Τετάρτη 14 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Περί εκπλήξεων...

Αν ληφτεί υπόψη η πλούσια εμπειρία μας από τις επιδόσεις των αστικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στη διαστρέβλωση της πραγματικότητας, δε θα έπρεπε να μας προκαλεί και τόση έκπληξη η συντονισμένη προσπάθεια του Τύπου και των ηλεκτρονικών μέσων πληροφόρησης στη Θεσσαλονίκη, αλλά και πανελλαδικά, να παρουσιαστεί το υψηλό ποσοστό ψήφων του Σ. Βούγια στο Δήμο Θεσσαλονίκης, σαν η μεγάλη έκπληξη των εκλογών της Κυριακής.

Ο Σ. Βούγιας, βέβαια, πέτυχε ένα σημαντικό ποσοστό. Αυτό, όμως, ήταν αποτέλεσμα συγκεκριμένων διεργασιών και προσπαθειών προβολής του εν λόγω υποψήφιου από τα μέσα πληροφόρησης και πανίσχυρους οικονομικούς κύκλους της συμπρωτεύουσας. Δεν ήταν, δηλαδή, καθόλου έκπληξη, αν ληφτούν υπόψη τα τεράστια ποσά που δαπανήθηκαν για την προεκλογική του προβολή και την καλλιέργεια του "ανεξάρτητου" προφίλ και του νέου ίματζ του "ανθρώπου χωρίς κομματικές δεσμεύσεις".

Ολα αυτά, είναι γνωστό, διαμορφώνουν σε μεγάλο βαθμό την κοινή γνώμη και προδιαθέτουν τους ψηφοφόρους υπέρ ενός υποψηφίου, που το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο θέλει να επενδύσει σ' αυτόν για μελλοντική αξιοποίηση..

Κάτω απ' αυτές τις συνθήκες διεξαγωγής της προεκλογικής εκστρατείας, η έκπληξη θα ήταν να μην έπαιρνε υψηλό ποσοστό ψήφων ο Βούγιας. Αυτό θα ήταν ήττα του μηχανισμού που ελέγχει τα μέσα επηρεασμού της κοινής γνώμης και ρυθμίζει τους κανόνες του πολιτικού παιγνιδιού. Ο μηχανισμός, όμως, αυτός στις μέρες μας εξακολουθεί να παραμένει πανίσχυρος και θα ήταν πράγματι έκπληξη, και μάλιστα ευχάριστη, αν οι ...φιλότιμες προσπάθειες που κατέβαλε στην περίπτωση Βούγια δεν απέδιδαν τα αναμενόμενα.

Γιατί, όμως, ήταν έκπληξη το 15% του Βούγια στο Δήμο Θεσσαλονίκης και δεν ήταν έκπληξη το 28% του Κοσιώνη στην Πάτρα; Οταν, μάλιστα, υπάρχουν συγκεκριμένες κατηγορίες ότι με το ποσοστό αυτό ο υποψήφιος που στήριξε το ΚΚΕ θα έμπαινε στη Β Κυριακή, αν δε δινόταν εντολή σε ομάδα ψηφοφόρων του νυν πασοκικού δημάρχου να ψηφίσουν τον υποψήφιο της ΝΔ, για να περάσει αυτός στη Β Κυριακή και όχι ο Κοσιώνης.

Γιατί δεν ήταν έκπληξη το 19.5% του Παττάκη στη Νομαρχία της Λάρισας ή το 16.5% του Μπούτα στη Νομαρχία της Καρδίτσας; Γιατί δεν ήταν έκπληξη το 33% του Α. Γιακαλή, υποψήφιου που στήριξε το ΚΚΕ στο Δήμο της Μυτιλήνης ή το 20% του νυν δημάρχου της πόλης, εκλεκτού του ΠΑΣΟΚ, κ. Χοχλάκα; Γιατί, ακόμα, δεν ήταν έκπληξη το πολύ υψηλό ποσοστό του Α. Σκυλλάκου στο Δήμο της Λάρισας;

Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε και άλλα ακόμα εκλογικά αποτελέσματα, που αποτελούν πραγματικές εκπλήξεις και έντονη καταδίκη της κυβέρνησης και των κυρίαρχων κύκλων. Τα πραγματικά εκπληκτικά, όμως, αυτά αποτελέσματα αναφέρονται σχεδόν στο σύνολό τους σε υποψήφιους που στήριξε το ΚΚΕ. Για τα μέσα ενημέρωσης, όμως, τα αποτελέσματα αυτά δεν αποτελούσαν "νέα", δεν έπρεπε να πάρουν δημοσιότητα και προβολή για να μην αποκομίσει ο λαός την εντύπωση ότι ο πραγματικός κερδισμένος αυτών των εκλογών είναι οι αγωνιστικοί συνδυασμοί που στήριξε το ΚΚΕ.

Ετσι επιλέχθηκε η "έκπληξη" Βούγια και δόθηκε σ' αυτήν η δέουσα δημοσιότητα και προβολή, για να ξεγελαστεί ο λαός, να πιστέψει ότι μόνο "αδέσμευτοι", "ανεξάρτητοι", "σύγχρονοι" και "υπερκομματικοί" υποψήφιοι έχουν πέραση στις μέρες μας.

Οι εμπνευστές αυτού του πολιτικού τεχνάσματος ελπίζουν να πετύχουν διπλό στόχο: Και τη μεγάλη εκλογική επιτυχία του ΚΚΕ να μειώσουν, αλλά και να δημιουργήσουν τα νέα ινδάλματα της πολιτικής σκηνής, τα νέα τοτέμ του "σύγχρονου" πολιτικού παιγνιδιού, που σ' αυτό πρέπει να μπουν στην άκρη, να εξοστρακιστούν τα λαϊκά προβλήματα και ο πολιτικός λόγος του αγώνα για τη λύση τους και την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.

Στο νέο σκηνικό που πάνε να στήσουν, η πρώτη θέση ανήκει στις "σύγχρονες" προσωπικότητες, τύπου Βούγια ή Αβραμόπουλου, που θα στηρίζονται στους βαρόνους της οικονομικής και πολιτικής ζωής.

Ελα, όμως, που ο λαός δε συναινεί στα σχέδια αυτά και τους χαλάει συνέχεια την εικόνα με τα ποσοστά έκπληξης που δίνει στους αγωνιστές, στους ασυμβίβαστους υποψήφιους, που αποτελούν την ελπίδα του αύριο, κόντρα στο πολιτικό μάρκετινγκ των κρατούντων.

Στράτος ΜΑΥΡΑΝΤΩΝΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ