ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
Διώκεται η αντιφασιστική δράση στη Λετονία

Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Θ. Παφίλη, για την καταδίκη του Β.Μ. Κόνονοφ, στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Ερώτηση για την απαράδεκτη καταδίκη σε φυλάκιση από τα δικαστήρια της Λετονίας του βετεράνου Λετονού αντιφασίστα Β.Μ. Κόνονοφ για τη συμμετοχή του στο σοβιετικό παρτιζάνικο αντιφασιστικό κίνημα, αλλά και για την κωλυσιεργία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου να εξετάσει την προσφυγή του, κατέθεσε στο Συμβούλιο της Ευρώπης ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης.

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην Ερώτηση, «ο Β.Μ. Κόνονοφ συνελήφθη το 1998 στη Λετονία και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 6 χρόνων για τη συμμετοχή του στο σοβιετικό παρτιζάνικο κίνημα, που δρούσε στη Λετονία στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αφού εξέτισε ενάμιση χρόνο φυλάκισης απελευθερώθηκε κάτω και από τη διεθνή πίεση και διατάχτηκε η επανεξέταση της υπόθεσης. Στις 30 Απρίλη 2004 καταδικάστηκε χωρίς να υπάρχει σχετικός νόμος σε ποινή 20 μηνών, την οποία ήδη είχε εκτίσει. Για την απαράδεκτη και προκλητική αυτή απόφαση, ο Κόνονοφ προσέφυγε στις 27 Αυγούστου 2004 στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Το ΕΔΔΑ δέχτηκε την προσφυγή, αλλά παρά την προχωρημένη ηλικία και την ύπαρξη ογκολογικής ασθένειας αρνείται την κατά προτεραιότητα εξέταση.

Σε ποιες ενέργειες θα προβεί το Συμβούλιο, ώστε να επισπευστεί η συζήτηση της προσφυγής στο ΕΔΔΑ και να αποκατασταθεί εν ζωή ο αντιφασίστας αγωνιστής, δεδομένου μάλιστα ότι η απόφαση των λετονικών αρχών συνιστά επίσημη δικαίωση των συνεργατών του φασιστικού Αξονα, γεγονός που προσβάλλει την ιστορική μνήμη και το αντιφασιστικό φρόνημα των λαών της ΕΕ;»

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Πρόγραμμα όπως βολεύει το κεφάλαιο

Η υπό σύσταση κυβέρνηση προχωράει σε νέα αντιλαϊκά μέτρα, το σίγουρο είναι ότι οι άνεργοι της φωτογραφίας θα εξακολουθούν... να περιμένουν

Associated Press

Η υπό σύσταση κυβέρνηση προχωράει σε νέα αντιλαϊκά μέτρα, το σίγουρο είναι ότι οι άνεργοι της φωτογραφίας θα εξακολουθούν... να περιμένουν
Συνεχίζονταν ως την Πέμπτη οι μυστικές διαπραγματεύσεις των ηγεσιών του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) και των «αδελφών» κομμάτων της Χριστιανοδημοκρατίας (CDU) και Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU) για το κοινό πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης του λεγόμενου «μεγάλου συνασπισμού». Πάντως η σύγκλιση των εταίρων αφορά κυρίως την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου.

Στο γερμανικό Τύπο αναφέρεται ότι ενδεχόμενα ως το τέλος αυτής ή τις αρχές της επόμενης βδομάδας να ανακοινωθούν επίσημα τα αποτελέσματα. Από τις σποραδικές πληροφορίες που δημοσιεύονται εξάγεται ωστόσο η εξής εικόνα για σημεία συμφωνίας, που είναι φυσικά στο πλαίσιο που βολεύει τους καπιταλιστές, για να αυξήσουν την κερδοφορία τους:

-- Αύξηση του ορίου έναρξης της συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια (από 65 σε 67).

-- Μείωση των συντάξεων και καμία αύξηση για ορισμένη περίοδο.

-- Αλλαγή στο σύστημα προστασίας από (αυθαίρετες) απολύσεις. Αυτό το τελευταίο δικαίωμα είχε κατακτηθεί μετά από αγώνες των εργαζομένων και το SPD το θεωρούσε σαν δική του επιτυχία, αν και με τη μαζική ανεργία και τις συνεχείς απολύσεις, έχει χάσει πρακτικά την αξία του.

Σύμφωνα με τις δημοσιεύσεις στον Τύπο αποφασίστηκε η προστασία από απολύσεις να αρχίσει να ισχύει με την πάροδο 2 χρόνων από την έναρξη της εργασίας. Μέχρι τώρα ίσχυε ότι κάθε συμφωνία εργασίας μπορούσε να διαρκεί για 2 χρόνια. Σύμφωνα με την εμπειρία των συνδικάτων οι απολύσεις γίνονται κατά 48% μέσα στα 2 πρώτα χρόνια. Ετσι ένα μεγάλο μέρος των απολυόμενων στο μέλλον δε θα έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν στο Δικαστήριο Εργασίας να δικαιολογηθούν από τον εργοδότη οι λόγοι της απόλυσης.

Τέλος αποφασίστηκε οι για μεγάλο διάστημα άνεργοι, ηλικίας κάτω των 25 χρόνων, να υποστηρίζονται οικονομικά από τους γονείς τους. Οι διαπραγματευόμενοι υπολογίζουν ότι μ' αυτόν τον τρόπο θα εξοικονομηθούν μερικά δισ. ευρώ.


Θ.Β

ΧΙΛΗ
«Ικανός» για να δικαστεί ο Πινοτσέτ

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.--

Ικανός πνευματικά και σωματικά για να δικαστεί κρίθηκε από επιτροπή εμπειρογνώμων ο πρώην δικτάτορας Αουγούστο Πινοτσέτ και για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες νομικών ελιγμών, σε συνδυασμό με την άρση της ασυλίας του, η προοπτική να βρεθεί ο Πινοτσέτ στο εδώλιο του κατηγορουμένου είναι πλέον ισχυρή. Αλλά παραμένει πιθανότητα...

Μέχρι σήμερα, ο Πινοτσέτ είχε απαλλαγεί από τουλάχιστον 300 διώξεις, αφού κρινόταν πνευματικά και σωματικά «ανίκανος». Πολλές από τις υποθέσεις αφορούν φόνους, βασανισμούς και άλλες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια της αιμοσταγούς δικτατορίας που άσκησε από το 1973 έως το 1990. Ομως, έξι ιατροί εμπειρογνώμονες που όρισε το δικαστήριο που διενεργεί τη δίκη για τη λεγόμενη Επιχείρηση «Κολόμπο», διέγνωσαν αφού τον εξέτασαν ότι μπορεί να περάσει από δίκη, σύμφωνα με δικαστικές πηγές που επικαλέστηκε ο ραδιοφωνικός σταθμός «Cooperativo».

Ωστόσο, το πόρισμα των ειδικών δε σημαίνει κατ' ανάγκην ότι θα διεξαχθεί η δίκη καθώς τον τελευταίο λόγο διατηρεί ο δικαστής. Το Ανώτατο Δικαστήριο είχε άρει την ασυλία του Πινοτσέτ σχετικά με την υπόθεση το Σεπτέμβρη, δίνοντας το πράσινο φως στους εισαγγελείς να του απαγγείλουν κατηγορίες.

Οσο για την Επιχείρηση «Κολόμπο» αφορά τις δολοφονίες 119 αριστερών και κομμουνιστών το 1975, επί των ημερών του Πινοτσέτ. Φέρονται να τη διεξήγαγαν οι μυστικές υπηρεσίες του δικτάτορα, με στόχο την εξάλειψη του αριστερού κινήματος στη Χιλή. Εκατοντάδες άνθρωποι συνελήφθησαν και δεν τους είδαν ποτέ ξανά, και η μυστική αστυνομία, η διαβόητη DINA επιχείρησε να εξαπατήσει την κοινή γνώμη διαδίδοντας φήμες ότι οι νεκροί και οι αγνοούμενοι ήταν θύματα μιας διαμάχης στις τάξεις της ίδιας της αριστεράς.

Οι νεκροί στην Επιχείρηση «Κολόμπο» αποτελούν ένα πολύ μικρό ποσοστό όσον συνελήφθησαν, βασανίστηκαν, «εξαφανίστηκαν» ή δολοφονήθηκαν. Σε δύο προσπάθειες δίωξης του Πινοτσέτ για διαβόητες υποθέσεις, όπως η Επιχείρηση «Κόνδορας» και το «Καραβάνι του Θανάτου», τα δικαστήρια σταμάτησαν τις διαδικασίες επικαλούμενα τα προβλήματα υγείας του Πινοτσέτ.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ο Μπλερ επιμένει παρά την «ήττα»

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Η «ήττα» του Βρετανού πρωθυπουργού (πρώτη από το 1997), σχετικά με την ψήφιση της πρότασης «κράτηση υπόπτων για την τρομοκρατία για 90 ημέρες χωρίς απαγγελία κατηγορίας», που αποτελούσε μέρος του νέου δρακόντειου αντιτρομοκρατικού νόμου με αφορμή τις επιθέσεις του περασμένου Ιούλη, σηματοδοτεί κάποιες εξελίξεις.

Εκτός των βουλευτών της αντιπολίτευσης, 49 βουλευτές του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος καταψήφισαν το επίμαχο νομοσχέδιο. Μάλιστα η ήττα, όπως εκτιμά το BBC, θα πρέπει να χρεωθεί προσωπικά στο Βρετανό πρωθυπουργό, αφού διέταξε την εσπευσμένη επιστροφή δύο υπουργών, Οικονομίας και Εξωτερικών, ώστε να παραστούν στην κρίσιμη ψηφοφορία και κατόπιν όξυνε ακόμη περισσότερο τα πνεύματα, καθώς στην ομιλία του στο Κοινοβούλιο είπε ότι οι βουλευτές έχουν «καθήκον» να στηρίξουν την αστυνομία. Επίσης οι αντίπαλοί του χτες έσπευσαν να τον καλέσουν να αναθεωρήσει τη θέση του στην πρωθυπουργία...

Χτες όμως ο Μπλερ πέρασε εκ νέου στην αντεπίθεση, χαρακτηρίζοντας τους βουλευτές αυτούς «εκτός πραγματικότητας». Τις δηλώσεις αυτές τις έκανε αμέσως μετά το έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, ξεκαθαρίζοντας συνάμα ότι δε σκοπεύει να παραιτηθεί. Κατά τον Μπλερ, υπάρχει ένα «ανησυχητικό χάσμα μεταξύ πτερύγων του Κοινοβουλίου και της πραγματικότητας που συνιστά η τρομοκρατική απειλή».

Ο εκπρόσωπος του Μπλερ επισήμανε ακόμη ότι στο υπουργικό συμβούλιο εκφράστηκε δυσαρέσκεια και απογοήτευση για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων, αλλά την ίδια ώρα οι περισσότεροι υπουργοί πιστεύουν πως είχαν δίκιο να προχωρήσουν στην κατάθεση του νομοσχεδίου.

Η Ντάουνινγκ Στριτ διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι ο Μπλερ θέλει να προχωρήσει με την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων, παρά τις προειδοποιήσεις από στελέχη εντός του Εργατικού Κόμματος για τις επόμενες «μάχες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ