Πέμπτη 3 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Εντείνονται οι διεργασίες για σχηματισμό κυβέρνησης

Με φόντο την κλιμάκωση σύνθετων ενδοϊμπεριαλιστικών παζαριών και αντιθέσεων σε διάφορα κρίσιμα θέματα (από το Παλαιστινιακό και την επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, μέχρι την «επόμενη μέρα» στη Συρία και τον επανακαθορισμό των σχέσεων με την Τουρκία), οξύνονται οι ενδοαστικές διεργασίες στο Ισραήλ, όπου μέχρι αργά χτες το βράδυ συνεχίζονταν οι προσπάθειες για σχηματισμό «ενωτικής» κυβέρνησης, χωρίς τον Μπ. Νετανιάχου και με «πρώτο βιολί» το κόμμα «Γες Ατίντ» του εντελοδόχου Γ. Λαπίντ (ήρθε 2ο στις βουλευτικές εκλογές του Μάρτη).

Προχτές ο Λαπίντ είχε ανακοινώσει επίτευξη συμφωνίας με το «Μπλε και Λευκό» του Μπ. Γκάντζ, ενώ χτες αναμένονταν τα αποτελέσματα από τις επαφές που «τρέχουν» με το κόμμα «Γιάμινα», με τις πληροφορίες να επιμένουν ότι έχουν καταληχθεί εναλλαγή στην πρωθυπουργία και μοιρασιά στα κυβερνητικά αξιώματα. Στήριξη σε αυτήν την κυοφορούμενη «ενωτική» κυβέρνηση εξέφρασε και το αραβικό κόμμα «Ρα'αμ» του Μανσούρ Αμπάς.

Ο Λαπίντ έχει διατελέσει στο διάστημα 2013 - 2014 υπουργός στην τότε κυβέρνηση του Νετανιάχου, με το κόμμα του οποίου («Λικούντ») ωστόσο διαφώνησε, μεταξύ άλλων κατηγορώντας το για προσπάθειες σφετερισμού της εξουσίας κ.λπ. Ο ίδιος λανσάρεται ως «φιλελεύθερος» και «πατριώτης», υποστηρικτής του «κοσμικού κράτους» και της «συνεννόησης»... Είναι χαρακτηριστικό το σύνθημα με το οποίο ξεκίνησε επαφές για σχηματισμό κυβέρνησης («Δεν μισιόμαστε»), αναδεικνύοντας και τη σημασία που στην παρούσα φάση δίνει η ισραηλινή αστική τάξη στο να διασφαλιστεί μια συμμαχία ικανή να εκπροσωπήσει τα συμφέροντά της, σε ένα γεωπολιτικό φόντο που περιπλέκεται διαρκώς.

Στο φόντο αυτών των διεργασιών, σε χτεσινή ψηφοφορία στην ισραηλινή Βουλή (με 87 ψήφους από τα 120 μέλη της) ο προερχόμενος από το Εργατικό Κόμμα 60χρονος Ισαάκ Χέρτσογκ αναδείχθηκε νέος Πρόεδρος της χώρας. Ο Χέρτσογκ, σπουδαγμένος στις ΗΠΑ, έχει διατελέσει πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος αλλά και στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών, ενώ είναι και πρόεδρος της ισραηλινής ΜΚΟ «Εβραϊκό Πρακτορείο», που θεωρείται μία από τις ισχυρότερες διεθνώς. Ο πατέρας του, Χαΐμ Χέρτσογκ, είχε διατελέσει Πρόεδρος του Ισραήλ από το 1983 έως το 1993.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ