ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Μάρτη 2007
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΑΠΑΝΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
Κατατρώνε τα λαϊκά εισοδήματα

Πάνω από 50 ευρώ το μήνα πληρώνει το 30% του επίσημα χαρακτηρισμένου «φτωχού πληθυσμού»!

Σε δαπάνες υγείας - δημόσιας και ιδιωτικής - πηγαίνει ένα πολύ σημαντικό και συνεχώς διογκούμενο κομμάτι από τα εισοδήματα των λαϊκών τάξεων της χώρας. Αυτό προκύπτει ακόμα και από τα επίσημα στοιχεία της έρευνας οικογενειακών προϋπολογισμών της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, όπως τα επεξεργάστηκε και για δικούς της λόγους παρουσίασε η Γιούρομπανκ. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το 2005 - σε μέσους όρους - οι δαπάνες υγείας φτάνουν στο 7,15% της συνολικής δαπάνης των νοικοκυριών, έναντι ποσοστού 6,82% στο έτος 1999. Αν στο ποσοστό αυτό προσθέσουμε το ποσοστό δαπάνης που ξοδεύουν - πάντα σε μέσους όρους - τα νοικοκυριά και για τη δήθεν δωρεάν εκπαίδευση (φτάνει στο 2,86%), αθροιστικά για τα δυο αυτά κοινωνικά αγαθά (Υγεία - Παιδεία) δαπανάται τουλάχιστον το 10% του εισοδήματος. Είναι ευνόητο ότι οι αριθμοί που αφορούν τους μέσους όρους υπολείπονται σημαντικά των δαπανών που αναγκάζονται να κάνουν στην πραγματικότητα οι οικογένειες με ηλικιωμένους και αρρώστους ή οικογένειες που σπουδάζουν παιδιά.

Από τη μελέτη της Γιούρομπανκ προκύπτουν και τα παρακάτω:

  • Περίπου το 30% από τους επίσημα χαρακτηρισμένους φτωχούς αναγκάζεται να πληρώσει για δαπάνες υγείας (ανά άτομο) πάνω από 50 ευρώ το μήνα και από αυτούς περίπου το 21,5% από 51 μέχρι 100 ευρώ το μήνα και το 8,5% πάνω και από 100 ευρώ το μήνα!
  • Υψηλότερες δαπάνες υγείας έχει ο λεγόμενος «μη φτωχός πληθυσμός». Το 50% αυτής της κατηγορίας δαπανά πάνω από 50 ευρώ και από αυτούς περίπου το 27% πάνω και από 100 ευρώ το μήνα.

Η έλλειψη κρατικής μέριμνας αξιοποιείται στο έπακρο και από τους μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου της Υγείας. Η μελέτη της Γιούρομπανκ επικαλείται πανελλαδική έρευνα του Εργαστηρίου Οργάνωσης και Αξιολόγησης των Υπηρεσιών Υγείας του Πανεπιστημίου της Αθήνας, σύμφωνα με την οποία η παραοικονομία στο χώρο της υγείας φτάνει στο αστρονομικό ύψος του 1,73 δισ. ευρώ και από αυτά το 11% αφορά στο γνωστό «φακελάκι» και το 89% σε υποτιμολογημένες πληρωμές ή και χωρίς απόδειξη. Πανθομολογούμενες και κοινές φαίνονται να είναι οι «αδυναμίες του συστήματος δημόσιας υγείας», καθώς σύμφωνα με στατιστική έρευνα οι 7 στους 10 (ποσοστό 70%) απαντούν καταφατικά.

Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ
Οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις απαιτούν συναίνεση...

Απολογισμό της κυβερνητικής πολιτικής έκανε και πάλι ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών

Η πολιτική των μεταρρυθμίσεων δεν ολοκληρώθηκε. Θα πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη. Γι' αυτό απαιτείται η ευρύτερη δυνατή συναίνεση, πρώτα και κύρια μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά και η υπεύθυνη στάση των ...κοινωνικών εταίρων, οι οποίοι θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους... Αυτό το μήνυμα έστειλε εκ νέου χτες ο υπουργός Οικονομίας, κάνοντας απολογισμό της κυβερνητικής τριετίας. Εχοντας επίγνωση, ως ασκών την οικονομική πολιτική, ότι οι άγριες αντιλαϊκές αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί δεν έχουν ολοκληρωθεί, αλλά έχουν ακόμη δρόμο μπροστά τους, έτεινε χείρα ...συναίνεσης προς το ΠΑΣΟΚ. Οπως είπε, «σε αυτή την πορεία επιζητούμε τη μέγιστη δυνατή συναίνεση. Θα πρέπει να αντιληφθούν όλα τα κόμματα και οι κοινωνικοί εταίροι ότι για να προοδεύσει η Ελλάδα πρέπει να ξεπεραστούν οι ιδεοληψίες και αγκυλώσεις του παρελθόντος. Πρέπει να υποχωρήσουν οι μικροκομματικές σκοπιμότητες εκεί που δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές μεταξύ των μεγάλων κομμάτων...». Σε σχετική ερώτηση, μάλιστα, έγινε πιο συγκεκριμένος σχετικά με τους τομείς στους οποίους είναι δυνατή η συναίνεση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Τέτοιοι τομείς, κατά τον Γ. Αλογοσκούφη, είναι το Ασφαλιστικό, η Παιδεία, η Δημόσια Διοίκηση και η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής... Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «υπάρχουν σήμερα τέσσερις τομείς σύγκλισης και αν ψάξουμε καλύτερα θα βρούμε και άλλους...».

Το πεδίο αντιπαράθεσης όμως μεταξύ των δύο κομμάτων μεταφέρθηκε, για μια ακόμη φορά, στην καλύτερη διαχείριση των προγραμμάτων φτώχειας, που απευθύνονται στα πιο εξαθλιωμένα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας. Ετσι, αφού σχολίασε τις προτάσεις που περιέχονται στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, πρότεινε το κυβερνητικό πακέτο διαχείρισης της φτώχειας. Προέβη, μάλιστα, στη διαπίστωση ότι η δημοσιονομική πίεση σήμερα δεν είναι τόσο μεγάλη όσο στο παρελθόν. Προφανώς, η κυβέρνηση της ΝΔ με την επίκληση του επιχειρήματος της «μικρότερης δημοσιονομικής πίεσης» επιδιώκει να δικαιολογήσει την πολιτική ψευτοπαροχών που προτίθεται να ακολουθήσει ενόψει εκλογών.

Μια πολιτική πάντως, που, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, θα εφαρμόζεται με το σταγονόμετρο, αφού την ίδια στιγμή απέρριψε τα αιτήματα του εργατικού κινήματος, για πραγματική βελτίωση των όρων διαβίωσης των εργαζομένων. Οπως είπε, «δεν υπάρχει σήμερα κανένα περιθώριο για γενικευμένη χαλάρωση και παροχολογία». Αντί αυτού, εισηγείται «διάθεση πόρων για συγκεκριμένες και με σαφή στόχευση κοινωνικές παρεμβάσεις». Αυτό δηλαδή που έλεγε παλαιότερα το ΠΑΣΟΚ για «παροχές σε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη». Κατά τα άλλα, η κυβέρνηση διεξήγαγε ακόμα μια ...νίκη, καθώς η ανεργία το 2006 υποχώρησε στο 8,9% του ενεργού πληθυσμού. Παρ' όλα αυτά, οι δημοσκοπήσεις της κοινής γνώμης εμφανίζουν την ανεργία και την ακρίβεια σαν τα σοβαρότερα κοινωνικά προβλήματα...

ΕΦΕΤ
Κατασχέθηκαν ακατάλληλα κρέατα

Περισσότερα από 660 κιλά ακατάλληλα κρέαάτα εντόπισαν και κατέσχεσαν κλιμάκια του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) σε κρεοπωλεία της Αττικής. Οι υπεύθυνοι των καταστημάτων, όπου εντοπίστηκαν οι ακατάλληλες ποσότητες, πέρα από την επιβολή προστίμων, θα βρεθούν αντιμέτωποι και με τη Δικαιοσύνη. Πρόκειται, συγκεκριμένα, για τις παραβάσεις στα κρεοπωλεία:

Του Ιακ. Ζαμπέτρου στο Λαύριο βρέθηκε προς διάθεση, ως εγχώριο, νωπό κρέας μόσχου, χοίρου, αμνοεριφίων και πουλερικών που ήταν ολλανδικής, γαλλικής, βουλγαρικής και ιταλικής προέλευσης.

Της «Σαρτζέ» Μονοπρόσωπη ΕΠΕ, στη Μεταμόρφωση, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν 47 κιλά νωπές συκωταριές αμνοεριφίων σε κατάσταση καταψύξεως, ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση.

Του Γ. Παπαντωνόπουλου στη Ν. Φιλαδέλφεια κατασχέθηκαν 44 κιλά νωπά κρέατα σε κατάσταση καταψύξεως, σε ατομικές νάιλον σακούλες.

Της Ελ. Καλαμαρά στη Μεταμόρφωση πωλούνταν νωπό κρέας μόσχου, χοίρων, αμνών και πουλερικών χωρίς να έχουν τοποθετηθεί οι προβλεπόμενες ενδεικτικές πινακίδες. Ακόμη, ο προμηθευτής του καταστήματος Μιχαηλίδης Κων. από τη Ν. Αρτάκη Εύβοιας διέθεσε νωπά κρέατα, χωρίς να αναγράφει την προέλευσή τους, ενώ ήταν γαλλικής, ολλανδικής και ιταλικής προέλευσης.

Των «Ελ. Κουρκούλης - Μιχ. Πουλέζος ΟΕ» στο Λαύριο εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν 64 κιλά νωπά παρασκευάσματα κρέατος και διάφορα κρέατα σε κατάσταση καταψύξεως σε ατομικές χάρτινες συσκευασίες, ως ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση.

Του «Σπ. Παναγιωτοπούλου ΟΕ» στη Βαρβάκειο κατασχέθηκαν τρία τελάρα νωπά σφάγια κοτόπουλου, συνολικού βάρος 90 κιλών, ως ακατάλληλα, γιατί είχε παρέλθει η ημερομηνία ανάλωσης.

Στο χώρο της κεντρικής κρεαταγοράς του Ρέντη εντοπίστηκαν στο πορτ μπαγκάζ αυτοκινήτου νωπά κρέατα που προορίζονταν για το κρεοπωλείο του Λαμπράκου Παρ. στο Περιστέρι.

Στο ψητοπωλείο «Κορώνεια» στην Κηφισιά κατασχέθηκαν περίπου 52 κιλά ψημένου κρέατος σε διάφορα τεμάχια σε κατάσταση καταψύξεως τυλιγμένα με κοινό χαρτί περιτυλίγματος. Η επιχείρηση, αφ' ενός, δεν κατείχε άδεια κατάψυξης και, αφ' ετέρου, τα συντηρούσε μαζί με άλλα ωμά κρέατα.

Στο εργαστήριο τεμαχισμού - τυποποίησης και εμπορίας παραπροϊόντων κρέατος και ψυκτικής αποθήκης της «SOMEAT HELLAS Αφοί Σωτηράκη ΟΕ» στο Μοσχάτο κατασχέθηκαν 367 κιλά κατεψυγμένα παραπροϊόντα βοοειδών (στομάχια, άκρα) που προορίζονταν για εμπορία.

ΕΒΕΑ
Διέγραψε από τα μητρώα 2.500 μικρές επιχειρήσεις

Τα στοιχεία για την εκκαθάριση των μητρώων του, που δημοσιοποίησε χτες το Επαγγελματικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθήνας (ΕΒΕΑ), αποτυπώνουν ένα μικρό μέρος των αδιεξόδων που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι μικροί και αυτοαπασχολούμενοι έμποροι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των μητρώων του ΕΒΕΑ το 2006:

  • Διαγράφτηκαν 2.974 επιχειρήσεις (232 ΑΕ, 271 ΕΠΕ, 747 ΟΕ/ΕΕ, 1.720 ατομικές και 4 καταστήματα αλλοδαπών).
  • Εγγράφηκαν 13.104 επιχειρήσεις (1.910 ΑΕ, 2.233 ΕΠΕ, 4.274 ΟΕ/ΕΕ, 4.600 ατομικές και 88 υποκαταστήματα αλλοδαπών).
  • Πτώχευσαν 74 επιχειρήσεις (32 ΑΕ, 17 ΕΠΕ, 16 ΟΕ/ΕΕ και 9 ατομικές).

Σχολιάζοντας τα παραπάνω στοιχεία, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος εμφανίστηκε ικανοποιημένος, προβάλλοντας επιλεκτικά τη μείωση του ρυθμού των επιχειρήσεων που έκλεισαν και την αύξηση αυτών που άνοιξαν. Στην ουσία, αποσιώπησε το γεγονός ότι το άνοιγμα ατομικών επιχειρήσεων συνδέεται με την ανεργία, καθώς - παρόλο που κανείς δεν αμφισβητεί ότι κάθε νέα εμπορική επιχείρηση είναι πιθανότατα θνησιγενής στο πλαίσιο της ασκούμενης πολιτικής - για πολλούς νέους διαφαίνεται ως η μόνη έστω και προσωρινή διέξοδος από την ανεργία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ