Πέμπτη 15 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΑΠΑΝΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
Κατατρώνε τα λαϊκά εισοδήματα

Πάνω από 50 ευρώ το μήνα πληρώνει το 30% του επίσημα χαρακτηρισμένου «φτωχού πληθυσμού»!

Σε δαπάνες υγείας - δημόσιας και ιδιωτικής - πηγαίνει ένα πολύ σημαντικό και συνεχώς διογκούμενο κομμάτι από τα εισοδήματα των λαϊκών τάξεων της χώρας. Αυτό προκύπτει ακόμα και από τα επίσημα στοιχεία της έρευνας οικογενειακών προϋπολογισμών της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, όπως τα επεξεργάστηκε και για δικούς της λόγους παρουσίασε η Γιούρομπανκ. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το 2005 - σε μέσους όρους - οι δαπάνες υγείας φτάνουν στο 7,15% της συνολικής δαπάνης των νοικοκυριών, έναντι ποσοστού 6,82% στο έτος 1999. Αν στο ποσοστό αυτό προσθέσουμε το ποσοστό δαπάνης που ξοδεύουν - πάντα σε μέσους όρους - τα νοικοκυριά και για τη δήθεν δωρεάν εκπαίδευση (φτάνει στο 2,86%), αθροιστικά για τα δυο αυτά κοινωνικά αγαθά (Υγεία - Παιδεία) δαπανάται τουλάχιστον το 10% του εισοδήματος. Είναι ευνόητο ότι οι αριθμοί που αφορούν τους μέσους όρους υπολείπονται σημαντικά των δαπανών που αναγκάζονται να κάνουν στην πραγματικότητα οι οικογένειες με ηλικιωμένους και αρρώστους ή οικογένειες που σπουδάζουν παιδιά.

Από τη μελέτη της Γιούρομπανκ προκύπτουν και τα παρακάτω:

  • Περίπου το 30% από τους επίσημα χαρακτηρισμένους φτωχούς αναγκάζεται να πληρώσει για δαπάνες υγείας (ανά άτομο) πάνω από 50 ευρώ το μήνα και από αυτούς περίπου το 21,5% από 51 μέχρι 100 ευρώ το μήνα και το 8,5% πάνω και από 100 ευρώ το μήνα!
  • Υψηλότερες δαπάνες υγείας έχει ο λεγόμενος «μη φτωχός πληθυσμός». Το 50% αυτής της κατηγορίας δαπανά πάνω από 50 ευρώ και από αυτούς περίπου το 27% πάνω και από 100 ευρώ το μήνα.

Η έλλειψη κρατικής μέριμνας αξιοποιείται στο έπακρο και από τους μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου της Υγείας. Η μελέτη της Γιούρομπανκ επικαλείται πανελλαδική έρευνα του Εργαστηρίου Οργάνωσης και Αξιολόγησης των Υπηρεσιών Υγείας του Πανεπιστημίου της Αθήνας, σύμφωνα με την οποία η παραοικονομία στο χώρο της υγείας φτάνει στο αστρονομικό ύψος του 1,73 δισ. ευρώ και από αυτά το 11% αφορά στο γνωστό «φακελάκι» και το 89% σε υποτιμολογημένες πληρωμές ή και χωρίς απόδειξη. Πανθομολογούμενες και κοινές φαίνονται να είναι οι «αδυναμίες του συστήματος δημόσιας υγείας», καθώς σύμφωνα με στατιστική έρευνα οι 7 στους 10 (ποσοστό 70%) απαντούν καταφατικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ