Πέμπτη 3 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΔΑΝ
Επανεξετάζει τη συμφωνία για ρωσική ναυτική βάση

Ενώ παραμένει «ανοιχτό» σε στρατιωτική συνεργασία με τις ΗΠΑ

Το Σουδάν θα επανεξετάσει τη συμφωνία με τη Ρωσία για τη δημιουργία ναυτικής βάσης στην Ερυθρά Θάλασσα, καθώς ορισμένες διατάξεις της είναι «επιβλαβείς για τα συμφέροντα της χώρας», δήλωσε ο αρχηγός του σουδανικού Γενικού Επιτελείου, Μοχάμεντ Οτμάν Αλ Χουσέιν. Στα τέλη Απρίλη το Σουδάν είχε ανακοινώσει ότι αναστέλλει τη συμφωνία για τη ρωσική βάση, που είχε προωθηθεί επί προεδρίας Μπασίρ, ο οποίος ανατράπηκε το 2019 από τον στρατό μετά από εκτεταμένες λαϊκές διαδηλώσεις.

«Προς το παρόν διαπραγματευόμαστε μια πιθανή αναθεώρηση αυτής της συμφωνίας, για να διασφαλίσουμε ότι τα συμφέροντά μας και τα κέρδη μας λαμβάνονται υπόψη», είπε. Εξήγησε ότι η συμφωνία έχει μεν υπογραφεί, αλλά δεν έχει επικυρωθεί από το νομοθετικό σώμα του Σουδάν και «μπορούμε να εισάγουμε τροποποιήσεις και αλλαγές (...) λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντά μας».

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι οι ΗΠΑ διόρισαν τον πρώτο τους πρέσβη στο Χαρτούμ μετά από δεκαετίες και απέσυραν το Σουδάν από τον κατάλογο των «κρατών που χρηματοδοτούν την τρομοκρατία».

Με αυτά τα δεδομένα, ο Αλ Χουσέιν δήλωσε ότι η χώρα του είναι «ανοιχτή για στρατιωτική συνεργασία με τις ΗΠΑ». Οπως ανέφερε, ενώ «προηγουμένως το Σουδάν έπρεπε να περιορίσει τη στρατιωτική του συνεργασία στη Ρωσία και στην Κίνα», σήμερα - μετά την αφαίρεση από την προαναφερθείσα αμερικανική λίστα - «μπορούμε να συνεργαστούμε με την Αμερική και τα δυτικά έθνη».

Το Κρεμλίνο από την πλευρά του αναφέρει ότι η Ρωσία «βρίσκεται σε συνεχείς διπλωματικές επαφές με τη σουδανική πλευρά και εργάζονται πάνω στο ζήτημα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ