ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Γενάρη 2013
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Συνάντηση στη Γενεύη σε «θολό τοπίο»

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

«Υπέρ όσων συνωμοτούν κατά της Συρίας» τάσσεται ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου υποστήριξε, χτες, το συριακό υπουργείο Εξωτερικών κατηγορώντας τον για μονομερή υιοθέτηση των θέσεων των αντικαθεστωτικών. «Επεσε η μάσκα της δήθεν ουδετερότητας», γράφει από την πλευρά της η φιλοκαθεστωτική εφημερίδα «Αλ Ουατάν». Αφορμή για τα καταγγελτικά αυτά σχόλια στάθηκε συνέντευξη του Λακχντάρ Μπραχίμι στο BBC, στην οποία υποστήριξε ότι «40 χρόνια διακυβέρνησης από την οικογένεια Ασαντ είναι αρκετά» και άφησε να εννοηθεί ότι ο Ασαντ δεν συμπεριλαμβάνεται στο πλαίσιο της μεταβατικής κυβέρνησης, ούτε στην επόμενη μέρα της Συρίας. Παρά τα σχόλια αυτά, πάντως, το συριακό υπουργείο Εξωτερικών συμπλήρωσε ότι «είναι πρόθυμο να συνεργαστεί σε δίκαια σχέδια αποκλιμάκωσης».

Η διπλωματική αυτή «αντιπαράθεση» ήρθε μόλις λίγες ώρες πριν από την προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση του Μπραχίμι με τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών, Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, και τον Αμερικανό ομόλογό του, Ουίλιαμ Μπερνς, στη Γενεύη, όπου πρόκειται να συζητηθεί το συμπεφωνημένο γενικό πλαίσιο πολιτικής επίλυσης της κατάστασης στη Συρία, στο οποίο είχαν καταλήξει τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 30 Ιούνη. Βέβαια, το πλαίσιο εκείνο περιείχε πολλά «θολά σημεία», τα οποία η κάθε ιμπεριαλιστική δύναμη ερμήνευσε κατά τα συμφέροντά της, με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να υπάρξει συναίνεση. Δίνοντας, πάντως, ένα πρώτο στίγμα ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Αλεξάντερ Λουκάσεβιτς, υποστήριξε ότι «μόνο οι Σύροι θα αποφασίσουν για την επόμενη μέρα στη χώρα τους» και ότι «δεν μπορεί να είναι προϋπόθεση η εκδίωξη Ασαντ για την όποια πολιτική λύση».

Στο μεταξύ, το κύμα ψύχους και κακοκαιρίας που σαρώνει τη χώρα οδήγησε σε ελαφρά μείωση των συγκρούσεων κυρίως στην κεντρική Συρία και στα προάστια της Δαμασκού, όπου οι μάχες περιορίστηκαν στην ανατολική Γκχούτα και στη Μαλίχα. Στρατιωτικές πηγές, που επικαλούνταν αραβικά ΜΜΕ, εκτιμούσαν ότι στην περίμετρο της Δαμασκού έχουν στρατοπεδεύσει περίπου 4.500 ένοπλοι αντικαθεστωτικοί.

Αντίθετα, σφοδρότατες είναι οι συγκρούσεις στην περίμετρο και εντός της στρατιωτικής βάσης Ταφτανάζ στα βορειοδυτικά της χώρας, τμήμα της οποίας κατέλαβαν την Τετάρτη ένοπλοι αντικαθεστωτικοί, πολλοί εκ των οποίων ισλαμιστές μισθοφόροι. Σύμφωνα με πληροφορίες, το τμήμα που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί βομβαρδίστηκε χτες από αέρος. Το ΝΑΤΟ, από την άλλη, ενημέρωνε ότι με βάση τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει έχουν εκτοξευτεί, στο πλαίσιο των μαχών που σημειώνονται, περισσότεροι από 15 βαλλιστικοί πύραυλοι από την πλευρά του κυβερνητικού στρατού.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Θετική ατμόσφαιρα» μεταξύ Αμπάς - Μασχάαλ

ΚΑΪΡΟ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Σε «θετική ατμόσφαιρα» κύλησε η πρώτη πολύωρη συνάντηση ανάμεσα στον επικεφαλής της «Φατάχ» και Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, και τον πολιτικό ηγέτη της «Χαμάς», Κχάλεντ Μασχάαλ, που πραγματοποιήθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης στο Κάιρο. Στην πρώτη αυτή συνάντηση δε συμμετείχε τελικά ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Μούρσι. Αιγυπτιακές πηγές διέρρεαν ότι οι δύο πλευρές, επί της αρχής, συμφώνησαν να θέσουν σε εφαρμογή τη συμφωνία συμφιλίωσης, στην οποία είχαν καταλήξει, στα μέσα του 2011, η οποία, όμως, δεν προχώρησε, μια συμφωνία που προέβλεπε κυβέρνηση εθνικής ενότητας, η οποία θα επέβλεπε την πραγματοποίηση βουλευτικών και προεδρικών εκλογών καθώς και στην αναμόρφωση της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

Σχολιάζοντας τη συνάντηση Αμπάς - Μασχάαλ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου δήλωσε ότι ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος εφόσον επέλεξε να διαβουλευτεί «με τον επικεφαλής μιας τρομοκρατικής οργάνωσης είναι προφανές ότι απορρίπτει την προοπτική επίτευξης συμφωνίας ειρήνης με το Ισραήλ». Των δηλώσεων Νετανιάχου είχε προηγηθεί μια νέα παρέμβαση του Ισραηλινού Προέδρου Σιμόν Πέρες, ο οποίος εκτιμούσε ότι αν η ισραηλινή κυβέρνηση δεν πάρει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της ειρήνης, τότε είναι πολύ πιθανό το ξέσπασμα μιας νέας παλαιστινιακής εξέγερσης, και σε αυτήν την περίπτωση η πλειοψηφία της διεθνούς κοινής γνώμης θα είναι στο πλευρό των Παλαιστινίων.

Ισραηλινό εκβιασμό καταγγέλλει ο Αμπάς για τους πρόσφυγες από Συρία

Η Παλαιστινιακή Αρχή δεν είχε πρόβλημα να υποδεχτεί όσους Παλαιστίνιους πρόσφυγες από τους καταυλισμούς της Συρίας, και κυρίως από τον Γιαρμούκ, θα ήθελαν να μετεγκατασταθούν στη Δυτική Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας προκειμένου να ξεφύγουν από το αιματοκύλισμα στη Συρία. Αυτό δεν έγινε, κατήγγειλε ο Αμπάς μιλώντας με δημοσιογράφους στην Αίγυπτο, επειδή η ισραηλινή κυβέρνηση διεμήνυσε, διά του ΓΓ του ΟΗΕ, ότι αποδέχεται να γίνει η μετακίνηση αυτή υπό την προϋπόθεση ότι οι πρόσφυγες θα υπέγραφαν χαρτί με το οποίο αποποιούνται του δικαιώματος της επιστροφής που έχουν καθώς είναι απόγονοι Παλαιστινίων που εκδιώχθηκαν από τις εστίες τους κατά την ίδρυση του Ισραήλ το 1948. Ο Αμπάς συμπλήρωσε ότι, σε συνεννόηση με εκπροσώπους των προσφύγων, αποφασίστηκε να μην απεμποληθεί το θεμελιώδες αυτό δικαίωμά τους.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Τουλάχιστον 10 άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν αυτοκίνητο εξερράγη κοντά σε στάση λεωφορείου σε κεντρικό δρόμο της ισραηλινής πρωτεύουσας χτες νωρίς το μεσημέρι. Η ισραηλινή αστυνομία εκτιμά ότι πρόκειται για ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος.

ΤΡΙΠΟΛΗ.- Συνάντηση θα έχουν το Σάββατο στην όαση Γκαντάμις της Λιβύης, οι πρωθυπουργοί της Λιβύης, της Τυνησίας και της Αλγερίας με αποκλειστικό αντικείμενο συζήτησης τη λήψη μέτρων ασφαλείας στα από κοινού τους σύνορα. Μια πρώτη τέτοια ανταλλαγή απόψεων έγινε ανάμεσα στους πρωθυπουργός Λιβύης και Τυνησίας, τη Δευτέρα, κατά την επίσκεψη του δεύτερου στη λιβυκή πρωτεύουσα.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Τρεις νεκροί και 14 τραυματίες είναι ο απολογισμός της έκρηξης παγιδευμένου αυτοκινήτου στην αφετηρία λεωφορείων της συνοικίας Χουρίγια, της ιρακινής πρωτεύουσας. Οι πρώτες εντυπώσεις είναι ότι στόχος ήταν πολίτες.

ΛΙΜΠΡΕΒΙΛ.-- Σε προσωρινή εκεχειρία συμφώνησαν αργά χτες το απόγευμα στην πρωτεύουσα της Γκαμπόν, Λιμπρεβίλ, εκπρόσωποι της κυβέρνησης του προέδρου της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας Φρανσουά Μποζιζέ και της ένοπλης αντικυβερνητικής οργάνωσης «ΣΕΛΕΚΑ» παρουσία αξιωματούχων από την Κεντροαφρικανική Οικονομική Κοινότητα (ECCAS). Οι ένοπλοι της «ΣΕΛΕΚΑ» έχουν καταλάβει από τις 10 Δεκέμβρη τουλάχιστον 12 πόλεις και απειλούσαν να φθάσουν μέχρι την πρωτεύουσα, Μπανγκί, για να ανατρέψουν την κυβέρνηση Μποζιζέ θεωρώντας την υπεύθυνη για αθέτηση της ειρηνευτικής συμφωνίας του 2007.

ΓΕΝΕΥΗ.-- Δεκαεφτά άνθρωποι τραυματίστηκαν χτες το πρωί όταν δύο αμαξοστοιχίες συγκρούστηκαν στο Νόιχαουζεν της Ελβετίας. Από τους τραυματίες 9 μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η μία αμαξοστοιχία εκτροχιάστηκε με αποτέλεσμα να συγκρουστεί με τη δεύτερη.

ΣΕΡΒΙΑ
Πρόταση «Βαλκανικού Συμβουλίου»

BEΛΙΓΡΑΔΙ.--

Πρόταση συγκρότησης ενός είδους «Βαλκανικού Συμβουλίου» που εντούτοις δε θα συνιστά μία νέα Γιουγκοσλαβία απηύθυνε χτες προς πάσα ενδιαφερόμενη(;) κατεύθυνση ο Σέρβος πρωθυπουργός Ιβιτσα Ντάσιτς σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο «Αλ Τζαζίρα».

«Οι βαλκανικές χώρες δε χρειάζεται να αγαπιούνται, αλλά μπορούν να συνεργαστούν, γιατί αυτό θα ήταν το δικό τους αμοιβαίο, καλύτερο συμφέρον», είπε χαρακτηριστικά ο Ντάσιτς, προσθέτοντας σε ένα άλλο σημείο ότι «η Βοσνία - Ερζεγοβίνη είναι πιο κοντά σε μας από ό,τι η Λιθουανία, ενώ ένας Λιθουανός έχει περισσότερα δικαιώματα σαν έρθει στη Σερβία από κάποιον Κροάτη».

Σχολιάζοντας τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, ο Ντάσιτς υποστήριξε ότι δεν είναι στόχος της Σερβίας να έχει τους δικούς της θεσμούς στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά να υπάρχουν εκεί θεσμοί που θα είναι αποδεκτοί και από τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου και από τις αρχές της Πρίστινας. «Πιστεύουμε ότι μία αποδεκτή λύση για μας είναι να δοθεί αυτονομία στο σερβικό λαό του Κοσσυφοπεδίου», κατέληξε, χαρακτηρίζοντας τη συγκεκριμένη πρόταση «δίκαιη».

Οι δηλώσεις Ντάσιτς έγιναν χτες παράλληλα με τη συνέχιση των συνομιλιών στις Βρυξέλλες ανάμεσα σε ομάδες εμπειρογνωμόνων από τη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο.

ΚΥΠΡΟΣ - ΛΙΒΑΝΟΣ
Προς συμφωνία για την ενέργεια

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Επίσημη επίσκεψη στο Λίβανο πραγματοποίησε χτες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών, με βασικό το θέμα της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων. Ο Δ. Χριστόφιας τόνισε την επιθυμία της Λευκωσίας να επικυρωθεί το συντομότερο η συμφωνία της με το Λίβανο και να αρχίσουν συνομιλίες πάνω σε πρακτική βάση για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων εντός των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών και στα σημεία που συνενώνονται.

Ο Πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Σουλεϊμάν αναφέρθηκε στη συμφωνία των δύο χωρών να προχωρήσουν στις απαιτούμενες ενέργειες για εξόρυξη του υποθαλάσσιου πλούτου», προσθέτοντας ότι υπήρξε συμφωνία για συντονισμό στους τομείς του τουρισμού, της έρευνας, της γεωργίας, της ηλιακής ενέργειας και για θέματα της ΕΕ, της προστασίας των επενδύσεων και της Υγείας.

Ο Κύπριος Πρόεδρος ερωτηθείς για τη θέση της Λευκωσίας όσον αφορά την κατοχή μέρους του εδάφους του Λιβάνου από το Ισραήλ, επανέλαβε τη θέση του υπέρ της απελευθέρωσης όλων των αραβικών εδαφών και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού «για τη στάση αρχών την οποία τηρεί ο Λίβανος στο Κυπριακό».

Επίσης, υπογράφηκαν από τους δύο προέδρους συμφωνίες για αμυντική και στρατιωτική συνεργασία, για την αμοιβαία Προστασία Διαβαθμισμένων Πληροφοριών και για θέματα βιομηχανίας.

Στις συνομιλίες έγινε αναφορά και στις εξελίξεις στη Συρία και δη στο ζήτημα των προσφύγων. Μετά τη συνάντησή του με το Μ. Σουλεϊμάν, ο Δ. Χριστόφιας, ο οποίος συνοδεύεται από υπουργικό κλιμάκιο, είχε χωριστές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου και με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της χώρας.

ΜΑΛΙ
Συνεχείς μάχες

MΠΑΜΑΚΟ.--

Ανάφλεξη των συγκρούσεων ανάμεσα σε ένοπλους ισλαμιστές που έχουν καταλάβει από την περασμένη άνοιξη όλο το βόρειο Μάλι και δυνάμεις του μαλινέζικου στρατού καταγράφεται από χτες στις στρατηγικής σημασίας πόλεις Ντουέντζα, ελέγχεται από το στρατό, και Κόννα την οποία ελέγχουν οι ισλαμιστές.

Πάντως, ο περιφερειακός μεσολαβητής και υπουργός Εξωτερικών της Μπουρκίνα Φάσο, Ντζιμπρίλ Μπασόλ, προσπάθησε να εκτονώσει την ένταση καλώντας τις δύο πλευρές να σεβαστούν την εκεχειρία της 4ης Δεκέμβρη. Παράλληλα, εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ αρνήθηκε χτες ότι έχει υποβληθεί αίτημα από την Αφρικανική Ενωση (ΑΕ) για συνδρομή στην επικείμενη στρατιωτική επέμβαση που ετοιμάζεται να εξαπολύσει η ECOWAS στο Μάλι, όπως είχε προτείνει προχτές ο προεδρεύων της ΑΕ Τόμας Γιάγι Μπόνι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ