Τετάρτη 14 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Ανθυγιεινή απάντηση για τους μισθούς

Ακαρπη η χτεσινή συνάντηση του υπουργού Υγείας με αντιπροσωπεία της ΠΟΕΔΗΝ

Καμμιά απάντηση για τα οικονομικά αιτήματα των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία δεν μπορεί να δώσει το υπουργείο Υγείας και παραπέμπει στο υπουργείο Οικονομικών.

Αυτό προκύπτει απ' τη χτεσινή συνάντηση αντιπροσωπείας του υπουργού Υγείας Κ. Γείτονα, με αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). "Η συνάντηση υπήρξε άκαρπη ως προς τα οικονομικά μας αιτήματα" αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση. Τα οικονομικά αιτήματα της ΠΟΕΔΗΝ είναι η ουσιαστική αύξηση των μισθών των εργαζομένων, της κάλυψης των απωλειών και η αναπροσαρμογή των κλαδικών επιδομάτων. Επίσης, ζητούν την αύξηση κατά 45% των αργιών, νυχτερινών και εξαιρέσιμων, καθώς και την άμεση καταβολή δεδουλευμένων από υπερωρίες.

Πάντως όλες οι επιλογές της κυβέρνησης θα κινηθούν σε πνεύμα λιτότητας, καθώς και χτες ο υπουργός Υγείας παραδέχτηκε στη χτεσινή συνάντηση ότι στον προϋπολογισμό του 1999 θα υπάρξει "κάτι παραπάνω" για την υγεία. Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει μέχρι τώρα το "κάτι παραπάνω" θα είναι ένα κονδύλι κατά τι μεγαλύτερο απ' το μέσο όρο των αυξήσεων του προϋπολογισμού για το 1999 σε σχέση με το 1998.

Σήμερα συνεδριάζει η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας και αναμένεται απόφαση για κινητοποιήσεις.

Τα θεσμικά

Στο υπόμνημά της η ΠΟΕΔΗΝ περιλάμβανε και θεσμικά αιτήματα στο φόντο του αντι-ΕΣΥ νόμου 2519, που ψηφίστηκε πριν ένα χρόνο. Οι απαντήσεις που πήραν οι εργαζόμενοι μπορούν να συνοψιστούν στα εξής:

  • Τα Δίκτυα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας - ένα εφεύρημα, με το οποίο προσπαθεί η κυβέρνηση να καλύψει την έλλειψη μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας στα αστικά κέντρα - παραπέμπεται και πάλι στην πειραματική εφαρμογή. Παρότι που και αυτή η σύλληψη δεν καλύπτει τις ανάγκες, εντούτοις δείχνει πόσο απέχουν οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης απ' αυτό που βιώνει καθημερινά ο κόσμος.

Πάντως, ο υπουργός συνδύασε την ανάπτυξη των Δικτύων με τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα και τις συμπράξεις των ταμείων στα πλαίσια ενός Ενιαίου Φορέα Υγείας.

  • Για τον σχολίατρο ο Κ. Γείτονας περιορίστηκε στην αναφορά για τις συνεργασίες του με τον υπουργό Παιδείας.
  • Προβληματισμένος εμφανίστηκε ο υπουργός όσον αφορά τη λειτουργία των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), την οποία όρισε στις 15.11.1998. Πάντως, τα ΤΕΠ θα λειτουργήσουν με το υπάρχον προσωπικό και ο υπουργός υποσχέθηκε υπερωρίες ως κίνητρο για τους εργαζόμενους που θα ζητήσουν να δουλέψουν στα ΤΕΠ.
  • Την αλλαγή των οργανισμών των νοσοκομείων ο υπουργός τη συνέδεσε με τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων, για τις οποίες, είπε, υπάρχουν σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων.
  • Θα γίνει ξανά διαγωνισμός και με νέους όρους για τους μάνατζερς, καθώς ο διαγωνισμός που έγινε - σύμφωνα με τον υπουργό - δεν απέδωσε. Ο Κ. Γείτονας διέψευσε κατηγορηματικά τις πληροφορίες που είχαν κυκλοφορήσει για την εκχώρηση του μάναντζμεντ των νοσοκομείων σε ιδιωτικές εταιρίες.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ