Πέμπτη 3 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Προηγμένα όπλα και πυρομαχικά ετοιμάζεται να παραδώσει το ΝΑΤΟ

Με συμφωνίες ενισχυμένης στρατιωτικής συνεργασίας και με το πρόσχημα της μεγάλης άσκησης «Sea Breeze 2021»

Από επίσκεψη του Ουκρανού ΥΠΕΞ στην έδρα του ΝΑΤΟ τον περασμένο Απρίλη

Copyright 2021 The Associated

Από επίσκεψη του Ουκρανού ΥΠΕΞ στην έδρα του ΝΑΤΟ τον περασμένο Απρίλη
Προηγμένο στρατιωτικό οπλοστάσιο ετοιμάζεται να παραδώσει το ΝΑΤΟ στην κυβέρνηση του Κιέβου, είτε μέσα από συμφωνίες ενισχυμένης στρατιωτικής συνεργασίας της Ουκρανίας με κράτη - μέλη της λυκοσυμμαχίας, είτε μέσα από τη διαδικασία των μεγάλων ΝΑΤΟικών ασκήσεων που πραγματοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή, έχοντας στο στόχαστρο τη Ρωσία.

Την εν λόγω εξέλιξη είχαν προαναγγείλει ουσιαστικά και τα αιτήματα για επιπλέον στρατιωτική βοήθεια τα οποία είχε απευθύνει δημόσια τις προηγούμενες μέρες ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι.

Αντιδρώντας στα παραπάνω, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας κατήγγειλε χτες ότι προηγμένα όπλα, πυρομαχικά και άλλο στρατιωτικό υλικό θα παραδοθούν στις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις και στις εθνικιστικές παραστρατιωτικές ομάδες που δρουν κοντά στο Ντονμπάς, «υπό το πρόσχημα των ασκήσεων "Sea Breeze 2021" του ΝΑΤΟ». Πρόσθεσε ότι η Μόσχα «θα παρακολουθεί στενά την πορεία των ασκήσεων» και «θα ανταποκριθεί κατάλληλα, αν είναι απαραίτητο, για τη διασφάλιση της στρατιωτικής ασφάλειας της Ρωσίας».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, Ιγκόρ Κονασένκοφ, ο στρατιωτικός εξοπλισμός «τελικά, όπως συνέβη τα προηγούμενα χρόνια, θα παραδοθεί στα ουκρανικά στρατεύματα και στους εθνικιστικούς σχηματισμούς που βρίσκονται κοντά στις περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ».

Οι ετήσιες ασκήσεις «Sea Breeze», που επικεντρώνονται στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, διοργανώνονται από το υπουργείο Αμυνας της Ουκρανίας και την Ευρωπαϊκή Στατιωτική Διοίκηση των ΗΠΑ το διάστημα 28 Ιούνη - 10 Ιούλη, με συμμετοχή πολλών χωρών του ΝΑΤΟ - Βρετανίας, Τουρκίας, Ολλανδίας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας, Λετονίας, Καναδά κ.ά., μεταξύ τους και της Ελλάδας.

Στη φετινή άσκηση θα συμμετάσχουν περίπου 4.000 στρατιωτικοί, 40 πολεμικά πλοία και βοηθητικά σκάφη, 30 αεροσκάφη και πάνω από 100 θωρακισμένα οχήματα.

Οπως υπενθύμισε ο Κονασένκοφ, οι ασκήσεις θα διεξαχθούν «εν μέσω αδιάκοπων κατηγοριών των δυτικών χωρών για τις φερόμενες προσπάθειες της Ρωσίας να ενισχύσει το στρατιωτικό της δυναμικό στα νοτιοανατολικά σύνορα της χώρας». Ο ίδιος υπογράμμισε πως θα αναπτυχθούν «κοινές επιχειρήσεις ειδικών δυνάμεων με τα στρατεύματα της Ουκρανίας στο ουκρανικό έδαφος».

Υπενθυμίζεται ότι σε ένα τέτοιο φόντο, και ο ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει σε πάνω από 20 ασκήσεις μεγάλης κλίμακας τους επόμενους έξι μήνες, ενώ ο ρωσικός Βόρειος Στόλος ανέπτυξε πολεμικά πλοία για ασκήσεις στη Θάλασσα του Μπάρεντς.

Ατυπη σύνοδος του ΣΑ για τα γεγονότα του Μεϊντάν

Στο μεταξύ, μια άτυπη σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα γεγονότα του Μεϊντάν (πλατεία Ανεξαρτησίας) στο Κίεβο στα τέλη του 2013 και «τις συνέπειες στο Ντονμπάς» (Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ) διοργανώθηκε χτες με πρωτοβουλία της Ρωσίας, στο πλαίσιο της οξυμένης αντιπαράθεσης Δύσης - Μόσχας γύρω από τη σύγκρουση στην Ανατολική Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται ότι τα γεγονότα του Μεϊντάν ήταν οι αναταραχές που ξέσπασαν στα τέλη του 2013, με τη στήριξη ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, με δεκάδες νεκρούς, τραυματίες και αγνοούμενους, με τη συμμετοχή νεοναζιστικών οργανώσεων, όταν ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Γιανουκόβιτς αρνήθηκε να υπογράψει τη «συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ», ισχυριζόμενος ότι θέλει να την εξετάσει πιο διεξοδικά.

Οι συζητήσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι άτυπες, με τη συμμετοχή «εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών», πολιτικών και ακαδημαϊκών, ανάμεσά τους του πρώην πρωθυπουργού της Ουκρανίας, Νικολάι Αζάροφ, πρώην μελών της ουκρανικής Βουλής, δημοσιογράφων από τη Βρετανία και τη Γαλλία.

Στο μεταξύ ο γενικός εισαγγελέας της «Λαϊκής Δημοκρατίας» του Λουγκάνσκ ζήτησε από τη Λευκορωσία να στείλει τον συλληφθέντα αντικυβερνητικό «δημοσιογράφο», Ρ. Προτάσεβιτς, για να διεξάγει διερευνητική διαδικασία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «έρευνα για ποινική υπόθεση αποκάλυψε ότι ο Προτάσεβιτς συμμετείχε στον βομβαρδισμό πολιτών στο Ντονμπάς και στην καταστροφή μη στρατιωτικών υποδομών» το διάστημα 2014 - 2015.

Εξάλλου, οι αρχές του Λουγκάνσκ έχουν κινήσει ποινική δίωξη με την κατηγορία ότι εντάχθηκε εθελοντικά στην παραστρατιωτική - νεοναζιστική ομάδα «Τάγμα του Αζόφ».

Προετοιμάζεται η συνάντηση Πούτιν - Μπάιντεν

Σε ένα τέτοιο έδαφος, χωρίς «τομές» και «συνταρακτικές αποφάσεις» αναμένεται η Σύνοδος Κορυφής μεταξύ των Προέδρων των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, στις 16 Ιούνη στη Γενεύη, σύμφωνα με τον Ρώσο ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ, ωστόσο το ίδιο το γεγονός των συνομιλιών των ηγετών «των δύο κύριων πυρηνικών δυνάμεων είναι σημαντικό».

«Πρέπει οι ίδιοι να ανταλλάξουν απόψεις για το ποιες απειλές βλέπει η κάθε χώρα στον περίγυρό της αλλά και γενικά σε παγκόσμιο επίπεδο», πρόσθεσε ο Λαβρόφ.

Η Ρωσία αναμένει ότι η συνάντηση Μπάιντεν - Πούτιν θα ενισχύσει τη συνεργασία των δύο χωρών στην κυβερνοασφάλεια, σημείωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Σ. Ριάμπκοφ, την ίδια ώρα που η Ουάσιγκτον και διάφορα επιτελεία των ΗΠΑ καταγγέλλουν αυξανόμενες κυβερνοεπιθέσεις σε αμερικανικές επιχειρήσεις και υπηρεσίες, από ομάδες χάκερ που εδρεύουν στη Ρωσία.

Σε κάθε περίπτωση, οι δύο πλευρές βρίσκονται καθημερινά σε επαφές για την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής. Στο μεταξύ, σύμφωνα με πηγές της ρωσικής εφημερίδας «Kommersant», Ρωσία και ΗΠΑ βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για το ενδεχόμενο τη Σύνοδο Κορυφής να ακολουθήσει μια κοινή δήλωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ