης



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ