ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Ιούνη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Δεν άνοιξε ούτε ένα

Δυναμική κινητοποίηση του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων

Ούτε ένα κατάστημα τροφίμων στην Κέρκυρα δεν άνοιξε την περασμένη Κυριακή (27/6/2004) μετά τη δυναμική κινητοποίηση που έκανε το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων του νησιού. Τη δυνατότητα για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας δίνει η παράνομη απόφαση του νομάρχη Κέρκυρας, Γ. Μαχειμάρη.

Αυτή την Κυριακή δεν επιχείρησαν να ανοίξουν ούτε οι αλυσίδες καταστημάτων τροφίμων «ΣΚΟΝΤΟ ΜΑΡΚΕΤ» και «ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΡΚΕΤ» που είχαν ανοίξει αρχικά την Κυριακή 20/6/04. Τελικά όμως και τότε έκλεισαν μετά την κινητοποίηση του Σωματείου.

Οπως υπογραμμίζει η διοίκηση του Σωματείου, τα αποτελέσματα της μέχρι τώρα δράσης είναι σημαντικά. Το ότι η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και η απελευθέρωση του ωραρίου - σημειώνει το Σωματείο - είναι στους άμεσους στόχους της κυβέρνησης φαίνεται και από το γεγονός ότι μόλις πριν ένα μήνα το υπουργείο Απασχόλησης έδωσε την εντολή στην Επιθεώρηση Εργασίας να σφραγίζει καταστάσεις εργαζομένων στα καταστήματα τροφίμων ακόμα και για τις Κυριακές. Κάτι που για πολλά χρόνια δεν ίσχυε.

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων καλεί τους εργαζομένους σε επαγρύπνηση και ακόμα μεγαλύτερη συσπείρωση στο Σωματείο και παραπέρα ενίσχυση του ταξικού αγώνα. Τη συμπαράστασή τους στο Σωματείο εκφράζουν με απόφασή τους το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Αγίου Γεωργίου Κέρκυρας, το Σωματείο Οικοδόμων, η ΕΛΜΕ, ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών, το Σωματείο Συμβασιούχων Υπουργείου Πολιτισμού Β/Δ Ελλάδας και το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΗΣ ΕΡΤ 3
Αναχαίτιση της συρρίκνωσης

Με την άμεση αντίδραση των εργαζομένων αλλά και την έγκαιρη παρέμβαση της ΕΣΗΕΜ-Θ, που συνεδρίασε έκτακτα μετά από αίτημα των εργαζομένων, αναχαιτίστηκε προσωρινά η συρρίκνωση και το κλείσιμο του «9,58 fm», του πολιτιστικού ραδιοφώνου της ΕΡΤ 3 που εκπέμπει από τη Θεσσαλονίκη.

Χτες το πρωί οι εργαζόμενοι της πρωινής βάρδιας που πήγαν να πιάσουν δουλιά στις 7 π.μ., βρήκαν κλειδωμένα τα δύο στούντιο ροής και ηχογραφήσεων, και τα γραφεία τους. Ετσι οι εργαζόμενοι που έπρεπε να βγάλουν πρόγραμμα στις 7 π.μ. παρέμειναν στο πεζοδρόμιο μέχρι τις 9.30 π.μ. Οπως πληροφορήθηκαν από τους τεχνικούς, ο γενικός διευθυντής της ΕΡΤ 3 Νίκος Κούρτης, είχε δώσει προφορική εντολή να μην υπάρξει βάρδια για παραγωγή προγράμματος στον «9,58», επικαλούμενος λόγους «ασφάλειας ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων»...

Μετά τις αντιδράσεις των εργαζομένων που δήλωσαν αποφασισμένοι ακόμη και να προχωρήσουν σε κατάληψη των χώρων, τελικά στις 9.30 π.μ. ξεκλειδώθηκαν τα λουκέτα, άνοιξαν τα στούντιο και ξεκίνησε το πρόγραμμα.

Σύμφωνα όμως με πληροφορίες, που επιβεβαιώνονται και από την επιστολή της Β. Χαραλαμπίδου, προϊσταμένης προγράμματος του «9,58» προς το ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ, υπάρχει εντολή για μεταφορά του «9,58» στους χώρους όπου συνωστίζονται ο «102 fm» και το πρόγραμμα των βραχέων. Απόφαση που όπως φαίνεται, εντάσσεται στους σχεδιασμούς για συρρίκνωση αρχικά και σταδιακά την οριστική του κατάργηση.

Στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ, όπου κλήθηκε και παραβρέθηκε ο γενικός διευθυντής της ΕΡΤ 3, φάνηκε να «τα μαζεύει» και διασκέδασε τις εντυπώσεις δηλώνοντας πως δεν υπάρχει πρόθεση συρρίκνωσης ή κατάργησης του «9,58».

Αντεργατική απόφαση

Βήμα προς την κατάργηση των συνδικαλιστικών κατακτήσεων και πλήγμα προς τα δικαιώματα των εργαζομένων αποτελεί απόφαση του Αρείου Πάγου που καταλογίζει ως επίδομα αδείας (!) τις μέρες συμμετοχής εργαζομένου-συνδικαλιστή σε απεργιακή κινητοποίηση, η οποία κηρύχτηκε από τα δικαστήρια παράνομη και καταχρηστική.

Ειδικότερα, ο Αρειος Πάγος με την υπ' αριθμό 27/2004 απόφασή του (εγκρίνοντας ουσιαστικά απόφαση του Εφετείου Θεσσαλονίκης) δέχτηκε ότι για τον υπολογισμό του βασικού χρόνου απασχόλησης του μισθωτού, όταν πρόκειται να εξευρεθεί αν δικαιούται ετήσιας άδειας ανάπαυσης με αποδοχές, τα χρονικά διαστήματα που απέχει από την απασχόληση στην επιχείρηση λόγω συμμετοχής του σε απεργιακές κινητοποιήσεις θεωρούνται ως χρόνος μη απασχόλησης και μπορεί ο εργοδότης να τα συμψηφίσει στις μέρες άδειας, στις περιπτώσεις που η απεργία κηρυχτεί από τα δικαστήρια παράνομη και καταχρηστική, ενώ ο εργαζόμενος συνεχίζει να συμμετέχει σ' αυτή.

Επίκαιρη Ερώτηση για τη ΣΟΦΤΕΞ

Την κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγ. Τζέκης

Μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των απολυμένων της ΣΟΦΤΕΞ στη Δράμα, ζητά το ΚΚΕ να πάρει η κυβέρνηση, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του Κόμματος, Αγγ. Τζέκης, προς τους υπουργούς Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Στο κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης επισημαίνεται ότι από τους 400 περίπου απολυμένους, 75-80, που είναι κάτω των 47 ετών, δε συμπεριελήφθησαν στο πρόγραμμα στο οποίο εντάχθηκαν οι υπόλοιποι και σύμφωνα με το οποίο επί τέσσερα χρόνια θα αμείβονται και θα τους αναγνωριστούν αυτά τα χρόνια σαν συντάξιμα. Ακόμα σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι έχασαν τη δουλιά τους εξαιτίας της ιδιωτικοποίησης της «Αθηναϊκής Χαρτοποιίας», το κυβερνών κόμμα της ΝΔ είχε προεκλογικά υποσχεθεί την επαναλειτουργία τους εργοστασίου της Δράμας όταν γίνει κυβέρνηση και ότι ο Νομός Δράμας πλήττεται από μεγάλη ανεργία. Καταλήγοντας ερωτώνται οι υπουργοί τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο και αν θα συμπεριλάβει στο πρόγραμμα και τους υπόλοιπους 75-80 απολυμένους.

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Στάσεις εργασίας των εργαζομένων

Αγωνιστικές κινητοποιήσεις προετοιμάζουν οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά για τις επόμενες μέρες, αντιδρώντας στο αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει το ναυπηγείο. Συγκεκριμένα, μεθαύριο Πέμπτη 1η Ιούλη, θα γίνει στάση εργασίας από τις 11 το πρωί μέχρι τη λήξη της πρωινής βάρδιας. Στις 6 Ιούλη, θα γίνει νέα στάση τις ίδιες ώρες, ενώ στη διάρκειά της οι εργαζόμενοι θα συγκεντρωθούν στις 12.30 το μεσημέρι στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.

Ωστόσο, η παράταξη της ΠΑΣΚΕ, που πλειοψηφεί στη διοίκηση του σωματείου των εργαζομένων «ΤΡΙΑΙΝΑ» μαζί με τη ΔΑΚΕ προσπαθούν να μετατρέψουν τις κινητοποιήσεις σε «άσφαιρα πυρά», περιορίζοντας το διεκδικητικό πλαίσιο μόνο στα προβλήματα που έχουν προκύψει από τη στάση της διοίκησης που έχει εγκαταστήσει στο ναυπηγείο η αγοράστρια εταιρία HDV, με τελευταίο την επιστολή που απέστειλε η Νομαρχία Αθηνών στην εταιρία, προειδοποιώντας ότι αν μέσα σε δύο μήνες δεν αυξήσει το μετοχικό της κεφάλαιο στα όρια που ορίζει ο νόμος 2190/1920, θα ανακληθεί η άδικη σύστασή της.

Η αγωνιστική παράταξη της «Εργοστασιακής Επιτροπής» καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν ουσιαστικό περιεχόμενο στις κινητοποιήσεις, διεκδικώντας ναυπηγείο υπό δημόσιο έλεγχο.

Κινητοποίηση στη Νάουσα

Την απόφασή τους να μην αποδεχτούν αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, συρρίκνωση των θέσεων εργασίας, και απολύσεις, επιβεβαίωσαν οι εργαζόμενοι του ομίλου «Κλωνατέξ» μέσα από τη συγκέντρωση που πραγματοποίησαν το απόγευμα του Σαββάτου στη Νάουσα. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε αγωνιστική επαγρύπνηση και ετοιμότητα, προκειμένου να αποκρούσουν τα σχέδια του ομίλου να περιορίσει την κλωστοϋφαντουργική δραστηριότητα στα εργοστάσιά του σε Νάουσα, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη.

Μετά την κινητοποίηση του Σαββάτου, τις επόμενες ημέρες, αναμένεται να καθοριστούν νέες πρωτοβουλίες και δράσεις των εργαζομένων, στην κατεύθυνση κλιμάκωσης του αγώνα, αν ο όμιλος «Κλωνατέξ» του Λαναρά επιχειρήσει να υλοποιήσει τα σχέδιά του που θα έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια εκατοντάδων θέσεων εργασίας.

Πετσοκόβουν δικαιώματα των αναπήρων

Απαράδεκτη αδικία και καταπάτηση σημαντικών κατακτήσεων σε βάρος των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑμεΑ) χαρακτηρίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία (ΠΟΣΓΚΑμεΑ) τη διάταξη υπ' αρ. 2/190/0094 του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου.

«Η διάταξη αυτή που περιορίζει τις παροχές στα άτομα με ειδικές ανάγκες, μέχρι την ηλικία των 18 ετών, είναι απαράδεκτη και αναχρονιστική, όταν σε όλα τα υπόλοιπα Ταμεία έχει πάψει να ισχύει εδώ και αρκετά χρόνια», επισημαίνει η ΠΟΣΓΚΑμεΑ. Ενώ σχετικά με την παράγραφο που αναφέρεται μόνο σε άτομα με βαριά νοητική ή σωματική αναπηρία που φοιτούν σε Κέντρα, επισημαίνει ότι «δεν είναι σύμφωνη με αυτά που ισχύουν στα υπόλοιπα Ταμεία».

«Μέχρι σήμερα, τόσο εκ μέρους του υπουργείου Υγείας, όσο και εκ μέρους του ΟΠΑΔ, οι απαντήσεις που μας δίνονται είναι αόριστες και δε δίνουν λύση στο πρόβλημα. Ο χώρος των ΑμεΑ και ιδιαίτερα των Ασφαλισμένων του Δημοσίου και των οικογενειών τους έχει περιέλθει σε πολύ δύσκολη θέση, διότι λόγω των οικονομικών προβλημάτων που προέκυψαν από αυτή την απόφαση, τα άτομα αυτά δεν μπορούν να κάνουν φυσικοθεραπεία, λογοθεραπεία κλπ., με αποτέλεσμα να αισθάνονται πολίτες β' κατηγορίας», υπογραμμίζει η Ομοσπονδία και ζητάει την τροποποίηση της συγκεκριμένης διάταξης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ