ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Μάη 1998
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Επιτροπή Αγώνα και Υπεράσπισης της Πρόνοιας

Συλλαλητήριο με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου για την πρόνοια οργανώνει στις 4 Ιούλη η Επιτροπή Αγώνα, η οποία συγκροτήθηκε από δεκάδες φορείς

Τη "γύμνια" της κυβέρνησης, που αποκαλύπτουν οι επιλογές της στον ευαίσθητο χώρο της πρόνοιας, με το νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή προς ψήφιση, ανέδειξαν χτες εκπρόσωποι κοινωνικών και συνδικαλιστικών φορέων. Η Επιτροπή Αγώνα που συγκροτήθηκε αποτελείται από δεκάδες φορείς και συνδικαλιστές, εργαζόμενους και χρήστες υπηρεσιών πρόνοιας και έδωσε χτες την πρώτη συνέντευξη Τύπου. Η ενημέρωση εκπροσώπων των ΜΜΕ είναι το έναυσμα της πάλης τους ενάντια στις επιλογές της κυβέρνησης, που οδηγούν σε συρρίκνωση και ιδιωτικοποίηση το δημόσιο τομέα της πρόνοιας. Η Επιτροπή Αγώνα οργανώνει συλλαλητήριο την Πέμπτη 4 Ιούλη και ώρα 7 μμ, στην πλατεία Κάνιγγος, με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου για την πρόνοια.

Την ενημέρωση ξεκίνησε ο Χ. Χουρδάκης, μέλος του ΔΣ της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΣΑΕΑ),ο οποίος κατήγγειλε τα προεδρεία συνομοσπονδιών (ΓΣΕΕ, ΕΣΑΕΑ κλπ.), που μέχρι σήμερα δεν έχουν πάρει τέτοιου είδους πρωτοβουλίες. Τόνισε ότι το νομοσχέδιο αποδιαρθρώνει το δημόσιο τομέα πρόνοιας, συρρικνώνει τις κοινωνικές δαπάνες και προέβλεψε ότι τα προβλήματα θα οξυνθούν. "Απ' τους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου είναι η φιλανθρωπία και ο εθελοντισμός, και μόνο γι' αυτό έπρεπε να καταγγελθεί", σημείωσε ο Χ. Χουρδάκης. Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή Αγώνα δεν είναι εναντίον της κοινωνικής προσφοράς, αρκεί να μη γίνεται "κρατικοδίκαιη" - όπως είπε χαρακτηριστικά. "Δεν μπορεί να βασιστεί η πολιτική πρόνοιας στον εθελοντισμό. Ο ρόλος του πρέπει να είναι επικουρικός", σημείωσε.

Σύμφωνα με τον Χ. Χουρδάκη, η πρόνοια πρέπει να διασφαλίζει γενικά την ποιότητα ζωής και κυρίως των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα ή εκείνων που δεν μπορούν να υπερασπίσουν τον εαυτό τους (παιδιά, ηλικιωμένοι, άνθρωποι με ψυχοσωματικές αναπηρίες, με νοητική υστέρηση και άλλες κατηγορίες).

Η φλόγα της ψυχήςδεν πληρώνεται

Ο Γ. Καστρινάκης, αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Νεφροπαθών,τόνισε ότι ο λαός "βομβαρδίζεται" τα τελευταία χρόνια με δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για τη σύγκλιση με την Ευρωπαϊκή Ενωση και κάλεσε την κυβέρνηση να εξετάσει τη σύγκλιση και στον κοινωνικό τομέα. "Δεν μπορεί να ζητάει θυσίες χωρίς παροχές", είπε. Αναφερόμενος στον εθελοντισμό, πρόσθεσε ότι "δεν επιτρέπεται να αντικατασταθεί η φλόγα που υπάρχει στην ψυχή κάθε εθελοντή από οικονομικά κίνητρα". Κάλεσε την ηγεσία του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας, πριν προχωρήσει στην ψήφιση του νομοσχεδίου, να καλέσει σε συζήτηση επί της ουσίας όλους του εμπλεκόμενους φορείς, και κατέληξε: "Δεν επιτρέπεται να παίρνουν αποφάσεις για μας, χωρίς εμάς".

Ο Ν. Καραντάκος, μέλος του ΔΣ του Πανελληνίου Συνδέσμου Νεφροπαθών,αναφέρθηκε επιγραμματικά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νεφροπαθείς. Αναφέρθηκε στο κέντρο αιμοκάθαρσης για παιδιά που δεν υπάρχει στη Θεσσαλονίκη, παρά μόνο στο Νοσοκομείο Παίδων "Αγλαϊα Κυριακού", στις παιδομεταμοσχεύσεις, για τις οποίες δεν έχει γίνει λόγος, καθώς και στην έλλειψη μονάδας απόρων νεφροπαθών. Σήμερα, οι άποροι νεφροπαθείς πρέπει να τηλεφωνούν καθημερινά στα εφημερεύοντα νοσοκομεία, που τους δέχονται μόνο αν υπάρχει κενό μηχάνημα.

Ο Β. Τουμπέλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ),αναφέρθηκε στην Τρίτη Ηλικία, που "αγνοεί" το νομοσχέδιο για την πρόνοια. Πολλοί ηλικιωμένοι είναι εγκαταλειμμένοι στο σπίτι ή στους οίκους ευγηρίας. Η εφαρμογή μόνο πιλοτικών προγραμμάτων, όπως είναι το "Βοήθεια στο σπίτι", εκτίμησε ότι δε θα καλύψουν τις ανάγκες. Τόνισε ότι η Τρίτη Ηλικία έχει αφεθεί στα χέρια των ιδιωτών, καθώς μόνο δύο κρατικά γηροκομεία υπάρχουν σε όλη τη χώρα. Στο σημείο αυτό παρενέβη ο Χ. Χουρδάκης, επισημαίνοντας ότι, αν η ελληνική οικογένεια δεν τηρούσε τις παραδόσεις, το πρόβλημα θα είχε πάρει εκρηκτικές διαστάσεις.

"Δώρο"στη Μέρατης Οικογένειας

Η Κ. Μουρτζοπούλου, παιδίατρος, μέλος του ΔΣ του ΠΙΚΠΑ και εκπρόσωπος των εργαζομένων,είπε ότι οι επιλογές της κυβέρνησης φαίνονται και από την απόφασή της να καταργήσει τις κατασκηνώσεις του ΠΙΚΠΑ, ως "δώρο" για την Μέρα της Οικογένειας. "Οταν μια πολιτεία είναι ανίκανη να προστατεύσει αυτούς που έχουν ανάγκη, δε θα μπορεί να φυλάξει ούτε εκείνους που βρίσκονται σε λίγο καλύτερη θέση", σημείωσε.

Ο Δ. Κίτσιος, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Εθνικού Οργανισμού Πρόνοιας (ΕΟΠ),κατήγγειλε την πρόθεση του υπουργείου Υγείας να μεταβιβάσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση την Οικοτεχνία του ΕΟΠ, που απασχολεί περισσότερες από 3.000 γυναίκες στην επαρχία.

Η Μ. Γιαταγάνα, μέλος του ΔΣ του Ιδρύματος Βρεφονηπιακών Σταθμών Αττικής (ΙΒΣΑ),αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της προσχολικής αγωγής και στα προβλήματα, εξαιτίας της έλλειψης κονδυλίων, που θα προκύψουν από τη μεταβίβαση των σταθμών στους δήμους. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στους Κρατικούς Παιδικούς Σταθμούς, Αντ. Λαζαράκης,επισήμανε ότι το νομοσχέδιο επιβάλλει στους δήμους να ασκήσουν φορομπηχτική πολιτική. Επίσης, με τη δημιουργία Ανώνυμης Εταιρίας, επιχειρείται το ξεπούλημα της περιουσίας των υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας.

Ο Μ. Καμακάρης, μέλος του ΔΣ του Πανελληνίου Συνδέσμου Παραπληγικών,πρόσθεσε ότι στο νομοσχέδιο δε γίνεται αναφορά στους 500.000 παραπληγικούς - τετραπληγικούς και στα 200.000 παιδιά με νοητική υστέρηση. Αναφερόμενος στον τομέα της αποκατάστασης, είπε ότι οδηγείται στα χέρια των ιδιωτών και επισήμανε ότι "πρόθεση της κυβέρνησης είναι να παρέχεται πρόνοια στους πιο εξαθλιωμένους".

Ελενα ΦΥΝΤΑΝΙΔΟΥ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
Στο στόχαστρο πολλαπλών επιθέσεων

Στα λόγια η ελληνική κυβέρνηση εξυμνεί την οικογένεια, ενώ στην πράξη την υπονομεύει

Παγκόσμια Μέρα αφιερωμένη απ' τον ΟΗΕ στην Οικογένεια η σημερινή. Για το 1998 το θέμα που επιλέχτηκε είναι: "Οικογένειες: Εκπαιδευτές και χορηγοί των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων".

Στα λόγια η οικογένεια βρίσκεται στις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Δεν έχει σβήσει ακόμα ο απόηχος των δηλώσεων του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη στις 2.10.1997, όταν επισκέφτηκε το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας: "Εχουμε, είπε ο πρωθυπουργός, δράσεις για ομάδες πληθυσμού οι οποίες είναι σημαντικές και πρέπει να βοηθήσουμε. Πρώτη είναι η νέα οικογένεια και το παιδί. Εδώ θέλουμε να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στους βρεφονηπιακούς σταθμούς".

Στην πράξη όμως η πολιτική της κυβέρνησης σημαίνει νέα εμπόδια στην ομαλή ανάπτυξη της οικογένειας.

Κάποια συμπεράσματα πριν 37 χρόνια

Εχουν περάσει ήδη 37 χρόνια από τότε που η "Ουνέσκο" και το Διεθνές Γραφείο Αγωγής οργάνωσαν εκπαιδευτικό συνέδριο, το οποίο - μεταξύ άλλων - κατέληξε στα ακόλουθα συμπεράσματα:

  • Είναι ανάγκη να εξασφαλιστεί στο παιδί απ' την πιο μικρή του ηλικία μια εκπαίδευση κατάλληλη για την πνευματική, ηθική και σωματική του εξέλιξη.
  • Οσο κι αν η οικογένεια παραμένει το πιο ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη ενός παιδιού, δεν μπορεί - όσο καλές κι αν είναι οι προϋποθέσεις - να ικανοποιήσει όλες τις ανάγκες του για αγωγή και εκπαίδευση.
  • Η φοίτηση ενός παιδιού στα προσχολικά κέντρα αγωγής προπαρασκευάζει τη φυσική μετάβασή του από την οικογενειακή ζωή στο σχολικό περιβάλλον, ενώ δίνει ταυτόχρονα τη δυνατότητα να διαγνωστούν έγκαιρα ενδεχόμενες πνευματικές ή σωματικές διαταραχές, που βελτιώνονται ή θεραπεύονται πιο εύκολα, όσο πιο νωρίς γίνεται η διάγνωσή τους.

Από εκείνο το συνέδριο του 1961, που έγινε στη χώρα μας, έως σήμερα όχι μόνο δεν έχει κατακτηθεί τίποτα απ' τα παραπάνω, αλλά ο όρος "προσχολική αγωγή" δεν υπάρχει ούτε καν στα χαρτιά. Αλλά ακόμα και να υπήρχε, οι Κρατικοί Παιδικοί Σταθμοί (ΚΠΣ), με τις τρομακτικές ελλείψεις που έχουν σήμερα σε εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό, ελάχιστα μπορούν ν' ανταποκριθούν ακόμα και στη φύλαξη και την ημερήσια δημιουργική απασχόληση των νηπίων. Ετσι ο θεσμός των ΚΠΣ, που εμφανίστηκε στην Ελλάδα το 1901 με στόχο να προφυλάξει τα παιδιά των εργαζομένων γυναικών από τους κινδύνους του δρόμου, σήμερα δεν κατορθώνει να καλύψει τις σύγχρονες απαιτήσεις της οικογένειας.

"Με την οικονομική στενότητα και την έλλειψη προγραμμάτων εκπαίδευσης, οι ΚΠΣ σήμερα δεν μπορούν ν' ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες της ελληνικής οικογένειας", σχολιάζει - με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Οικογένειας - ο Αντώνης Λαζαράκης, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Διαχειριστών των ΚΠΣ.

Ο Αντ. Λαζαράκης εντοπίζει την αδυναμία των ΚΠΣ να συνδράμουν και να βοηθήσουν την οικογένεια στην αγωγή και εκπαίδευση των νηπίων σε δύο λόγους: Στις τρομακτικές ελλείψεις προσωπικού και στη μεταβίβαση των ΚΠΣ στους δήμους της χώρας. Οσον αφορά τις ελλείψεις, οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: Από τις 3.000 οργανικές θέσεις των νηπιαγωγών παραμένουν ακάλυπτες οι 1.200, από τις 3.200 θέσεις βοηθητικού προσωπικού είναι κενές πάλι 1.200, ενώ από τους 1.300 διαχειριστές που θα 'πρεπε να υπάρχουν, καλυμμένες είναι μόλις οι 150 θέσεις! Αποτέλεσμα; Από τους 1.487 ΚΠΣ όλης της χώρας που υπάρχουν στα χαρτιά να... υπολειτουργούν οι 1.200 και συνολικά να "εξυπηρετούν" 60.000 νήπια.

Παράλληλα, όμως, με το Ν.2218/94 ανοίχτηκε ο δρόμος για τη μεταφορά των ΚΠΣ στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ). Ηδη μέχρι σήμερα στη φάση της μεταβίβασης στους δήμους βρίσκονται 470 ΚΠΣ της χώρας, με ολέθρια αποτελέσματα για τις οικογένειες, αλλά και τους εργαζόμενους στους παιδικούς σταθμούς.

Τα χαράτσιαστο ΙΒΣΑ

Δεν πρόλαβαν να περάσουν ούτε τέσσερις μήνες για να διαπιστωθεί πως η "ιδιαίτερη προσοχή" του Κ. Σημίτη για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, ουσιαστικά σημαίνει υποβάθμισή τους χρόνο με το χρόνο. Το παράδειγμα του Ιδρύματος Βρεφονηπιακών Σταθμών Αθήνας (ΙΒΣΑ) είναι, ίσως, το πλέον χαρακτηριστικό. Οι πιστώσεις του ΙΣΒΑ, που ομολογουμένως προσφέρει σημαντικό έργο σ' αυτό που λέγεται "προσχολική αγωγή", παραμένουν καθηλωμένες στα επίπεδα του 1993 (!) και το κράτος μεταθέτει σταδιακά τις ευθύνες του στις πλάτες των γονέων. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως το Μάη του 1997 αυξήθηκαν τα τροφεία και τα μεταφορικά των παιδιών από 25% έως 185%, ανάλογα με το εισόδημα των γονέων. Ενδεικτικό είναι και το γεγονός πως ο προϋπολογισμός που εγκρίθηκε για το 1998 παραμένει στα ίδια επίπεδα και επαρκεί πλέον μόνο για την κάλυψη της μισθοδοσίας...

Στις 27/1/1998 ο ΙΒΣΑ, με επίσημο έγγραφό του, γνωστοποίησε πως τα έσοδα των τροφείων για το χρονικό διάστημα Σεπτέμβρη - Δεκέμβρη 1997 έφτασαν τα 224.777.653 δραχμές, ενώ τα έσοδα κατά το ίδιο χρονικό διάστημα του 1996 έφταναν μόλις τα 120.010.391 δραχμές. Παρατηρήθηκε, δηλαδή, μέσα σ' έναν χρόνο επιπλέον είσπραξη 104.767.172 δρχ., αύξηση που αγγίζει ποσοστιαία το 85%! Είναι ευνόητο πως αυτή τη διαφορά του 85% πλήττει τις τσέπες των γονέων, οι οποίοι καλούνται πλέον να καλύψουν την εγκατάλειψη και την αδιαφορία της κυβέρνησης. Ο ΙΒΣΑ στο έγγραφό του επισημαίνει ακόμα πως για το 1998 οι εισπράξεις κατά το χρονικό διάστημα Φλεβάρη - Δεκέμβρη (ουσιαστικά 10 μήνες, αφού ο Αύγουστος δεν πληρώνεται) θα ανέλθουν στα 450.000.000 δραχμές!

Συγκεκριμένα στον ΙΒΣΑ - που καλύπτει τις ανάγκες 3.344 παιδιών - δωρεάν συμμετέχουν μόλις 313 νήπια, εκ των οποίων τα 150 είναι τα παιδιά του προσωπικού του Ιδρύματος. Οι γονείς των υπόλοιπων παιδιών δεν έχουν ετήσιο εισόδημα πάνω από 2.000.000 δρχ. Τα 339 παιδιά που οι γονείς τους έχουν εισόδημα μεταξύ 2.000.000-3.000.000 δρχ. πληρώνουν μηνιαίως το ποσό των 13.000 δρχ., ενώ για το δεύτερο παιδί (48 στο σύνολο) οι γονείς πληρώνουν τροφεία 3.500 δρχ. Οι γονείς των 374 παιδιών που έχουν ετήσιο εισόδημα 3.000.000-4.000.000 δρχ. πληρώνουν 15.000 δρχ. το μήνα, και για το δεύτερο παιδί (70 στο σύνολο) επιπλέον 4.500 δρχ. Οι γονείς με εισόδημα 4.000.000-5.000.000 δρχ. πληρώνουν μηνιαίως 18.000 δρχ. για τα 406 πρώτα παιδιά τους και για τα 81 δεύτερα παιδιά 6.000 επιπλέον. Αυτοί που έχουν εισόδημα 5.000.000-6.000.000 δρχ. πληρώνουν 21.000 δρχ. για τα 544 πρώτα παιδιά τους και άλλες 7.500 δρχ. για τα 121 δεύτερα παιδιά. Οι γονείς με εισόδημα 6.000.000-7.000.000 δρχ. πληρώνουν 24.000 δρχ. μηνιαίως για τα 436 πρώτα παιδιά τους και 9.000 επιπλέον για τα 92 δεύτερα. Τέλος αυτοί που έχουν εισόδημα από 7.000.000 δρχ. και πάνω πληρώνουν 28.000 δρχ. για τα 430 πρώτα παιδιά τους και 11.000 δρχ. επιπλέον για τα 90 δεύτερα παιδιά. Είναι εύλογο δηλαδή πως οι γονείς είναι αυτοί που για μια ακόμα φορά θα πληρώσουν τα σπασμένα της αντιπρονοιακής πολιτικής της κυβέρνησης!

Μπέρρυ ΤΣΟΥΓΚΡΑΝΗ

ΚΚΕ
Συσπείρωση και αντεπίθεση

"Η εργατική οικογένεια χρειάζεται δουλιά πλήρους απασχόλησης, σπίτι, επέκταση των δημόσιων βρεφονηπιακών σταθμών και δωρεάν παιδεία και υγεία", τονίζει, σε χτεσινή ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου του Κόμματος

"Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα της Οικογένειας, το ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα να συστρατευθούν και να αντεπιτεθούν, ενάντια στην επίθεση που εξαπολύουν το κεφάλαιο, η ΕΕ και οι πολιτικοί της εκφραστές, κυβέρνηση και όσα κόμματα κινούνται στο δρόμο του λεγόμενου "ευρωπαϊκού προσανατολισμού". Επίθεση, που έχει να κάνει με το δικαίωμα στη δουλιά (πλήρη και μόνιμη απασχόληση), ειδικά σήμερα που φέρνουν τις εργασιακές σχέσεις στον προηγούμενο αιώνα και καταργούν το σύνολο των μέτρων κοινωνικής προστασίας, που με τους αγώνες και τη συμβολή των σοσιαλιστικών χωρών είχαν κατακτήσει οι εργαζόμενοι".

Τα παραπάνω τονίζει, σε χτεσινή ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με αφορμή τη σημερινή μέρα. "Η επίθεση αυτή, συνεχίζει η ανακοίνωση, έχει να κάνει με τη διαρκή μονόπλευρη λιτότητα, με το υψηλό κόστος ανατροφής και εκπαίδευσης των παιδιών, με την ιδιωτικοποίηση των βρεφονηπιακών σταθμών, του συστήματος υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής ασφάλισης. Τα προβλήματα σε οξύτερο βαθμό τα ζουν οι μονογονεϊκές οικογένειες και οι οικογένειες των αλλοδαπών εργατών. Η συνολική πολιτική της κυβέρνησης εξαθλιώνει όλο και μεγαλύτερα τμήματα του λαού και απ' την άλλη η κυβέρνηση απαιτεί να παραιτηθεί ο λαός από τα δικαιώματά του και για σήμερα και για πάντα. Παράλληλα όμως, προσπαθεί να προβάλει το υποτιθέμενο "κοινωνικό" της πρόσωπο με την άσκηση, δήθεν, κοινωνικής πολιτικής για μια μερίδα εξαθλιωμένων, δημιουργώντας θεσμούς εθελοντισμού και φιλανθρωπίας. Ζωντανό παράδειγμα είναι η προώθηση ανάλογου νομοσχεδίου για την κοινωνική πρόνοια. Η εργατική οικογένεια χρειάζεται δουλιά πλήρους απασχόλησης (35ωρο, 5ήμερο). Χρειάζεται οικονομική ενίσχυση μέσα από χαμηλότοκα δάνεια. Επέκταση των δημόσιων βρεφονηπιακών σταθμών, ίδρυση παιδικών κέντρων άθλησης, καθώς και κέντρων υπερηλίκων. Ενίσχυση του δημόσιου τομέα υγείας και πρόνοιας, με γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Δημόσια δωρεάν παιδεία και, το βασικότερο, μέτρα κατά της ανεργίας".

Και η ανακοίνωση καταλήγει: "Η μόνη ρεαλιστική απάντηση είναι η συσπείρωση της εργατικής τάξης και όλων των λαϊκών στρωμάτων σε ένα μέτωπο πάλης, που θα οργανώνει, θα διεκδικεί, θα προετοιμάζει τις δυνάμεις του για την αντεπίθεσή του, για ριζικές πολιτικές αλλαγές".

Απ' τον εθελοντισμό στην κατάργηση

Σημαντική ήταν η τοποθέτηση, για τη θεσμοθέτηση του εθελοντισμού, του Χ. Χίου,εκ μέρους των κινητικά αναπήρων.

Ο Χ. Χίος μετέφερε τις εμπειρίες του από τα χρόνια που έζησε και εργάστηκε στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, εργαζόταν σε Ιδρυμα για παιδιά με νοητική υστέρηση. "Στις ΗΠΑ, δέκα χρόνια μετά τη θεσμοθέτηση του εθελοντισμού, άρχισαν να κλείνουν τα Ιδρύματα και οι ανάπηροι βρέθηκαν στο δρόμο", είπε και πρόσθεσε: "Ο εθελοντισμός είναι δεκανίκι για να λειτουργήσει το κράτος σαν επιχείρηση".

Ασχημα ευρω-μαντάτα

Τη διοργάνωση ενός "Ευρωπαϊκού φόρουμ για την οικογένεια" στις 20-22 του Μάη 1998 στην Αθήνα ανακοίνωσε χτες σε συνέντευξη Τύπου το Ιδρυμα για το "Παιδί και την Οικογένεια", που έχει πρόεδρο την Μ. Βαρδινογιάννη. Η συνέντευξη Τύπου δόθηκε στο Μέγαρο Μουσικής και το θέμα του συνεδρίου είναι: "Οικογένεια, Ευρώπη, 21ος αιώνας, όραμα και θεσμοί".

Ο κατάλογος με αυτούς που θα συμμετάσχουν είναι μακρύς και σύμφωνα με τα λεχθέντα στη συνέντευξη τα συμπεράσματα του συνεδρίου θα χρησιμεύσουν "για να μπουν οι βάσεις για τη χάραξη μιας κοινής πολιτικής για την οικογένεια". Πάντως η κοινή ευρω-πολιτική έχει οδυνηρές συνέπειες στην οικογένεια. Το επισήμανε και ο παρευρισκόμενος εκπρόσωπος της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα Μ. Σχοινάς. Η Συνθήκη του Αμστερνταμ, όπως είπε, προκαλεί μια ραγδαία ανατροπή στη δομή της μέχρι τώρα οικογένειας. Και η προοπτική της είναι η "συμφιλίωση της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής".

Σύμφωνα με τις προσδοκίες των οργανωτών του συνεδρίου, τα συμπεράσματά του θα χρησιμεύσουν ως μαγιά για την κοινωνική πολιτική στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ασχημα ευρω-μαντάτα για την οικογένεια, δηλαδή.

Αρνήθηκε τη συνάντηση με το σωματείο

Δε δέχτηκε να συναντηθεί με τους εργαζόμενους του Εθνικού Ιδρύματος Αποκατάστασης Αναπήρων (ΕΙΑΑ) ο υφυπουργός Υγείας - Πρόνοιας Θ. Κοτσώνης, που χτες έκανε περιοδεία στο Ιδρυμα. Στην επιμονή των εργαζομένων οι συνεργάτες του υφυπουργού απάντησαν: "Αυτά τα λέτε με τη διοίκησή σας".Η διοίκηση του ΕΙΑΑ ενημέρωσε τον υφυπουργό για την κατάσταση των περιθαλπομένων και το γενικότερο έργο που επιτελείται, ο οποίος επισκέφτηκε τα τμήματα της φυσικοθεραπείας και τα νοσηλευτικά.

Το μόνο το οποίο κατάφεραν τελικά οι εργαζόμενοι ήταν να παραδώσουν το υπόμνημά τους στον υφυπουργό, ελπίζοντας να μην ακολουθήσει την οδό προς τον κάλαθο των άχρηστων. Ο Θ. Κοτσώνης το έδωσε στους συνεργάτες του.

Στο υπόμνημα ο Σύλλογος Εργαζομένων επισημαίνει την ανάγκη να υπάρξει άμεση πρόσληψη προσωπικού αποκατάστασης, (όπως για παράδειγμα φυσικοθεραπευτές και λογοθεραπευτές), που, ωστόσο, καθυστερείται απαράδεκτα. Ο Σύλλογος Εργαζομένων, τονίζει ότι οι παρεχόμενες υπηρεσίες θεωρούνται υποβαθμισμένες, κυρίως, "λόγω της ανυπαρξίας Επιστημονικής Ομάδας - Ομάδας Αποκατάστασης, η λειτουργία της οποίας μπορεί να διασφαλίσει αποτελεσματικότερη Φυσική Αποκατάσταση - Κοινωνική Ενταξη".

Τέλος, επισημαίνουν στην ανακοίνωσή τους, πως "η προσφορά των εργαζομένων του χώρου διακρίνεται από υψηλό αίσθημα ευθύνης και ουσιαστικά αυτοί κρατούν σ' ένα ανεκτό επίπεδο λειτουργίας το ΕΙΑΑ".

Κ. ΤΡ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ