ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Γενάρη 1999
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΕΣΒΟΣ
Μεγαλειώδες συλλαλητήριο των ελαιοπαραγωγών

Στο πλευρό τους όλοι οι μαζικοί φορείς και οι οργανώσεις του νησιού

Στη Μυτιλήνη αντήχησε χτες η φωνή αντίστασης και αγώνα των αγροτών, ενάντια στην καταστροφική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης. Πραγματοποιήθηκε ένα από τα μεγαλύτερα συλλαλητήρια των τελευταίων χρόνων στο οποίο συμμετείχαν περισσότεροι από 2.500 ελαιοπαραγωγοί και στο οποίο έδωσαν έμπρακτη αγωνιστική συμπαράσταση σχεδόν όλοι οι μαζικοί φορείς και οργανώσεις της Λέσβου.

Το συλλαλητήριο που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των ελαιοπαραγωγών, ξεκίνησε με μαζική συγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς και στη συνέχεια ακολούθησε μαχητική πορεία προς την Περιφέρεια Β. Αιγαίου και το υπουργείο Αιγαίου, όπου επιδόθηκε αντίστοιχα το ψήφισμα. Εξω από το υπουργείο διαδηλωτές πέταξαν μεγάλες ποσότητες ελαιοκάρπου, εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο την αγανάκτησή τους στην πολιτική των αδιεξόδων και του αφανισμού που τους επιφυλάσσουν η κυβέρνηση και οι Βρυξέλλες. Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι οι γενικοί γραμματείς Περιφέρειας και του υπουργείου "υποδέχτηκαν" με αδιαφορία την αντιπροσωπεία των ελαιοπαραγωγών, πράγμα που εξόργισε ακόμα περισσότερο τους διαδηλωτές.

Στο τέλος της κινητοποίησης οι συγκεντρωμένοι ελαιοπαραγωγοί έδωσαν υπόσχεση για συνέχιση και ένταση του αγώνα τους, στην περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους και να προχωρήσουν σε νέο συλλαλητήριο μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Φλεβάρη.

Να σημειωθεί ότι στο χτεσινό συλλαλητήριο συμμετείχαν όλοι οι δήμαρχοι της Λέσβου, το Εργατικό Κέντρο, η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών, ο Εμπορικός Σύλλογος, οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών, όλοι οι συνεταιρισμοί και οι αγροτικοί σύλλογοι και γενικά όλοι οι μαζικοί φορείς του νησιού.

Το πρωί χτες όλοι οι δήμοι έκλεισαν, όπως και τα συνεταιριστικά ελαιοτριβεία, ενώ κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου έκλεισαν και τα εμπορικά καταστήματα της Μυτιλήνης. Επίσης, παραβρέθηκε πολυπληθής αντιπροσωπεία της ΝΕ Λέσβου του ΚΚΕ.

Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο Σταύρος Σκοπελίτης, πρόεδρος της ΣΕΑ ελαιοπαραγωγών και αντιδήμαρχος Μυτιλήνης, ο οποίος απαρίθμησε τα προβλήματα των ελαιοπαραγωγών του νησιού και χαρακτήρισε τη σημερινή κατάσταση ως τη χειρότερη των τελευταίων δεκαετιών. Ταυτόχρονα επισήμανε τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης και της ΕΕ που στο όνομα της ΟΝΕ, οδηγούν στην καταστροφή την ελαιοκαλλιέργεια του νησιού, με απώτερο στόχο τη μείωση του αγροτικού πληθυσμού.

Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν επίσης ο Στρατής Κόρακας, βουλευτής του ΚΚΕ,ο οποίος τόνισε ότι για την υπάρχουσα κατάσταση, ευθύνονται αποκλειστικά η κυβέρνηση και η ΕΕ. Ακολούθησαν ο Νάσος Γιακαλής, δήμαρχος Μυτιλήνης, ο Θωμάς Τσαγκαρέλης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου και ο Αλέκος Γιατζιτζόγλου, πρόεδρος της ΕΑΣ Λέσβου.

Τα βασικά αιτήματα των ελαιοπαραγωγών είναι:

  • Το ελληνικό δημόσιο τώρα με την κατάργηση της κοινοτικής παρέμβασης, να αναλάβει το ίδιο την πραγματοποίηση της συγκέντρωσης του λαδιού, όπως γινόταν πριν την ένταξη της χώρας μας στην ΕΟΚ, σημερινή ΕΕ, για να προστατέψει τον παραγωγό από την κερδοσκοπία των μεγαλεμπόρων. Η τιμή της συγκέντρωσης να είναι 1.000 δρχ. για τον άσο.
  • Να σταματήσει η ληστρική για τον παραγωγό πολιτική της ΑΤΕ και να εφαρμοστεί πολιτική χαμηλότοκου δανεισμού και χρηματοδότησης. Μια πολιτική ενισχυτική των προσπαθειών των ελαιοπαραγωγών και των φορέων τους ώστε να αντιμετωπίσουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό, που κυριαρχεί στα πλαίσια της λεγόμενης "ελεύθερης αγοράς" και να παίξουν ουσιαστικό ρόλο στην τυποποίηση και εμπορία του λαδιού.
  • Να πληρωθούν όλοι οι ελαιοπαραγωγοί, που παρέδωσαν μέχρι σήμερα λάδια στην παρέμβαση και που παράνομα παρακρατούνται τα χρήματά τους, παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις, που δόθηκαν για την πληρωμή τους.
  • Να καταργηθεί το πλαφόν στην παραγωγή και να επιδοτηθεί ο παραγωγός στο σύνολο της παραγωγής.
ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στα κεφαλοχώρια

Με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε όλα τα κεφαλοχώρια της Επαρχίας Λαγκαδά κλιμακώνουν σταδιακά τη δράση τους οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής, ώστε στις αρχές Φλεβάρη να στήσουν και τα πρώτα μπλόκα στους δρόμους, κόντρα στη νέα λαίλαπα αντιαγροτικών μέτρων που έρχεται μέσα από τους κανονισμούς της ΕΕ.

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αγροτών - Κτηνοτρόφων Λαγκαδά και Βόρειας Χαλκιδικής συνεχίζει τις περιοδείες και τις συσκέψεις στα χωριά και παράλληλα οργανώνει συγκεντρώσεις: Σήμερα, στις 6.30 μ.μ. στη Νυμφόπετρα,αύριο την ίδια ώρα σε Περιστερώνα και Στίβο,το Σάββατο στις 10.30 π.μ. στη Ν. Απολλωνία και στις 6.30 μ.μ. στην Παλιόχωρα.Την επόμενη βδομάδα η σκυτάλη θα περάσει στους αγρότες της Κρίμνιας,όπου έχει προγραμματιστεί συλλαλητήριο, τη Δευτέρα στις 6.30 μ.μ.

Στη Δυτική Υπαιθρο Θεσσαλονίκης, οι αγρότες παίρνουν την υπόθεση στα χέρια τους, μετά το "άδειασμα" που "έφαγαν" από τους αγροτοπατέρες των δύο Ομοσπονδιών, με την ευθύνη κυρίως των οποίων δεν έγιναν χτες οι προγραμματισμένοι αποκλεισμοί των καταστημάτων της ΑΤΕ σε Χαλάστρα και Χαλκηδόνα.Αποκαλύφθηκε για άλλη μια φορά πως στόχος των δύο Ομοσπονδιών (πλειοψηφούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ), που σχεδόν με το ζόρι "ηγήθηκαν" της προσπάθειας συντονισμού και οργάνωσης του αγώνα, ήταν να καθυστερήσουν και να αποπροσανατολίσουν τις κινητοποιήσεις της αγροτιάς, που πλέον παλεύει για την επιβίωσή της. Ετσι, χτες βράδυ οι αγρότες οργάνωσαν σύσκεψη στα Κύμινα,αποφασισμένοι να οργανώσουν μόνοι τους τη δράση κόντρα στην πολιτική ξεκληρίσματος που αποφάσισε και υλοποιεί η κυβέρνηση.

Με αφορμή όλα τα παραπάνω αλλά και τους πανηγυρισμούς για το ΕΥΡΩ και την ΟΝΕ, στον αντίποδα της συνεχιζόμενης όξυνσης των προβλημάτων της μικρομεσαίας αγροτιάς, η "Λαϊκή Αγροτική Ενότητα" (ΛΑΕ) Θεσσαλονίκης, με ανακοίνωσή της, προειδοποιεί τους αγρότες και κτηνοτρόφους του νομού πως η ΕΕ δημιούργησε το ενιαίο νόμισμα για να υπηρετήσει καλύτερα την ευρωπαϊκή πλουτοκρατία και τους καλεί να συσπειρωθούν και να αντιδράσουν αγωνιστικά απέναντι στην αντιαγροτική πολιτική ΕΕ και κυβέρνησης.

Οπως αναφέρει η ΛΑΕ, "με το ΕΥΡΩ η ΕΕ εξασφαλίζει για το κεφάλαιο ενιαίους όρους κίνησης, με λιγότερους κινδύνους και μικρότερο κόστος. Στόχος είναι η παραπέρα αύξηση των κερδών των πολυεθνικών και των μονοπωλίων. Με το ΕΥΡΩ καταργείται η ισοτιμία της πράσινης δραχμής, με την οποία υπολογίζονται και οι τιμές των αγροτικών προϊόντων με συνέπεια τη μείωση των τιμών".

Σχετικά με την "Ατζέντα 2000", η ΛΑΕ σημειώνει πως, μέσα από τα όσα προβλέπει, επιδιώκεται η επίσπευση των διαδικασιών για τον οριστικό αφανισμό χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων και τη μετατροπή τους σε εργάτες γης, δηλαδή σε νέους κολίγους. Ετσι, καλεί τους αγρότες να μη χάσουν άλλο χρόνο και να αντιδράσουν μαχητικά απέναντι στο μέτωπο της αντιλαϊκής, αντιδραστικής και αυταρχικής πολιτικής, που υπηρετεί τα συμφέροντα των λίγων. Να μην περιμένουν τις συμβιβασμένες ηγεσίες των δευτεροβάθμιων συνεταιριστικών και συνδικαλιστικών οργάνων του νομού, να πάρουν την υπόθεση του αγώνα στα χέρια τους και να δημιουργήσουν Συντονιστικές Επιτροπές από πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς, αγροτικούς συλλόγους και αγρότες αγωνιστές.

"Η μοιρολατρία και η υποταγή δε μας ταιριάζουν. Η ιστορία του αγροτικού κινήματος του νομού διδάσκει ότι η μόνη λύση για την επιβίωση είναι ο ενωμένος, προγραμματισμένος και ανυποχώρητος αγώνας για την ανατροπή αυτής της πολιτικής",καταλήγει η ΛΑΕ.

Το αγροτικό κίνημα στην ύπαιθρο της Θεσσαλονίκης

Οι αρνητικές συνέπειες από την ακολουθούμενη αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης, που χαράσσεται στις Βρυξέλλες στη βάση των αποφάσεων της Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) και της ΓΚΑΤΤ (ΠΟΕ), όπως σε όλη τη χώρα έτσι και στην ύπαιθρο της Θεσσαλονίκης γίνονται όλο και περισσότερο ορατές από μεγαλύτερα τμήματα αγροτών.

Το κλίμα που επικρατεί αυτή την περίοδο στην περιοχή είναι κάτι παραπάνω από εκρηκτικό. Η αγανάκτηση των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων, μετατρέπεται όλο και περισσότερο σε θέληση για αγώνα, ενός αγώνα που όπως οι ίδιοι οι αγρότε σημειώνουν, παίρνει πλέον το χαρακτήρα της επιβίωσης. Το πρόβλημα δεν είναι να πάρουμε πέντε φράγκα παραπάνω, αλλά να μείνουμε στον τόπο μας, να συνεχίσουμε το επάγγελμα που μάθαμε και απ' αυτό να ζούμε αξιοπρεπώς.

Και όλο αυτό το κλίμα σε μια χρονιά που ήταν πολύ καλή για τις περισσότερες καλλιέργειες στον κάμπο του Αξιού και ιδιαίτερα για το βαμβάκι. Κι, όμως, παρά τη μεγάλη παραγωγή, που λογικά θα έπρεπε να ανακουφίσει τους αγρότες μετά τη χασούρα της τελευταίας τετραετίας, η ΚΑΠ της Ευρωπαϊκής Ενωσης έκανε και εδώ το θαύμα της. Με τους περιορισμούς στην αγροτική παραγωγή και τα πρόστιμα που επιβάλλει, κατάφερε να μετατρέψει μια καλή χρονιά για την παραγωγή σε εφιάλτη για τους αγρότες.

Στόχος της ΕΕ στην αγροτική οικονομία είναι να περιορίσει τον αγροτικό πληθυσμό της χώρας μας από 20% που είναι σήμερα σε 7%. Είναι φυσικό, λοιπόν, όλα τα μέτρα που παίρνει (ΚΑΠ - "ΑΤΖΕΝΤΑ 2000" κλπ.) να υπηρετούν αυτό το στόχο. Γι' αυτό και οι περιορισμοί της καλλιέργειας, τα πρόστιμα, η αύξηση του κόστους παραγωγής, η μείωση των τιμών των αγροτικών προϊόντων, η απαξίωση των συνεταιρισμών, η ιδιωτικοποίησή τους κ λπ.

Η ταχύτερη υλοποίηση αυτής της αντιαγροτικής πολιτικής ή ο "σχεδιασμός της αγροτικής πολιτικής" από την κυβέρνηση, στα πλαίσια της ΚΑΠ, δεν πρόκειται να αποτρέψει το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Μια πολιτική που στόχο της έχει το ξεκλήρισμα της αγροτιάς δεν μπορεί να αποκτήσει κοινωνικό πρόσωπο. Είναι κάτι παραπάνω από αναγκαίο να συγκρουστείς μαζί της, να παλέψεις για την ανατροπή της. Εδώ τρίτος δρόμος δεν υπάρχει.

Μέσα σ' αυτή την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, οι αγρότες της περιοχής δεν έκατσαν με σταυρωμένα τα χέρια, περιμένοντας να λυθούν τα προβλήματά τους μέσα από το διάλογο του υπουργού Γεωργίας με τις αναξιόπιστες "θεσμοθετημένες" ηγεσίες των αγροτών, ούτε τρομοκρατήθηκαν από τα αγροτοδικεία, τα ΜΑΤ και τις πιέσεις.

Πήραν την πρωτοβουλία στα χέρια τους και αξιοποιώντας την εμπειρία των Θεσσαλών, αλλά και αυτή των αγροτών της περιοχής του Ζαγκλιβερίου, δημιούργησαν της δική τους Συντονιστική Επιτροπή και αποφάσισαν ένα πρόγραμμα αγωνιστικών κινητοποιήσεων, με συγκεντρώσεις σε χωριά και δήμους της περιοχής, καταλήψεις καταστημάτων της Αγροτικής Τράπεζας, κλιμακώνοντας των αγώνα τους το πρώτο δεκαήμερο του Φλεβάρη με τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα στους εθνικούς δρόμους του νομού.

Φαίνεται, όμως, ότι μερικοί "αγωνιστές" κάτω απ' την πίεση των αγροτών και μη μπορώντας να αποτρέψουν αυτή την εξέλιξη, σύρθηκαν και αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στη Συντονιστική Επιτροπή, χωρίς όμως να παραιτηθούν από σχέδια και πρακτικές, που στόχο έχουν να αποπροσανατολίσουν τους αγρότες, να κρύψουν τις αιτίες που δημιουργούν τα προβλήματα, να υπονομεύσουν τους αγώνες και να τους καταστήσουν αναξιόπιστους στα μάτια των αγροτών, να διοχετεύσουν την αγανάκτηση των αγροτών σε ανώδυνα κανάλια, αφήνοντας στο απυρόβλητο την κυβερνητική πολιτική και την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πώς αλλιώς μπορεί να εξηγήσει κανείς τη στάση ορισμένων μελών της Συντονιστικής Επιτροπής και τη θέση τους να μη γίνουν οι συγκεντρώσεις σε Χαλκηδόνα και Χαλάστρα, την εμμονή τους στο να περιμένουν τις απαντήσεις από τον υπουργό Γεωργίας, να συνεχίζουν τη συμμετοχή τους στο Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής, να θεωρούν τους αγρότες υπεύθυνους για τη μη μαζικότητα των αγώνων που έγιναν στο παρελθόν και ταυτόχρονα να μην παίρνουν μέτρα για την ενημέρωση και τη συμμετοχή των αγροτών στις κινητοποιήσεις που έχουν αποφασιστεί;

Γίνεται φανερό πλέον ότι αν θέλουμε να είναι μαζική η συμμετοχή των αγροτών στην κατάληψη της Αγροτικής Τράπεζας στη Θεσσαλονίκη στις 25 Γενάρη, να έχουν επιτυχία και οι άλλες κινητοποιήσεις που έχουν αποφασιστεί και πολύ περισσότερο αυτοί οι αγώνες να είναι σωστά προσανατολισμένοι με ένα περιεχόμενο που θα αντιμάχεται τις αιτίες που δημιουργούν τα προβλήματα, πρέπει να γίνουν υπόθεση των ίδιων των αγροτών και των πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών και συνεταιριστικών οργανώσεών τους.

Η μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις όλων των αγροτών που πλήττονται απ' αυτή την πολιτική, παρά τις όποιες ιδεολογικοπολιτικές διαφορές, είναι ο μόνος τρόπος να βάλουν φρένο στα σχέδια ορισμένων που θέλουν τον αγρότη να κάθεται στην τηλεόραση, περιμένοντας να μπούμε στον παράδεισο της ΟΝΕ.

Αλλος δρόμος απ' το δρόμο του αγώνα για την ανατροπή αυτής της αντιαγροτικής - αντιλαϊκής πολιτικής δεν υπάρχει.

Οσα εμπόδια και αν προσπαθούν να βάλουν μερικοί, οι αγρότες του νομού μας θα βγουν στους δρόμους του αγώνα, πριν τους πετάξει στο δρόμο η πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Σάκης ΒΑΡΒΑΛΗΣ

μέλος του ΝΓ της ΚΟΘ

ΟΧΙ στην εξαφάνιση των "τσεμπελιών"

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Να συνεχίσουν ανεμπόδιστα την καλλιέργεια "τσεμπελιών" οι περισσότεροι από 7.000 φτωχοί καπνοπαραγωγοί της περιοχής Ξηρομέρου, καθώς είναι η καταλληλότερη ποικιλία καπνού για την ορεινή και άγονη αυτή περιοχή, ζητούν με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς τον υπουργό Γεωργίας, οι βουλευτές του ΚΚΕ Αποστόλης Τασούλας και Βαγγέλης Μπούτας.

Οι αγρότες των περιοχής αυτής, τονίζεται στην Ερώτηση, ασχολούνται κυρίως με την καπνοκαλλιέργεια και την κτηνοτροφία και τη συγκεκριμένη ποικιλία καπνού την καλλιεργούν πάππου προς πάππου. Ομως οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ενωσης επιβάλλουν την παύση της καλλιέργειας "τσεμπελιών" και μείωσαν την ποσόστωση σε 900 τόνους. Οι νέες ποικιλίες που προτείνουν είναι το Σ-79 και Σ-53, τις οποίες επιδοτούν με τέτοιο τρόπο, που έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται η επιδότηση ανά κιλό και να μειώνεται το εισόδημα των φτωχών παραγωγών.

Εξάλλου, όπως επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ στην Ερώτησή τους, η πολύτροπη στήριξη των καπνεμπόρων (τρόποι υπογραφής συμβολαίων, τιμές, εγγυητικές επιστολές κλπ.) τους επιτρέπει να εκβιάζουν τους καπνοπαραγωγούς και να τους πληρώνουν με πολύ χαμηλές τιμές (φέτος 100- 200 δρχ/κιλό λιγότερο). Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι, ότι πάνω από 500 οικογένειες "πήραν τα μάτια τους" και έφυγαν από την Κατούνα τα τελευταία χρόνια.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τον υπουργό Γεωργίας τι θα κάνει η κυβέρνηση, ώστε οι καπνοπαραγωγοί στην περιοχή Κατούνας Ξηρομέρου να καλλιεργήσουν ανεμπόδιστα το "τσεμπέλι", χωρίς περιορισμούς με ποσοστώσεις. Παράλληλα, τον ρωτούν για το τι μέτρα σκοπεύει να πάρει ώστε να αυξηθεί και η επιδότηση και η τιμή που πληρώνουν οι καπνέμποροι και να ενισχυθεί το εισοδήμα των καπνοπαραγωγών.

Αμε

Αμεσες λύσεις στα οξυμένα προβλήματά τους απαίτησαν χτες αγωνιστικά οι ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου

"Πνίγουν" τους αμπελουργούς της Λήμνου

Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή

Πρόγραμμα βιοκαλλιέργειας, στο οποίο ανταποκρίθηκε μεγάλος αριθμός αμπελοκαλλιεργητών, ξεκίνησε η ΕΑΣ Λήμνου - με παρότρυνση του υπουργείου Γεωργίας - προκειμένου να βελτιώσει το εισόδημα των οινοπαραγωγών του νησιού και να συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος.

Πέρασε, όμως, μεγάλο χρονικό διάστημα από την έναρξη του προγράμματος και όχι μόνο δεν έχουν καταβληθεί στους δικαιούχους τα προβλεπόμενα κίνητρα, αλλά δεν υπάρχει ούτε καν έγκριση του προγράμματος, παρά το γεγονός ότι κατ' επανάληψη, προφορικά, η πολιτική ηγεσία και οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Γεωργίας, διαβεβαίωναν την ΕΑΣ Λήμνου ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και ότι το πρόγραμμα θα επιδοτηθεί από το εθνικό απόθεμα.

Ιδιαίτερη ανησυχία στην ΕΑΣ και στους αμπελοκαλλιεργητές της Λήμνου, που έχουν επιφορτιστεί με έξοδα πιστοποίησης της βιοκαλλιέργειας προς τον Οργανισμό ΔΗ 2, προκαλεί η άρνηση του υπουργού Γεωργίας ακόμα και να απαντήσει σε σχετικά έγγραφα της ΕΑΣ Λήμνου, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος διακοπής του προγράμματος.

Το ΚΚΕ έφερε το θέμα αυτό στη Βουλή, με Ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του Στρατής Κόρακας και Βαγγέλης Μπούτας,οι οποίοι ερωτούν τον υπουργό Γεωργίας γιατί δεν εγκρίθηκε και δε χρηματοδοτήθηκε από τα εθνικά αποθέματα το πρόγραμμα βιοκαλλιέργειας της ΕΑΣ Λήμνου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ