Πέμπτη 15 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ
Οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις απαιτούν συναίνεση...

Απολογισμό της κυβερνητικής πολιτικής έκανε και πάλι ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών

Η πολιτική των μεταρρυθμίσεων δεν ολοκληρώθηκε. Θα πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη. Γι' αυτό απαιτείται η ευρύτερη δυνατή συναίνεση, πρώτα και κύρια μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά και η υπεύθυνη στάση των ...κοινωνικών εταίρων, οι οποίοι θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους... Αυτό το μήνυμα έστειλε εκ νέου χτες ο υπουργός Οικονομίας, κάνοντας απολογισμό της κυβερνητικής τριετίας. Εχοντας επίγνωση, ως ασκών την οικονομική πολιτική, ότι οι άγριες αντιλαϊκές αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί δεν έχουν ολοκληρωθεί, αλλά έχουν ακόμη δρόμο μπροστά τους, έτεινε χείρα ...συναίνεσης προς το ΠΑΣΟΚ. Οπως είπε, «σε αυτή την πορεία επιζητούμε τη μέγιστη δυνατή συναίνεση. Θα πρέπει να αντιληφθούν όλα τα κόμματα και οι κοινωνικοί εταίροι ότι για να προοδεύσει η Ελλάδα πρέπει να ξεπεραστούν οι ιδεοληψίες και αγκυλώσεις του παρελθόντος. Πρέπει να υποχωρήσουν οι μικροκομματικές σκοπιμότητες εκεί που δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές μεταξύ των μεγάλων κομμάτων...». Σε σχετική ερώτηση, μάλιστα, έγινε πιο συγκεκριμένος σχετικά με τους τομείς στους οποίους είναι δυνατή η συναίνεση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Τέτοιοι τομείς, κατά τον Γ. Αλογοσκούφη, είναι το Ασφαλιστικό, η Παιδεία, η Δημόσια Διοίκηση και η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής... Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «υπάρχουν σήμερα τέσσερις τομείς σύγκλισης και αν ψάξουμε καλύτερα θα βρούμε και άλλους...».

Το πεδίο αντιπαράθεσης όμως μεταξύ των δύο κομμάτων μεταφέρθηκε, για μια ακόμη φορά, στην καλύτερη διαχείριση των προγραμμάτων φτώχειας, που απευθύνονται στα πιο εξαθλιωμένα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας. Ετσι, αφού σχολίασε τις προτάσεις που περιέχονται στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, πρότεινε το κυβερνητικό πακέτο διαχείρισης της φτώχειας. Προέβη, μάλιστα, στη διαπίστωση ότι η δημοσιονομική πίεση σήμερα δεν είναι τόσο μεγάλη όσο στο παρελθόν. Προφανώς, η κυβέρνηση της ΝΔ με την επίκληση του επιχειρήματος της «μικρότερης δημοσιονομικής πίεσης» επιδιώκει να δικαιολογήσει την πολιτική ψευτοπαροχών που προτίθεται να ακολουθήσει ενόψει εκλογών.

Μια πολιτική πάντως, που, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, θα εφαρμόζεται με το σταγονόμετρο, αφού την ίδια στιγμή απέρριψε τα αιτήματα του εργατικού κινήματος, για πραγματική βελτίωση των όρων διαβίωσης των εργαζομένων. Οπως είπε, «δεν υπάρχει σήμερα κανένα περιθώριο για γενικευμένη χαλάρωση και παροχολογία». Αντί αυτού, εισηγείται «διάθεση πόρων για συγκεκριμένες και με σαφή στόχευση κοινωνικές παρεμβάσεις». Αυτό δηλαδή που έλεγε παλαιότερα το ΠΑΣΟΚ για «παροχές σε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη». Κατά τα άλλα, η κυβέρνηση διεξήγαγε ακόμα μια ...νίκη, καθώς η ανεργία το 2006 υποχώρησε στο 8,9% του ενεργού πληθυσμού. Παρ' όλα αυτά, οι δημοσκοπήσεις της κοινής γνώμης εμφανίζουν την ανεργία και την ακρίβεια σαν τα σοβαρότερα κοινωνικά προβλήματα...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αναζητούν φόρμουλα για πιο επιθετική συναίνεση (2011-05-31 00:00:00.0)
Δεδομένη η αντιλαϊκή συναίνεση (2010-12-07 00:00:00.0)
Πλειοδοτεί για βάθεμα των ανατροπών (2010-02-04 00:00:00.0)
Θα προσφέρει συναίνεση (2006-01-17 00:00:00.0)
Δεδομένη η μεταξύ τους συναίνεση (2004-12-16 00:00:00.0)
Προσχεδιασμένος διαπλεκόμενος αποπροσανατολισμός (2004-10-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ