Τετάρτη 14 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Περί άλλα τυρβάζει η ΕΥΔΑΠ

Στο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα, που έγινε το Φλεβάρη του '97, στην Υλίκη του Νομού Βοιωτίας, αναφέρονται με Ερώτησή τους οι βουλευτές του ΚΚΕ Μήτσος Κωστόπουλος και Στρατής Κόρακας προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλο και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μ. Παπαϊωάννου.

Οπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά οι δύο βουλευτές, στις 24/2/1997 έγινε θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στην Υλίκη από ηλεκτροπληξία, που στοίχισε τη ζωή του εργαζόμενου ηλεκτρολόγου Παρασκευά Ζαχαριάδη.Η υπόθεση από τότε ακολούθησε τη νομική διαδικασία από τον εισαγγελέα Θηβών και η οποία κατέληξε στη δίωξη για ανθρωποκτονία από αμέλεια σε τρεις εργαζόμενους της ΕΥΔΑΠ. Τους Δ. Νίκα,Χρ. Δήμου και Βλαγκούλη.

Αξιο προσοχής, τονίζεται στην Ερώτηση, είναι ότι δεν αναζητούνται ευθύνες από τη διοίκηση, που κανονικά έχει το σύνολο της ευθύνης (και όχι οι εργαζόμενοι που διώκονται) για τη μη ύπαρξη γραπτής εκτίμησης κινδύνου, που προβλέπουν τα άρθρα 7 και 8 του Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) 17/96, με την απειλή μάλιστα ποινικών κυρώσεων κατά το άρθρο 16 παρ. 2 του ίδιου Διατάγματος και του άρθρου 25 του νόμου 2224/94.

Και συνεχίζουν τονίζοντας ότι, σύμφωνα με το επίσημο έγγραφο του προεδρείου της ΓΣΕΕ (αριθμός Πρωτοκόλλου 2004/ΛΑ/ΟΓ/4698/16.1.98), η εκτίμηση κινδύνου - αν υπήρχε - ενδεχομένως θα απέτρεπε το ατύχημα, αφού θα περιείχε συγκεκριμενοποίηση του κινδύνου και θα ενεργούσε ως μέτρο συγκεκριμένης προειδοποίησης. Ωστόσο, όπως τονίζεται στο ίδιο έγγραφο, παραπέμπονται τρεις εργαζόμενοι στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θηβών (αριθμός Δικογραφίας Εγγ. 1 - 97/749/10) χωρίς να αναζητούνται ευθύνες για την παράλειψη της σύνταξης της γραπτής εκτίμησης κινδύνου,και συνεχίζει το έγγραφο σημειώνοντας ότι οι παραβάσεις που αφορούν τη λήψη γενικών μέτρων, όπως η σύνταξη εκτίμησης κινδύνου, η πρόσληψη γιατρού και τεχνικής ασφαλείας κλπ., βαρύνουν τη διοίκηση του νομικού προσώπου του εργοδότη και όχι τους εργαζόμενους - προϊσταμένους που συνήθως διώκονται. Η παράλειψη δε των συγκεκριμένων μέτρων μπορεί να είναι αποκλειστική ή συντρέχουσα αιτία του ατυχήματος.

"Τέλος, τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τεκμηριωμένες πληροφορίες συνδικαλιστών της ΕΥΔΑΠ, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει η περιβόητη αυτή γραπτή εκτίμηση του κινδύνου, με αποτέλεσμα να αποποιείται τις ευθύνες της η διοίκηση και να επιβαρύνουν αυτές τους εργαζόμενους και μόνο".

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω οι βουλευτές του Κόμματος Μ. Κωστόπουλος και Στρ. Κόρακας ρωτούν τους δύο υπουργούς, Ε. Γιαννόπουλο και Μ. Παπαϊωάννου:

  • Τι κατάλληλα μέτρα έχουν ληφθεί και θεσμοθετηθεί μέχρι σήμερα ώστε να προωθηθεί επιτέλους η εφαρμογή της νομοθεσίας για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων και να περιοριστεί ο ιδιαίτερα υψηλός αριθμός των εργατικών ατυχημάτων στη χώρα μας;
  • Με ποια μέτρα και μέσα θα αντιμετωπιστούν οι κατηγορίες που έχουν απευθυνθεί στους τρεις εργαζόμενους για το θάνατο του ηλεκτρολόγου της ΕΥΔΑΠ Παρασκευά Ζαχαριάδη;
  • Γιατί μέχρι σήμερα η ΕΥΔΑΠ δεν έχει προχωρήσει στην ύπαρξη της γραπτής εκτίμησης του κινδύνου, όπως προβλέπουν τα άρθρα 7 και 8 του ΠΔ 17/96 και γιατί δεν έχουν υπάρξει ποινικές κυρώσεις όπως προβλέπουν το άρθρο 16 παρ. 2 του ίδιου Διατάγματος και το άρθρο 25 του Ν.2224/94;

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ