ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Ιούνη 2021
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
Η ΚΙΝΑ ΓΙΑ ΤΗ «ΔΥΣΚΟΛΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ» ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΕ
«Δεν μπορούμε να αφήσουμε ή να απομονώσουμε ο ένας τον άλλον... »

«Η τρέχουσα δύσκολη κατάσταση στις σινο-ευρωπαϊκές σχέσεις δεν είναι αυτό που θέλει να δει η Κίνα και είναι κάτι εντελώς ασυμβίβαστο με τα θεμελιώδη και μακροπρόθεσμα συμφέροντα και των δύο πλευρών», υποστήριξε ο Κινέζος ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γι, κατά τις επαφές που είχε τις τελευταίες μέρες, υποδεχόμενος στη χώρα του τους ομολόγους του από Ιρλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία και Σερβία. Τις επισκέψεις είχε αναγγείλει το Πεκίνο εξηγώντας ότι βασικό θέμα συζήτησης (στις χωριστές συναντήσεις που είχε μαζί τους ο Γι) θα ήταν οι διμερείς αλλά και οι σινο-ευρωπαϊκές σχέσεις, με στόχο «την οικονομική επιβίωση μετά την επιδημία».

Η «δύσκολη κατάσταση» στις σχέσεις Κίνας - ΕΕ, βέβαια, δεν προέκυψε από το πουθενά, αποτυπώνει τους εντεινόμενους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, την «ανησυχία» του ευρωατλαντικού μπλοκ για τη ραγδαία άνοδο της Κίνας, τη συστηματική προσπάθεια των ΗΠΑ να συνδέσουν την «αναθέρμανση της διατλαντικής σχέσης» με ένα πιο ενιαίο μέτωπο απέναντι στο Πεκίνο.

Αναφερόμενος στις κυρώσεις που οι Βρυξέλλες επέβαλαν την άνοιξη στην Κίνα επικαλούμενες τη στάση της και τα «ανθρώπινα δικαιώματα» σε Σιτζιάνγκ και Χονγκ Κονγκ, ο Γι υποστήριξε ότι η ΕΕ έδρασε με βάση αναλήθειες και ψευδείς πληροφορίες και ότι η αντίδραση της Κίνας (που ανταπέδωσε με κυρώσεις κατά Ευρωπαίων αξιωματούχων) ήταν νόμιμη, καθώς η ΕΕ αμφισβήτησε την εθνική κυριαρχία και αξιοπρέπεια της Κίνας.

Την ίδια στιγμή, ο Γι ισχυρίστηκε ότι οι δεσμοί Κίνας - Ευρώπης έχουν δείξει ισχυρή ανθεκτικότητα και δυνατότητες και συμβαδίζουν με την τάση των καιρών, ισχυριζόμενος ότι «κανείς και καμία δύναμη δεν μπορεί να αντισταθεί ή να αλλάξει την τάση», αλλά και ότι προϋπόθεση για μια υγιή και σταθερή ανάπτυξη των διμερών σχέσεων είναι «η σωστή, αμοιβαία αντίληψη» της μίας πλευράς για την άλλη. Σχολίασε ακόμα ότι «δεν μπορούμε να αφήσουμε ο ένας τον άλλον αλλά και δεν μπορούμε να απομονώσουμε ο ένας τον άλλον...».

Επαφές στην Ινδονησία συνεχίζει ο Μπορέλ

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας, Ζ. Μπορέλ, συνεχίζει μέχρι και αύριο τις επαφές του στην Τζακάρτα της Ινδονησίας, με την ηγεσία της χώρας αλλά και την ηγεσία της Ενωσης Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), που εδρεύει στην ινδονησιακή πρωτεύουσα.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την ΥΠΕΞ της χώρας, Ρ. Μαρσούντι, ο Μπορέλ δήλωσε ότι «τον 21ο αιώνα η ιστορία της ανθρωπότητας θα γραφτεί στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού» και ότι «οι χώρες της ASEAN γενικά - αλλά και ειδικά η Ινδονησία - θα διαδραματίσουν πολύ σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις».

Περιγράφοντας δε τις προσδοκίες των ευρωπαϊκών μονοπωλίων πρόσθεσε ότι «μέρος αυτής της ιστορίας θα γραφτεί αν η ΕΕ δεσμευτεί οικονομικά περισσότερο με χώρες όπως η Ινδονησία», περιγράφοντας την «ασφάλεια και σταθερότητα» της περιοχής ως βασικό άξονα για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας.

ΙΡΑΝ
Βύθιση μεγάλου πολεμικού πλοίου μετά από πυρκαγιά

Μεγάλη φωτιά και σε διυλιστήριο το ίδιο 24ωρο

Καπνός από την πυρκαγιά στο διυληστήριο

Copyright 2021 The Associated

Καπνός από την πυρκαγιά στο διυληστήριο
Δύο μεγάλα ατυχήματα με πυρκαγιές, ένα σε πολεμικό πλοίο που βυθίστηκε και ένα σε διυλιστήριο, σημειώθηκαν στο Ιράν μέσα στο ίδιο 24ωρο. Τα αίτια και για τα δύο περιστατικά ακόμα ερευνώνται, ωστόσο το μπαράζ κατηγοριών - κυρίως απέναντι στο Ισραήλ - για σαμποτάζ το αμέσως προηγούμενο διάστημα σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, πλοία κ.α. δημιουργεί εύλογα ερωτήματα και σε αυτήν την περίπτωση.

Αναλυτικότερα, ένα από τα μεγαλύτερα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού του Ιράν, το εκπαιδευτικό πλοίο «Kharg», βυθίστηκε χτες αφού ξέσπασε φωτιά την ώρα που βρισκόταν κοντά στο λιμάνι του Γιασκ, στον Κόλπο του Ομάν, σύμφωνα με αναφορά του πρακτορείου ειδήσεων «Fars», ενώ όλο το πλήρωμα του σκάφους εγκατέλειψε το πλοίο. Μέχρι χτες δεν είχαν διευκρινιστεί τα αίτια της πυρκαγιάς, η οποία ξεκίνησε σε ένα από τα συστήματα του πλοίου. Η επιχείρηση κατάσβεσης διήρκεσε σχεδόν 20 ώρες.

Σύμφωνα με το «Al Jazeera», το πλοίο ήταν ικανό να ανυψώσει βαριά φορτία και να προσφέρει βάση προσγείωσης για ελικόπτερα.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Απρίλη η Τεχεράνη ανακοίνωσε πως το ιρανικό εμπορικό πλοίο «Saviz» υπέστη βλάβες στην Ερυθρά Θάλασσα από έκρηξη άγνωστης αιτίας. Σύμφωνα με δημοσίευμα των «New York Times», το «Saviz» έγινε στόχος επίθεσης ισραηλινών αντιποίνων έπειτα από προηγούμενες επιθέσεις κατά ισραηλινών πλοίων.

Επίσης χτες, τεράστια πυρκαγιά ξέσπασε στη γραμμή υγροποιημένου φυσικού αερίου του διυλιστηρίου Τοντγκουγιάν της Τεχεράνης, όπως μετέδωσαν ιρανικά κρατικά ΜΜΕ. Μέχρι το βράδυ δεν είχαν αναφερθεί θύματα.

Σε ένα τέτοιο φόντο, για χτες το βράδυ είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στη Βιέννη ο τελευταίος γύρος των διαπραγματεύσεων για «αναβίωση» της Συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, πριν ακολουθήσει μία 10ήμερη διακοπή των συνομιλιών, και ενώ ακολουθούν οι προεδρικές εκλογές στο Ιράν.

Στόχος των συνομιλιών, στις οποίες συμμετέχουν τα μέρη που παραμένουν στη Συμφωνία (Ιράν, Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ρωσία, Κίνα), είναι να επιστρέψουν οι ΗΠΑ σε αυτήν και να συμμορφωθεί το Ιράν με τους όρους της. Η ΕΕ προεδρεύει στις συνομιλίες και δρα ως διαμεσολαβητής μεταξύ Ιρανών και Αμερικανών αντιπροσώπων, που πραγματοποιούν «έμμεσες» διαπραγματεύσεις.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΓΚΥΡΑ.-- Την ετοιμότητα της Τουρκίας να «καθαρίσει» έναν καταυλισμό προσφύγων στο βόρειο Ιράκ, για τον οποίο υποστηρίζει ότι προσφέρει καταφύγιο σε Κούρδους αυτονομιστές, εξέφρασε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν. Ο καταυλισμός βρίσκεται στην περιοχή Μαχμούρ, 180 χλμ. νότια από τα τουρκικά σύνορα, και ο Ερντογάν ανέφερε ότι «αν τα Ηνωμένα Εθνη δεν το καθαρίσουν, θα το κάνουμε εμείς ως μέλος του ΟΗΕ».

ΚΟΛΟΜΠΟ.-- Ανησυχίες για μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή προκαλεί το ενδεχόμενο βύθισης του πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων «MV X-Press Pearl», που έχοντας υποστεί ζημιές από πυρκαγιά παρέμενε στα ανοιχτά της πρωτεύουσας της Σρι Λάνκα, Κολόμπο. Το πλοίο της ολλανδικής εταιρείας «Smit» είχε αποπλεύσει από το Γκουτζαράτ της Ινδίας ενώ η φωτιά ξέσπασε στις 20/5, την ώρα που έμπαινε στο Κολόμπο, και έσβησε μετά από 13 μέρες. Το πλοίο μετέφερε μεταξύ άλλων 25 τόνους νιτρικού οξέος, λιπαντικά, καυστική σόδα και άλλα χημικά προϊόντα, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του φορτίου καταστράφηκε από την πυρκαγιά.

ΜΑΔΡΙΤΗ - ΑΛΓΕΡΙ.-- Ο ηγέτης του «Μετώπου Πολισάριο», του κινήματος για την ανεξαρτησία της Δυτικής Σαχάρας, Μπραχίμ Γάλι, επέστρεψε χτες στην Αλγερία, αφού η νοσηλεία του για πάνω από ένα μήνα στην Ισπανία λόγω COVID-19 προκάλεσε διπλωματική αντιπαράθεση μεταξύ Ισπανίας και Μαρόκου. Νωρίτερα είχε εμφανιστεί μέσω βιντεοσύνδεσης σε ακροαματική συνεδρίαση ισπανικού δικαστηρίου για μια υπόθεση εγκλημάτων πολέμου. Οι δικαστές αποφάσισαν να μην του επιβάλουν περιορισμούς και του επέτρεψαν να εγκαταλείψει τη χώρα.

ΕΡΕΒΑΝ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Τη «ζωτικής σημασίας» ανάγκη για απομάκρυνση των δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν από το έδαφος της Αρμενίας, καθώς αυξάνονται οι εντάσεις στα σύνορά τους μετά τη σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, τόνισε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Αρμενίας, Ν. Πασινιάν, σε χτεσινή συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στις Βρυξέλλες. Ο Μισέλ είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Αζέρο Πρόεδρο, Ι. Αλίεφ.

ΙΣΡΑΗΛ
Εντείνονται οι διεργασίες για σχηματισμό κυβέρνησης

Με φόντο την κλιμάκωση σύνθετων ενδοϊμπεριαλιστικών παζαριών και αντιθέσεων σε διάφορα κρίσιμα θέματα (από το Παλαιστινιακό και την επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, μέχρι την «επόμενη μέρα» στη Συρία και τον επανακαθορισμό των σχέσεων με την Τουρκία), οξύνονται οι ενδοαστικές διεργασίες στο Ισραήλ, όπου μέχρι αργά χτες το βράδυ συνεχίζονταν οι προσπάθειες για σχηματισμό «ενωτικής» κυβέρνησης, χωρίς τον Μπ. Νετανιάχου και με «πρώτο βιολί» το κόμμα «Γες Ατίντ» του εντελοδόχου Γ. Λαπίντ (ήρθε 2ο στις βουλευτικές εκλογές του Μάρτη).

Προχτές ο Λαπίντ είχε ανακοινώσει επίτευξη συμφωνίας με το «Μπλε και Λευκό» του Μπ. Γκάντζ, ενώ χτες αναμένονταν τα αποτελέσματα από τις επαφές που «τρέχουν» με το κόμμα «Γιάμινα», με τις πληροφορίες να επιμένουν ότι έχουν καταληχθεί εναλλαγή στην πρωθυπουργία και μοιρασιά στα κυβερνητικά αξιώματα. Στήριξη σε αυτήν την κυοφορούμενη «ενωτική» κυβέρνηση εξέφρασε και το αραβικό κόμμα «Ρα'αμ» του Μανσούρ Αμπάς.

Ο Λαπίντ έχει διατελέσει στο διάστημα 2013 - 2014 υπουργός στην τότε κυβέρνηση του Νετανιάχου, με το κόμμα του οποίου («Λικούντ») ωστόσο διαφώνησε, μεταξύ άλλων κατηγορώντας το για προσπάθειες σφετερισμού της εξουσίας κ.λπ. Ο ίδιος λανσάρεται ως «φιλελεύθερος» και «πατριώτης», υποστηρικτής του «κοσμικού κράτους» και της «συνεννόησης»... Είναι χαρακτηριστικό το σύνθημα με το οποίο ξεκίνησε επαφές για σχηματισμό κυβέρνησης («Δεν μισιόμαστε»), αναδεικνύοντας και τη σημασία που στην παρούσα φάση δίνει η ισραηλινή αστική τάξη στο να διασφαλιστεί μια συμμαχία ικανή να εκπροσωπήσει τα συμφέροντά της, σε ένα γεωπολιτικό φόντο που περιπλέκεται διαρκώς.

Στο φόντο αυτών των διεργασιών, σε χτεσινή ψηφοφορία στην ισραηλινή Βουλή (με 87 ψήφους από τα 120 μέλη της) ο προερχόμενος από το Εργατικό Κόμμα 60χρονος Ισαάκ Χέρτσογκ αναδείχθηκε νέος Πρόεδρος της χώρας. Ο Χέρτσογκ, σπουδαγμένος στις ΗΠΑ, έχει διατελέσει πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος αλλά και στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών, ενώ είναι και πρόεδρος της ισραηλινής ΜΚΟ «Εβραϊκό Πρακτορείο», που θεωρείται μία από τις ισχυρότερες διεθνώς. Ο πατέρας του, Χαΐμ Χέρτσογκ, είχε διατελέσει Πρόεδρος του Ισραήλ από το 1983 έως το 1993.

ΣΟΥΔΑΝ
Επανεξετάζει τη συμφωνία για ρωσική ναυτική βάση

Ενώ παραμένει «ανοιχτό» σε στρατιωτική συνεργασία με τις ΗΠΑ

Το Σουδάν θα επανεξετάσει τη συμφωνία με τη Ρωσία για τη δημιουργία ναυτικής βάσης στην Ερυθρά Θάλασσα, καθώς ορισμένες διατάξεις της είναι «επιβλαβείς για τα συμφέροντα της χώρας», δήλωσε ο αρχηγός του σουδανικού Γενικού Επιτελείου, Μοχάμεντ Οτμάν Αλ Χουσέιν. Στα τέλη Απρίλη το Σουδάν είχε ανακοινώσει ότι αναστέλλει τη συμφωνία για τη ρωσική βάση, που είχε προωθηθεί επί προεδρίας Μπασίρ, ο οποίος ανατράπηκε το 2019 από τον στρατό μετά από εκτεταμένες λαϊκές διαδηλώσεις.

«Προς το παρόν διαπραγματευόμαστε μια πιθανή αναθεώρηση αυτής της συμφωνίας, για να διασφαλίσουμε ότι τα συμφέροντά μας και τα κέρδη μας λαμβάνονται υπόψη», είπε. Εξήγησε ότι η συμφωνία έχει μεν υπογραφεί, αλλά δεν έχει επικυρωθεί από το νομοθετικό σώμα του Σουδάν και «μπορούμε να εισάγουμε τροποποιήσεις και αλλαγές (...) λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντά μας».

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι οι ΗΠΑ διόρισαν τον πρώτο τους πρέσβη στο Χαρτούμ μετά από δεκαετίες και απέσυραν το Σουδάν από τον κατάλογο των «κρατών που χρηματοδοτούν την τρομοκρατία».

Με αυτά τα δεδομένα, ο Αλ Χουσέιν δήλωσε ότι η χώρα του είναι «ανοιχτή για στρατιωτική συνεργασία με τις ΗΠΑ». Οπως ανέφερε, ενώ «προηγουμένως το Σουδάν έπρεπε να περιορίσει τη στρατιωτική του συνεργασία στη Ρωσία και στην Κίνα», σήμερα - μετά την αφαίρεση από την προαναφερθείσα αμερικανική λίστα - «μπορούμε να συνεργαστούμε με την Αμερική και τα δυτικά έθνη».

Το Κρεμλίνο από την πλευρά του αναφέρει ότι η Ρωσία «βρίσκεται σε συνεχείς διπλωματικές επαφές με τη σουδανική πλευρά και εργάζονται πάνω στο ζήτημα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ