ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Οχτώβρη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Οξύνονται οι πιέσεις και οι αντιθέσεις

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΓΕΝΕΥΗ - ΜΟΣΧΑ.--

Με μεγάλη πλειοψηφία, η συνέλευση της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα κάλεσε, εκ νέου, τη συριακή ηγεσία να συνεργαστεί άμεσα για να διερευνηθεί το εύρος της παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα κατά τη διάρκεια των τελευταίων επτά μηνών των διαδηλώσεων και των ταραχών, και το κατά πόσο αυτές συνιστούν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Παρ' όλα αυτά, το κλίμα ήταν σχετικά έντονο και κατά τη διάρκεια αυτής της συνόδου (η πραγματοποίηση της οποίας ήταν προγραμματισμένη εδώ και καιρό), καθώς η επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας, Νάβι Πιλάι, υποστήριξε ότι πλέον το σύνολο των θυμάτων στη Συρία έχει αυξηθεί στους 2.900 νεκρούς, χωρίς να καταμετρούνται οι εξαφανισμένοι.

Από την πλευρά του, ο Σύρος υφυπουργός Εξωτερικών Φαϊζάλ Μεκντάλ, απευθυνόμενος στη σύνοδο, υποστήριξε ότι οι νεκροί άμαχοι δεν ξεπερνούν τους 1.100 και κατηγόρησε για αυτό «εκατοντάδες ενόπλους εγκληματίες που δρουν μέσα στη χώρα», η οποία είναι «στόχος ευρύτερων τρομοκρατικών σχεδίων». Ο Μεκντάλ υπογράμμισε ότι η χώρα του «όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, θα συνεργαστεί με οποιαδήποτε επιτροπή».

Την ανάγκη να προστατευθεί η Συρία από το ενδεχόμενο ξένης επέμβασης επισήμαναν οι εκπρόσωποι των Ρωσίας, Κίνας, Βενεζουέλας και Ζιμπάμπουε στη σύνοδο της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Και οι τέσσερις ζήτησαν να μη «μετατρέπεται σε εργαλείο προώθησης πολιτικών θέσεων και άλλων συμφερόντων το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Στο ζήτημα της Συρίας αναφέρθηκε και ο Ρώσος Πρόεδρος. Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ υπεραμύνθηκε του βέτο που άσκησε η Μόσχα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στις αρχές της εβδομάδας, για να εμποδίσει σκληρή απόφαση για τη Συρία, υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπήρχε άλλος τρόπος να διασφαλιστεί ότι η απόφαση αυτή δεν θα χρησιμοποιηθεί για εξαπόλυση στρατιωτικής επίθεσης στη Συρία, όπως έγινε στη Λιβύη». Συμπλήρωσε όμως ότι «ο Σύρος Πρόεδρος, θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε ριζικές μεταρρυθμίσεις ή να εγκαταλείψει την εξουσία. Αυτό όμως είναι κάτι που θα πρέπει ν' αποφασιστεί από το συριακό λαό και τη συριακή πολιτική ηγεσία και όχι από το ΝΑΤΟ και από ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες».

ΓΑΛΛΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Απειλές και συμφωνίες

ΕΡΕΒΑΝ, ΑΓΚΥΡΑ.--

Τις πάγιες γαλλικές θέσεις όσον αφορά τη γενοκτονία των Αρμενίων και την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, εξέφρασε κατά την επίσκεψή του στην Αρμενία ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί. Σε δηλώσεις του, που προκάλεσαν την τουρκική αντίδραση, ο Ν. Σαρκοζί επανέλαβε ότι ναι μεν ο ρόλος της Τουρκίας είναι «σημαντικός για τον κόσμο και τη Γαλλία, είναι μία γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης», ωστόσο «δεν έχει κανένα ρόλο εντός της ΕΕ», η οποία δεν της ταιριάζει. Παράλληλα ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε από την Τουρκία να αναγνωρίσει πριν το Μάη του 2012 τη γενοκτονία των Αρμενίων, κάνοντας ένα βήμα προς τη συμφιλίωση, προειδοποιώντας ότι σε κάθε άλλη περίπτωση η Γαλλία θα εξετάσει το ενδεχόμενο να προβεί σε «νομικά μέτρα για την άρνηση της γενοκτονίας».

Απάντηση εκ μέρους της Αγκυρας έδωσε ο υπουργός αρμόδιος σε θέματα ΕΕ, Εγκεμέν Μπαγίς, κατηγορώντας τον Ν. Σαρκοζί ότι εκμεταλλεύεται το αρμενικό ζήτημα ενόψει εκλογών, προτρέποντας τον Γάλλο πρόεδρο να ασχοληθεί με τα εσωτερικά του προβλήματα, αντί να «παριστάνει τον ιστορικό»...

Οι συγκεκριμένες θέσεις ωστόσο δεν εμπόδισαν τη Γαλλία να υπογράψει χτες με την Τουρκία συμφωνία ευρείας συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας για την αντιμετώπιση των «μαχητών» των Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ). Η συμφωνία, την οποία υπόγραψαν ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Κλοντ Ζεάν και ο Τούρκος ομόλογός του Ιντρίς Ναΐμ Σαχίν, προβλέπει ότι οι δύο χώρες δεσμεύονται σε μία επιχειρησιακή συνεργασία αντιμετώπισης της «τρομοκρατίας».

Εξόρμηση στον Καύκασο

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί ολοκλήρωσε την περιοδεία του στις χώρες του Καυκάσου - Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν και Γεωργία - συνοδευόμενος από τους υπουργούς Βιομηχανίας - Ενέργειας και Ψηφιακής Οικονομίας, του Εξωτερικού Εμπορίου και της Συνεργασίας. Στο Αζερμπαϊτζάν είχε συνάντηση με τον πρόεδρο Ιλκχάμ Αλίεφ όπου εκφράστηκε η ικανοποίηση και των δύο πλευρών για τις σχέσεις τους στους τομείς της πολιτικής, της οικονομίας και αλλού. Στον τελευταίο του σταθμό, τη Γεωργία, τόνισε πως η Γεωργία ανήκει στην Ευρώπη και κάλεσε τη Ρωσία να σεβαστεί τις δεσμεύσεις βάσει της συμφωνηθείσας κατάπαυσης του πυρός και να σταματήσει τις απειλές και τους εκφοβισμούς προς τη Γεωργία. Εσπευσε ωστόσο να χαρακτηρίσει τη Ρωσία «φίλη και στρατηγικό εταίρο» της Γαλλίας, σημειώνοντας πως «για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη πρέπει να σταματήσουν οι απειλές, οι εκφοβισμοί και οι απόπειρες αποσταθεροποίησης της Γεωργίας», που σημειωτέον στηρίζεται από ΝΑΤΟ - ΕΕ.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΙΕΒΟ - ΣΟΦΙΑ.-- Η Ουκρανία είναι έτοιμη να συνεισφέρει στη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής «αντιπυραυλικής ασπίδας» του ΝΑΤΟ αν σ' αυτή συνεργαστεί και η Ρωσία, μετέδωσε χτες το ουκρανικό πρακτορείο «Unian» επικαλούμενο δηλώσεις του εκπροσώπου της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ Ιγκορ Ντολγκόφ. Παράλληλα, ο υπουργός Αμυνας της Βουλγαρίας Ανιου Αγγέλος δήλωσε την Πέμπτη το βράδυ πως στη χώρα του δεν πρόκειται να εγκατασταθούν ούτε ραντάρ ούτε άλλα στοιχεία της «ασπίδας» επειδή δεν κρίνεται απαραίτητο μετά την σχετική συμφωνία ΗΠΑ - Τουρκίας.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-- Τριάντα δύο σορούς ανακάλυψε το Ναυτικό του Μεξικού σε διαφορετικές περιοχές της πόλης Βερακρούς. Η μακάβρια αυτή ανακάλυψη ήρθε στο φως δύο βδομάδες, αφότου άγνωστοι πέταξαν 35 σορούς σε πολυσύχναστο δρόμο στα προάστια της πόλης, «απώλειες» του βρώμικου πολέμου μεταξύ καρτέλ των ναρκωτικών και αρχών ασφαλείας.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Το Σουδάν θα αποσύρει όλα τα στρατεύματα από την πετρελαιοφόρα κεντρική περιοχή Αμπγέι (η οποία παραμένει ακαθόριστο εάν θα παραμείνει στο Σουδάν ή στο Νότιο Σουδάν) και ταυτόχρονα θα αναπτυχθούν στην περιοχή 4.200 κυανόκρανοι του ΟΗΕ ανακοίνωσε χτες ο Σουδανός πρέσβης στα Ηνωμένα Εθνη.

ΛΕΤΟΝΙΑ
Μετατόπιση του «Κέντρου» προς τον αντισοβιετισμό

Οι πρόσφατες πρόωρες εκλογές στη Λετονία, που πραγματοποιήθηκαν στις 17/9 κι ανέδειξαν ως πρώτη δύναμη το συνασπισμό «Κέντρο Ομόνοιας», μ' επικεφαλής τον νυν δήμαρχο της πρωτεύουσας Ρίγας, Νιλ Ουσακόφ, με ποσοστό 28,4% (και 31 έδρες στις 100) βρίσκεται μπροστά στο δίλημμα της αλλαγής των θέσεών του, ώστε να μπει στο «παιχνίδι» της διαχείρισης της καπιταλιστικής εξουσίας. Σε κάτι τέτοιο συγκλίνουν οι σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις, που αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία της συμμαχίας στην οποία συμμετέχει και το Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας (εξέλεξε 4 βουλευτές, από τους 31).

Βασικός όρος, που θέτουν τόσο το δεύτερο «Κόμμα των μεταρρυθμίσεων» (με 20,8% και 22 έδρες), που ίδρυσε πρόσφατα ο απερχόμενος πρόεδρος της χώρας, Βάλντις Ζάτλερς, όσο και το τρίτο το κόμμα «Ενότητα» του νυν πρωθυπουργού Βάλντις Ντομπρόβκις, (με 18,8% και 20 έδρες), δεν είναι τα υπουργικά χαρτοφυλάκια ή το κυβερνητικό πρόγραμμα, αλλά η αναγνώριση από το «Κέντρο Ομόνοιας» της λεγόμενης «σοβιετικής κατοχής»! Ουσιαστικά, επιδιώκεται η μετατόπιση του «Κέντρου Ομόνοιας» στις «επίσημες» κι αντισοβιετικές - αντικομμουνιστικές θέσεις της χώρας με αντάλλαγμα τη συμμετοχή στη νέα κυβέρνηση.

Να σημειωθεί πως το «Κέντρο Ομόνοιας», που στηρίζεται κυρίως από το τμήμα των ρωσόφωνων που έχει καταφέρει να πάρουν τη λετονική υπηκοότητα, τασσόταν ενάντια στις διακρίσεις που ισχύουν σε βάρος των «μη πολιτών» (όπως χαρακτηρίζουν τους ρωσόφωνους), ενάντια στις πολιτικές απαγορεύσεις που ισχύουν κατά των κομμουνιστών και δεν συμμετείχε στην επίσημη αντισοβιετική - αντικομμουνιστική εκστρατεία των λετονικών αρχών.

Ηδη ο Πρόεδρος, αλλά κι άλλα ηγετικά στελέχη του «Κέντρου Ομόνοιας» με δηλώσεις τους αφήνουν ανοιχτό το ζήτημα της μετατόπισης απ' αυτές τις θέσεις, δηλώνοντας πως «υπήρξε μεν κατοχή, αλλά όχι κατοχικοί», επιδιώκοντας να «πατήσουν σε δύο βάρκες».

Από τη μεριά του ο Αλφρεντ Ρούμπιξ, Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Λετονίας (ΣΚΛ) κι ευρωβουλευτής του «Κέντρου Ομόνοιας», δήλωσε πως το κόμμα του δε θα αντιταχθεί στη συμμετοχή του «Κέντρου Ομόνοιας» στην κυβέρνηση, ωστόσο, τάχθηκε κατηγορηματικά ενάντια στην υπογραφή «κυβερνητικού συμφώνου», στο οποίο θα γίνεται λόγος για αναγνώριση της «σοβιετικής κατοχής», τονίζοντας πως τέτοιον όρο το ΣΚΛ δε θα τον υπογράψει.

Μετά απ' αυτήν την εξέλιξη, το «Κόμμα των μεταρρυθμίσεων» καλεί την πλειοψηφία του «Κέντρου Ομόνοιας» να αποβάλει από τη συμμαχία το ΣΚΛ. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, θα σήμαινε πως το «Κέντρο Ομόνοιας» θα χάσει την πλειοψηφία που διαθέτει στο μεγαλύτερο δήμο της χώρας, στη Ρίγα.


Ι.Π.-Ε.Β.

ΙΤΑΛΙΑ
Πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια

ΡΩΜΗ.--

Πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν χτες σε πολλές πόλεις της Ιταλίας όπου μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικοί διαδήλωσαν κατά των περικοπών της κυβέρνησης στις δαπάνες για την Παιδεία αλλά και στις πολυπληθείς τάξεις, στους χαμηλούς μισθούς και τα επισφαλή σχολικά συγκροτήματα που χρειάζονται άμεση συντήρηση. Ενταση επικράτησε στις συγκεντρώσεις στη Ρώμη όπου οι αστυνομικές δυνάμεις προσπάθησαν να εμποδίσουν τους διαδηλωτές να φτάσουν το υπουργείο Παιδείας, αλλά και στο Μιλάνο.

Με ανακοίνωσή τους, οι φοιτητές υπογραμμίζουν πως το 40% των σχολικών κτιρίων δεν έχουν πιστοποιητικά ασφαλείας, το 47% των νέων βρίσκονται υπό το καθεστώς της υποαπασχόλησης, το 29% είναι άνεργοι. Οι συγκεντρωμένοι έδωσαν νέο αγωνιστικό «ραντεβού» σήμερα στην κεντρική πλατεία Εσέντρα της Ρώμης, στην κινητοποίηση των συνδικάτων ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική.

ΚΥΠΡΟΣ
Συνέχιση μεθοδεύσεων κατά του Δ. Χριστόφια

ΛΕΥΚΩΣΙΑ._

Κλείνει το ζήτημα της άρσης της ασυλίας του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια - με αφορμή την έκρηξη στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», στο Μαρί - ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης, ενώ συνεχίζονται οι επιθέσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που ζητούν παραίτηση του προέδρου και κυβέρνηση «κοινής αποδοχής». Ο Π. Κληρίδης σε δήλωσή του σημείωσε ότι «δεν υφίστανται ποινικά αδικήματα, που να μπορούν να χαρακτηριστούν ως ατιμωτικής ή ηθικής αισχρότητας και να δικαιολογούν την υποβολή αιτήματος για άρση της ασυλίας του Προέδρου στο Ανώτατο Δικαστήριο».

Παράλληλα μετά την τοποθέτηση του ΔΗΚΟ περί «ανάγκης αναβολής» της συνάντησης της Νέας Υόρκης τον Οκτώβρη, των δύο ηγετών με το γγ του ΟΗΕ, αναφορικά με το Κυπριακό, ανάλογη δήλωση κάνει και η ΕΔΕΚ.

Ο ίδιος ο Κύπριος Πρόεδρος, στον απόηχο των κατηγοριών εναντίον του ζήτησε από όλους να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων υπογραμμίζοντας ότι κανείς δεν έχει την εντολή που ο ίδιος πήρε από το λαό, πριν τη λήξη της θητείας του οποιουδήποτε Προέδρου.

Συμβάλλοντας ακόμα περισσότερο στο κλίμα πολιτικής έντασης που διαμορφώνεται, ο ΔΗΣΥ χθες πραγματοποίησε συνάντηση με το Ρεπουμπλικανικό Τουρκοκυπριακό Κόμμα, διακηρύσσοντας την αποφασιστικότητα και ανάγκη για λύση του Κυπριακού το «συντομότερο δυνατό»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ