ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Οχτώβρη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
Ρουγκόβα: «Ανεξάρτητο» Κόσσοβο...

... γιατί δεν απαιτούμε προσάρτηση με Αλβανία!

Ο Ρουγκόβα με τον πάτρωνά του ΝΑΤΟικό στρατηγό πριν μερικές μέρες

Associated Press

Ο Ρουγκόβα με τον πάτρωνά του ΝΑΤΟικό στρατηγό πριν μερικές μέρες
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Ο «πρόεδρος» του Κοσσυφοπεδίου Ιμπρα?μ Ρουγκόβα επανέφερε ζήτημα «ανεξαρτητοποίησης» του προτεκτοράτου, υποστηρίζοντας πως δε ζητάει πολλά επειδή...δεν απαιτεί την προσάρτησή του με την Αλβανία!

«Δεν απαιτήσαμε ένωση με την Αλβανία, πράγμα που θα δημιουργούσε άλλα προβλήματα... Ετσι, ένα ανεξάρτητο Κοσσυφοπέδιο θα φέρει ηρεμία σ' αυτή τη γωνιά της Ευρώπης» κατέληξε ο Ρουγκόβα μετά τη συνάντησή του με την «αντιπροσωπεία» των Κοσσοβάρων Αλβανών αξιωματούχων που θα συμμετάσχουν στις όποιες συνομιλίες αρχίσουν, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για το στάτους κβο της περιοχής... Η «εθνική» αντιπροσωπεία των Κοσσοβάρων Αλβανών αναμένεται να συντάξει τις θέσεις της Πρίστινας αμέσως μετά την τοποθέτηση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που αναμένεται το δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα.

Στο μεταξύ, ο Σλοβάκος υπουργός Εξωτερικών Εντουαρντ Κούκαν, δήλωσε πως θα είναι «θετικό το πόρισμα της έκθεσης» του απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο Κάι Εϊντε, σε σχέση με την έναρξη των συνομιλιών για τον καθορισμό του στάτους κβο του Κοσσυφοπεδίου. Μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Ενωσης Σερβία - Μαυροβούνιο, Βουκ Ντράσκοβιτς στο Βελιγράδι, ο Κούκαν πρόσθεσε πως, παρ' όλα αυτά, η έκθεση Εϊντε θα «ασκεί κριτική» και θα επισημαίνει διάφορες «εκκρεμότητες»...

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Προσεχώς ... καγκελάριος

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Αισιόδοξο κλίμα καλλιεργείται όσον αφορά στην κατάληξη για το ποιος θα είναι ο επόμενος καγκελάριος, αντιστρέφοντας το δυσμενές μέχρι προχτές κλίμα που άφηνε περιθώρια όχι μόνο για κατάρρευση των συνομιλιών αλλά και πιθανή εκ νέου προσφυγή στις κάλπες.

Πάντως, ο «λευκός καπνός» για το όνομα του επόμενου καγκελαρίου δεν αναμένεται να φανεί στον ουρανό του Βερολίνου πριν από το βράδυ της Κυριακής όπως ανακοίνωσαν χτες, ταυτόσημα, τόσο η πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και υποψήφια καγκελάριος των κομμάτων της Χριστιανικής Ενωσης (CDU/CSU) Αγγελα Μέρκελ, όσο και ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Φραντς Μιντεφέρινγκ.

Οι συναντήσεις κορυφής των «τεσσάρων» ξεκίνησαν χτες. Ο τόπος της πρώτης ωστόσο κρατήθηκε απολύτως μυστικός και σύμφωνα με τις δηλώσεις που έκαναν Μέρκελ και Μιντεφέρινγκ έχει ήδη προσυμφωνηθεί να πραγματοποιηθεί τουλάχιστον μία ακόμη συνάντηση την Κυριακή - χωρίς να αποκλείονται στο «ενδιάμεσο» και άλλες επαφές - προκειμένου να επιτευχθεί μία πρώτη δεσμευτικού χαρακτήρα συμφωνία στο μείζον θέμα του ποιος θα ηγηθεί μιας κυβέρνησης συνεργασίας «μεγάλου συνασπισμού», καθώς και το θέμα του προέδρου του νέου Μπούντεσταγκ, η κατανομή των υπουργείων και η δομή τους και οι βασικοί κανόνες που θα διέπουν τη λειτουργία αυτής της κυβέρνησης.

Η συμφωνία αυτή μεταξύ των «τεσσάρων», αν τελικά επιτευχθεί, θα τεθεί υπό την κρίση των προεδρείων των τριών κομμάτων - CDU/CSU, SPD - προκειμένου να δοθεί το «πράσινο φως» για την έναρξη των καθ' εαυτών διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Στην αντιιμπεριαλιστική πάλη η προοπτική

Διεθνής Διάσκεψη Αντιστασιακών για τον Γκ. Δημητρόφ στη Σόφια

Στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, Σόφια, πραγματοποιήθηκε στις 30/9 - 2/10/2005 Διεθνής Διάσκεψη για τον Γκιόργκι Δημητρόφ, τον ήρωα της Δίκης της Λιψίας και ΓΓ της Κομμουνιστικής Διεθνούς (ΚΔ), με τη συμπλήρωση των 70 χρόνων από το 7ο Συνέδριο της ΚΔ. Διοργανωτές ήταν η Αντιφασιστική Ενωση Βουλγαρίας, το Διεθνές Ιδρυμα «Γκ. Δημητρόφ» και η Διεθνής Κίνηση «Γκ. Δημητρόφ».

Οι εργασίες της Διάσκεψης διεξήχθησαν σε μεγάλη αίθουσα του Ξενοδοχείου «Μόσχα» και θέμα της Διάσκεψης ήταν το «Ενιαίο Μέτωπο και ο σύγχρονος κόσμος».

Συμμετείχαν αντιπρόσωποι αντιφασιστικών οργανώσεων από 16 χώρες: Βουλγαρία, Σερβία, FYROM, Ρουμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Τσεχία, Γαλλία, Ιταλία, Κύπρος, Κούβα, Ρωσία, Ουκρανία, Λευκορωσία, Ινδία, Πακιστάν, Λίβανος. Εστειλαν χαιρετιστήρια (γιατί δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν) οι: Πορτογαλία, Αλβανία, Αίγυπτος, Γερμανία, Ισραήλ, Πολωνία, Βιετνάμ. Στο προεδρείο παρακάθησαν εκπρόσωποι των διοργανωτών με επικεφαλής το βετεράνο Βέλκο Βαλκάνοφ. Παραβρέθηκε, επίσης, ο ΓΓ της Διεθνούς Ομοσπονδίας (FIR) Ούλριχ Σνάιντερ. Από τη χώρα μας στη Διάσκεψη συμμετείχαν οι: Γ. Μωραΐτης, πρόεδρος της ΠΟΑΟ, και Αρετή Μήτση, από το Σύλλογο Απογόνων.

Τη Διάσκεψη άνοιξε η Στάνκα Σόποβα, καλωσορίζοντας τους καλεσμένους και ανακοινώνοντας το πρόγραμμα εργασιών. Πήραν το λόγο όλοι οι αντιπρόσωποι. Εγινε ευρεία ανταλλαγή απόψεων και εμπειρίας, με πνεύμα αγωνιστικό και συντροφικό. Η Διάσκεψη καταδίκασε τη βεβήλωση του ονόματος του Γκ. Δημητρόφ και την καταστροφή του Μαυσωλείου του, απαιτώντας την πλήρη αποκατάστασή του, καθώς και τη διατήρησή του ως ιστορικού μνημείου.

Τελικά εγκρίθηκε ντοκουμέντο, όπου υιοθετήθηκε η πρόταση της ελληνικής αντιπροσωπείας για την αντιιμπεριαλιστική πάλη, ως κύρια κατεύθυνση στις σημερινές συνθήκες.

Οι μετέχοντες στη Διάσκεψη επισκέφθηκαν και κατέθεσαν στεφάνια στο Μνημείο των πεσόντων Σοβιετικών στρατιωτών, στον τόπο όπου υπήρχε το Μαυσωλείο του Γκ. Δημητρόφ και στο Σπίτι του Δημητρόφ, που είναι ερείπιο και κινδυνεύει να καταρρεύσει.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
«Προϋπόθεση το κίνημα να οξύνει την ταξική πάλη»

Για να υπάρξουν θετικές εξελίξεις στη Γερμανία

Στις διεργασίες που υπάρχουν στη Γερμανία μετά τις πρόσφατες εκλογές και το ρόλο της αριστεράς αναφέρθηκε η Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου. Σημείωσε για το θέμα: «Νομίζω μετά το "Οχι" στη Γαλλία και την Ολλανδία για το ευρωσύνταγμα, οι γερμανικές εκλογές περιέχουν ένα μήνυμα, τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Και το σημαντικό είναι ότι εν πάση περιπτώσει τα δύο κόμματα δεν μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν τους στόχους τους, να έχουν μια άνετη, ας το πούμε, πλειοψηφία. Ομως δείχνει και κάτι άλλο: Οτι δεν υπάρχει ακόμα ένα συγκροτημένο πολιτικό ρεύμα εναλλακτικής λύσης στη στρατηγική των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στην κυρίαρχη πολιτική, μιλάμε στο πολιτικό επίπεδο.

Δεν ξέρω ακριβώς τι γίνεται στη Γερμανία, απ' τα κάτω που λέμε. Πιθανό να υπάρχουν κοινωνικές δυνάμεις, οι οποίες να είναι πιο ριζοσπαστικοποιημένες από τους πολιτικούς φορείς που εμφανίζονται σαν αντιπολίτευση ή σαν αριστερά στη Γερμανία. Αν π.χ. υπήρχε ένα πολιτικό ρεύμα διακριτό εναλλακτικής λύσης, δεν ξέρω αν το εκλογικό αποτέλεσμα θα ήταν πάνω ή κάτω, αλλά νομίζω ότι θα υπήρχαν περισσότερες ελπίδες, χωρίς να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ελπίδες. Σίγουρα όμως θα υπήρχαν περισσότερες ελπίδες. Θα γινόταν μέσα απ' αυτές τις εκλογές ένα βήμα να δυναμώσει το κίνημα απ' τα κάτω.

Αποδεικνύεται από μια πλευρά ότι βαθιές αλλαγές στο πολιτικό επίπεδο δεν μπορείς να έχεις, αν δεν οξυνθεί η ταξική πάλη, αν το εργατικό κίνημα δεν πολιτικοποιηθεί, δε μαζικοποιηθεί. Στη Γερμανία, εδώ που τα λέμε, υπάρχει ένα συνδικαλιστικό κίνημα. Τελικά όμως πού καταλήγει; Διαπραγματεύονται τα σωματεία πόσοι θα απολυθούν, διαπραγματεύονται τα σωματεία τι θα δώσουν στην εργοδοσία σε αντάλλαγμα να μην απολυθούν.

Θα μου πεις το ζητάει ο απλός εργαζόμενος. Ναι, αλλά όταν λέμε για κίνημα σημαίνει ένα κίνημα πραγματικής υπεράσπισης των συμφερόντων των εργαζομένων κι όχι αυτό που οι εργαζόμενοι θεωρούν ότι είναι συμφέρον».

ΠΟΛΩΝΙΑ
Στο ίδιο έργο θεατές

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.-

Και την προεδρία μετά την κυβέρνηση στοχεύουν οι υποψήφιοι του φιλελεύθερου και του κεντροδεξιού κόμματος, που ήδη συγκυβερνούν τη χώρα. Φυσικά, αυτό θα το αποφασίσουν οι Πολωνοί, όσοι τελικά προσέλθουν, την Κυριακή για δεύτερη φορά μέσα σε δύο βδομάδες μετά τις βουλευτικές εκλογές, για την ανάδειξη του προέδρου της χώρας.

Τη μάχη δίνουν, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο υποψήφιος της φιλελεύθερης Πλατφόρμας των Πολιτών, Ντόναλντ Τασκ, και ο συντηρητικός δήμαρχος της Βαρσοβίας, Λεχ Καζίνσκι. Ο τελευταίος είναι δίδυμος αδελφός του ηγέτη του δεξιού Κόμματος του Νόμου και της Δικαιοσύνης, το οποίο κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές της 25ης Σεπτέμβρη.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της εταιρίας Gfk Polonia για λογαριασμό της εφημερίδας Rzeczpospolita, ο Τασκ συγκεντρώνει 42%, έναντι 33% για τον Καζίνσκι. Υπενθυμίζεται ότι στις βουλευτικές εκλογές το συντηρητικό Κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS) έλαβε 27% και η φιλελεύθερη Πλατφόρμα των Πολιτών 24,14% που τελικά συμφώνησαν στο σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού υπό τον 46χρονο οικονομολόγο Καζιμιέρζ Μαρτσινκίεβιτς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ