Πέμπτη 3 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ ΓΙΑ ΚΟΣΟΒΟ
Υπέρ «συμβιβασμού» που δεν θα είναι «μονόπλευρος»

Η Ρωσία είναι «ο μεγαλύτερος υπερασπιστής του εθνικού μας συμφέροντος», λέει το Βελιγράδι

Τετραήμερη επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα ολοκληρώνει σήμερα ο πρόεδρος της σερβικής βουλής Ιβιτσα Ντάσιτς. Μιλώντας χτες στη ρωσική Δούμα, χαρακτήρισε τη Ρωσία «τον μεγαλύτερο και με τη μεγαλύτερη επιρροή υπερασπιστή του ανώτατου εθνικού μας συμφέροντος (...) της κυριαρχίας και της εδαφικής μας ακεραιότητας», καθώς «παραμένει σθεναρά της γνώμης ότι το Κόσοβο - Μετόχια αποτελούν ανεξαίρετο τμήμα της Σερβίας».

Με φόντο τις εντεινόμενες διεργασίες για «πλήρη εξομάλυνση» των σχέσεων Σερβίας - Κοσόβου (μόλις χτες ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ Μ. Λάιτσακ και ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μ. Πάλμερ, παραχώρησαν σχετική κοινή συνέντευξη Τύπου από την Πρίσινα), αλλά και τις αυξανόμενες πιέσεις Βρυξελλών και Ουάσιγκτον για διεθνή αναβάθμιση του Κοσόβου, ο Ντάσιτς τοποθετήθηκε υπέρ ενός συμβιβασμού που δεν θα είναι «μονόπλευρος».

Επικρίνοντας πιέσεις της Δύσης ανέφερε ότι «εμείς θέλουμε ένα συμβιβασμό και την επίτευξη λύσης που θα φέρει ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή μας μακροπρόθεσμα. Αλλά δεν επιτρέπουμε αυτές οι λύσεις να επιβληθούν και να είναι μονόπλευρες». Πρόσθεσε δε ότι «μας λένε, παραδώστε το Κόσοβο και τα Μετόχια και ο δρόμος για την ΕΕ είναι ανοιχτός για σας. Αυτά δεν τα λένε εταίροι μεταξύ τους».

Παρομοίασε μάλιστα τις πιέσεις που ασκούνται κατά του Βελιγραδίου με την πίεση που αντιμετωπίζει και η Μόσχα μέσω των κυρώσεων ΕΕ - ΗΠΑ, για να καταλήξει ότι «η Σερβία δεν θα επιβάλει κυρώσεις στον μεγαλύτερο εταίρο και φίλο μας, τη Ρωσία». Πρόσθεσε ακόμα ότι «η Ρωσία αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους οικονομικούς μας εταίρους», εξηγώντας ότι δεν υπάρχει κλάδος της βιομηχανίας στη Σερβία που να μην υπάρχουν σημαντικές ρωσικές επενδύσεις, από τις υποδομές και την Ενέργεια μέχρι τη βιομηχανία ξύλου και τη χημική βιομηχανία.

Μεταξύ άλλων τόνισε ότι «η Σερβία προσπαθεί να αντισταθεί σε όλες τις προκλήσεις, επιθυμώντας να αναπτύξει και να ενισχύσει σταθερά όλες τις παραδοσιακές της φιλίες και συμμαχίες» και ότι «η Ρωσία είναι ένας από τους πυλώνες υποστήριξής μας στον σύγχρονο κόσμο και αυτό δεν θα αλλάξει».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, τις επόμενες μέρες αναμένεται συνάντηση των ηγετών Σερβίας - Κοσόβου, σύμφωνα με όσα ανήγγειλε ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ για τον διάλογο Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου, Μ. Λάιτσακ.

Με φόντο εξάλλου τις διαρκείς επισημάνσεις Δυτικών αξιωματούχων ότι η «ευρωατλαντική ενσωμάτωση» των Δυτικών Βαλκανίων είναι κρίσιμο ζήτημα για τη διατήρηση της «σταθερότητας» στην περιοχή, συνεχίζεται και η συζήτηση για την επανεξέταση συνόρων στην περιοχή, με απανωτά σχετικά «non papers», αλλά και ανοιχτές σχετικές παροτρύνσεις για την αποτελεσματικότερη προώθηση αυτού του στόχου.

Στις αρχές του μήνα, ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Αλ. Βουλίν είχε δηλώσει ότι «η δημιουργία του "Σερβικού Κόσμου" μπορεί να λύσει το εθνικό ζήτημα των Σέρβων, να σταματήσει την εξάπλωση της "Μεγάλης Αλβανίας", να εγγυηθεί ότι δεν θα επαναληφθεί γενοκτονία κατά των Σέρβων και πάνω από όλα να διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη ειρήνη στα Βαλκάνια». Ο ίδιος υποστήριξε ότι χάρη στην κυβέρνηση Βούτσιτς «η διαδικασία ενοποίησης (όλων) των Σέρβων έχει ξεκινήσει και δεν μπορεί να σταματήσει» αλλά και ότι «δεν αποτελεί λύση για τους Σέρβους να ζουν μαζί σε ξένη χώρα, αλλά να ζουν ως πλειοψηφία στη δική τους χώρα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ