Πέμπτη 3 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Βύθιση μεγάλου πολεμικού πλοίου μετά από πυρκαγιά

Μεγάλη φωτιά και σε διυλιστήριο το ίδιο 24ωρο

Καπνός από την πυρκαγιά στο διυληστήριο

Copyright 2021 The Associated

Καπνός από την πυρκαγιά στο διυληστήριο
Δύο μεγάλα ατυχήματα με πυρκαγιές, ένα σε πολεμικό πλοίο που βυθίστηκε και ένα σε διυλιστήριο, σημειώθηκαν στο Ιράν μέσα στο ίδιο 24ωρο. Τα αίτια και για τα δύο περιστατικά ακόμα ερευνώνται, ωστόσο το μπαράζ κατηγοριών - κυρίως απέναντι στο Ισραήλ - για σαμποτάζ το αμέσως προηγούμενο διάστημα σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, πλοία κ.α. δημιουργεί εύλογα ερωτήματα και σε αυτήν την περίπτωση.

Αναλυτικότερα, ένα από τα μεγαλύτερα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού του Ιράν, το εκπαιδευτικό πλοίο «Kharg», βυθίστηκε χτες αφού ξέσπασε φωτιά την ώρα που βρισκόταν κοντά στο λιμάνι του Γιασκ, στον Κόλπο του Ομάν, σύμφωνα με αναφορά του πρακτορείου ειδήσεων «Fars», ενώ όλο το πλήρωμα του σκάφους εγκατέλειψε το πλοίο. Μέχρι χτες δεν είχαν διευκρινιστεί τα αίτια της πυρκαγιάς, η οποία ξεκίνησε σε ένα από τα συστήματα του πλοίου. Η επιχείρηση κατάσβεσης διήρκεσε σχεδόν 20 ώρες.

Σύμφωνα με το «Al Jazeera», το πλοίο ήταν ικανό να ανυψώσει βαριά φορτία και να προσφέρει βάση προσγείωσης για ελικόπτερα.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Απρίλη η Τεχεράνη ανακοίνωσε πως το ιρανικό εμπορικό πλοίο «Saviz» υπέστη βλάβες στην Ερυθρά Θάλασσα από έκρηξη άγνωστης αιτίας. Σύμφωνα με δημοσίευμα των «New York Times», το «Saviz» έγινε στόχος επίθεσης ισραηλινών αντιποίνων έπειτα από προηγούμενες επιθέσεις κατά ισραηλινών πλοίων.

Επίσης χτες, τεράστια πυρκαγιά ξέσπασε στη γραμμή υγροποιημένου φυσικού αερίου του διυλιστηρίου Τοντγκουγιάν της Τεχεράνης, όπως μετέδωσαν ιρανικά κρατικά ΜΜΕ. Μέχρι το βράδυ δεν είχαν αναφερθεί θύματα.

Σε ένα τέτοιο φόντο, για χτες το βράδυ είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στη Βιέννη ο τελευταίος γύρος των διαπραγματεύσεων για «αναβίωση» της Συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, πριν ακολουθήσει μία 10ήμερη διακοπή των συνομιλιών, και ενώ ακολουθούν οι προεδρικές εκλογές στο Ιράν.

Στόχος των συνομιλιών, στις οποίες συμμετέχουν τα μέρη που παραμένουν στη Συμφωνία (Ιράν, Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ρωσία, Κίνα), είναι να επιστρέψουν οι ΗΠΑ σε αυτήν και να συμμορφωθεί το Ιράν με τους όρους της. Η ΕΕ προεδρεύει στις συνομιλίες και δρα ως διαμεσολαβητής μεταξύ Ιρανών και Αμερικανών αντιπροσώπων, που πραγματοποιούν «έμμεσες» διαπραγματεύσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ