ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Φλεβάρη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΑΜΑ
Κρούσματα φυματίωσης σε μαθητές

"Δε χρειάζεται πανικός. Δε χάνεται κανείς από φυματίωση. Υπάρχουν καλά φάρμακα. Κινδυνεύει μόνο όποιος μείνει χωρίς θεραπεία 20 χρόνια", τονίζει ο δήμαρχος Περάματος - και γιατρός - Γ. Πατσιλινάκος

Στο Πέραμα της ανεργίας και των κακών συνθηκών διαβίωσης - όπως το έχουν καταδικάσει οι πολιτικές των κυβερνήσεων - εμφανίστηκαν κρούσματα φυματίωσης σε μαθητές του Γενικού Λυκείου. Τα κρούσματα, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι τέσσερα ή πέντε και ένα παιδί νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο.Μόλις τα περιστατικά έγιναν γνωστά κινητοποιήθηκε άμεσα ο Δήμος Περάματος. Με ενέργειες της Δημοτικής Αρχής θα κάνουν εξετάσεις (μαντού) και οι 600 μαθητές του Γενικού Λυκείου, καθώς και οι μαθητές των δύο Γυμνασίων που συστεγάζονται, ενώ τις επόμενες μέρες σε εξετάσεις θα υποβληθούν οι μαθητές του Τεχνικού Λυκείου και των άλλων σχολείων της πόλης.

"Να μην υπάρξει πανικός", προειδοποίησε ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Πατσιλινάκος στη συγκέντρωση ενημέρωσης που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο, κατά στην οποία παραβρέθηκαν εκατοντάδες γονείς. Ο δήμαρχος Περάματος, που είναι και γιατρός, σημείωσε ότι τα παιδιά των πόλεων αποκτούν φυσική ανοσία στην αρρώστια και με τον εμβολιασμό ισχυροποιείται ακόμα περισσότερο ο οργανισμός. Αναφερόμενος, εξάλλου στην αναγκαιότητα απολύμανσης του χώρου που παρουσιάστηκαν κρούσματα φυματίωσης είπε ότι το μικρόβιο της αρρώστιας μόλις έρθει σε επαφή με το περιβάλλον καταστρέφεται μόνο του. "Ιατρικά δε χάνεται κανείς από φυματίωση. Υπάρχουν καλά φάρμακα. Μόνο αν κάποιος μείνει χωρίς θεραπεία 20 χρόνια κινδυνεύει", τόνισε ο Γ. Πατσιλινάκος.

Η φυματίωση δε μεταδίδεται από παιδί σε παιδί αλλά, συνήθως, από ενήλικα σε παιδί και εκδηλώνεται δυο ή τρεις μήνες μετά από τη μόλυνση. Ετσι, λοιπόν, έχει ιδιαίτερη σημασία να εντοπιστεί η πηγή της ασθένειας. Σε κάθε περίπτωση πάντως, όπως τονίζουν οι ειδικοί, δύσκολα μεταδίδεται η αρρώστια σε μεγάλες μάζες πληθυσμού.Εξάλλου, κίνδυνος μετάδοσης δεν υπάρχει αν αρχίσει η θεραπεία.Οι κίνδυνοι μειώνονται ακόμα περισσότερο, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών είναι σήμερα εμβολιασμένα από την ηλικία των πέντε ή έξι ετών. Ο εμβολιασμός που καλύπτει μια δεκαετία.

Ο προϊστάμενος του ΠΙΚΠΑ σημείωσε ότι μπορούν τα μεμονωμένα περιστατικά, που εμφανίστηκαν να περιοριστούν, τονίζοντας την ανάγκη της στενής συνεργασίας των υγειονομικών υπηρεσιών με τους γονείς, τους διευθυντές των σχολείων και τους μαθητές. Να σημειωθεί ότι το 15μελές συμβούλιο των μαθητών του Γενικού Λυκείου αποφάσισε την αναστολή της κατάληψης και ο δήμος έχει καθαρίσει το χώρο. Ο προϊστάμενος του ΠΙΚΠΑ είπε ότι στάλθηκαν στο Πέραμα όλες οι δυνάμεις του ιδρύματος για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Ιατρικό κλιμάκιο θα επισκεφθεί το οικογενειακό περιβάλλον των παιδιών που αρρώστησαν, για να ελεγχθεί η πηγή της ασθένειας. Θα ελεγχθούν ακόμα τα ιατρικά βιβλιάρια και των 1.100 μαθητών του Περάματος και θα εμβολιαστούν όσα παιδιά δεν είναι εμβολιασμένα. Από σήμερα Παρασκευή τα ιατρεία του ΠΙΚΠΑ στο Πέραμα τίθενται στη διάθεση των παιδιών.

Οπως είπε γιατρός της Νομαρχίας Πειραιά κάποιος που μολύνθηκε από τον βάκιλο της φυματίωσης στην αρχή μπορεί να μην αισθάνεται τίποτα και η αρρώστια να αποκαλυφθεί από μια τυχαία εξέταση του πνεύμονα. Το βασικό σύμπτωμα είναι ο βήχας. Αλλα συμπτώματα είναι πόνοι στο στήθος, αίμα στα σίελα, ανορεξία, πυρετός και αιμόπτυση.

ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΥΦΛΩΝ
Ξανά στο δρόμο οι μαθητές

Με πρωταρχικό αίτημα την αναβάθμιση της εκπαίδευσης των τυφλών, οι μαθητές του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ) Καλλιθέας πραγματοποίησαν χτες συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στη Βουλή.

Μετά από 43 μέρες κατάληψη, την οποία ανέστειλαν στις 10.1.1998, οι μαθητές του ΚΕΑΤ βγήκαν ξανά στο δρόμο διεκδικώντας τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του κέντρου, καθώς και την αναβάθμιση της εκπαίδευσής τους με την πρόσληψη του απαραίτητου εξειδικευμένου προσωπικού και τη λειτουργία νέων τμημάτων, όπως αυτό της εκμάθησης των υπολογιστών. Να σημειωθεί πως οι μαθητές του ΚΕΑΤ αντιμετωπίζουν καθημερινά πολύ σοβαρά προβλήματα, αφού η εκπαίδευση που τους παρέχεται είναι μηδαμινή και περιορίζεται σε φροντιστηριακά μαθήματα.

Η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα της γενικότερης πολιτικής της κυβέρνησης για συρρίκνωση του δημόσιου τομέα και ιδιαίτερα της ειδικής αγωγής. Τόσο οι μαθητές του κέντρου όσο και ο Σύλλογος Γονέων αλλά και οι άλλοι φορείς της Καλλιθέας δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους, ώστε το υπουργείο Παιδείας να αναλάβει επιτέλους την ευθύνη της εκπαίδευσης, να δημιουργηθεί νέος οργανισμός για το ΚΕΑΤ για να γίνει δυνατή η πρόσληψη νέου εξειδικευμένου προσωπικού και η λειτουργία νέων απαραίτητων τμημάτων. Να παρθούν μέτρα για την επαγγελματική εκπαίδευση και αποκατάσταση των τυφλών, με την εξασφάλιση της λειτουργίας των σχολών που έκλεισαν.

Ο μεγάλος απών της χτεσινής συγκέντρωσης, όπως και όλων των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας, ήταν η πλειοψηφία της διοίκησης του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών, που δεν πήρε θέση για τα αιτήματα των μαθητών και για ακόμα μια φορά τούς "γύρισε την πλάτη".

"Γυμνοί" στα εγκαύματα

Παρά τις ελλείψεις, η αντιμετώπιση των εγκαυμάτων στη χώρα μας βρίσκεται σε ικανοποιητικά επίπεδα

Αποτελεσματικά μπορούν πλέον να αντιμετωπιστούν εγκαύματα, που μέχρι πρότινος απέβαιναν μοιραία. Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ σημαντική, δεδομένου ότι περισσότερο από το 40% των εγκαυμάτων αφορά βρέφη και παιδιά ηλικίας έως 14 ετών. Πριν λίγα χρόνια, όσα παιδιά είχαν έγκαυμα που καταλάμβανε πάνω από το 40% της συνολικής επιφάνειας του σώματος ήταν καταδικασμένα. Σήμερα αποκαθίστανται και μεγαλώνουν κανονικά, ακόμη κι αν το ποσοστό του εγκαύματος ξεπερνά το 70%.

Να σημειωθεί ότι αυτή η δυνατότητα ικανοποιητικής αντιμετώπισης των εγκαυμάτων γίνεται χωρίς το σχεδιασμό της υπαρχουσών υπηρεσιών και, πολύ περισσότερο, χωρίς σχεδιασμό της προοπτικής. Για παράδειγμα: Την ώρα που η χώρα μας χρειάζεται 122 κρεβάτια για την αντιμετώπιση των εγκαυματιών υπάρχουν 12 κρεβάτια που είναι κλειστά στο Θριάσιο Νοσοκομείο.

Τα παραπάνω αναφέρθηκαν χτες σε συνέντευξη Τύπου, που διοργανώθηκε με αφορμή την προσπάθεια ενίσχυσης της Μονάδας Εγκαυμάτων του Νοσοκομείου Παίδων "Αγλαϊα Κυριακού". Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου που παρουσίασε χτες ο καθηγητής Πλαστικής Χειρουργικής Ι. Ιωάννοβιτς,τα παιδικά εγκαύματα "αγγίζουν" το 42% του συνόλου των εγκαυμάτων στη χώρα μας. Απ' αυτά το 60% (1.000 στα 1.711) συμβαίνουν σε παιδιά ηλικίας 2 - 5 ετών, καθώς δεν υπάρχουν χώροι για παιχνίδι και τα παιδιά αναγκάζονται να εκτονώνουν την ενεργητικότητά τους μέσα στο σπίτι. Το 70% των παιδικών εγκαυμάτων οφείλονται στο ζεμάτισμα. Ακολουθούν τα χημικά εγκαύματα (6%) και τα ηλεκτρικά εγκαύματα (2%).

Ο Ι. Ιωάννοβιτς εξέφρασε την ανάγκη δημιουργίας εξειδικευμένων Μονάδων Εγκαυμάτων, οι οποίες πρέπει να στελεχωθούν με έμπειρο και απόλυτα εξειδικευμένο ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό.

Μία τέτοια Μονάδα είναι αυτή του "Αγλαϊα Κυριακού". Για την αγορά του απαραίτητου εξοπλισμού για τη Μονάδα, η πρόεδρος του Συλλόγου "Φίλοι Κοινωνικής Παιδιατρικής", Γ. Βλάχου, ανακοίνωσε ότι στις 16 Φλεβάρη διοργανώνεται καλλιτεχνική εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής.

Αγωνιστικό κλίμα στο "Ασκληπιείο"

Οι εργαζόμενοι και οι γιατροί στο "Ασκληπιείο" έκαναν χτες συγκεντρώσεις στο Νοσοκομείο παρουσία βουλευτών και εκπροσώπων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Οι εργαζόμενοι έκαναν τη συγκέντρωση στη διάρκεια της τρίωρης στάσης εργασίας. Ακολούθησε η συγκέντρωση των γιατρών, ειδικευμένων και ειδικευόμενων, που από την περασμένη Δευτέρα κάνουν αποχή από τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και τα τακτικά χειρουργεία.

Εργαζόμενοι και γιατροί του "Ασκληπιείου" δήλωσαν αποφασισμένοι να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις που έχουν κηρύξει τα συνδικαλιστικά τους όργανα: η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) αποφάσισε για την ερχόμενη βδομάδα (16 - 20/2) αποχή από τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και τα τακτικά χειρουργεία, καθώς και 24ωρη απεργία στις 18 Φλεβάρη. Την ίδια μέρα έχει προγραμματιστεί Γενική Συνέλευση, στις 12μ., στο αμφιθέατρο του "Σωτηρία". Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), αποφάσισε τετράωρη στάση εργασίας (10.30 π.μ. - 2.30 μ.μ. ), στις 25 Φλεβάρη. Την ώρα της στάσης θα γίνει πανελλαδική σύσκεψη σωματείων στην Αθήνα και παράσταση των εργαζομένων στο υπουργείο Οικονομικών.

Στη συγκέντρωση των εργαζομένων και των γιατρών στο "Ασκληπιείο" παραβρέθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ, Αθ. Γιαννόπουλος και Π. Σκανδαλάκης και ο νομαρχιακός σύμβουλος Ανατολικής Αττικής και επικεφαλής της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" Ν. Στεφανίδης.

Η επανεμφάνιση της νόσου

Μέχρι πρότινος νόμιζαν ότι η φυματίωση -όπως και άλλα λοιμώδη νοσήματα- είχαν υπερνικηθεί. Τα τελευταία χρόνια η φυματίωση επανέρχεται τόσο σε πανελλαδικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σύμφωνα με στοιχεία του Πρότυπου Ιατρείου Καταγραφής και Αντιμετώπισης της Παιδικής Φυματίωσης που εδρεύει στο Νοσοκομείο "Αγλαϊα Κυριακού", 870 παιδιά προσβλήθηκαν από φυματίωση την περίοδο 1982 - 1995. Απ' αυτά 550 παιδιά ήταν κάτω των πέντε ετών και 320 κάτω των τριών ετών. Κανένα από αυτά τα κρούσματα δεν ήταν θανατηφόρο.

Η ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι το 1995 πέθαναν από φυματίωση τρία εκατομ. άνθρωποι εκ των οποίων οι 535.000 ήταν παιδιά. Το χαρακτηριστικό είναι οτι η νόσος ξέφυγε απ' τα παραδοσιακά "προπύργια", την Αφρική και την Ασία. Στον Ευρωπαϊκό χώρο η φυματίωση -όπως και άλλα λοιμώδη νοσήματα- εμφανίστηκε με πιό δραματικό τρόπο στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες. Τον Απρίλη του 1996 - και ενόψει της Παγκόσμιας Μέρας για την Υγεία - η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι η "κατάρρευση του κομμουνισμού το 1990 προκάλεσε επιδημία λοιμωδών νόσων...Τα συστήματα υγείας ήταν κρατικά, με συνέπεια την κατάρρευση και των υπηρεσιών πρόληψης νοσημάτων, που ήταν ικανοποιητικού επιπέδου στην πρώην Σοβιετική Ενωση", έλεγε, τότε, ο Jo Asvall.

Λεζάντα 2ου

Η χτεσινή πορεία των μαθητών στη Βουλή



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ