ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Σεπτέμβρη 2023
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΣΙΑ - ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ASEAN
Επαφές εν μέσω εντεινόμενων παρεμβάσεων όλων των ιμπεριαλιστικών κέντρων

Από τις εργασίες της Συνόδου
Από τις εργασίες της Συνόδου
Ξεκίνησε χτες η 43η Σύνοδος Κορυφής της ASEAN (Ενωση Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας), στην Τζακάρτα της Ινδονησίας, όπου επίσης έχουν προγραμματιστεί και άλλες διακρατικές συναντήσεις (όπως η «Σύνοδος κρατών της Ανατολικής Ασίας», όπου συμμετέχουν επίσης ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία κ.ά.)

Με φόντο την αυξανόμενη βαρύτητα της Νοτιοανατολικής Ασίας και την προσπάθεια όλων των ιμπεριαλιστικών κέντρων να ενισχύσουν τις θέσεις τους σε αυτήν, ο Ινδονήσιος Πρόεδρος, Τζ. Γουιντόντο, είπε ότι «συμφωνήσαμε να μην αποτελέσουμε εκπροσώπους καμίας δύναμης. Να μη μετατρέψουμε το πλοίο μας σε ένα πεδίο αντιπαλότητας που θα είναι καταστροφική». Ο δε πρωθυπουργός της Μαλαισίας, Ανουάρ Ιμπραήμ, υποστήριξε ότι η Ενωση πρέπει να προφυλαχθεί από «διχαστικές» ενέργειες μεγάλων δυνάμεων.

Στις εργασίες συμμετέχουν τα 9 από τα 10 μέλη της Ενωσης, πλην της Μιανμάρ, της οποίας την πραξικοπηματική κυβέρνηση οι υπόλοιπες χώρες αποφάσισαν να «αποκλείσουν» από τη εναλλασσόμενη προεδρία της ASEAN που επρόκειτο να αναλάβει το 2026. Τη θέση της θα αναλάβουν οι Φιλιππίνες, με τον Πρόεδρο της χώρας, Φ. Μάρκος, να ανακοινώνει ότι «θα οχυρώσουμε τα θεμέλια της κοινότητάς μας και θα ηγηθούμε της ASEAN, η οποία αρχίζει ένα νέο κεφάλαιο».

Οι ΗΠΑ «δεν θα αποφύγουν τις ευθύνες τους στον Ειρηνικό»

Στο περιθώριο της Συνόδου θα γίνουν συναντήσεις με τους ηγέτες άλλων χωρών, ενώ στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκονται όλα τα κρίσιμα μέτωπα της ευρύτερης περιφέρειας, όπως η Κορεατική Χερσόνησος.

Ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ - γέολ, που βρίσκεται στην Τζακάρτα, κάλεσε τα μέλη της ASEAN να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τη Σεούλ για να αντιμετωπίσουν τις εκτοξεύσεις πυραύλων της Πιονγιάνγκ, αναφέροντας ότι αποτελούν «μια άμεση και υπαρξιακή απειλή».

Στην Τζακάρτα έφτασε και η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, η οποία - όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, Τζον Κίρμπι - «δεν θα διστάσει να θίξει τις ευθύνες που έχουμε ως δύναμη στον Ειρηνικό (...) Οι 5 από τις 7 συμμαχίες με συνθήκη που έχουμε δημιουργήσει (οι ΗΠΑ), βρίσκονται στον Ινδο-Ειρηνικό, άρα η αντιπρόεδρος θα ξεκαθαρίσει ότι οι ΗΠΑ εκλαμβάνουν σοβαρά αυτές τις ευθύνες».

  • Στο μεταξύ, η στρατιωτική κυβέρνηση της Μιανμάρ θα οργανώσει «πιθανώς» εκλογές το 2025, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματούχοι του Κόμματος της Ενωσης, της Αλληλεγγύης και της Ανάπτυξης (USDP - που συνεργάζεται με τη χούντα). Η «εκλογική επιτροπή» της χώρας ανακοίνωσε πως 36 πολιτικά κόμματα έλαβαν άδεια να μετάσχουν σε μελλοντικές εκλογές, ενώ ο επικεφαλής της χούντας, Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, ζήτησε να ολοκληρωθούν οι «απαραίτητες προετοιμασίες» για την εθνική απογραφή που προβλέπεται να γίνει το 2024.
ΗΠΑ
Εγκριση πώλησης τεθωρακισμένων στη Βουλγαρία

Με στόχο «την αποτροπή περιφερειακών απειλών»

Την περαιτέρω ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας ΗΠΑ - Βουλγαρίας επιβεβαιώνει το νέο πακέτο που ενέκρινε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, για πώληση 183 τεθωρακισμένων οχημάτων στη Βουλγαρία.

Με φόντο τον «αναβαθμισμένο» ρόλο που διεκδικεί η Σόφια στην αντιπαράθεση του ευρωατλαντικού μπλοκ με τη Ρωσία, η σχετική ανακοίνωση επισημαίνει ότι στόχος της πώλησης είναι η Βουλγαρία «να αξιοποιήσει τις αυξημένες δυνατότητές της για να ενισχύσει την άμυνά της και ως δύναμη αποτροπής περιφερειακών απειλών».

Η πώληση, αξίας 1,5 δισ. δολαρίων, αφορά οχήματα τύπου «Stryker», εκ των οποίων περίπου τα μισά προορίζονται για μεταφορά προσωπικού.

Η ίδια ανακοίνωση αναφέρει ότι η πώληση «θα βελτιώσει την ταχεία ανάπτυξη πεζικού της Βουλγαρίας και τις δυνατότητές της». Για την υλοποίηση της συμφωνίας χρειάζεται και η έγκριση της αμερικανικής Γερουσίας.

Να σημειωθεί ότι μιλώντας σε εκδήλωση του «Atlantic Council» το καλοκαίρι, ο Αμερικανός πρέσβης στη Σόφια, Κένεθ Μέρτεν, ανήγγειλε ότι προετοιμάζεται η διεξαγωγή του επόμενου γύρου Διμερούς Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ - Βουλγαρίας, το φθινόπωρο, στην Ουάσιγκτον. «Θα είναι μια τέλεια ευκαιρία για την ανώτατη ηγεσία μας να αποτιμήσει τη σημαντική πρόοδο που τα δύο μας έθνη έχουν κάνει δουλεύοντας δίπλα - δίπλα σε μυριάδες θέματα διμερούς, περιφερειακής και παγκόσμιας σημασίας: Από τη συνεργασία στην ασφάλεια και την ενεργειακή διαφοροποίηση, μέχρι την περιφερειακή ενσωμάτωση και τη διατήρηση των παγκόσμιων δημοκρατικών κανόνων».

Εσπευσε να αναγνωρίσει «την εντυπωσιακή δουλειά που έχει κάνει η Βουλγαρία για να προσαρμοστεί στα μεγάλα σοκ στις διεθνείς αγορές Ενέργειας τα οποία προκλήθηκαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία». Υποστήριξε δε ότι «διαφοροποιώντας τις πηγές φυσικού αερίου της η Βουλγαρία δημιουργεί μια πιο ανθεκτική αγορά Ενέργειας, που ενισχύει τη συνολική ενεργειακή ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής», για να προσθέσει πως «ενθαρρυνόμαστε που η Βουλγαρία καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διαφοροποιήσει τους πόρους της πυρηνικής ενέργειας».

Ακόμα, ο Μέρτεν μνημόνευσε ειδικά τις «αμέτρητες κοινές ασκήσεις» που κάθε χρόνο διεξάγονται ανάμεσα στις δύο πλευρές, ενισχύοντας «τις αμυντικές και αποτρεπτικές δυνατότητες του ΝΑΤΟ» και «την επιχειρησιακή μας ετοιμότητα». Ξεχώρισε, τέλος, και την «κρίσιμη βοήθεια από τη Βουλγαρία, μαζί με άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ και κράτη - μέλη της ΕΕ», για τη στήριξη της Ουκρανίας στον πόλεμο με τη Ρωσία.

ΝΙΓΗΡΑΣ
Ρόλο «μεσολαβητή» επιθυμεί η Κίνα

Την «προθυμία» της Κίνας να παίξει ρόλο «μεσολαβητή» στον Νίγηρα, μετά το πραξικόπημα της 26ης Ιούλη, εξέφρασε ο Κινέζος πρέσβης στην αφρικανική χώρα, Φανγκ Τζιανγκ.

Πέρα από τα ισχυρά μονοπωλιακά συμφέροντα στον Νίγηρα, το Πεκίνο έχει προχωρήσει εδώ και χρόνια σε σημαντικές επενδύσεις στους τομείς της Ενέργειας και βασικών υποδομών.

Ο Φανγκ έκανε τη δήλωση περί μεσολάβησης «με πλήρη σεβασμό των χωρών της περιοχής», έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της στρατιωτικής κυβέρνησης του Νίγηρα, Αλί Μααμάν Λαμίν Ζεν.

Ο Ζεν είχε προηγουμένως ανακοινώσει την έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Γαλλία για την αποχώρηση των 1.500 στρατιωτών της που παραμένουν στον Νίγηρα, γεγονός που επιβεβαίωσε και αξιωματούχος του γαλλικού υπουργείου Αμυνας.

Ο πρωθυπουργός του Νίγηρα επισήμανε ακόμα ότι μίλησε με τον Γάλλο πρέσβη στη χώρα, Σιλβάν Ιτέ, που έχει χαρακτηριστεί «ανεπιθύμητο πρόσωπο» από τη στρατιωτική κυβέρνηση, παρατηρώντας πως δεν συμπεριφέρεται όπως αρμόζει σε πρέσβη, καθώς παραμένει στον Νίγηρα παρότι του ζητήθηκε να αποχωρήσει την περασμένη βδομάδα. «Αυτή η περιφρόνηση δεν είναι αποδεκτή», ανέφερε ο Ζεν.

Πρόσθεσε ότι η στρατιωτική κυβέρνηση συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με την «Οικονομική Κοινότητα Χωρών Δυτικής Αφρικής» (ECOWAS) για την πιθανότητα «άρσης το συντομότερο δυνατόν των βαριών κυρώσεων που επιβλήθηκαν» μετά την ανατροπή της νόμιμης κυβέρνησης. Την ίδια ώρα, επισήμανε ότι έχουν ληφθεί όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για την άμυνα της χώρας σε περίπτωση που η ECOWAS πραγματοποιήσει επέμβαση στον Νίγηρα.

Κινεζικές επενδύσεις δεκάδων δισ. δολαρίων

Να σημειωθεί ότι η Κίνα πραγματοποιεί τα τελευταία χρόνια σημαντικές επενδύσεις στον Νίγηρα, έχοντας αναλάβει την κατασκευή του μεγαλύτερου αγωγού πετρελαίου στην Αφρική, μήκους 2.000 χλμ. (επένδυση ύψους 6 δισ. δολαρίων) που θα συνδέει τη νοτιοδυτική πόλη Γκάγια, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το Μπενίν, με τις πετρελαιοπηγές της ανατολικής περιοχής Αγκαντίμ και το λιμάνι Σεμέ του Μπενίν.

Επίσης, η Κίνα έχει φτιάξει μεγάλο διυλιστήριο στη νότια πόλη Ζιντέρ και εκμεταλλεύεται αρκετά πετρελαϊκά κοιτάσματα (από το 2011).

Η Κίνα έχει επίσης προχωρήσει στην κατασκευή υδροηλεκτρικού φράγματος στον ποταμό Νίγηρα (επένδυση αξίας 1,1 δισ. ευρώ).

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Κατατέθηκε ένας από τους πιο αντιλαϊκούς προϋπολογισμούς

Περικοπές σε όλα τα υπουργεία εκτός από το Αμυνας

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Κρ. Λίντνερ, κατέθεσε χθες το σχέδιο προϋπολογισμού του 2024, στο οποίο προβλέπονται συνολικές δαπάνες 445 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 30 δισ. ευρώ από το προηγούμενο έτος, αλλά και κατά 90 δισ. υψηλότερες από το 2019, το τελευταίο έτος πριν την πανδημία.

Η επιστροφή σε πιο σφιχτή δημοσιονομική πολιτική σηματοδοτείται με έναν από τους πιο αντιλαϊκούς προϋπολογισμούς της ισχυρότερης καπιταλιστικής οικονομίας της ΕΕ.

Το 2024 όλα τα υπουργεία, εκτός από το υπουργείο Αμυνας, θα πρέπει να προχωρήσουν σε περικοπές δαπανών, καθώς επανέρχεται το «φρένο χρέους», που είχε ανασταλεί για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης την περίοδο της πανδημίας.

«Τα χρόνια των παχιών αγελάδων έχουν περάσει», σχολιάζει χαρακτηριστικά η γερμανική δημόσια τηλεόραση ARD, αναφερόμενη στο πνεύμα του νέου προϋπολογισμού.

Μεγάλη «εξοικονόμηση» εκτιμάται ότι θα προκύψει από τη μείωση των επιδοτήσεων για τη συνταξιοδιοτική ασφάλιση και την ασφάλιση περίθαλψης, καθώς και από τη διακοπή παροχής επιδόματος τέκνων σε οικογένειες με υψηλότερο εισόδημα.

Ο κλάδος της Εστίασης αντιδρά ήδη στην επαναφορά του παλαιότερου ΦΠΑ, ενώ οι βιομήχανοι ζητούν ακόμα μεγαλύτερη κρατική στήριξη ή φοροελαφρύνσεις λόγω του αυξημένου κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας.

Στο πλαίσιο των ενδοαστικών αντιθέσεων, σύμφωνα με το ARD, πολλοί στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) - συμπεριλαμβανομένου του καγκελάριου Ολαφ Σολτς - και από τους Πράσινους θα ήθελαν να παραμείνει σε αναστολή το «φρένο χρέους» και να διατεθούν περισσότερα κονδύλια στις «πράσινες» επενδύσεις.

ΣΟΥΔΑΝ
«Χαραμάδα» στα παζάρια στρατού - παραστρατιωτικών

Για πρώτη φορά από την έναρξη της ένοπλης σύγκρουσης στο Σουδάν, ανάμεσα σε δυνάμεις του στρατού και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF), ο αρχηγός των τελευταίων, στρατηγός Μοχάμαντ Χαμντάν Ντάγκαλο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διαπραγμάτευσης με στόχο την ενσωμάτωση των RSF στις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας.

Παράλληλα χαρακτήρισε «ψεύτη», «προδότη» και «εγκληματία» τον επικεφαλής του αντίπαλου στρατοπέδου, στρατηγό Αλ Μπουρχάν.

Οι όροι για την ενσωμάτωση των RSF στον στρατό ήταν ένα από τα βασικά πεδία «τριβής» μεταξύ Μπουρχάν και Ντάγκαλο, μέσα στους κόλπους της πραξικοπηματικής κυβέρνησης.

Προχτές ο Αλ Μπουρχάν μετέβη στην Τζούμπα του Νότιου Σουδάν και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Σάλβα Κιίρ Μαγιαρντίτ. Λίγες μέρες πριν, είχε συναντήσει τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Α. Φ. Σίσι, στο Κάιρο.

Χτες, στο μεταξύ, ξανάρχισαν οι πτήσεις της αεροπορικής εταιρείας «Egypt Air» στην παράκτια πόλη Πορτ Σουδάν. Είναι οι πρώτες διεθνείς πτήσεις σε σουδανικό έδαφος μετά την έναρξη της ένοπλης σύγκρουσης, στα μέσα του Απρίλη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ