Παρασκευή 15 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΠΕΙΡΑΙΑΣ - ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ"
"Δε δικάζονται για ό,τι καταστροφικό έκαναν στην πόλη"

Μια αποκαλυπτική συζήτηση με τον υποψήφιο δήμαρχο Παναγιώτη Σαλπέα, με αφορμή την υπόθεση Λογοθέτη

Σενάρια επί σεναρίων, "σεντόνια" στις εφημερίδες, ειδικά αφιερώματα και παράθυρα στο ραδιοτηλεοπτικό πεδίο, σχηματισμός ενός τοπίου όλο και πιο θολού. Το εντοπίσαμε, ήδη, μέσα από το κύριο άρθρο της εφημερίδας μας, δυο μέρες πριν. Οι συνένοχοι στοχεύουν μέσα από το χειρισμό της υπόθεσης Λογοθέτη σε μια συνολική αθώωση της πολιτικής, που όλοι μαζί εφάρμοσαν, για τα αποτελέσματα της οποίας όλοι μαζί επιβάλλεται να "δικαστούν" πολιτικά. Μια εν θερμώ συζήτηση που είχαμε με τον επικεφαλής του συνδυασμού "ΠΕΙΡΑΙΑΣ - ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ" και υποψήφιο δήμαρχο Παναγιώτη Σαλπέα επαύξησε την αρχική εκτίμησή μας.

- Είναι, τελικά, υπαρκτό το οικονομικό σκάνδαλο στο Δήμο Πειραιά;

- Ολα δείχνουν ότι είναι υπαρκτό, αλλά...

- Δε ρωτάμε αν το έκανε ο Λογοθέτης, αλλά αν υπάρχει πρόβλημα στο ταμείο του δήμου.

- Αυτό εξετάζει τώρα η Δικαιοσύνη. Και γι' αυτό δεν είναι σωστό να μιλήσουμε γι' αυτό εμείς στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

- Να το θέσουμε αλλιώς: Το δημοτικό συμβούλιο έχει εικόνα για το τι συμβαίνει στο ταμείο του δήμου;

- Από το '92 και μετά, υπάρχει μια σκληρή πραγματικότητα με τα οικονομικά του δήμου και τα ζητήματα διαχείρισης. Διαπιστώνονται διαρκώς προβλήματα, κενά, ερωτηματικά και, τελικά, η βεβαιότητα ότι τίποτα δε γίνεται όπως πρέπει. Από το '94 και μετά εμείς μαζί με τις άλλες παρατάξεις της μειοψηφίας, αλλά με πρωτοβουλία μας, ζητήσαμε να γίνει διαχειριστικός και οικονομικός έλεγχος. Για να σταματήσουν οι ανεύθυνες κουβέντες, να πάμε σε μια αφετηρία. Αρχισε ο έλεγχος τους πρώτους μήνες του '95. Αποτύπωσε οικονομικά το τι συμβαίνει και βγήκε ένα πόρισμα, το οποίο, παρά το ότι το ζητούσαμε, δε μας το έδωσαν επίσημα στα χέρια μας. Παραδόθηκε στη διοίκηση του δήμου, το έχουν οι ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών και το υπουργείο Εσωτερικών που έδωσε τη σχετική εντολή. Το περιεχόμενο του πορίσματος έγινε γνωστό τελικά από τις εφημερίδες και αναφέρεται σε ελλείμματα, σε ακάλυπτες επιταγές και χίλια δύο άλλα πράγματα.

Τους εξυπηρετούσε

- Γι' αυτό το πόρισμα παραπέμπεται ο Λογοθέτης;

- Βεβαίως. Το πόρισμα πήγε στον εισαγγελέα, έγινε προανάκριση, κατέθεσαν διάφοροι, αποτυπώθηκε η εικόνα του δήμου. Για την εξέλιξη πλέον έχουν λόγο οι δικαστές και τα δικαστήρια.

- Είναι πρόβλημα κακοδιαχείρισης;

- Εμείς έχουμε καταγγείλει πριν τον έλεγχο και μετά με συγκεκριμένα στοιχεία διάφορα προβλήματα, που έχουν να κάνουν με τις προμήθειες, τις εργολαβίες, με τη διαχείριση, τα ελλείμματα, με επιταγές κ.ά. Με στοιχεία πάντα και μπροστά στο δημοτικό συμβούλιο, εξαντλήσαμε όλα τα όρια, δώσαμε δηλαδή στο δημοτικό συμβούλιο δημόσια τη δυνατότητα να σταματήσει αυτόν τον κατήφορο. Δυστυχώς, με ευθύνη τους και οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας, αλλά και τα θεσμοθετημένα όργανα που ελέγχουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το υπουργείο Εσωτερικών και άλλοι, όλα αυτά τα χρόνια έκαναν το κορόιδο. Τους είχαμε καταγγείλει επανειλημμένα ότι ούτε λίγο - ούτε πολύ υποστήριζαν, με χέρια και με πόδια αυτή τη διοίκηση, ανεξάρτητα αν έκανε πράξεις παράτυπες ή παράνομες. Το έκαναν, γιατί υπηρετούσε μια πολιτική που τους συνέφερε.

- Είναι πρόβλημα προσωπικό, του Λογοθέτη; Είναι ένας κακός διαχειριστής αυτός, μόνος του ο δήμαρχος;

- Εγώ πιστεύω ότι δεν είναι μόνο ο δήμαρχος. Είναι μία ολόκληρη παρέα, η οποία κάποια στιγμή διαχειρίστηκε και τα οικονομικά του δήμου με πολύ κακό τρόπο.

- Αυτό συνέβη γιατί ήταν "κακοχαρακτήρες"; Υπάρχει πολιτική βάση σ' αυτές τις πράξεις;

- Η ίδια η πολιτική που εφάρμοσαν δεν αντέχει αυτό που λέμε χρηστή διοίκηση. Οταν κάποιος χάσει την αυτοδιοικητική του βάση, δεν εφαρμόζει κανένα πρόγραμμα, αλλά βασίζεται σε ένα πλέγμα πελατειακών σχέσεων, ρουσφετιού, ιδιοτέλειας και εξυπηρέτησης. Τότε αυτές οι πράξεις έρχονται σαν αυτονόητες.

Ολα για τους ιδιώτες

- Μπορείτε να αναφέρετε ορισμένα παραδείγματα;

- Ολοι οι δρόμοι, οι πεζόδρομοι, οι κοινόχρηστοι χώροι, οι πλατείες έχουν υποστεί μια άγρια μεταχείριση, κατάληψη από συμφέροντα, με την πλάτη της δημοτικής αρχής, χωρίς καν τα λεφτά που κοστίζει αυτή η περιουσία να μπαίνουν στο δήμο. Με χαριστικές πράξεις και άλλους τρόπους, καταφέρνουν να μην πληρώνουν. Ετσι, έχουμε δυο κακά. Το κύριο ότι στερούμε στον πολίτη το δικαίωμα να κάνει χρήση των κοινοχρήστων χώρων και δημιουργούμε θόρυβο στην πόλη και αλλαγή του χαρακτήρα της, αλλά και από την άλλη - ακόμα κι από αυτήν τη δική τους τη σκοπιά, που λέει πάση θυσία έσοδα στο δήμο - τα έσοδα δεν μπαίνουν στο ταμείο. Ενα παράδειγμα, στον προϋπολογισμό έγραφαν έσοδα ένα δισ. κι όταν τέλειωσε ο χρόνος είχαν εισπράξει μόνο 400 εκατομμύρια. Δεν είναι μόνο αυτό. Υπάρχει το τρομακτικό πρόβλημα με τις εργολαβίες και τις προμήθειες. Ολα γίνονται κατ' ανάθεση. Δεν υπάρχει διαγωνισμός. Με το αστείο επιχείρημα ότι αφού δεν έχουμε χρήματα δεν προσέρχονται άλλοι κι έτσι κατ' ανάγκη κάνουμε αναθέσεις. Από τα στοιχεία των διαπαραταξιακών επιτροπών προκύπτει ότι πάνε 10 φορές επάνω οι τιμές. Κανένας όμως δε σταμάτησε τον κατήφορο. Ο δημότης, τελικά, θεωρεί δεδομένο ότι σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει χρηστή διοίκηση. Ας αφήσουν λοιπόν τώρα τα δάκρυα και τις φωνές ορισμένοι. Τότε δεν έκαναν τίποτα. Εμείς τα λέγαμε εγκαίρως. Ζητήσαμε να σταματήσει η κατηφόρα. Με τη στάση τους οδήγησαν και σε αδιέξοδα σοβαρά ζητήματα που αφορούν την άσκηση πολιτικής. Για παράδειγμα, στους δρόμους η ιδιωτική εταιρία ΣΕΛΜΟ κατά παράνομο τρόπο δουλεύει ακόμα και σήμερα στον Πειραιά, παρά την απόφαση του ΣτΕ ότι είναι παράνομη όλη αυτή η διαδικασία. Επίσης μέχρι και σήμερα παίρνει 200 δρχ. την ώρα αντί για 100 παρά την αντίθετη απόφαση του ΔΣ. Αλλο παράδειγμα: Χρησιμοποιούσε τους υπαλλήλους του δήμου για να κάνουν τη δουλιά του ιδιώτη στο νεκροταφείο. Το μπλοκάραμε, όμως ο ιδιώτης είναι ακόμα εκεί και εισπράττει από τους δημότες.

- Γιατί, όμως, όλα αυτά; Ο Πειραιάς είναι μία πόλη που θα μπορούσε να έχει τεράστια έσοδα χωρίς να επιβαρύνει τους δημότες. Και μόνο το έσοδο του λιμανιού θα ήταν αρκετό...

- Μα, από το λιμάνι δεν παίρνουμε σχεδόν τίποτα. Ο Πειραιάς δέχεται όλη την επιβάρυνση, αλλά δεν εισπράττει. Φτιάχνει δρόμους, καθαρίζει και παίρνει τα αστεία 80 εκατομμύρια το χρόνο, όταν αυτοί κερδίζουν δισ. Μήπως εισπράττει κανείς από το ποτάμι λυμάτων στην Ψυττάλεια, ποιος πληρώνει; Ούτε το βιολογικό καθαρισμό δεν ολοκληρώνει η κυβέρνηση. Αφήνουν τον Πειραιά να ζει στη σκιά της Αθήνας, στη σκιά της κεντρικής διοίκησης. Ακολουθούν μια τακτική του "γιες μεν", που δεν έχει το κουράγιο να ζητήσει αυτά που ανήκουν στην πόλη. Να υψώσει τη φωνή με αξιοπρέπεια και να συσπειρώσει τον κόσμο σε μια κατεύθυνση. Λένε μόνο με γκρίνια ότι δε γίνονται μεγάλα έργα στον Πειραιά υπερτοπικού χαρακτήρα. Τελικά, το πρόβλημα των εργολάβων βγάζουν πάλι, και δε βλέπουν ότι ο Πειραιάς είναι εγκαταλειμμένος. Κανείς δε χτύπησε γροθιά στο μαχαίρι.

Σαν πέμπτη φάλαγγα

- Θέλουμε να επιμείνουμε λίγο ακόμα σ' αυτό το ζήτημα. Ο επισκέπτης στην πόλη καταλαβαίνει εύκολα ότι κυκλοφορεί χρήμα. Τι είναι αυτό που εμποδίζει την ανάπτυξή της, σε κατεύθυνση που να ευνοούνται και οι κάτοικοι;

- Ολα αυτά τα χρόνια, οι δύο δυνάμεις που, κατά κύριο λόγο, διοικούν το δήμο ακολούθησαν ένα δρόμο ξεπουλήματος των πάντων. Για παράδειγμα, σήμερα η μόνη πόλη στην ευρύτερη περιοχή που έχει πρωί - απόγευμα σχολεία είναι ο Πειραιάς. Δεν είναι άσχετο με τα υπόλοιπα αυτό. Γιατί; Δεν έχουμε οικόπεδα. Μόλις δεσμεύουμε ένα χώρο, την άλλη μέρα τον αποδεσμεύουν, πότε η Εκκλησία, πότε άλλα συμφέροντα. Τα τελευταία παραδείγματα είναι χαρακτηριστικά. Μετά από χρόνια δεσμεύσαμε το χώρο στου Κούπα. Εν ριπή οφθαλμού κτίζεται σούπερ μάρκετ. Στον Αϊ - Βασίλη, το 6ο Λύκειο δεν έχει κτίριο, γιατί το οικόπεδο δόθηκε τελικά στους παπάδες. Στην Καστέλλα γίνεται, επίσης, χαμός.

Γίνεται φανερό πως αυτή η πολιτική είναι καταστροφική. Θεωρούν ότι είναι αδύνατο να λειτουργήσει δημόσιος τομέας στο δήμο. Λένε ότι είναι αντιπαραγωγικός, τεμπέλικος κλπ. Δουλεύουν μέσα στο δήμο ενάντια στο δήμο, σαν πέμπτη φάλαγγα, για να παραδώσουν το δήμο στους εργολάβους,με το δήμο επιτελικά να μοιράζει εργολαβίες. Φτάνουν στο σημείο να λένε ότι δεν καθαρίζει η πόλη χωρίς ιδιώτες!

- Μα, αν κάτι δε λείπει από τον Πειραιά, είναι οι εργάτες καθαριότητας...

- Οι οποίοι, όμως, δεν έχουν καν εργαλεία. Εχουμε τα ακριβότερα ανταποδοτικά τέλη μετά τη Ρόδο. Πάνω και από την Αθήνα. Αλλά αυτά τα χρήματα δεν επιστρέφουν στην καθαριότητα. Κι αυτό είναι ποινικό αδίκημα. Είναι κοντά στα 7,5 δισ. το χρόνο τα ανταποδοτικά και δεν πάνε στην καθαριότητα. Μένουν τα αυτοκίνητα από λάστιχα, έχει μόνο ένα φορτωτή για 250 χιλιάδες ανθρώπους, όταν μια βιοτεχνία έχει τουλάχιστον δύο. Ολοι οι δήμοι έχουν εξοπλισμό. Εδώ τα λεφτά πήγαιναν να κλείσουν άλλες τρύπες. Ούτε σκούπα να σκουπίσουν δε δίνουν στους εργάτες και μετά βγαίνουν και λένε ότι φταίει το δημόσιο μοντέλο που δε δουλεύουν οι εργάτες.

Δέσμιοι της πολιτικής τους

- Οι άλλες δυνάμεις τι στάση κρατάνε;

- Στο σύνολό τους - εξαιρέσεις συμβούλων πάντα υπάρχουν - επισημαίνουν διάφορες ατέλειες, αλλά στο "διά ταύτα" τίποτα. Οταν θεωρούν ότι φταίνε οι εργάτες γιατί είναι μόνιμοι και δεν αποδίδουν, όταν θεωρούν ότι άμα τα πάρει ο ιδιώτης θα λυθεί το πρόβλημα, τότε γίνεται κατανοητό πως οι καλές προθέσεις πάνε περίπατο... Καταφέραμε, λέγοντας τα πράγματα με το όνομά τους, να κρατήσουμε κι άλλους σε μια καλή στάση. Με στοιχεία αποδείξαμε ότι καταστρέφουν τη δυναμική της υπηρεσίας καθαριότητας, την καταγγέλλουν για ανεπάρκεια και από πίσω έχουν τον ιδιώτη έτοιμο. Αυτό που μένει είναι πως οι εργάτες διαμαρτύρονται, αλλά ποιος τους ακούει. Κρατάει 800 οικογένειες σε ομηρία με το θεσμό των εκτάκτων. Από το '93 ζουν με τον κίνδυνο της απόλυσης. Είναι έγκλημα. Ζητήσαμε να γίνει νομοθετική ρύθμιση και τους παίζουν ακόμα μπαλάκι. Σ' αυτό, ο Λογοθέτης δεν είναι μόνος του...

Θα πούμε την αλήθεια

- Ολα αυτά θα είναι αντικείμενο συζήτησης για τις εκλογές; Δημιουργείται ένα κλίμα συζήτησης έξω από τα πραγματικά προβλήματα. Τελικά, κύριο θέμα των εκλογών θα είναι ο υπό δίωξη δήμαρχος;

- Και το '94 ήταν έτσι. Εμείς θα προσπαθήσουμε να συζητήσουμε. Ο Πειραιώτης έχει βαρεθεί τους ηγεμόνες και διάφορους άλλους, που έρχονται από το πουθενά με προστασία κυβερνητική ή κάποιου μεγάλου κόμματος. Ο κόσμος δε θέλει υπερφίαλα σχέδια. Θα πούμε την αλήθεια. Ξέρετε, αν συνεργαστείς με το λαό και έχεις ένα πρόγραμμα αγώνα για το τι θέλουμε και έχεις μαζί σου τους εργαζόμενους, πολλά μπορούν να γίνουν. Θα πούμε στον κόσμο την αλήθεια για τα ρουσφέτια. Οτι, τελικά, θα χάσουν τη δουλιά τους όλοι, αν καταργηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του δήμου. Ετσι θα προχωρήσουμε. Με σύμμαχο τον κόσμο, που θα λέει ότι αυτοί είναι οι άνθρωποι που μας φροντίζουν κι όχι οι τεμπέληδες. Με όσους θέλουν να αράξουν, δεν μπορούμε να έχουμε σχέση. Δεν έχουμε άλλα περιθώρια. Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες. Ξεπουλάνε τα πάντα, θα γίνει και στους δήμους, αν δε φωνάξει ο δημότης.

Και σε ό,τι με αφορά, έχω τη βεβαιότητα ότι έχουν ωριμάσει αρκετά πράγματα στη συνείδηση του κόσμου. Θέλει μια πολιτική αξιόπιστη. Ο δημότης πιστεύει σήμερα ότι εκεί στο δήμο είναι μαζεμένοι όσοι κοιτάνε την τσέπη τους. Αυτό πρέπει να ανατραπεί. Θα μιλήσουμε καθαρά στον κόσμο. Γι' αυτό λέμε ότι ο Λογοθέτης, τελικά, δε θα δικαστεί στα δικαστήρια για όλα αυτά τα αρνητικά, που πράγματι έκανε στην πόλη. Η μόνη πραγματική δίκη γι' αυτόν θα είναι οι ίδιες οι εκλογές. Και γι' αυτόν και για όσους πρεσβεύουν αυτήν την πολιτική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ