Πέμπτη 3 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
Η ΚΙΝΑ ΓΙΑ ΤΗ «ΔΥΣΚΟΛΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ» ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΕ
«Δεν μπορούμε να αφήσουμε ή να απομονώσουμε ο ένας τον άλλον... »

«Η τρέχουσα δύσκολη κατάσταση στις σινο-ευρωπαϊκές σχέσεις δεν είναι αυτό που θέλει να δει η Κίνα και είναι κάτι εντελώς ασυμβίβαστο με τα θεμελιώδη και μακροπρόθεσμα συμφέροντα και των δύο πλευρών», υποστήριξε ο Κινέζος ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γι, κατά τις επαφές που είχε τις τελευταίες μέρες, υποδεχόμενος στη χώρα του τους ομολόγους του από Ιρλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία και Σερβία. Τις επισκέψεις είχε αναγγείλει το Πεκίνο εξηγώντας ότι βασικό θέμα συζήτησης (στις χωριστές συναντήσεις που είχε μαζί τους ο Γι) θα ήταν οι διμερείς αλλά και οι σινο-ευρωπαϊκές σχέσεις, με στόχο «την οικονομική επιβίωση μετά την επιδημία».

Η «δύσκολη κατάσταση» στις σχέσεις Κίνας - ΕΕ, βέβαια, δεν προέκυψε από το πουθενά, αποτυπώνει τους εντεινόμενους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, την «ανησυχία» του ευρωατλαντικού μπλοκ για τη ραγδαία άνοδο της Κίνας, τη συστηματική προσπάθεια των ΗΠΑ να συνδέσουν την «αναθέρμανση της διατλαντικής σχέσης» με ένα πιο ενιαίο μέτωπο απέναντι στο Πεκίνο.

Αναφερόμενος στις κυρώσεις που οι Βρυξέλλες επέβαλαν την άνοιξη στην Κίνα επικαλούμενες τη στάση της και τα «ανθρώπινα δικαιώματα» σε Σιτζιάνγκ και Χονγκ Κονγκ, ο Γι υποστήριξε ότι η ΕΕ έδρασε με βάση αναλήθειες και ψευδείς πληροφορίες και ότι η αντίδραση της Κίνας (που ανταπέδωσε με κυρώσεις κατά Ευρωπαίων αξιωματούχων) ήταν νόμιμη, καθώς η ΕΕ αμφισβήτησε την εθνική κυριαρχία και αξιοπρέπεια της Κίνας.

Την ίδια στιγμή, ο Γι ισχυρίστηκε ότι οι δεσμοί Κίνας - Ευρώπης έχουν δείξει ισχυρή ανθεκτικότητα και δυνατότητες και συμβαδίζουν με την τάση των καιρών, ισχυριζόμενος ότι «κανείς και καμία δύναμη δεν μπορεί να αντισταθεί ή να αλλάξει την τάση», αλλά και ότι προϋπόθεση για μια υγιή και σταθερή ανάπτυξη των διμερών σχέσεων είναι «η σωστή, αμοιβαία αντίληψη» της μίας πλευράς για την άλλη. Σχολίασε ακόμα ότι «δεν μπορούμε να αφήσουμε ο ένας τον άλλον αλλά και δεν μπορούμε να απομονώσουμε ο ένας τον άλλον...».

Επαφές στην Ινδονησία συνεχίζει ο Μπορέλ

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας, Ζ. Μπορέλ, συνεχίζει μέχρι και αύριο τις επαφές του στην Τζακάρτα της Ινδονησίας, με την ηγεσία της χώρας αλλά και την ηγεσία της Ενωσης Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), που εδρεύει στην ινδονησιακή πρωτεύουσα.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την ΥΠΕΞ της χώρας, Ρ. Μαρσούντι, ο Μπορέλ δήλωσε ότι «τον 21ο αιώνα η ιστορία της ανθρωπότητας θα γραφτεί στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού» και ότι «οι χώρες της ASEAN γενικά - αλλά και ειδικά η Ινδονησία - θα διαδραματίσουν πολύ σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις».

Περιγράφοντας δε τις προσδοκίες των ευρωπαϊκών μονοπωλίων πρόσθεσε ότι «μέρος αυτής της ιστορίας θα γραφτεί αν η ΕΕ δεσμευτεί οικονομικά περισσότερο με χώρες όπως η Ινδονησία», περιγράφοντας την «ασφάλεια και σταθερότητα» της περιοχής ως βασικό άξονα για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Γεωστρατηγικό θέατρο» για τον «παγκόσμιο ρόλο» και της ΕΕ(2021-10-14 00:00:00.0)
Ενεργοποιείται «στρατηγικός διάλογος» με την Ινδονησία(2021-08-05 00:00:00.0)
Αναβάθμιση διμερών σχέσεων σε «στρατηγική σύμπραξη»(2020-12-02 00:00:00.0)
Στη Σιγκαπούρη η 33η Σύνοδος Κορυφής(2018-11-15 00:00:00.0)
Σύνοδος ASEAN και άλλες συναντήσεις(2015-11-21 00:00:00.0)
Η Ουάσιγκτον βλέπει «υπονόμευση της εμπιστοσύνης των επενδυτών»(2015-05-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ