ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /39
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ
Αγώνας για ασφαλή προγράμματα εφημεριών

"Εκπροσωπούμε τη μισθωτή εργασία και όχι την παραοικονομία. Εκπροσωπούμε αυτούς που λειτούργησαν και συνεχίζουν να λειτουργούν το ΕΣΥ με αξιοπρέπεια" τόνισε ο Ηλ. Σιώρας, μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ

"Η ιατρική εργασία δεν αποτιμάται μόνο σε χρήμα, αλλά και σε ποιότητα". Με τη διαπίστωση αυτή του Ηλ. Σιώρα,γραμματέα της Επιστημονικής Επιτροπής του "Ευαγγελισμού" και μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, συμφώνησαν όλοι οι γιατροί στη χτεσινή γενική συνέλευση, στο Δώμα του "Ευαγγελισμού".

Και ήταν πραγματικά μια από τις καλύτερες γενικές συνελεύσεις των τελευταίων χρόνων στον "Ευαγγελισμό" και από άποψη μαζικότητας και από άποψη αγωνιστικότητας. Εξίσου ικανοποιητική είναι η συμμετοχή των γιατρών στην απεργία. "Τέτοια απεργία είχε να γίνει εδώ και δέκα χρόνια", παραδέχονταν οι γιατροί στους διαδρόμους. Οι γιατροί αποφάσισαν να συνεχίσουν την απεργία μέχρι την Τετάρτη 23 Σεπτέμβρη, σύμφωνα με την απόφαση της τελευταίας γενικής συνέλευσης της ΕΙΝΑΠ. Σήμερα στις 8πμ θα κάνουν συγκέντρωση στην είσοδο του Νοσοκομείου, έξω από το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ). Επίσης, αποφάσισαν την Τρίτη 22 Σεπτέμβρη να κάνουν νέα γενική συνέλευση στο Δώμα του "Ευαγγελισμού", ώρα 10πμ, για να εκτιμήσουν τις όποιες εξελίξεις.

Στη χτεσινή γενική συνέλευση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι κομμάτων και υποψήφιοι στις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές, όπως ο Λεων. Αυδής,ο Θ. Κατριβάνος,ο Π. Μαντάς,η Α. Φιλίνη και ο κ. Καφέτζας.Επίσης, παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Β. Λαοπόδης,ο πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Χ. Ζαχαρόγιαννης,ο Σ. Μπαράτσης - που εργάζεται στον "Ευαγγελισμό" - εκ μέρους του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και ο μάνατζερ του "Ευαγγελισμού" Α. Παντουβάκης.Επίσης, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας (ΙΣΑ) έστειλε τηλεγράφημα συμπαράστασης.

Σύμφωνα με τον Ηλ. Σιώρα, οι κενές θέσεις σε νοσηλευτικό προσωπικό στον "Ευαγγελισμό" υπερβαίνουν τις 600. Εξαιτίας αυτής της έλλειψης δε λειτουργούν 20 κρεβάτια της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και οχτώ κρεβάτια της Μονάδας Εμφραγμάτων. Η κατάσταση αυτή θα οξυνθεί με το νέο τρόπο εφημερίας. "Δεν μπορεί να υποτιμώνται οι γνώσεις μας - συνέχισε ο Ηλ. Σιώρας. Εκπροσωπούμε τη μισθωτή εργασία και όχι την παραοικονομία. Εκπροσωπούμε αυτούς που λειτούργησαν και συνεχίζουν να λειτουργούν το ΕΣΥ με αξιοπρέπεια".

Ο Χ. Ζαχαρόγιαννης κάλεσε τους γιατρούς να μην κάνουν πίσω αν δεν υπάρξουν κονδύλια τέτοια, που να επιτρέπουν ασφαλή προγράμματα εφημερίας. Ο Σ. Μπαράτσης τόνισε ότι οι γιατροί είναι ενάντια στις πλασματικές αποδοχές και στην απλήρωτη εργασία και επανέλαβε ότι εκτός από το οικονομικό ζήτημα, υπάρχει και αυτό των ποιοτικών συνθηκών για την άσκηση της ιατρικής. Μαζί τους συμφώνησε και ο Β. Λαοπόδης,που είπε ότι οι γιατροί δεν αγωνίζονται πια για τα χρήματα, αλλά για να λειτουργήσουν τα Νοσοκομεία σωστά, με επαρκή αριθμό εφημερευόντων. Επίσης, ανακοίνωσε την απόφαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΕΝΓΕ, που λέει ότι αν μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα δεν υπάρξει απάντηση από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις σε πανελλαδικό επίπεδο.

Αντιδράσεις ξεσήκωσε η τοποθέτηση του μάνατζερ του "Ευαγγελισμού", Α. Παντουβάκη,ο οποίος ισχυρίστηκε ότι "μισθολογικά κανείς δεν πρόκειται να χάσει". Ωστόσο, σχολίασε αρνητικά ότι από το υπουργείο εγκρίθηκαν 173 εκατ. για την κάλυψη των εφημεριών μηνιαίως, όταν οι ανάγκες του Νοσοκομείου είναι 207 εκατ. δραχμές, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα ζητήσει από τον υπουργό να εγκρίνει 200 εκατ. δραχμές για τις εφημερίες.

ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αγωνιστική απάντηση σε υπουργείο και ΟΕΝΓΕ

Κλιμακώνουν τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης, απαντώντας στην αδιάλλακτη στάση του υπουργείου Υγείας, αλλά και στον υπονομευτικό ρόλο του προεδρείου της Ομοσπονδίας

Τον απεργοσπαστικό ρόλο του προεδρείου της ΟΕΝΓΕ και τις πρωτοφανείς μεθοδεύσεις του σε ρόλο υπαλληλίσκου του υπουργείου Υγείας, με στόχο τη διάσπαση του αγώνα των γιατρών, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ). Απαντώντας στην αδιάλλακτη στάση του υπουργείου Υγείας, αλλά και στον υπονομευτικό ρόλο της Ομοσπονδίας, οι γιατροί της Θεσσαλονίκης προχωρούν σε κλιμάκωση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων που ξεκίνησαν από τις 4 του Σεπτέμβρη. Στα πλαίσια της απεργίας διαρκείας που έχουν κηρύξει και πραγματοποιούν με τη μορφή 5ήμερων επαναλαμβανόμενων, σήμερα θα προχωρήσουν σε κατάληψη του νοσοκομείου "Γ. Γεννηματάς" που βρίσκεται σε μέρα γενικής εφημερίας.

Οι γιατροί της Θεσσαλονίκης που συμμετέχουν στην απεργία σε ποσοστό πάνω από 75%, καταγγέλλουν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου για αναίσχυντη και προβοκατόρικη πολιτική χρέωσης της δυσλειτουργίας του δημόσιου τομέα υγείας στους γιατρούς. Καταγγέλουν, ταυτόχρονα, την "σύμμαχο" και "συνεργό" του, όπως την αποκαλούν, ηγεσία του β'βάθμιου συνδικαλιστικού οργάνου των γιατρών, την ΟΕΝΓΕ.

Οπως αναφέρει η ΕΝΙΘ, η απόφαση της ΟΕΝΓΕ να εντάξει και το Σαββατοκύριακο στην πενθήμερη απεργία, καθώς και να μη συγκαλέσει νέο Γ. Συμβούλιο με τη λήξη της απεργίας, αποτελεί "ολοφάνερη μεθόδευση η οποία στοχεύει στη διάσπαση και τον αποσυντονισμό του πανελλαδικού αγώνα όλων των Ενώσεων, που παλεύουν για τη σωστή λειτουργία των νοσοκομείων, την ανάκληση των υπουργικών αποφάσεων, την πληρωμή των εφημεριών στην ολότητά τους και το στήσιμο των προϋποθέσεων για την οριστική ανασυγκρότηση του νοσοκομειακού κινήματος".

Τέλος, προειδοποιεί τους "υπαλληλίσκους" του υπουργείου Υγείας, όπως τους χαρακτηρίζει, πως θα πάρουν την απάντησή τους στο Συνέδριο της Ομοσπονδίας και καλεί "όσους τους στηρίζουν τόσα χρόνια στο Γενικό Συμβούλιο ας αναλάβουν την ύστατη ώρα τις ευθύνες τους".

ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ
Δύο και πλέον δεκαετίες ψέματα...

Απεγνωσμένοι οι κάτοικοι της Ναυπάκτου, καταγγέλλουν κυβέρνηση, δήμο και νομαρχία. "Τόσα χρόνια δίνονται χρήματα για την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων, αλλά έργα δε γίνονται", λένε κι αναρωτιούνται ποια συμφέροντα εξυπηρετεί αυτή η ολιγωρία

Σύγχρονο... γεφύρι της Αρτας έχουν γίνει τα αντιπλημμυρικά έργα για τη Ναύπακτο. Μια πόλη που από την προηγούμενη Κυριακή μετρά τις πληγές της και αγωνιά για το μέλλον. "Κάθε χρόνο παρακαλάμε να μη βρέξει", λένε οι κάτοικοι που τρέμουν τη σκληρότητα του χειμώνα που έρχεται και την ανευθυνότητα των "υπευθύνων", οι οποίοι τόσα χρόνια δεν έκαναν τίποτα για να προλάβουν μια νέα καταστροφή. Σκυμμένοι πάνω απ' το κατεστραμμένο βιος τους, προσπαθούν ακόμα να περιμαζέψουν ό,τι απέμεινε όρθιο απ' τη 45λεπτη νεροποντή της Κυριακής κι αναρωτιούνται οργισμένοι: "Τόσα χρόνια δίνονται χρήματα για την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων, αλλά έργα δε γίνονται. Αραγε, πού πηγαίνουν αυτά τα χρήματα; Τόσες μελέτες που συντάχθηκαν, τι απέγιναν; Υπάρχουν συμφέροντα και ποια;". Οσο για τις αποζημιώσεις, οι πλημμυροπαθείς της πόλης φαίνεται πως έχουν αρκετή "εμπειρία", ώστε να τολμούν να λένε με ειρωνεία: "Τουλάχιστον θα μπορέσουμε να αγοράσουμε μια αλλαξιά ρούχα να ντυθούμε. Γιατί δε σώθηκε τίποτα"...

Οι πλημμύρες της προηγούμενης Κυριακής ήταν το τρίτο χτύπημα που δέχτηκε η πόλη τις δύο τελευταίες δεκαετίες. Η Ναύπακτος, η οποία κυριολεκτικά είναι "περικυκλωμένη" από χειμάρρους που ξεχειλίζουν με την πρώτη νεροποντή, δέχτηκε και τα δύο προηγούμενα πλήγματα - το 1973 και το 1981 - απ' το χείμαρρο της Βαριάς. Αυτός που την περασμένη Κυριακή έπνιξε μια ανθρώπινη ζωή, κατέστρεψε περιουσίες, απείλησε ολόκληρη την πόλη. Στο συγκεκριμένο χείμαρρο, καταγγέλλουν οι κάτοικοι, αυτά τα χρόνια φτιάχτηκαν μόνο κάποια υποτυπώδη τοιχία, κι αυτά "κομμάτι κομμάτι". Τα τοιχία αυτά κατέρρευσαν την προηγούμενη Κυριακή σαν τραπουλόχαρτα κι έτσι το νερό, παρασέρνοντας ό,τι βρήκε στο διάβα του, κατέστρεψε χωράφια και καλλιέργειες, ακόμα και σπίτια στο γειτονικό συνοικισμό της Παλιοπαναγιάς. Μέσα σε λίγα λεπτά οι κάτοικοι είδαν τους κόπους μιας ζωής να βουλιάζουν. Εξήντα σπίτια και νοικοκυριά καταστράφηκαν, ενώ μια γερόντισσα, η Α. Κόνιαρη, έχασε τη ζωή της και μέλη της οικογένειάς της τραυματίστηκαν.

Είχαν χρόνο, είχαν χρήμα, αλλά έργα δεν έγιναν

Τα σημάδια της καταστροφής είναι ακόμα χαραγμένα τόσο στη γη, όσο και στα πρόσωπα και τις καρδιές των ανθρώπων. Η οργή ξεχειλίζει, σαν το χείμαρρο που τους κατέστρεψε. "Το 1981 πάθαμε ακριβώς τα ίδια πράγματα. Τόσα χρόνια γιατί οι αρμόδιοι δεν πήραν μέτρα, ώστε να αποφευχθεί το νέο κακό;", αναρωτήθηκε ο Β. Θεοδωρόπουλος,η περιουσία του οποίου καταστράφηκε εντελώς για άλλη μια φορά. Η γυναίκα του Αθηνά μάς είπε πως το 1973 η οικογένειά της έχασε 15.000 κοτόπουλα (ζημιά ύψους 4,5 εκατ. δραχμών) και πήρε μόλις 3.500 δρχ. αποζημίωση! Το 1981, με τη δεύτερη πλημμύρα, πνίγηκαν 5.000 κοτόπουλα (ζημιά ύψους 6,5 εκατ. δραχμών) και πήρε το ποσό των 13.500 δρχ. ως αποζημίωση! Τώρα, οι ζημιές είναι ακόμα μεγαλύτερες καθώς καταστράφηκαν οι καλλιέργειες, όλα τα ζώα πνίγηκαν, ενώ ο οικιακός εξοπλισμός είναι άχρηστος. "Με βάση το παρελθόν, πόσα να περιμένουμε αυτή τη φορά;", αναρωτιέται κουνώντας το κεφάλι. Το ζευγάρι καταγγέλλει ακόμα την παντελή απουσία συνεργείων αποκατάστασης τη μέρα της καταστροφής. "Για να έρθουν χρειάστηκε να κλείσουμε το δρόμο. Τότε μόνο ήρθαν αστυνομικοί για να μας κατηγορήσουν για... παρακώλυση συγκοινωνιών", είπαν χαρακτηριστικά.

Τα προβλήματα, όμως, δε σταματούν εδώ. Τόσες μέρες μετά τις πλημμύρες, και κανένας αρμόδιος δεν πήγε σ' αυτές τις περιοχές για να μαζέψει τα πτώματα των ζώων, τα οποία πλέον αποτελούν κίνδυνο για την υγεία των κατοίκων.

Να πάρουν οι κάτοικοι την υπόθεση στα χέρια τους

Κι όμως, όλα αυτά θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν είχαν γίνει αντιπλημμυρικά έργα στο χείμαρρο. Εδώ και 15 χρόνια, ξοδεύονται εκατοντάδες εκατομμυρίων γι' αυτά τα έργα αλλά έργα δε γίνονται.

Ο δήμαρχος Ναυπάκτου, Νίκος Ρέππας,μιλώντας στο "Ρ", επέρριψε όλες τις ευθύνες στη Νομαρχία Αιτωλοακαρνανίας. "Ο δήμος είχε έγκαιρα προειδοποιήσει για τις καταστροφές αλλά δε συγκινήθηκε κανείς", υποστήριξε απ' την πλευρά του. Και πρόσθεσε πως δεν είναι μόνο τα έργα στο χείμαρρο της Βαριάς που πρέπει να γίνουν, αλλά και αντιπλημμυρικά έργα σε άλλους χειμάρρους.

Ο πρώην αντιδήμαρχος και σήμερα υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το συνδυασμό "Ναύπακτος - 21ος αιώνας", Γιώργος Λαουρδέκης,όμως, σημειώνει την παντελή έλλειψη αγωνιστικής διεκδίκησης απο την δημοτική αρχή, ενώ ο Γιώργος Κουτσοσπύρος,επικεφαλής της παράταξης, υπογραμμίζει την επιτακτική ανάγκη της άμεσης κατασκευής έργων και ο υποψήφιος σύμβουλο της ΝΑΣ Αιτωλοακαρνανίας Λευτέρης Κατσαρής,συμπληρώνει πως οι κάτοικοι πρέπει να πάρουν την υπόθεση της διεκδίκησής τους , στα δικά τους χέρια.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Επιχείρηση εκτόνωσης και ... διανομής

Στα νοσοκομεία των Ιωαννίνων γίνεται προσπάθεια από τις διοικήσεις, αλλά και ορισμένους κυβερνητικούς συνδικαλιστές, "να πέσουν οι τόνοι". Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται τηλεοπτικές δηλώσεις από συνδικαλιστές της ΕΙΝΗ (Ενωση Ιατρών Νοσηλευτηρίων Ηπείρου) ότι "οι κινητοποιήσεις των γιατρών αναστέλλονται".

Επισημαίνεται ότι είναι εύλογο το ενδιαφέρον ορισμένων κύκλων για την εξασφάλιση "ηρεμίας" στα νοσοκομεία της πόλης των Ιωαννίνων, αφού σύμφωνα με ορισμένα σχέδια τα νοσοκομεία αυτά, και ιδιαίτερα το "Χατζηκώστα", προορίζονται να καλύψουν ανάγκες του ΝΑΤΟ για τη φλεγόμενη Αλβανία και το Κόσσοβο.

Χτες, σε μια προσπάθεια να ενταχθούν οι διευθυντές του Νοσοκομείου "Χατζηκώστα" στη λογιστική λογική του υπουργείου Υγείας, ο πρόεδρος του νοσοκομείου συγκάλεσε σύσκεψη των διευθυντών. Σε αυτήν ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας - που έχει καταγγελθεί ως χουντικός - παρουσίασε σχέδιο το οποίο ισχυρίστηκε ότι επεξεργάστηκε με τη βοήθεια μέλους της Τριμελούς Επιτροπής της ΕΙΝΗ και στο οποίο διαμοιράζονται μεταξύ των τμημάτων τα κουτσουρεμένα 35 εκατομ. για κάθε μήνα που ενέκρινε το υπουργείο. Οι διευθυντές αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στη λογική της διαχείρισης των περικοπών των εφημεριών και παρέμειναν στις επιστημονικές προτάσεις όπως αυτές είχαν υποβληθεί στο υπουργείο το Μάη.

Περιοδεία Μαίρης Παντελή Να υπερασπιστούν το δημόσιο χαρακτήρα του νοσοκομείου, να δώσουν μάχη για την αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας και να διεκδικήσουν τα εργασιακά τους δικαιώματα, στέλνοντας και το ανάλογο μήνυμα στην κυβέρνηση με τις εκλογές της 11ης Οκτώβρη, κάλεσε τους εργαζόμενους στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, η Μαίρη Παντελή υποψήφια δήμαρχος Ιωαννίνων της "Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης" (ΕΑΚ), στην προχθεσινή της περιοδεία.

Η υποψήφια δήμαρχος στη συνάντησή της με τους εργαζόμενους συζήτησε για τα καθημερινά εργασιακά τους προβλήματα, τα γενικότερα κοινωνικά προβλήματα και ανταλλάχτηκαν απόψεις για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη των Ιωαννίνων. Τα μέλη της ΕΑΚ δήλωσαν στους εργαζόμενους ότι θα βρουν συμπαραστάτες τη Δημοτική Κίνηση και τους δημοτικούς συμβούλους της, σε όλους αυτούς τους αγώνες.

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΤΗΣ ΝΑΣ
"Ασθενεί" το Λαϊκό

"Καταδικάστε την πολιτική που συνειδητά έχει υποβαθμίσει το δημόσιο τομέα υγείας", παρότρυνε τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο ο υποψήφιος πρόεδρος της υπερνομαρχίας Αθήνας - Πειραιά της ΝΑΣ, Σπύρος Χαλβατζής

"Αν δεν παλέψουμε, δε γίνεται τίποτα". Αυτή ήταν η προτροπή και απάντηση του υποψήφιου προέδρου της διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (ΝΑ) Αθήνας - Πειραιά της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας", Σπύρου Χαλβατζή,στις διαμαρτυρίες των εργαζομένων στο Λαϊκό Νοσοκομείο - όπου περιόδευσε χτες - για τις άθλιες συνθήκες εργασίας και την υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας. Στο ίδιο ακριβώς νοσοκομείο, όπου περιόδευσε "ξαφνικά" ο Κ. Σημίτης, τον περασμένο Γενάρη και προεξόφλησε την αντιμετώπιση και επίλυση όλων των προβλημάτων.

Ελλειψη νοσηλευτικού, κυρίως, προσωπικού, προβλήματα λόγω παλαιότητας του κτιρίου, διώξεις εργαζομένων, έλλειψη γιατρού εργασίας, υπερβολικός φόρτος δουλιάς, χωρίς μάλιστα πρόσθετη αμοιβή, είναι μερικά από τα προβλήματα που διαπίστωσαν ο Σπ. Χαλβατζής και ο Χάρης Χουρδάκης,υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ, συνοδευόμενοι από κλιμάκιο του συνδυασμού.

Προβλήματα, που για να λυθούν - όπως σημείωσε ο Σπ. Χαλβατζής - απαιτείται η αλλαγή των συσχετισμών σε συνδικαλιστικό και πολιτικό επίπεδο. "Γι' αυτό, τόνισε στους εργαζόμενους, σας καλούμε στις εκλογές αυτές να ψηφίσετε πολιτικά. Να καταδικάσετε την πολιτική που συνειδητά έχει υποβαθμίσει το δημόσιο τομέα υγείας και τους εργαζόμενους σ' αυτόν". Και συνέχισε: Να υπερασπιστείτε τη δημόσια υγεία, το αξιόπιστο, εξειδικευμένο δυναμικό και το τεράστιο έργο που προσφέρουν τα δημόσια νοσοκομεία, παρά τις πολλές δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν.

Την ύπαρξη αρκετών προβλημάτων -όπως την παλαιότητα του κτιρίου και του ακατάλληλου των θεμελιώσεων- παραδέχτηκε και ο πρόεδρος του νοσοκομείου, Γ. Παπαδόπουλος,με τον οποίο συναντήθηκε το κλιμάκιο της ΝΑΣ.

Σωρός τα παράπονα των εργαζόμενων: "Ερχόμαστε νωρίτερα, φεύγουμε αργότερα, από το ωράριό μας", "Δεν μπορούμε να αρρωστήσουμε. Μας παραπέμπουν σε ένορκη διοικητική εξέταση", ενώ ο γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων, Θ. Ζαβλανός,σημείωσε πως υπάρχουν 123κενές θέσεις σε νοσηλευτικό προσωπικό. "Το υπουργείο με υπερωρίες προσπαθεί να καλύψει τα κενά", σημείωσε.

Στην κατάσταση αυτή πρέπει να απαντήσετε και με την ψήφο σας, σημείωσε ο Σπ. Χαλβατζής μιλώντας στους εργαζόμενους. Να δοθεί ένα μάθημα στην κυβέρνηση, αλλά ταυτόχρονα να ανασυντάξετε τις δυνάμεις σας, καθώς ο χώρος της υγείας έχει υπάρξει μάχιμος. Στην άποψη που ακούστηκε "δεν ψηφίζω στις εκλογές", ο Σπ. Χαλβατζής, απάντησε: "Μα αυτό θέλει η άρχουσα τάξη. Να μας καθηλώσει στον καναπέ, να μην ελπίζουμε, να μην αγωνιζόμαστε".

Συνεχίζουν και στο "Βενιζέλειο"

Τη συνέχιση της απεργίας, για την ασφαλή λειτουργία των νοσοκομείων σε επίπεδο εφημερίας, αποφάσισε η Γενική Συνέλευση των γιατρών του "Βενιζέλειου" Νοσοκομείου.

Επίσης, αποφάσισαν τετραήμερη απεργία από την Τρίτη 22 Σεπτέμβρη, με Γενική Συνέλευση την ίδια μέρα, εφόσον μέχρι τότε δεν έχουν ικανοποιηθεί τα αιτήματα.

ΛΕΩΝ. ΑΥΔΗΣ
Στο στόχαστρο υγεία και εργασιακές σχέσεις

"Είμαστε εδώ διότι πιστεύουμε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να ασχολείται με τα προβλήματα του λαού. Αυτά, κυρίως, που απασχολούν το λαό είναι η υγεία και οι εργασιακές σχέσεις. Και τα δύο βρίσκονται στο στόχαστρο της κυρίαρχης πολιτικής, δηλαδή αυτής που ακολουθεί η κυβέρνηση, αλλά και πολλές άλλες πολιτικές δυνάμεις", τόνισε ο Λεων. Αυδής στο χαιρετισμό του.

Το ζήτημα των εφημεριών, συνέχισε ο Λεων. Αυδής, το οποίο είναι στο επίκεντρο των κινητοποιήσεών σας, συνδέεται με παλαιότερες πολιτικές κατευθύνσεις. Η μία κατεύθυνση είναι η περικοπή των δαπανών για την υγεία και την πρόνοια και η άλλη είναι πιο ύπουλη, γιατί δεν είναι τόσο εμφανής: Είναι η δημιουργία διαφόρων συνενόχων και ιδιαίτερων συμφερόντων, που διαιρούν τους εργαζόμενους, το λαό. "Οσον αφορά τις εφημερίες, υπογράμμισε, έχουμε τη θέση ότι πρέπει να γίνονται τόσες εφημερίες, όσες είναι αναγκαίες για τη λειτουργία των νοσοκομείων. Αυτό βέβαια θα προσδιοριστεί από τα επιστημονικά όργανα και όχι με την αυθαίρετη καθιέρωσή τους. Από την άποψη των εργασιακών σχέσεων πιστεύουμε ότι είναι κακό να γίνονται πολλές εφημερίες. Πρέπει να υπάρχει ένα δίκαιο μισθολογικό σύστημα, που να εξασφαλίζει αξιοπρεπή αμοιβή και αξιοπρεπή εργασία. Ωστόσο, ο αριθμός των εφημεριών συσχετίζεται με τα κενά, που είναι 600 νοσηλευτικού προσωπικού στον "Ευαγγελισμό"".

Και ο Λεων. Αυδής κατέληξε: "Συμπαραστεκόμαστε στους αγώνες σας για δίκαιο μισθολογικό σύστημα και για καθορισμό των εφημεριών με βάση τις πραγματικές ανάγκες των νοσοκομείων, που θα προσδιορίζονται από επιστημονικά όργανα".

Κατάμεστη ήταν χτες η αίθουσα του "Ευαγγελισμού"

Ο χειμώνας βρίσκεται προ των πυλών, η κοίτη του χειμάρρου Βαριά είναι γεμάτη από πεσμένους κορμούς και διάφορα άλλα υλικά, που παρέσυραν τα ορμητικά νερά την περασμένη Κυριακή, αλλά οι αρμόδιοι ακόμη να φανούν στη Ναύπακτο



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ