Παρασκευή 15 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Επιτροπή Αγώνα και Υπεράσπισης της Πρόνοιας

Συλλαλητήριο με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου για την πρόνοια οργανώνει στις 4 Ιούλη η Επιτροπή Αγώνα, η οποία συγκροτήθηκε από δεκάδες φορείς

Τη "γύμνια" της κυβέρνησης, που αποκαλύπτουν οι επιλογές της στον ευαίσθητο χώρο της πρόνοιας, με το νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή προς ψήφιση, ανέδειξαν χτες εκπρόσωποι κοινωνικών και συνδικαλιστικών φορέων. Η Επιτροπή Αγώνα που συγκροτήθηκε αποτελείται από δεκάδες φορείς και συνδικαλιστές, εργαζόμενους και χρήστες υπηρεσιών πρόνοιας και έδωσε χτες την πρώτη συνέντευξη Τύπου. Η ενημέρωση εκπροσώπων των ΜΜΕ είναι το έναυσμα της πάλης τους ενάντια στις επιλογές της κυβέρνησης, που οδηγούν σε συρρίκνωση και ιδιωτικοποίηση το δημόσιο τομέα της πρόνοιας. Η Επιτροπή Αγώνα οργανώνει συλλαλητήριο την Πέμπτη 4 Ιούλη και ώρα 7 μμ, στην πλατεία Κάνιγγος, με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου για την πρόνοια.

Την ενημέρωση ξεκίνησε ο Χ. Χουρδάκης, μέλος του ΔΣ της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΣΑΕΑ),ο οποίος κατήγγειλε τα προεδρεία συνομοσπονδιών (ΓΣΕΕ, ΕΣΑΕΑ κλπ.), που μέχρι σήμερα δεν έχουν πάρει τέτοιου είδους πρωτοβουλίες. Τόνισε ότι το νομοσχέδιο αποδιαρθρώνει το δημόσιο τομέα πρόνοιας, συρρικνώνει τις κοινωνικές δαπάνες και προέβλεψε ότι τα προβλήματα θα οξυνθούν. "Απ' τους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου είναι η φιλανθρωπία και ο εθελοντισμός, και μόνο γι' αυτό έπρεπε να καταγγελθεί", σημείωσε ο Χ. Χουρδάκης. Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή Αγώνα δεν είναι εναντίον της κοινωνικής προσφοράς, αρκεί να μη γίνεται "κρατικοδίκαιη" - όπως είπε χαρακτηριστικά. "Δεν μπορεί να βασιστεί η πολιτική πρόνοιας στον εθελοντισμό. Ο ρόλος του πρέπει να είναι επικουρικός", σημείωσε.

Σύμφωνα με τον Χ. Χουρδάκη, η πρόνοια πρέπει να διασφαλίζει γενικά την ποιότητα ζωής και κυρίως των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα ή εκείνων που δεν μπορούν να υπερασπίσουν τον εαυτό τους (παιδιά, ηλικιωμένοι, άνθρωποι με ψυχοσωματικές αναπηρίες, με νοητική υστέρηση και άλλες κατηγορίες).

Η φλόγα της ψυχήςδεν πληρώνεται

Ο Γ. Καστρινάκης, αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Νεφροπαθών,τόνισε ότι ο λαός "βομβαρδίζεται" τα τελευταία χρόνια με δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για τη σύγκλιση με την Ευρωπαϊκή Ενωση και κάλεσε την κυβέρνηση να εξετάσει τη σύγκλιση και στον κοινωνικό τομέα. "Δεν μπορεί να ζητάει θυσίες χωρίς παροχές", είπε. Αναφερόμενος στον εθελοντισμό, πρόσθεσε ότι "δεν επιτρέπεται να αντικατασταθεί η φλόγα που υπάρχει στην ψυχή κάθε εθελοντή από οικονομικά κίνητρα". Κάλεσε την ηγεσία του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας, πριν προχωρήσει στην ψήφιση του νομοσχεδίου, να καλέσει σε συζήτηση επί της ουσίας όλους του εμπλεκόμενους φορείς, και κατέληξε: "Δεν επιτρέπεται να παίρνουν αποφάσεις για μας, χωρίς εμάς".

Ο Ν. Καραντάκος, μέλος του ΔΣ του Πανελληνίου Συνδέσμου Νεφροπαθών,αναφέρθηκε επιγραμματικά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νεφροπαθείς. Αναφέρθηκε στο κέντρο αιμοκάθαρσης για παιδιά που δεν υπάρχει στη Θεσσαλονίκη, παρά μόνο στο Νοσοκομείο Παίδων "Αγλαϊα Κυριακού", στις παιδομεταμοσχεύσεις, για τις οποίες δεν έχει γίνει λόγος, καθώς και στην έλλειψη μονάδας απόρων νεφροπαθών. Σήμερα, οι άποροι νεφροπαθείς πρέπει να τηλεφωνούν καθημερινά στα εφημερεύοντα νοσοκομεία, που τους δέχονται μόνο αν υπάρχει κενό μηχάνημα.

Ο Β. Τουμπέλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ),αναφέρθηκε στην Τρίτη Ηλικία, που "αγνοεί" το νομοσχέδιο για την πρόνοια. Πολλοί ηλικιωμένοι είναι εγκαταλειμμένοι στο σπίτι ή στους οίκους ευγηρίας. Η εφαρμογή μόνο πιλοτικών προγραμμάτων, όπως είναι το "Βοήθεια στο σπίτι", εκτίμησε ότι δε θα καλύψουν τις ανάγκες. Τόνισε ότι η Τρίτη Ηλικία έχει αφεθεί στα χέρια των ιδιωτών, καθώς μόνο δύο κρατικά γηροκομεία υπάρχουν σε όλη τη χώρα. Στο σημείο αυτό παρενέβη ο Χ. Χουρδάκης, επισημαίνοντας ότι, αν η ελληνική οικογένεια δεν τηρούσε τις παραδόσεις, το πρόβλημα θα είχε πάρει εκρηκτικές διαστάσεις.

"Δώρο"στη Μέρατης Οικογένειας

Η Κ. Μουρτζοπούλου, παιδίατρος, μέλος του ΔΣ του ΠΙΚΠΑ και εκπρόσωπος των εργαζομένων,είπε ότι οι επιλογές της κυβέρνησης φαίνονται και από την απόφασή της να καταργήσει τις κατασκηνώσεις του ΠΙΚΠΑ, ως "δώρο" για την Μέρα της Οικογένειας. "Οταν μια πολιτεία είναι ανίκανη να προστατεύσει αυτούς που έχουν ανάγκη, δε θα μπορεί να φυλάξει ούτε εκείνους που βρίσκονται σε λίγο καλύτερη θέση", σημείωσε.

Ο Δ. Κίτσιος, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Εθνικού Οργανισμού Πρόνοιας (ΕΟΠ),κατήγγειλε την πρόθεση του υπουργείου Υγείας να μεταβιβάσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση την Οικοτεχνία του ΕΟΠ, που απασχολεί περισσότερες από 3.000 γυναίκες στην επαρχία.

Η Μ. Γιαταγάνα, μέλος του ΔΣ του Ιδρύματος Βρεφονηπιακών Σταθμών Αττικής (ΙΒΣΑ),αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της προσχολικής αγωγής και στα προβλήματα, εξαιτίας της έλλειψης κονδυλίων, που θα προκύψουν από τη μεταβίβαση των σταθμών στους δήμους. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στους Κρατικούς Παιδικούς Σταθμούς, Αντ. Λαζαράκης,επισήμανε ότι το νομοσχέδιο επιβάλλει στους δήμους να ασκήσουν φορομπηχτική πολιτική. Επίσης, με τη δημιουργία Ανώνυμης Εταιρίας, επιχειρείται το ξεπούλημα της περιουσίας των υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας.

Ο Μ. Καμακάρης, μέλος του ΔΣ του Πανελληνίου Συνδέσμου Παραπληγικών,πρόσθεσε ότι στο νομοσχέδιο δε γίνεται αναφορά στους 500.000 παραπληγικούς - τετραπληγικούς και στα 200.000 παιδιά με νοητική υστέρηση. Αναφερόμενος στον τομέα της αποκατάστασης, είπε ότι οδηγείται στα χέρια των ιδιωτών και επισήμανε ότι "πρόθεση της κυβέρνησης είναι να παρέχεται πρόνοια στους πιο εξαθλιωμένους".

Ελενα ΦΥΝΤΑΝΙΔΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ