ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Οχτώβρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πιάστηκε διεθνής μεγαλέμπορος κοκα'ϊνης

Διεθνής μεγαλέμπορος κοκαϊνης πιάστηκε προχτές από την Ασφάλεια Αττικής. Πρόκειται για τον Μικαέλ Αντόνιος, γνωστό ως Μιχάλη Αντωνίου ή Μάικ, που γεννήθηκε το 1945 στην Αίγυπτο. Ο δράστης διώκεται με το 35/4-9-91 ένταλμα για αγορά, κατοχή, μεταφορά, εισαγωγή, αποθήκευση, εμπορία, εξαγωγή ναρκωτικών.

Σύμφωνα με την Αστυνομία ο Αντόνιος ήταν "εγκέφαλος" της μεγαλύτερης σπείρας διακίνησης κοκαϊνης, που έδρασε στην Ελλάδα και εξαρθρώθηκε το 1991. Τότε πιάστηκαν και κατηγορήθηκαν 22 άτομα (Ελληνες, Ιταλοί, Κολομβιανοί κ.ά.) για διακίνηση ναρκωτικών από τον Ισημερινό (Εκουαντόρ) στην Ελλάδα και την Ιταλία. Στην υπόθεση αυτή εμπλέκονταν οι Αλέκος Ζεκερίδης που βρίσκεται στη φυλακή Κορυδαλλού και ο Ηλίας Ορφανός, που δολοφονήθηκε το 1994.

Μετά την εξιχνίαση αυτής της υπόθεσης ο Αντόνιος βρίσκονταν στον Ισημερινό και παρά την αίτηση των ελληνικών αρχών για έκδοσή του, δικάστηκε στο Κίτο και αθωώθηκε για υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών. Σε βάρος του, το 1994, εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης από τον εισαγγελέα του Αμστερνταμ για εισαγωγή - μεταφορά 860 κιλών κοκαϊνης στην Ολλανδία.

Ο δράστης ήρθε στη χώρα μας τον φετινό Σεπτέμβριο με τη σύζυγό του και τα τρία παιδιά του. Εγκαταστάθηκε σε πολυτελή κατοικία στην οδό Σοφοκλέους 2 στη Βούλα. Για τις μετακινήσεις του χρησιμοποιούσε πλαστό ελληνικό διαβατήριο που είχε εκδοθεί στο όνομά του. Επίσης, χρησιμοποιούσε πλαστή άδεια ικανότητας οδήγησης. Ο Αντόνιος πιάστηκε το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας μετά από αιφνιδιαστική επιχείρηση της Ασφάλειας Αττικής.

Την Κυριακή πιάστηκαν από την Αστυνομία οι Σπύρος Αθανασούλιας, 31 χρόνων, Σπύρος Φραγκούλης, 29 χρόνων, Ανδρέας Θέμελης, 33 χρόνων και ο Αλβανός Αλτίν Ρίστα, 23 χρόνων, ενώ αναζητείται ο συμπατριώτης του Σπύρος Μπούντο, 29 χρόνων. Κατηγορούνται ότι εισήγαγαν στην Ελλάδα από την Αλβανία, μεγάλες ποσότητες ακατέργαστης ινδικής κάνναβης (μαριχουάνα). Τα ναρκωτικά μεταφέρονταν στην Κέρκυρα με ταχύπλοα και από εκεί με φορτηγά στην Αττική, όπου οι δράστες τα διακινούσαν, χρησιμοποιώντας μισθωμένα αυτοκίνητα και ταξί συνεργατών τους. Κατασχέθηκαν 162 κιλά μαριχουάνας, μικροποσότητα κοκαϊνης, 1.300.000 δραχμές και τέσσερα κινητά τηλέφωνα.

Επίσης, το περασμένο Σάββατο πιάστηκαν οι Δέσποινα Καμινάρη, 33 χρόνων και Αναστάσης Γιαντζής, 27 χρόνων. Κατασχέθηκαν 18 κιλά ακατέργαστης ινδικής κάνναβης, τέσσερις ζυγαριές και τέσσερα κινητά.

Η ανεργία είναι κακός σύμβουλος...

Προσφυγή στο ΣτΕ της Ενωσης Κοινωνικών Επιστημόνων

Το μάθημα της "Κοινωνικής και Πολιτικής Οργάνωσης στην Αρχαία Ελλάδα" προκαλεί "έριδες" σε εκπαιδευτικούς, καθώς η Πανελλήνια Ενωση Κοινωνικών Επιστημόνων, με προσφυγή της στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), ζητάει να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η απόφαση του υπουργού Εθνικής Παιδείας, σύμφωνα με την οποία η διδασκαλία του συγκεκριμένου μαθήματος ανατέθηκε κατ' αρχάς σε φιλολόγους, κοινωνιολόγους και για τρίτη επιλογή σε πτυχιούχους νομικών και πολιτικών σπουδών.

Με απόφαση του υπουργού Παιδείας, η διδασκαλία του μαθήματος της "Κοινωνικής και Πολιτικής Οργάνωσης στην Αρχαία Ελλάδα" στην Α και Β τάξη του Ενιαίου Λυκείου ανατέθηκε στους κοινωνιολόγους (ΠΕ 10), στους απόφοιτους των φιλοσοφικών σχολών (ΠΕ 2) και, τέλος, στους πτυχιούχους των Νομικών και Πολιτικών πανεπιστημιακών σχολών (ΠΕ 13).

Αντίθετα, η Πανελλήνια Ενωση Κοινωνικών Επιστημόνων, στην προσφυγή της, ισχυρίζεται ότι η διδασκαλία του επίμαχου μαθήματος πρέπει να δοθεί μόνο στους πτυχιούχους των νομικών και πολιτικών σχολών, γιατί είναι οι κατ' εξοχήν αρμόδιοι και εξειδικευμένοι σ' αυτόν τον τομέα. Επίσης, η Ενωση στην προσφυγή της επισημαίνει ότι η ανάθεση του μαθήματος "Κοινωνική και Πολιτική Οργάνωση στην Αρχαία Ελλάδα" κατά προτεραιότητα σε εκπαιδευτικούς του κλάδου ΠΕ 10 και ΠΕ 2 συνιστά επιστημονική και επαγγελματική μείωση του επιστημονικού τους κλάδου και έρχεται σε αντίθεση με τα άρθρα του Συντάγματος 4 (αρχές ισότητας), 5 (κράτος δικαίου), 16 (παιδεία) και 22 (δικαίωμα απασχόλησης).

Ελεύθεροι για την απόδραση των γυναικών

Απολογήθηκαν χτες στον 10ο τακτικό ανακριτή Αθηνών οι αστυνομικοί Αναστ. Λυμπερόπουλος και Λάμπρος Σακκάς, αρχιφύλακες, που κατηγορούνται για "ελευθέρωση κρατουμένων από πρόθεση και παράβαση καθήκοντος", σχετικά με την απόδραση τεσσάρων αλλοδαπών γυναικών από τα κρατητήρια του Τμήματος Μεταγωγών το περασμένο Σάββατο. Οι δύο από τις τέσσερις γυναίκες τραυματίστηκαν στην προσπάθειά τους να διαφύγουν και συνελήφθησαν τελικά, ενώ οι άλλες καταζητούνται. Στο Μεταγωγών είχαν μεταφερθεί από τη Θεσσαλονίκη και επρόκειτο να απελαθούν, γιατί βρίσκονταν παράνομα στη χώρα μας.

Οι κατηγορούμενοι αρχιφύλακες αφέθηκαν ελεύθεροι, μετά την απολογία τους, με τους εξής περιοριστικούς όρους: απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, εμφάνιση δύο φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους και χρηματική εγγύηση ο πρώτος 300.000 δρχ. και ο δεύτερος 600.000 δρχ. Παράλληλα, έχει κινηθεί εις βάρος τους η πειθαρχική διαδικασία.

Για την ίδια υπόθεση κατηγορείται και τρίτος αστυνομικός, ο Δημ. Μπριζολάκης, που φέρει το βαθμό του ανθυπαστυνόμου. Ομως αυτός δεν απολογήθηκε γιατί τη μέρα της απόδρασης λιποθύμησε και χρειάστηκε να διακομιστεί σε νοσοκομείο.

Περί άλλα τυρβάζει η ΕΥΔΑΠ

Στο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα, που έγινε το Φλεβάρη του '97, στην Υλίκη του Νομού Βοιωτίας, αναφέρονται με Ερώτησή τους οι βουλευτές του ΚΚΕ Μήτσος Κωστόπουλος και Στρατής Κόρακας προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλο και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μ. Παπαϊωάννου.

Οπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά οι δύο βουλευτές, στις 24/2/1997 έγινε θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στην Υλίκη από ηλεκτροπληξία, που στοίχισε τη ζωή του εργαζόμενου ηλεκτρολόγου Παρασκευά Ζαχαριάδη.Η υπόθεση από τότε ακολούθησε τη νομική διαδικασία από τον εισαγγελέα Θηβών και η οποία κατέληξε στη δίωξη για ανθρωποκτονία από αμέλεια σε τρεις εργαζόμενους της ΕΥΔΑΠ. Τους Δ. Νίκα,Χρ. Δήμου και Βλαγκούλη.

Αξιο προσοχής, τονίζεται στην Ερώτηση, είναι ότι δεν αναζητούνται ευθύνες από τη διοίκηση, που κανονικά έχει το σύνολο της ευθύνης (και όχι οι εργαζόμενοι που διώκονται) για τη μη ύπαρξη γραπτής εκτίμησης κινδύνου, που προβλέπουν τα άρθρα 7 και 8 του Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) 17/96, με την απειλή μάλιστα ποινικών κυρώσεων κατά το άρθρο 16 παρ. 2 του ίδιου Διατάγματος και του άρθρου 25 του νόμου 2224/94.

Και συνεχίζουν τονίζοντας ότι, σύμφωνα με το επίσημο έγγραφο του προεδρείου της ΓΣΕΕ (αριθμός Πρωτοκόλλου 2004/ΛΑ/ΟΓ/4698/16.1.98), η εκτίμηση κινδύνου - αν υπήρχε - ενδεχομένως θα απέτρεπε το ατύχημα, αφού θα περιείχε συγκεκριμενοποίηση του κινδύνου και θα ενεργούσε ως μέτρο συγκεκριμένης προειδοποίησης. Ωστόσο, όπως τονίζεται στο ίδιο έγγραφο, παραπέμπονται τρεις εργαζόμενοι στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θηβών (αριθμός Δικογραφίας Εγγ. 1 - 97/749/10) χωρίς να αναζητούνται ευθύνες για την παράλειψη της σύνταξης της γραπτής εκτίμησης κινδύνου,και συνεχίζει το έγγραφο σημειώνοντας ότι οι παραβάσεις που αφορούν τη λήψη γενικών μέτρων, όπως η σύνταξη εκτίμησης κινδύνου, η πρόσληψη γιατρού και τεχνικής ασφαλείας κλπ., βαρύνουν τη διοίκηση του νομικού προσώπου του εργοδότη και όχι τους εργαζόμενους - προϊσταμένους που συνήθως διώκονται. Η παράλειψη δε των συγκεκριμένων μέτρων μπορεί να είναι αποκλειστική ή συντρέχουσα αιτία του ατυχήματος.

"Τέλος, τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τεκμηριωμένες πληροφορίες συνδικαλιστών της ΕΥΔΑΠ, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει η περιβόητη αυτή γραπτή εκτίμηση του κινδύνου, με αποτέλεσμα να αποποιείται τις ευθύνες της η διοίκηση και να επιβαρύνουν αυτές τους εργαζόμενους και μόνο".

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω οι βουλευτές του Κόμματος Μ. Κωστόπουλος και Στρ. Κόρακας ρωτούν τους δύο υπουργούς, Ε. Γιαννόπουλο και Μ. Παπαϊωάννου:

  • Τι κατάλληλα μέτρα έχουν ληφθεί και θεσμοθετηθεί μέχρι σήμερα ώστε να προωθηθεί επιτέλους η εφαρμογή της νομοθεσίας για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων και να περιοριστεί ο ιδιαίτερα υψηλός αριθμός των εργατικών ατυχημάτων στη χώρα μας;
  • Με ποια μέτρα και μέσα θα αντιμετωπιστούν οι κατηγορίες που έχουν απευθυνθεί στους τρεις εργαζόμενους για το θάνατο του ηλεκτρολόγου της ΕΥΔΑΠ Παρασκευά Ζαχαριάδη;
  • Γιατί μέχρι σήμερα η ΕΥΔΑΠ δεν έχει προχωρήσει στην ύπαρξη της γραπτής εκτίμησης του κινδύνου, όπως προβλέπουν τα άρθρα 7 και 8 του ΠΔ 17/96 και γιατί δεν έχουν υπάρξει ποινικές κυρώσεις όπως προβλέπουν το άρθρο 16 παρ. 2 του ίδιου Διατάγματος και το άρθρο 25 του Ν.2224/94;
"Καμπάνα" για το "Ερωτοδικείο"

"Καμπάνα" 25 εκατομμυρίων δραχμών επιβλήθηκε στο τηλεοπτικό κανάλι "NEW CHANNEL" για την εκπομπή "Ερωτοδικείο" της γνωστής "μεταμεσονύκτιας τηλεστάρ" Β. Μιχαλονάκου και για το δελτίο ειδήσεων του σταθμού.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) απέρριψε τις αιτήσεις του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού, με τις οποίες ζητούσε την αναστολή των προστίμων που είχαν επιβληθεί από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και είχαν επικυρωθεί από τον υπουργό Τύπου.

Το πρώτο πρόστιμο, ύψους 15 εκατομμυρίων δραχμών, επιβλήθηκε στην εκπομπή του "Ερωτοδικείου", γιατί στο εμετικό και γλοιώδες αυτό μεταμεσονύκτιο σόου της τηλεστάρ Β. Μιχαλονάκου παρουσιάστηκε ερωτικό σύμπλεγμα δύο γυναικών που στερούνταν από οποιοδήποτε καλλιτεχνικό και αισθητικό στοιχείο. Ειδικότερα, επιβλήθηκε το πρόστιμο, γιατί παραβιάζονταν οι συνταγματικές και νομοθετικές επιταγές (άρθρο 15) για την εξασφάλιση ποιοτικής στάθμης των προγραμμάτων των τηλεοπτικών σταθμών.

Το δεύτερο πρόστιμο ύψους 10 εκατομμυρίων δραχμών επιβλήθηκε στο σταθμό, επειδή μετέδιδε το δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού "ΣΚΑΪ" σε ποσοστό πάνω από 30% του προγράμματος.

Αξίζει να επισημάνουμε ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 2328/1995 απαγορεύεται η μετάδοση προγραμμάτων άλλων σταθμών σε ποσοστό άνω του 30%, ενώ η συνεργασία μεταξύ τηλεοπτικών σταθμών μπορεί να γίνεται σε προγράμματα που δεν αφορούν δελτία ειδήσεων, καθώς η εκπομπή κοινού δελτίου ειδήσεων περιορίζει τις πηγές ενημέρωσης και την πολυφωνία.

Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο για λόγους δημοσίου συμφέροντος με την υπ' αριθμό 643/1998 απέρριψε και τις δύο αιτήσεις του "NEW CHANNEL", ανεξάρτητα της ενδεχόμενης βλάβης του σταθμού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ